Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Георги Матеев
Публикувано:

Междувременно Румъния официално стана втори по големина пазар на Револют в света. Явно не само ние не харесваме неоправдано високите такси.

Прогнозирам, че тоталното самозабравяне на нашенските банки постепенно ще доведе и тук до много сериозен отлив на клиенти към финтек услугите. Тежко и горко на продължаващите да ползват традиционни банки. Засега поне TBI все още се държи нормално, но една птичка пролет не прави.

П.С. Миналатата седмица ми се наложи еднократен сблъсък с Уникредит. Взеха ми 6 лв. за най-обикновен левов вътрешен трансфер. В потрес съм.

• Харесвам 11
Публикувано:

ЦКБ може ли безплатно онлайн да си провериш сметката. Преди можеше,а сега искат регистрация на телефонен номер. Днес отиде баща ми,но го регистрирали за СМС известяване след превод,като ти си плащаш съобщенията по 0.18 лв за брой. В интернет не виждаме вече сметката.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, dimitrov6 каза:

ЦКБ може ли безплатно онлайн да си провериш сметката. Преди можеше,а сега искат регистрация на телефонен номер. Днес отиде баща ми,но го регистрирали за СМС известяване след превод,като ти си плащаш съобщенията по 0.18 лв за брой. В интернет не виждаме вече сметката.

Нямате ли CCB Lite банкиране ? С него може онлайн да си следиш сметките и да се прехвърляш пари между тях. 
Или приложението CCB Mobile.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 59 минути , Фил каза:

Нямате ли CCB Lite банкиране ? С него може онлайн да си следиш сметките и да се прехвърляш пари между тях. 
Или приложението CCB Mobile.

Имахме CCB Lite ,но вече искат да регистрираш телефонен номер. На майка сметката в СCB Lite преди година регистрирах с номер и сега я виждам в интернет. Днес опитахме в банката,казаха че била изтекла старата регистрация на татко. Сега  направих нова и пак ще идем до банката да видим дали ще стане. Приложението ще е последен вариант, защото баща ми е с телефон с копчета ,а на мой смартфон ще искат неговата Сим карта да е вътре. Чакаме този месец рента от двама арендатори, и ако не я преведат по сметката трябва да ходим да я вземем на ръка.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, dimitrov6 каза:

на мой смартфон ще искат неговата Сим карта да е вътре

Това не е така - мобилното приложение на ЦКБ няма зависимост от SIM картата, тъй като за него не се изисква потвърждаване чрез SMS, и може да се инсталира/активира едновременно на няколко устройства.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

заради повишението на лихвата от ЕЦБ, от 1 август Булбанк спират да взимат гадната такса за наличност по сметките, предполагам, че скоро ще я отменят и по другите банки, където я има

• Харесвам 7
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Сравнение на таксите на българските банки при теглене на кеш от (собствен или чужд) банкомат.

1.jpg.5fd7d58ce196dfdaedfa8e313a30d8a3.jpg

640x.jpg.bff61c26ca9c8e409b7d14f5d9554806.jpg

Неминуемо прави впечатление, че TBI е единствената банка без подобни такси (макар и ограничено до 20 безплатни тегления годишно), а на дъното както обикновено са ДСК, Уникредит, ПИБ и Пощенска.

Като цяло разгледах и актуалните тарифи на тези последните 4 банки и след прочетеното бих казал, че наистина не знам какво някога би ме накарало да стана техен клиент. Очаквам скоро да въведат и такса "логин в електронното банкиране" 🙂

• Харесвам 15
Публикувано:

Виж обаче, как какви ли не правителства се сменят ,но никой реално не  посяга на банкерското лоби.

После хОди вярвай в еднорози 

Невъзможно е да няма механизми с които държавата да въведе малко ред.Едва ли някой вярва ,че няма картел между банките и всичко се развива на свободен пазарен принцип.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 32 минути , stanimir каза:

Виж обаче, как какви ли не правителства се сменят ,но никой реално не  посяга на банкерското лоби.

- Картел... какъв картел?

Попита шефчето на OMV докато си пиеше кафето с колегите от Шел и Петрол.

П.С. Непосягането е лесно обяснимо предвид милардните печалби на банковия сектор. Представям си как поне 10% от тях заминават по предназначение за да не ги пипат.

П.С2. Ее недей така с еднорозите. Още малко ще кажеш, че и дядо Коледа няма!

