Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:

https://www.24chasa.bg/biznes/article/12752421

това малко не го разбрах ?

При кредитните карти от 10 октомври внесени суми няма да могат да се ползват за покупка и други разплащания или за теглене в брой, а само за погасяване на дължимите суми.

Публикувано:
На 6.10.2022 г. в 10:36, Eva eva каза:

Малеее, как се ядосах вчера с ДСК. По принцип рядко се ядосвам, но тези успяха направо да ме вбесят. 

Случката е следната - имам сметка в ДСК от 100 години. Налага ми се за пръв път да изтегля по-голяма сума. Започната съм с размера на таксите, ок съм с тях. Е, не съм ок, но съм ги преглътнала. Та звъня им вчера да пусна заявка за тегленето /така съм свикнала с ПИБ - звъня и така ми приемат заявката/. Не можело по телефона, трябва писмено. Хубаво, казвам - ще мина през клон на банката до нас след работа и ще пусна писмено заявка. Аааааа, не може така, трябва да пусна заявка от клона, където ще тегля парите. Питам аз - какъв е проблемът да пусна заявка през друг клон, пък те служебво да прехвърлят заявката?! Не, не може така, не била такава ПРАКТИКАТА? Пак спокойно и възпитано обяснявам - вижте, ще загубя 3 ч. да отида и да се върна до въпросния клон, който е в другия край на София. Какъв е проблемът да пусна заявка чрез друг клон или централата им, само и само да не губя 3 ч. Отново отговорът кърти - не може, не е такава ПРАКТИКАТА. Предлагам пореден вариант - да подпиша заявката за теглене с електрически подпис и да я пусна по мейл до въпросния клон или до централа или до където кажат. Отговорът е ясен - не може, не е такава ПРАКТИКАТА. Е тука вече издивях, като им ги наговорих едни - как съм им клиент от поне 20 г. и това, което правят е пълно безобразие....

В крайна сметка в обедната почивка скокнах до TBI до работата, открих си сметка, пуснах си заявка за теглене от клон в другия край на София, след работа минах през ДСК, преведох си сумата и утре ще отида да си изтегля парите през TBI. Поне 300 лв. съм на далавера от разликата в таксите 🙂  А другата седмица ще мина отново през ДСК да си закрия сметката 🙂 

Явно си попаднала на калпав банков служител. Преди известно време ми трябваше кеш, пуснах заявка в един клон, а сумата получих в друг клон в друг град.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 53 минути , Mistela каза:

https://www.24chasa.bg/biznes/article/12752421

това малко не го разбрах ?

При кредитните карти от 10 октомври внесени суми няма да могат да се ползват за покупка и други разплащания или за теглене в брой, а само за погасяване на дължимите суми.

Това е промяна при ОББ, касаеща ползването на надвнесените собствени средства над кредитния лимит по картата.
https://www.ubb.bg/rates-and-terms/changes/uvedomlenie-za-promyana-v-nachina-na-polzvane-na-sobstveni-sredstva-vneseni-po-kreditna-karta-schitano-ot-10-10-2022-g

Тоест, ако досега по кредитна карта на ОББ с кредитен лимит 1000 лева е можело да се внесат или преведат 2000 лева над кредитния лимит, и да се плати стока/услуга на една трансакция за 3000 лева, вече не би трябвало да е възможно, а само до разрешения кредитен лимит. Поне аз така разбирам написаното.

• Харесвам 5
  • Шок 4
Публикувано:

Рядко ползвам  картите на родните банки в чужбина, но се наложи наскоро.

Пробвах да платя с Райфайзен в САЩ на ПОС терминал на огромен търговец с магазини в много държави, включително Европа.

Веднага плащането  беше отхвърлено, дори ми дойде известие през аппа.

Е като е събота и през нощта наще време какво мога да направя?

Като се върнах им звъннах да вземат да ми пуснат плащанията където и да съм, нали затова има от скоро великата екстра блокиране на карта.

Не можаха да ми кажат нищо, щели да предадат на колегите, ама дали следващия път ще мине, божа работа.

