Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 17.12.2021 г. в 13:53, bad kid каза:

То май никъде не може карта да закриеш на момента, все се чака.

На 17.12.2021 г. в 13:58, antony2001 каза:

Ппи закриване на ДК или КК винаги има гратисен период за последващи евентуални транзакции от 45 дни. 

На 17.12.2021 г. в 15:24, Lindt каза:

в ОББ си я закрих на момента преди няколко месеца. И не ми взеха 3-те лева месечна такса за започнатия месец. Чак почнах да се чудя защо не си я запазя като са такива готини. 

Единственото изчакване беше се осчетоводи транзакцията към револют на останалите в сметката средства.

На 17.12.2021 г. в 21:39, Иван Попов каза:

ОББ преди 3/4 години ми взеха около 20 лева, за да си закрия сметка..... така и не разбрах защо толкова пари ми искаха. 

Но вече знам, че там таксите са доста и нямам намерение да си открия сметка отново. 

Днес закрих картова сметка в ОББ. Веднага стана, имах някакви такси за минал период, които според мен бяха повече от 5-те лева, които платих. 

• Замислям се 1
Публикувано:

Не зная дали вече някой е споменал, но ОББ предлагат безплатна РС: Сметка "Активност"

Цитат

Активността винаги се възнаграждава, а с разплащателна сметка "Активност" връщаме месечната такса обратно при над 10 извършени дебитни трансакции на месец. Разплащайте активно, банкирайте лесно и изгодно.

• Без такса за откриване
  • Без месечна такса – при над 10 дебитни трансакции
  • Безплатно онлайн банкиране и възможност за онлайн откриване
  • Възможност за плащане на битови сметки

https://www.ubb.bg/individual-clients/smetki-i-plashtaniya/activity-account

https://www.ubb.bg/attachments/Product/37/download_bg/Dokument-s-informatsiya-za-taksite-po-Smetka-Aktivnost-april-2021.pdf

• Харесвам 3
Публикувано:
На 20.12.2021 г. в 17:37, agenta каза:

нещо такова като на ТиБиАй Банк

Не ми харесва такса отблокиране 5 лв на картата на TBI.Преди малко ми я донесе куриер,но няма да слагам голяма сума.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 56 минути , dimitrov6 каза:

Не ми харесва такса отблокиране 5 лв на картата на TBI.Преди малко ми я донесе куриер,но няма да слагам голяма сума.

Някой писа, че е блокирал и отблокирал през приложението, но за такса не спомена. Вероятно тази такса е, ако не ползваш приложението, а примерно по телефона или в офис. И УниКредит Булбанк имат такава такса, но през приложението е безплатно.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
В момента, Patrick K каза:

Някой писа, че е блокирай и отблокирай през приложението, но за такса не спомена. Вероятно тази такса е, ако не ползваш приложението, а примерно по телефона или в офис. И УниКредит Булбанк имат такава такса, но през приложението е безплатно.

През приложението е безплатно. Блокирах за проба в петък,но отблокирането беше чак в понеделник. Трябвало да бъде в работен ден ,след 10ч. Хич не ми допада!При другите банки става моментално.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:
На 9.09.2021 г. в 10:41, agenta каза:

Това скоро го гледах. Видях, че сметката се вкарва и в профил на ePay.bg на лицето и оттам може да се управлява. Иначе от познат знам, че минава на почти всички банкомати само от време на време на някой не ъпдейтнати ПОС-терминали може да има засечка.

Доста интересно е, защото няма никакви такси и не е само за пенсии, има две безплатни тегления, а и след това таксата за тегления е само 0,50 лева. и доколкото четох получаваш пластиката на момента.

Изкарах си такава карта и днес заредих в офис 100 лв с 0,9 лв такса.При 1000 лв е 4,8 лв .В сайта пише-

С банков превод, като се посочи IBAN към Микросметката
не се удържа такса при заверяване на сумата по Микросметката.

Не го разбирам ,но по друг начин има такси за зареждане.

Изгодно е ,ако ти превеждат по нея пари примерно от пенсия и друг да плаща таксата.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, dimitrov6 каза:

Изкарах си такава карта и днес заредих в офис 100 лв с 0,9 лв такса.При 1000 лв е 4,8 лв .В сайта пише-

Изгодно е ,ако ти превеждат по нея пари примерно от пенсия и друг да плаща таксата.

Таксите за внасяне на пари в брой по сметката ги има. Няма такса за обслужване, а тегленето от картата на банкомат е 0,50 лева след двете безплатни тегления на месец.