• Харесвам 7
Публикувано:

За мен основният проблем, е че реално всички банки  на територията на България са класически банки с множество клонове.Като се има предвид гъстотата на клоновата им мрежа не виждам нищо учудващо в таксите им. 

Въпросът, който аз си задавам е защо банка като ING, която по принцип няма клонова мрежа обслужва само корпоративни клиенти в България. Дали е заради по-горе споменатия картел или поради ниската цена на труда няма как все още да предложат значително по-добри условия от класическите банки. Този въпрос всеки трябва да си отговори сам. 

От една страна банки напускат България и това е странно, ако бизнесът е толкова печеливш и безпроблемен, от друга затварянето на очите за случки като с КТБ не може да не повдигат въпроси.

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз пък съм засякъл време, в което "текущата любима банка на форума" ще спре да бъде такава и ще бъде оплюта за сметка на новата "любима банка на форума с хипер-дипер условия за теглене, внасяне, банкиране и кредитиране". Нещо като поредния Нов Месия, който все чакаме "да ни оправи за нула време..."

• Харесвам 2
Публикувано:

@tch не мога да знам със сигурност за картел, но само преди година-две повечето банки имаха много по-голяма клонова мрежа от сегашната, а същевременно огромна част от настоящите такси или въобще не съществуваха или бяха в пъти по-ниски. Огромните печалби на сектора са публично достояние, всяко тримесечие медиите се надпреварват да съобщават бомбастичните цифри, които обикновено са във възходяща градация. Тези печалби не идват от въздуха, една част от тях е именно от изсмукани от пръстите такси. Изключително се радвам, че вече има реални алтернативи и който има желание има възможност да спре да подхранва тази изключително паризитна система. Аз лично отдавна го направих.

@Duke този разговор май вече го водихме? 🙂 А и не виждам нищо лошо тук да дискутираме актуалните най-изгодни условия, които очевидно са постоянна променлива. Не мисля, че много хора обичат да хвърлят пари на вятъра.

• Харесвам 12
Публикувано:

това вероятно са стандартните условия на банките, но сигурно всяка от тях има пакети, и за физически и юридически лица, които правят нещата по-приемливи, включително и да нямаш никаква такса за теглене от собствени или чужди банкомати, както и в Европа, за ПИБ примерно такъв е Моят избор Онлайн, за младежи имат Digital Me,. където пък изобщо няма никакви такси, почти за нищо, докато навършат 24 години и тн.

• Харесвам 8
Публикувано:

В ДСК за юридически, малко с клизма за микро, на микрото като мен изкрънкваш по-добри условия. За големите вече е друга бира.

Публикувано:
преди 23 часа, stanimir каза:

Невъзможно е да няма механизми с които държавата да въведе малко ред.Едва ли някой вярва ,че няма картел между банките и всичко се развива на свободен пазарен принцип.

И в Европа положението е подобно, по-точно в Нидерландия.

Такси и таксички всякакви - за теглене, за внасяне.

Някои ги взимат в края на годината т.е. научаваш какво пише със ситен врифт в най-закътаното кьоше на интернет страницата на банката с няколко месечно закъснение.

А това пък да влезеш в техен офис и нещо да свършиш. Забрави.

Предварително записан час. Неквалифициран персонал. Мъка.

---

Отделно държавата те "наказва", ако в края на годината имаш спестени пари в банка над определена сума. При подаване на годишната данъчна декларация ти взимат такса/данък задето не си харчиш всичките пари. 

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 22 часа, antea каза:

това вероятно са стандартните условия на банките, но сигурно всяка от тях има пакети, и за физически и юридически лица, които правят нещата по-приемливи, включително и да нямаш никаква такса за теглене от собствени или чужди банкомати, както и в Европа, за ПИБ примерно такъв е Моят избор Онлайн, за младежи имат Digital Me,. където пък изобщо няма никакви такси, почти за нищо, докато навършат 24 години и тн.

Разбира се, а другия вариант е просто да се ползват безплатно същите (че дори и доста повече) услуги през TBI или Revolut, без да се плаща месечно 4.90 лв. за пакет на ПИБ, които откровено казано не виждам какво повече дават. Кеф ти стандартна банка, кеф ти финтек, кой каквото предпочита.