Според тях търговеца вероятно е подозрителен и затова е било отхвърлено плащането.

Питах го, колко да е подозрителен след като има стотици магазини включая  е Европа, ама отговор не получих, явно е стандартен отговор.

преди 3 минути , zzxxcc каза:

Това е промяна при ОББ, касаеща ползването на надвнесените собствени средства над кредитния лимит по картата.
https://www.ubb.bg/rates-and-terms/changes/uvedomlenie-za-promyana-v-nachina-na-polzvane-na-sobstveni-sredstva-vneseni-po-kreditna-karta-schitano-ot-10-10-2022-g

Тоест, ако досега по кредитна карта на ОББ с кредитен лимит 1000 лева е можело да се внесат или преведат 2000 лева над кредитния лимит, и да се плати стока/услуга на една трансакция за 3000 лева, вече не би трябвало да е възможно, а само до разрешения кредитен лимит.

Може да вкарат някоя такса, ако искаш да плащаш със собствени средства над лимита….

Публикувано:

честно казано не е ясно как им работят алгоритмите, но ако скоро не си ползвал картата в чужбина и изведнъж пробваш, има вероятност да блокират плащането

и Револют го правят, и бразилските ми банки също, но поне с един клик в приложението може да кажеш, че всичко е наред и да платиш пак 

Публикувано:

Днес си закрих сметката в ДСК, предложиха ми 6 месеца без такса, но все пак останалите Финтеци са безплатни и отказах, но яко някой иска намаление...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 22 часа, neuromancer каза:

честно казано не е ясно как им работят алгоритмите, но ако скоро не си ползвал картата в чужбина и изведнъж пробваш, има вероятност да блокират плащането

и Револют го правят, и бразилските ми банки също, но поне с един клик в приложението може да кажеш, че всичко е наред и да платиш пак 

Именно поради тази причина, преди всяко пътуване се обаждам по телефона и информирам банката за държавите, които ще посетя в следващите няколко дни или седмици. Защото е нормално секюрити отделът на банката да се усъмни ако в рамките на 24 часа с картата се извършат последователни транзакции в Париж, Монреал и Лима, например...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 минути , Duke каза:

информирам банката за държавите, които ще посетя

Извинявай за "заяждането" ако ти се стори така, но какво става - банката си записва къде ще ходиш и ръца в системата "да знае"?

(Аз ползвам револют с включено location-based security и нямам драма.)

Публикувано:
преди 4 минути , JazzMaster каза:

Извинявай за "заяждането" ако ти се стори така, но какво става - банката си записва къде ще ходиш и ръца в системата "да знае"?

Не знам какво става, но знам, че досега за около 20 години активно пътуване и ползване на кредитна карта в цял свят, следвайки горното правило не съм имал проблеми...

Публикувано:
преди 21 минути , JazzMaster каза:

нямам представа как и дали въбще е реализирано подобно нещо, но по принцип се прави така - операторът въвежда информация за държавите, които си споменал в базата данни, която пък се проверява от алгоритъма за сигурност.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ок, все пак е някакво секюрити. И още малко разсъждения: напуснали сме тия държави. Вероятно не се обаждаме всеки път на банката с “напуснах, актуализирайте”. Или пък “тръгвам, включете ги”. По някаква причина някой  “гепи” данните и почва до където може. 

Публикувано:

Мисля че има доста по-добри начини за защита от това да осведомявам някакви служители къде ще пътувам и смятам да ползвам международната си карта. Доста допотопно за бизнес с над милиард печалба. 

• Харесвам 3
Публикувано:
На 10.10.2022 г. в 16:41, zzxxcc каза:

Тоест, ако досега по кредитна карта на ОББ с кредитен лимит 1000 лева е можело да се внесат или преведат 2000 лева над кредитния лимит, и да се плати стока/услуга на една трансакция за 3000 лева, вече не би трябвало да е възможно, а само до разрешения кредитен лимит. Поне аз така разбирам написаното.

