Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 минути , chandni каза:

Това в декларацията по чл. 50 ли? Мъжът ми подава всяка година такава, тъй като освен заплатата, получава и доходи от наем, но си удържа само 5-те процента от дължимия данък за довнасяне. В коя част и коя точка се декларира този 1%? На нас не 80, а сигурно 95% от харчовете ни са с карта. Плащания в брой правим само по пазарите за плодове и зеленчуци. Всичко останало е безкасово.

да, в нея

Образец 2010: Приложение № 10 ползване на данъчни облекчения -  и в това приложение

Част Х – Данъчно облекчение за извършени безкасови плащания

Цитат

Декларирам следните обстоятелства и условия за ползване на данъчното облекчение:
(Съгласно чл. 22д, ал. 3 от ЗДДФЛ, обстоятелствата и условията, при наличието на които може да се ползва данъчното облекчение за
извършени безкасови плащания, се декларират в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.)
1. През данъчната година съм придобил доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа X
2. Сто на сто от паричните доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, са получени по банков път X
3. Извършил съм през годината безкасови плащания в размер 80 или над 80 на сто от паричните доходи по т. 1 X
Забележки: 1. Придобитите през годината доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа се
декларират в Приложение № 1, 3, 4, 5 и 6 към годишната данъчна декларация.
2. Данъчното облекчение за извършени безкасови плащания е в размер 1 на сто от дължимия за годината данък върху общата годишна
данъчна основа, посочен на ред 4 в част ІV на образец 2001, но не повече от 500 лв. Изчисленият размер на данъчното облекчение се
вписва на ред 5 в Част ІV на образец 2001 на декларацията

@chandni дори и да нямаш допълнителни доходи, които да изискват подаване на годишна декларация, можеш пак да я подадеш и да си възстановиш сама този 1% от данъка, който ти е вече удържан от работодателя

• Харесвам 3
  • Благодаря 4
Публикувано:
преди 18 часа, antea каза:

да, в нея

Образец 2010: Приложение № 10 ползване на данъчни облекчения -  и в това приложение

@chandni дори и да нямаш допълнителни доходи, които да изискват подаване на годишна декларация, можеш пак да я подадеш и да си възстановиш сама този 1% от данъка, който ти е вече удържан от работодателя

Абсолютно потвърждавам написаното. И ние си ги взимаме всяка година тези 1% от държавата. С електронно подаване става за нула време, никакви документи не са необходими, а сумите ги изплащат за 2-3 дни.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 23 часа, antea каза:

да, в нея

А дали е възможно това възстановяване да става през работодателя, т.е. като при детските, застраховките и т.н.?

Публикувано:
преди 30 минути , antea каза:

не, трябва сам да си подадеш декларация

в този ред на мисли разглеждайки образец 2010 виждам че имало

Образец 2020

Приложение № 11, предоставени/получени парични заеми!

За човек който до сега не е попълвал такова приложение, Защо трябва да уведомявам НАП какви кредити съм изтеглила през годината? Та чак и наказания финансови има ако не го декларирам!

Публикувано:
преди 16 минути , Mistela каза:

в този ред на мисли разглеждайки образец 2010 виждам че имало

Образец 2020

Приложение № 11, предоставени/получени парични заеми!

За човек който до сега не е попълвал такова приложение, Защо трябва да уведомявам НАП какви кредити съм изтеглила през годината? Та чак и наказания финансови има ако не го декларирам!

Това приложение не касае банковите кредити. Понеже лихвата е облагаем доход, ако си предоставила заем като физическо лице, трябва да го декларираш, за да се обложи лихвата по заема за заемодателя.