Зависи за какво се използват различните услуги - Revolut, НЕОН картата на Ти Би Ай Банк, карата на Изипей, iCard картите и сметките. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 часа, dimitrov6 каза:

Затова засега е най-добре с TBI Bank. Внасянето на пари на каса е безплатно.

Другият вариант с ICard. Внасянето на пари чрез техен банкомат е безплатно до 99лв. на трансакция, тоест може няколко пъти до 99лв. един след друг и ще е безплатно. https://icard.com/bg/cash-in Картата и сметката са без такси.

• Харесвам 6
Публикувано:
На 20.12.2021 г. в 19:03, Zaro каза:

Днес закрих картова сметка в ОББ. Веднага стана, имах някакви такси за минал период, които според мен бяха повече от 5-те лева, които платих. 

Не знам, но тогава доста пари ми взеха. 

Това беше 2016 година. Защо такава такса имах, така и не разбрах. 

Но както и да е, само здраве да е, пари се печелят. Сега ще стане още по-интересно, когато преминем в евро... 

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Не знам дали е коментирано вече или дали е подходящото място, но да си кажа.

Премиум картите на БГ банките (златни, платинени ...). Важи за моята Мастъркард, но мисля, че важи и за Виза.

Имате безплатно посещение на Плиска/Преслав на Терминал 2 (без Терминал 1) и Виена (+ един гост, ако е кредитна, а не дебитна).

За такса от 50лв на година мисля, че е добра алтернатива. Все пак има лимитиран брой посещения с Дайнърс. Пътуващите по-често предполагам си ги пазят и не искат да издухат посещения в Софийските "премиум" салони 🙂

image.png.375a4c3898e425aa3d011b5439ea9534.png

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 8 часа, jorocontrola каза:

Не знам дали е коментирано вече или дали е подходящото място, но да си кажа.

Премиум картите на БГ банките (златни, платинени ...). Важи за моята Мастъркард, но мисля, че важи и за Виза.

Имате безплатно посещение на Плиска/Преслав на Терминал 2 (без Терминал 1) и Виена (+ един гост, ако е кредитна, а не дебитна).

За такса от 50лв на година мисля, че е добра алтернатива. Все пак има лимитиран брой посещения с Дайнърс. Пътуващите по-често предполагам си ги пазят и не искат да издухат посещения в Софийските "премиум" салони 🙂

image.png.375a4c3898e425aa3d011b5439ea9534.png

А за Mastercard world debit  на CCB даже няма такса :)))))

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 минути , Jorro каза:

А за Mastercard world debit  на CCB даже няма такса :)))))

Аз съм с кредитна. Просто ми трябваше с по-голям лимит и ми издадоха такава преди години.

Предполагам дебитните имат доста по-малки такси. Но премиум дебитните, който знам, важат за един човек, докато кредитната е за 2ма.

Не знам как е с дебитната на ЦКБ ...

Отделно премиум карта може да се вземе почти от всяка банка, така че не се налага и смяна на личната ти само за това.

Публикувано:
На 17.01.2022 г. в 19:37, jorocontrola каза:

Аз съм с кредитна. Просто ми трябваше с по-голям лимит и ми издадоха такава преди години.

Предполагам дебитните имат доста по-малки такси. Но премиум дебитните, който знам, важат за един човек, докато кредитната е за 2ма.

Не знам как е с дебитната на ЦКБ ...

Отделно премиум карта може да се вземе почти от всяка банка, така че не се налага и смяна на личната ти само за това.

пак е за 2-ма , има и застраховка на покупките ти с нея отделно от застраховката за пътуване в чужбина.... и няма никакви такси, чак да не повярваш...но си има и съответните условия за откриване.

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 18.01.2022 г. в 22:54, Jorro каза:

пак е за 2-ма , има и застраховка на покупките ти с нея отделно от застраховката за пътуване в чужбина.... и няма никакви такси, чак да не повярваш...но си има и съответните условия за откриване.

World Debit Mastеrcard само за Терминал 2 салоните Плиска и Преслав става нали, за Терминал 1 не може да се ползва или бъркам?