Между другото посмятах какъв е резултата от прехвърлянето на фирмените ми сметки от ОББ към Пейсера преди година и нещо. Калкулацията показа, че досега съм спестил 1083 лв. от такси. Дори аз се изненадах от размера на сумата. Горещо препоръчвам да огледате вариантите на Пейсера за фирми, поддържат български IBAN (генерират ви собствен такъв в Пощенска банка), както и плащания към бюджета.

• Харесвам 14
Публикувано:
Преди 1 час, ven62 каза:

При подаване на годишната данъчна декларация ти взимат такса/данък задето не си харчиш всичките пари

Ако трябва - давай да помогаме - да не те дерат излишно с данъци! :biggrin:

• Смея се 7
Публикувано:

а в България е малко по друг начин - приспада ти се (плащаш по-малко) 1% от дължимия годишен данък, ако си похарчил 80% от облагаемите си доходи за годината безкасово и при условие, че си ги получил тези доходи 100% безкасово (под облагаеми се разбира - с данък върху годишната данъчна основа - заплати, наеми, свободни професии, примерно дивидентите са пак доходи, но не влизат в тази сума), познавам доста хора, които редовно си го ползваме от години, може да е мъничко, ама поне не си наказан като в Холандия 🙂

• Харесвам 8
Публикувано:

Аз имам бяла карта и за сега тя се държи най-добре. Без такси при плащания и тегления. Само нея ползвам при пътуване и ако ми се наложи.

Публикувано:
Преди 1 час, antea каза:

а в България е малко по друг начин - приспада ти се (плащаш по-малко) 1% от дължимия годишен данък, ако си похарчил 80% от облагаемите си доходи за годината безкасово и при условие, че си ги получил тези доходи 100% безкасово (под облагаеми се разбира - с данък върху годишната данъчна основа - заплати, наеми, свободни професии, примерно дивидентите са пак доходи, но не влизат в тази сума), познавам доста хора, които редовно си го ползваме от години, може да е мъничко, ама поне не си наказан като в Холандия 🙂

Бях чувал за нещо такова, но не се бях замислил. Как доказваш, че 80% от доходите си ги похарчил безкасово т.е. не си теглил на каса или банкомат над 20% (нали така).

Или само декларираш?

А не се ли подлагаш на евентуално безумно ходене по мъките, ако този 1% предизвика данъчна проверка на физическо лице.

Един колега преживя (едва, едва) такова нещо.

Или ... "всеки сам си преценя(ва)"

• Харесвам 3
Публикувано:

да, само се декларират, без представяне на доказателства към декларацията

за всеки случай лично за семейството си пазя в един фолдър по години просто екселско файлче, в което съм вкарала сумите от извлеченията по кредитни карти и по-едри банкови плащания, за които съм се сетила, сравнявам със сумата, която търся /80% от тотала/ и ако я нахвърля, с чиста съвест декларирам

ако някой си навлече проверка като физическо лице, няма да е заради "мижавия" 1%, така или иначе 🙂

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 часа, ven62 каза:

Отделно държавата те "наказва", ако в края на годината имаш спестени пари в банка над определена сума.

Това май отпадна от тази година за горницата над 10 000 евро, но може би има някаква прогресивна ставка...

Публикувано:
преди 49 минути , Duke каза:

Това май отпадна от тази година за горницата над 10 000 евро, но може би има някаква прогресивна ставка...

Лимитът бе 100 000 евро и отпадна откакто ЕЦБ увеличи лихвата по депозитите от -0.5 на 0%

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, antea каза:

да, само се декларират, без представяне на доказателства към декларацията

за всеки случай лично за семейството си пазя в един фолдър по години просто екселско файлче, в което съм вкарала сумите от извлеченията по кредитни карти и по-едри банкови плащания, за които съм се сетила, сравнявам със сумата, която търся /80% от тотала/ и ако я нахвърля, с чиста съвест декларирам

ако някой си навлече проверка като физическо лице, няма да е заради "мижавия" 1%, така или иначе 🙂

Това в декларацията по чл. 50 ли? Мъжът ми подава всяка година такава, тъй като освен заплатата, получава и доходи от наем, но си удържа само 5-те процента от дължимия данък за довнасяне. В коя част и коя точка се декларира този 1%? На нас не 80, а сигурно 95% от харчовете ни са с карта. Плащания в брой правим само по пазарите за плодове и зеленчуци. Всичко останало е безкасово.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.