• Харесвам 5
Публикувано:

... и другата основна причина за въвеждане на това деклариране още преди години беше да се пресече възможността някой да си оправдава стандарта при липса на доходи със заеми от приятели и роднини със задна дата, особено с ограниченията за плащания в брой до 10 000 лв

• Харесвам 8
Публикувано:

Не. Пообъркаха Ви. Получени и предоставени заеми през годината в размер над 10х. Както и салда за предходните 5г. по заеми (непогасени) в двете посоки, отново надхвърлящи 10х. БЕЗ заеми от кредитни институции. 

• Харесвам 3
Публикувано:

@tch ... и безлихвени също, да

Приложението се попълва:

- ако общият размер на предоставените/получени през ......г. парични заеми надхвърля 10 000 лв. и към 31.12.....г. част от тях не е погасена

- ако общият размер на непогасените остатъци от предоставени/получени парични заеми през...... г. и през предходните пет данъчни години надхвърля 40 000 лв

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , Gachev каза:

Здравейте, направен превод към Банкова сметка в лева от Револют , в какъв срок пристигат в сметката на получателят?

основно има значение часа на превода

до 12.00 на обяд минават в същия ден мисля /или до 14.00 беше/ след този час се осчетоводяват в следващия работен ден

Публикувано:

Банка ДСК преустановява използването на КЕП от 1.10.2022

Банка ДСК преустановява предлагането на комбинацията от Квалифициран електронен подпис и SMS код (КЕП+SMS) като метод на подписване в ДСК Директ от 1-ви октомври 2022 г. за нови индивидуални и бизнес клиенти.

Всички клиенти, ползващи този метод на подписване, могат да продължат да го използват и след 1-ви октомври, но с цел избягване на евентуални бъдещи технически затруднения и улесняване на Вашите онлайн банкови операции, Банка ДСК насърчава да изберете друг метод за подписване. 

- Комбинация от цифров сертификат + SMS код или

- Комбинация от цифров сертификат + DSK mToken

• Шок 1
Публикувано:

Здравейте,

понеже Райфайзен ме изнервиха с лимита си за зареждане към друга карта, реших да си видя TBI Neon. Приложението е страшно бъгаво, но да кажем, че ще се оправи с времето. Но не мога да се оправя със това да разбера айбана на сметката си. Виждам два, ама мога ли да превеждам към тях или трябва отделна сметка да си открия?

Публикувано:
преди 4 часа, Zlia каза:

не мога да се оправя със това да разбера айбана на сметката си. 

След като влезеш в приложението избираш раздела "Карти и сметки", бутона "Още" -> "Информация за картата"

Публикувано:

Да, затова ти е струва съвсем дървено приложението. След като ти дойде картата и си я активираш, ще имаш достъп до информация за картата, история на транзакциите и т.н.

• Харесвам 1
Публикувано:

Впечетлен съм всичко как стана онлайн. И подписването на договорът дори. Или са на ръба на закона или просто другите в БГ са мега изостанали. При Райфайзен си открих сметка онлайн дори имаше подписване с електронен подпис, но естествено трябваше да се отиде и до офис, май за картата. 

• Харесвам 2
Публикувано:
На 15.08.2022 г. в 11:51, Георги Матеев каза:

Разбира се, а другия вариант е просто да се ползват безплатно същите (че дори и доста повече) услуги през TBI или Revolut, без да се плаща месечно 4.90 лв. за пакет на ПИБ, които откровено казано не виждам какво повече дават. Кеф ти стандартна банка, кеф ти финтек, кой каквото предпочита.

Между другото посмятах какъв е резултата от прехвърлянето на фирмените ми сметки от ОББ към Пейсера преди година и нещо. Калкулацията показа, че досега съм спестил 1083 лв. от такси. Дори аз се изненадах от размера на сумата. Горещо препоръчвам да огледате вариантите на Пейсера за фирми, поддържат български IBAN (генерират ви собствен такъв в Пощенска банка), както и плащания към бюджета.

Да вариантът с Paysera, спестява от таксите, НО има фирми, които отказват да ми превеждат чрез тях, онлайн доставчици също, настояват за редовна сметка в българска банка. Нямам избор, ща- неща, плащам по 12.90лв. на месец.