Публикувано:

Попаднах на статия, че печалбата на БГ банките нарастнала със 71% през 2021: 

https://money.bg/finance/pechalbata-na-bankite-v-balgariya-narasna-s-nad-70-prez-2021-godina.html?utm_source=news.bg&utm_medium=article&utm_campaign=sidebar

Естествено, прирастът е от увеличените такси и комисионни, а не от основната им дейност:

"Дpyг дeтaйл e, чe тoзи pъcт нa oбщия нeтeн oпepaтивeн дoxoд e дo гoлямa cтeпeн cлeдcтвиe oт cepиoзнoтo гoдишнo нapacтвaнe c 202.26 млн. лeвa (19.47%) нa нeтния дoxoд oт тaĸcи и ĸoмиcиoнни."

Единственият начин за промяна е бойкот от потребиотелите, за съжаление повечето, дори не си дават сметка по какъв нагъл начин ги дерат. 

• Харесвам 7
Публикувано:
На 31.01.2022 г. в 10:16, Kamen каза:

World Debit Mastеrcard само за Терминал 2 салоните Плиска и Преслав става нали, за Терминал 1 не може да се ползва или бъркам?

Така е, не бъркаш. Плюс безплатен достъп на Sky Lounge и JET Lounge на летището във Виена.  (JET Lounge e временно затворен заради ковида) 

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 20.12.2021 г. в 17:35, Yto каза:

Всичко уж безплатно... карта, сметка, няма такси.... Сега ги проучвам... 

Винаги има някаква уловка при подобни оферти, не може всичко да е безплатно..

Скоро имах лош опит с БАКБ - предлагат 'чиста сметка' без никакви такси. И какво се оказа - превалутират всички транзакции с дебитната карта в интернет, дори и да са в лева.. И за покупка за 500лв ми начисляват 2.68лв за превалутиране..И това не е посочено в тарифата както при други банки..

• Харесвам 3
Публикувано:
На 23.12.2021 г. в 19:53, Patrick K каза:

Затова засега е най-добре с TBI Bank. Внасянето на пари на каса е безплатно.

Другият вариант с ICard. Внасянето на пари чрез техен банкомат е безплатно до 99лв. на трансакция, тоест може няколко пъти до 99лв. един след друг и ще е безплатно. https://icard.com/bg/cash-in Картата и сметката са без такси.

Тази ICard добре ли е за зареждане на Revolut, ако е пробвано 😉

Публикувано:

@timobg точно заради превалутирането през лятото преминах от BACB към TBI, май вече над половин година от както ги ползвам и засега съм доволен, нямам такси, нито за сметка, нито за картата(неон), нито за теглене на банкомат. А преводите са само 50ст, като от това също спестявам защото ми се налага да правя преводи в лева, от време на време. За мен, в момента това е единствената банка с приемливи условия. 

Като недостатък, лично за себе си отчитам, агресивните им реклами да ми одобрят кредитен лимит, получавам SMS и вайбър съобщения от рода на "реши всичките си проблеми със сметката, попълни няколко въпроса за да ти одобрим кредитен лимит", wtf, много ме дразни това, защото ненавиждам кредити. Но ако това е неудобството, за да ползвам безплатна сметка и карта и да тегля безплатно на всеки банкомат в БГ и да си захранвам революта без такса и да нямам "такси" за превалутиране, ще го преглътна.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 33 минути , Tani каза:

Тази ICard добре ли е за зареждане на Revolut, ако е пробвано 😉

Да, няма такси и никакви проблеми.

преди 34 минути , nomad каза:

Като недостатък, лично за себе си отчитам, агресивните им реклами да ми одобрят кредитен лимит, получавам SMS и вайбър съобщения...

В приложението промени настройките и би трябвало да спрат. Аз никога не съм получавал подобни неща, но още в началото си промених настройките. От Още > Съгласия и откажи всички.

Като недостатък, както в началото казах, най-вече в TBI Bank им куца мобилното приложение, но и десктоп версията на интернет банкирането е със своите недомислици. Факт, че за без пари не може човек да има претенции.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 22 минути , Patrick K каза:

В приложението промени настройките и би трябвало да спрат. Аз никога не съм получавал подобни неща, но още в началото си промених настройките. От Още > Съгласия и откажи всички.

Като недостатък, както в началото казах, най-вече в TBI Bank им куца мобилното приложение, но и десктоп версията на интернет банкирането е със своите недомислици. Факт, че за без пари не може човек да има претенции.

Благодаря, сега промених настройките, три пъти трябваше да потвърждавам, че искам да се откажа от персонализираното изживяване, такива, дребни на пръв поглед неща, ме дразнят, но за момента не виждам по-добра алтернатива.

