Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 7 минути , Patrick K каза:

Открил си спестовна сметка, а не разплащателна и затова не може.

Аз това го разбрах, но служителката в офиса беше много убедена, че може и по тази сметка да има карта Neon. По-назад в мненията @Георги Матеев беше споменал, че малкото офиси и недобре обучен персонал ще са част от сделката. 🙂

Публикувано:
преди 32 минути , agenta каза:

Аз това го разбрах, но служителката в офиса беше много убедена, че може и по тази сметка да има карта Neon. По-назад в мненията @Георги Матеев беше споменал, че малкото офиси и недобре обучен персонал ще са част от сделката. 🙂

За това си имаме темата, нееднократно се е доказвало, че в нея може да получим по-адекватни мнения и съвети отколкото от част от служителите из офисите 🙂

Иначе и аз като Nomad проиграх прехвърлянето на левови суми между револутската карта и картата на TBI, и в двете посоки, стана без засечки и почти мигновенно, такси не виждам да има.

• Харесвам 6
Публикувано:

Дали пък миграцията ДСК->TBI не ми е удобна? 🙂

20211105_120854.jpg

П.С. Потвърждавам, че Неон карта може да се поръча от ап-а без наличието на активен кредит. Проблемът при мен беше липсата на разплащателна сметка (имах само спестовна) и минути след като открих такава вече успешно поръчах карта. Естествено никой в клона не знаеше за това, добре че тук прочетох.

• Харесвам 10
  • Смея се 6
Публикувано:

Тъй като има интерес към разплащателна сметка + карта Неон, а се очератват някои проблемни моменти със служители на банката, ще се опитам отново да резюмирам целия процес:

1) Отиваме в офис на TBI и казваме, че искаме да си открием разплащателна сметка, подчертаваме изрично, че искаме  раплащателна, а не спестовна. Не споменаваме нищо за карта, за да не ни дадат неадекватни съвети. Излизаме от офиса, като се надяваме, повече никога да не се налага да се връщаме там 🙂

2) След като сметката е открита и сме се уверили, че наистина е разплащателна, а не спестовна, сваляме приложението и следваме стъпките за верификация, които са да снимаме лична карта и селфи. Изчакваме да ни потвърдят, че сме верифицирани и се логваме в приложението и заявяваме карта Неон.

3) До 3 работни дни, куриер на Спиди доставя картата в плик. Освен карта в плика има и лист с инструкции как да изпратим  sms с точно определено съдържание. Като изпратим смс-а автоматично получаваме смс от банката с пин-а на картата и статичната парола. 

Мисля, че ако се следват горните стъпки, проблеми с банката няма да има или  ще намалеят драстично.

• Харесвам 13
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Публикувано:
преди 20 минути , Георги Матеев каза:

20211105_120854.jpg

П.С. Потвърждавам, че Неон карта може да се поръча от ап-а без наличието на активен кредит. Проблемът при мен беше липсата на разплащателна сметка (имах само спестовна) и минути след като открих такава вече успешно поръчах карта. Естествено никой в клона не знаеше за това, добре че тук прочетох.

Само не казвай, че това колело е твое.:wink:

• Смея се 4
Публикувано:
преди 21 минути , Георги Матеев каза:

20211105_120854.jpg

Снимката щеше да е още по-яка, ако беше наел хамали да си подхвърлят саковете от едната банка към другата. 😃

Уж следя темата, но да попитам:

Как става захранването на картата и сметките? С кеш има такса, а TBI нямат банкомати.

При преводите използва ли се токен или динамична парола, как е обезпечена сигурността?

• Смея се 3
Публикувано:

За захранване на разплащателна сметка, няма такса при внасяне в кеш на суми до 5000лв, поне според сайта на банката - https://tbibank.bg/assets/docs/Tariff_Individuals_BG_valid_from_15_12_2019.pdf?

Захранването с карта е през приложението, на същия принцип, както при револют и също е безплатно, изпробвано неколкократно.

п.п. При преводи се използва код за потвърждение, който изпращат с смс, май се води динамична парола. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 23 минути , iMari каза:

Снимката щеше да е още по-яка, ако беше наел хамали да си подхвърлят саковете от едната банка към другата. 😃

Уж следя темата, но да попитам:

Как става захранването на картата и сметките? С кеш има такса, а TBI нямат банкомати.

При преводите използва ли се токен или динамична парола, как е обезпечена сигурността?

Направо да пробият дупка в стената и да подават пачките от единия в другия офис 🙂

При кеш внос на каса (до 5000 лв) на практика няма такса, информацията от вчера се оказа невярна. Преводи подписваш с динамична парола (идва със SMS) или електронен подпис. Още при заявяване на банкирането предварително избираш кой метод за оторизация ще ползваш, не може да имаш и двата едновременно.