Точно така. Картата да се ползва само в рамките на лимита, а горницата за погасяване.

Публикувано:

Каква е тая олигофрения от страна на Уникредит да изпраща съобщение до клиентите си, че трансакциите са им временно спрени, докато не потвърдят или не обновят личните си данни като посетят клон на банката? И това без каквото и да било предварително предупреждение!

Публикувано:

Новости от ОББ :

Бихме искали да ви информираме, че считано от 24.10.2022 г., внесените собствени средства по кредитната карта ще се използват единствено за погасяване на използвания кредитен лимит/дълга по кредитната карта и не могат да бъдат използвани за целите на извършване на трансакции с нея - покупка/плащане на ПОС устройства или теглене на суми в брой.

Внесените собствени средства не се олихвяват и не променят кредитния лимит, както и действащите лимити за трансакции.

С уважение,
Екипът на ОББ

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

От няколко дни минималната такса за теглене кеш на каса в УниКредит е 10лв?!

Касиерката каза, че вече я е срам от клиентите.

• Харесвам 2
  • Шок 9
  • Смея се 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
На 25.11.2022 г. в 11:32, iMari каза:

От няколко дни минималната такса за теглене кеш на каса в УниКредит е 10лв?!

Касиерката каза, че вече я е срам от клиентите.

Функцията на касиерката лека-полека ще започне да затихва с тези такси.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 33 минути , Zaro каза:

Функцията на касиерката лека-полека ще започне да затихва с тези такси.

Знаеш ли колко пенсионери има, които са свикнали да си теглят пенсията на каса кеш, защото не могат да се научат да боравят с карта? Или защото в селския магазин няма пос терминал. Децата им са далече.

Майка ми днес говори с нейна приятелка, която живее на село и ходи до близкия град няколко пъти в месеца. В малкия град нямаш голям избор от банки.Превеждат и пенсията в УниКредит и жената е свикнала да тегли кеш на каса. Казах на майка ми да я предупреди за таксата. Отговорила е, че в такъв случай ще тегли рядко, но по-големи суми.

Тъжно е, че това ще са основно хората, от които алчната банка ще прибира безумната си такса. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , iMari каза:

Знаеш ли колко пенсионери има, които са свикнали да си теглят пенсията на каса кеш, защото не могат да се научат да боравят с карта? Децата им са далече. Майка ми днес говори с нейна приятелка, която живее на село и ходи до близкия град няколко пъти в месеца. В малкия град нямаш голям избор от банки.Превеждат и пенсията в УниКредит и жената е свикнала да тегли кеш на каса. Казах на майка ми да я предупреди за таксата. Отговорила е, че в такъв случай ще тегли рядко, но по-големи суми.

Тъжно е, че това ще са основно хората, от които алчната банка ще прибира безумната си такса. 

Така е. Но лека-полека банките започват да намаляват броя на клоновете. На моята улица имаше преди десетина години 6-7 банки в рамките на 500 м. Сега са само две.

• Харесвам 2
Публикувано:

На мен това за комуналните ми е неактивно както и Обмяна на валута.  С айфон съм и ъпдейтнато приложение. 
писах в чата и казаха, че скоро ще ги активират, а от горните се вижда, че на андроид комуналните са активни. 
Странно

Публикувано:
преди 11 часа, iMari каза:

Знаеш ли колко пенсионери има, които са свикнали да си теглят пенсията на каса кеш, защото не могат да се научат да боравят с карта? Или защото в селския магазин няма пос терминал. Децата им са далече.

Майка ми днес говори с нейна приятелка, която живее на село и ходи до близкия град няколко пъти в месеца. В малкия град нямаш голям избор от банки.Превеждат и пенсията в УниКредит и жената е свикнала да тегли кеш на каса. Казах на майка ми да я предупреди за таксата. Отговорила е, че в такъв случай ще тегли рядко, но по-големи суми.

Моите родители си взимат пенсиите от пощата до нас и няма такса. Ако в това село няма поща да я получава тази жена в града , или да и я носят в къщи.

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.