Иначе, мобилното им приложение, докато не го направят годно за онлайн банкиране, няма да се ползва от клиентите. Аз се улавям, че го отварям 1-2 пъти в месеца, само да проверя наличност, когато съм в движение. Бих се радвал, ако има опция да се правят преводи през приложението, за случаите когато съм някъде на път и съм само с телефон. Когато съм вкъщи, винаги предпочитам да ползвам онлайн банкиране от десктоп, а от началото на пандемията рядко пътувам. В този смисъл не ми влияе чак толкова, липсата на банкиране през мобилното приложение, макар че би ме зарадвало ако го има като опция.

Десктоп банкирането, определено не е перфектно, но е напълно функционално, поне за момента не забелязвам някакви бъгове, просто от юзър перспектива, констатирам, че може да е по-лесно и приятно за работа, но и така мога да го ползвам, за съответните операции.

Публикувано:
На 13.02.2022 г. в 12:11, timobg каза:

Скоро имах лош опит с БАКБ - предлагат 'чиста сметка' без никакви такси. И какво се оказа - превалутират всички транзакции с дебитната карта в интернет, дори и да са в лева.. И за покупка за 500лв ми начисляват 2.68лв за превалутиране..И това не е посочено в тарифата както при други банки..

Не мисля, че има превалутиране от страна на БАКБ (или коя да е БГ банка) при плащане в лева.

По-скоро има някакви врътки при търговеца, който те превалутира ...

Публикувано:
Преди 1 час, jorocontrola каза:

Не мисля, че има превалутиране от страна на БАКБ (или коя да е БГ банка) при плащане в лева.

По-скоро има някакви врътки при търговеца, който те превалутира ...

Има превалутиране при плащане в лева при БАКБ. Първо го забелязах при зареждане на Револют с картата от БАКБ, от лева в лева, свързах се с тях и ми обясниха, че превалутирането се прилагало и от лева в лева, ако ПОС термианала не е в България, такъв бил случая и с револют. Превалутирало се от лева в евро/долар и после пак в лева. Това ме накара, да си направя акаунт в Pay by Vivacom, но пак имах такса превалутиране, при захранване от лева в лева с карта на БАКБ. Свързах се отново с БАКБ и ми казаха, че щом има такава такса, значи и ПОС терминала на Pay by Vivacom, не е в България и затова имам въпросната такса превалутиране. Това вече преля чашата. Мога да кача тук и имейла от БАКБ, като доказателство, че имат превалутиране при плащане в лева. Моят съвет към всички е да стоят далеч от въпросната банка, абсолютни мизерници.

Публикувано:
преди 15 минути , nomad каза:

Има превалутиране при плащане в лева при БАКБ. Първо го забелязах при зареждане на Револют с картата от БАКБ, от лева в лева, свързах се с тях и ми обясниха, че превалутирането се прилагало и от лева в лева, ако ПОС термианала не е в България, такъв бил случая и с револют. Превалутирало се от лева в евро/долар и после пак в лева. Това ме накара, да си направя акаунт в Pay by Vivacom, но пак имах такса превалутиране, при захранване от лева в лева с карта на БАКБ. Свързах се отново с БАКБ и ми казаха, че щом има такава такса, значи и ПОС терминала на Pay by Vivacom, не е в България и затова имам въпросната такса превалутиране. Това вече преля чашата. Мога да кача тук и имейла от БАКБ, като доказателство, че имат превалутиране при плащане в лева. Моят съвет към всички е да стоят далеч от въпросната банка, абсолютни мизерници.

Няма нужда да качваш нищо, защото ПОС терминалите и на Револют и на Pay by Vivacom и на А1 wallet и на още не знам си колко финтех компании не са в България.

Друг е въпроса, че БАКБ както и Пощенска (както и сигурно други банки) го броят за "превалутиране", което е абсурдно лично за мен.

Затова най-добре - бягайте от всички банки които искат "такса превалутиране", защото това на тях не им струва нищо. Това си е живо дране и чиста печалба.

• Харесвам 4
Публикувано:

Абсолютно съм съгласен, това е живо дране. Моят въпрос е, ако това превалутиране е неизбежно, както се оправдават от БАКБ, защо при други банки, със същия тип карта, няма превалутиране. Ето например с TBI, превалутиране няма, като захранвам Револют, картата ми от TBI е мастъркард, каквато беше и на БАКБ. С мастъркард на TBI, въпросната такса я няма. Значи BACB са долни лъжци. Ето давам, скрийншот към част от отговора им, после ги питах, защо с мастъркард на TBI го няма това превалутиране и не можаха/пожелаха да ми отговорят.

QULOPTH.jpg

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.