Дотук съм доволен от TBI, очаквах да има доста повече усложнения. А служителите какви свежи младоци са, особено на фона на ДСК динозаврите 🙂 

• Харесвам 12
Публикувано:

Преди около година при ползване на карта от TBI за зареждане/top up на Revolut в лв. впоследствие видях, че има допълнителна такса - оказа се двойно превалутиране. По спомени за 2000 лв. - 2 лв допълнително. Появяват се в извлечението след няколко дена. Възможно е вече да не е така.
Другото което за малко да ми провали една инвестиция е, че автоматично закриват сметки ако нямат движение/нулево салдо последните 6 месеца.

Публикувано:

При мен, няма превалутиране с Неон, като зареждам Револют, с уговорката, че зареждам от лева в лева. При същата операция, предишната ми банка(БАКБ) ми вземаше такса превалутиране от 0.3%, което ме накара да ги разкарам. На този етап, не съм забелязал никакви такси при използване на картата на TBI(Неон), нито на банкомат, нито при транзакции в интернет, с уговорката, че съм плащал само в лева. За плащания в чужда валута имам други карти.

В момента, TBI e единствената БГ банка, която ползвам, мога да зареждам Револют безплатно, няма месечни такси, цена на превод от 0.5лв и това, че мога да зареждам пари при нужда, през приложението, с карта на друга банка, са нещата, които ми допадат. За последните 8 години съм ползвал услугите на 4 различни банки, като между TBI и другите три, не може да има сравнение. Обяснявам си го с техния бизнес модел, те изначално са институция за необезпечени кредити с висока лихва, на тях банковия лиценз им е необходим, за да им излиза по-евтино основната  дейност с бързите кредити, не  да печелят от такси. Предлагат безплатни сметки и карти, защото всеки привлечен клиент е потенциален кредитополучател, в самото приложение  има натрапчив линк да се получи кредитна оценка и да се кандидатства за бърз кредит.

• Харесвам 9
Публикувано:

+1 за написаното Номад. Няма такси за топъп към револют, мисля че веднъж вкарах и към Бинанс също в лв. В приложението напоследък не си виждам транзакциите, ама не съм плащала с нея през последния месец и може би затова. Ползвам я основно за прехвърляне към револют и оттам в различни валути. Към горното ще добавя, че при плащане в интернет с неон трябват двете пароли и динамична и статична, та носете си я ако не я помните, за да няма изненади. В момента обмислям прехвърляне и на последната си бизнес сметка от ДСК там. Спира ме само това, че не ми е ок всички пари да са ми в една банка.

• Харесвам 5
Публикувано:

Приложението се държи неадекватно при мен. С последна версия на андроид съм. 

След като въведа мобилния си номер ми праща код за верификация но веднага 

превърта екрана към друг за ЕГН и практически нямам възможност да  въведа кода. 

После ми дава съобщение, че приложението не работи и ще ме уведомят... 

Това вече цяла седмица... 

Публикувано:
преди 27 минути , EliDion каза:

мисля че веднъж вкарах и към Бинанс също в лв

Чакай,чакай, вкарала си лева в Байнанс от Неон без такса? Може ли да го провериш, за да сме сигурни,please 🙂

• Смея се 3
Публикувано:
преди 2 часа, iMari каза:

Чакай,чакай, вкарала си лева в Байнанс от Неон без такса? Може ли да го провериш, за да сме сигурни,please 🙂

Потвърждавам. Може и нещо да съм купила с лв с картата. Нещо не виждам в байнанс точната транзакция.

IMG_20211105_202621.jpg

• Харесвам 3
Публикувано:

ТВІ Ваnk e пъpвaтa бaнĸa в Бългapия, ĸoятo пpeдлaгa peшeниeтo "Kyпи ceгa, плaти пo-ĸъcнo" c 0% лиxвa.

Cлeдвaйĸи cтpaтeгиятa cи зa пoдoбpявaнe нa пoтpeбитeлcĸoтo изживявaнe пpи пaзapyвaнe, ĸaĸтo и дa пoдĸpeпя cвoитe тъpгoвcĸи пapтньopи, ТВІ Ваnk пpeнacя в Бългapия пocлeднaтa глoбaлнa тeндeнция във финaнcиpaнeтo нa пoĸyпĸи - "Kyпи ceгa, плaти пo-ĸъcнo". Toвa e вид ĸpaтĸocpoчнo финaнcиpaнe и aлтepнaтивeн paзплaщaтeлeн мeтoд, ĸoйтo пoзвoлявa нa ĸлиeнтитe дa зaплaтят пoĸyпĸитe cи в oпpeдeлeн вpeмeви пepиoд. ТВІ e пъpвaтa бaнĸa в Бългapия, ĸoятo пpeдлaгa тoвa peшeниe, пoд шaпĸaтa нa бpaндa ТВІРау. To дaвa нa ĸлиeнтитe възмoжнocттa дa взeмaт жeлaнитe oт тяx пpoдyĸти caмo c няĸoлĸo ĸлиĸa в нaпълнo дигитaлнa cpeдa и бeз ниĸaĸви дoпълнитeлни тaĸcи и лиxви зa тяx.