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

последния път, когато видях съобщение от банка да я посетя лично, беше лятото в сайта на ДСК за Wizz картата - някакъв въпросник да попълвам за актуализиране на данните - разбрахме се по телефона точно за 2 минути, че това може да се свърши на момента като им отговарям на въпросите, и после ми пратиха документа през Евротръст, подписах си го с облачен подпис - абе 10 минути операция за всичко вместо минимум час с пътуването и висене из офиси; Уникредит ползват също Евротръст, предполагам и други банки също, така че дори не е нужно да имаш и КЕП, за да се идентифицираш за целите на банкиране, затова изглежда странно банка, която толкова залага на дистанционни операции, като TBI, да налага остарял подход с ходене на крака

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, antea каза:

после ми пратиха документа през Евротръст

Тъй като ПИБ обединиха две приложения в едно се наложи и аз да инсталирам Евротръст, за да подпиша необходимите документи за въвеждане на актуален телефон, вместо да ходя до клон на банката. Само че въпросното приложение на Евротръст или е адски бъгаво (в гугъл плей има доста "похвали") или нещо с моя телефон не е наред, но така и не мога да премина през идентификация на личната карта и постоянно дава грешка...

Публикувано:

И аз получих смс, не съм актуализирала и си влизам нормално. Днес ходих до офис по друго причина и питах. Моя банкер ми каза да не актуализирам за сега, че сега го тестват новото, не било довършено и много неща не работели още.

• Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:

УниКредит Булбанк имат две онлайн банкирания - старо и ново. Влизаш по подразбиране в новото, но за някои операции те прехвърля в старото и обратно.

😄 Не знам вече колко години е така или поне така беше, докато им бях клиент.

TBI Bank просто не трябваше да форсират така нещата от днес за утре.

Публикувано:

Малеее, как се ядосах вчера с ДСК. По принцип рядко се ядосвам, но тези успяха направо да ме вбесят. 

Случката е следната - имам сметка в ДСК от 100 години. Налага ми се за пръв път да изтегля по-голяма сума. Започната съм с размера на таксите, ок съм с тях. Е, не съм ок, но съм ги преглътнала. Та звъня им вчера да пусна заявка за тегленето /така съм свикнала с ПИБ - звъня и така ми приемат заявката/. Не можело по телефона, трябва писмено. Хубаво, казвам - ще мина през клон на банката до нас след работа и ще пусна писмено заявка. Аааааа, не може така, трябва да пусна заявка от клона, където ще тегля парите. Питам аз - какъв е проблемът да пусна заявка през друг клон, пък те служебво да прехвърлят заявката?! Не, не може така, не била такава ПРАКТИКАТА? Пак спокойно и възпитано обяснявам - вижте, ще загубя 3 ч. да отида и да се върна до въпросния клон, който е в другия край на София. Какъв е проблемът да пусна заявка чрез друг клон или централата им, само и само да не губя 3 ч. Отново отговорът кърти - не може, не е такава ПРАКТИКАТА. Предлагам пореден вариант - да подпиша заявката за теглене с електрически подпис и да я пусна по мейл до въпросния клон или до централа или до където кажат. Отговорът е ясен - не може, не е такава ПРАКТИКАТА. Е тука вече издивях, като им ги наговорих едни - как съм им клиент от поне 20 г. и това, което правят е пълно безобразие....

В крайна сметка в обедната почивка скокнах до TBI до работата, открих си сметка, пуснах си заявка за теглене от клон в другия край на София, след работа минах през ДСК, преведох си сумата и утре ще отида да си изтегля парите през TBI. Поне 300 лв. съм на далавера от разликата в таксите 🙂  А другата седмица ще мина отново през ДСК да си закрия сметката 🙂 

• Харесвам 17
  • Шок 1
  • Браво 10

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.