Бaнĸaтa вeчe имa дoбъp oпит в cфepaтa нa "Kyпи ceгa, плaти пo-ĸъcнo", тъй ĸaтo ТВІ пpeдcтaви тoвa peшeниe в Pyмъния пo-paнo тaзи гoдинa. Taм тo вeчe e изĸлючитeлнo пoпyляpнo cpeд тъpгoвци и ĸлиeнти. Ceгa, ĸaтo чacт oт paзшиpeниeтo нa oбxвaтa нa ТВІ в ceгмeнтa нa "Kyпи ceгa, плaти пo-ĸъcнo" в Югoизтoчнa Eвpoпa, пpoдyĸтът e дocтъпeн зa бългapcĸитe ĸлиeнти чpeз бъpз и лeceн пpoцec. C пoпълвaнeтo caмo нa няĸoлĸo пoлeтa и бeз нeoбxoдимocт oт peгиcтpaция или дoĸyмeнтaция, ĸлиeнтитe мoгaт дa зaпoчнaт и дa зaвъpшaт cвoятa зaявĸa зa минyти oт paзлични ycтpoйcтвa, ĸoгaтo пoжeлaят.

За повече инфо тук.

• Харесвам 1
Публикувано:

Собственикът на ОББ придобива "Райфайзенбанк България"

След одобрение от регулатора KBC възнамерява да пристъпи към сливане между Райфайзенбанк България и ОББ, което да укрепи нейните позиции на българския банков пазар.

• Харесвам 2
  • Шок 3
Публикувано:
преди 5 часа, Фил каза:

Собственикът на ОББ придобива "Райфайзенбанк България"

След одобрение от регулатора KBC възнамерява да пристъпи към сливане между Райфайзенбанк България и ОББ, което да укрепи нейните позиции на българския банков пазар.

Купиха Сибанк, сега Райфайзен, голяма уста са отворили!

• Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

Купиха Сибанк, сега Райфайзен, голяма уста са отворили!

Бъркаш, Сибанк купиха ОББ, само че оставиха името на по-голямата банка. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 минути , Ognyan каза:

Бъркаш, Сибанк купиха ОББ, само че оставиха името на по-голямата банка. 

Възможно е. Благодаря! 

Публикувано:

УниКредит Булбанк променят голяма част от таксите си нагоре от 05.01.2022. Основно е за касовите операции. И те като ДСК Банк променят таксата на теглене на банкомат от 0.30лв. фиксирана такса на 0.16% от изтеглената сума(мин. 0.30лв.), а от банкомат на друга банка от 1.50лв. на 0.20%(мин. 1.50лв.). Вътрешнобанков превод чрез онлайн банкирането от 0.50лв. на 0.60лв., а към други банки от 1лв. на 1.20лв.

Честито!

https://www.unicreditbulbank.bg/bg/tarifi-i-obshti-usloviya/promeni-po-tarifi-lihvi-usloviya/predstoyashi-promeni-v-tarifa-za-fizicheski-lica-v/

• Харесвам 3
Публикувано:

Причината за таксите е тази

"Причината за поредните неблагоприятни за спестителите промени е, че финансовите институции са задръстени с пари и търпят все по-големи загуби от това. Тъй като банките трудно могат да впрегнат свободните средства в кредитиране, те са принудени да ги държат на сметка в БНБ при отрицателна лихва от 0.7%."

https://segabg.com/node/181055

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 8 минути , dimitrov6 каза:

Причината за таксите е тази

"Причината за поредните неблагоприятни за спестителите промени е, че финансовите институции са задръстени с пари и търпят все по-големи загуби от това. Тъй като банките трудно могат да впрегнат свободните средства в кредитиране, те са принудени да ги държат на сметка в БНБ при отрицателна лихва от 0.7%."

https://segabg.com/node/181055

Хич не е тази причината при положение, че отчитат огромни печалби. А специално от ДСК даже се похвалиха, че почти са достигнали най-високата им печалба от преди короната. Специално ДСК, за бизнес клиенти въведоха отдавна и такса наличност от 1,5% за наличности над 200'000 лева, та със сигурност и от това изкарват пари. Причината е лакомия и ненаяждане при спящи регулатори...

• Харесвам 10

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.