Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:

При мен се оказаха 5 сметки в ДСК, при положение, че съм откривал само една. Три от тях имат някакви вътрешни номера (не са IBAN), вероятно са откривани служебно от банката, не знам с какви функции. А две имат IBAN, едната е тази която съм открил и ползвал, а другата съдейки по датите на откриване и закриване ми е напълно неизвестна. Когато съм закрил след години на неизползване единствената откривана изрично от мен сметка, със същата дата са закрити още три, затова си мисля, че са някакви "вътрешни" сметки, служебно обслужващи функционалности към основната.

И все пак петата, с IBAN ми е напълно неизвестна!?

Публикувано:
преди 38 минути , Zlia каза:

Уолетите на А1 и Виваком се обслужват от Пейнетикс

Да, вече го разбрах. Преди си мислех, че са клонинг на phyre.

Все едно, при положение, че от известно време google pay и apple pay си работят без проблем.

преди 57 минути , antea каза:

да, и при мен дойде, също като теб имам някаква в Пейнетикс, която дори не е закрита, само че не съм ползвала никога Phyre, като гледам датата на откриването ми се връзва с уолета на А1, който май също закрих или поне някъде отбелязах, че не го искам за ползване

Аз с phyre имах известни проблеми при опита ми да се откача. Искаха някакво удостоверение, което струва 20-на лева, от банката където да ми преведат остатъка (10лв.) та се наложи да им го подаря.

Публикувано:

Мисла че Phyre е търговската услуга на Пейнетикс. Иначе аз съм си изпразвал уолетите А1 и Вива към револют - имаха едни промоции за зарибяване преди и се правеха по 50-60лв без зор та затова ги бях отворил иначе нямат никакви предимства пред останалите финтех компании, за да им остана клиент.

А тази справка на БНБ е само за сметки в български банки и платежни оператори ли? Сметки в Пейсера, Револют и подобни дали се виждат?

Публикувано:

Да разкажа, за поредната българска банка с обслужване "на ниво" 🙂

Уникредит Булбанк....

Отивам да си взема преиздадена карта (която преди 5 години е блокирана, заради кражба и не съм поръчвал преиздаване, но все пак е безплатно, та отидох да я взема, ама това е друга тема).

Докато съм в клон на другия край на София, понеже някога там са ми издали картата и понеже там съм работил тогава, сега са решили, пак там да ме пратят да ходя да си я получавам. Имам постоянни спорове с банката, като всеки път им обяснявам, че искам картите си да ги получавам в друг клон в другия край на София, понеже от години живея там и там ми е удобно. Един път дори ме накараха да плащам, ако искам да ми доставят картата в желания клон (10 лева...) естествено не ги платих, понеже ми е по-евтино да ида да си я взема от другия край на София.

Този път на гишето се зароди следната дискусия:

-Защо продължавам да получавам картите си (имам 3 към уникредит) в този клон, при положение, че многократно съм заявил, че искам в друг?

-Нека да проверя...Ами кредитната Ви карта би трябвало да я получавате в желания клон.

-ОК, а другите?

-Нека да проверя....Ами имате една Мастъркард, която ще трябва да получите тук....ако бъде преиздадена...

-???

-Имаме преговори с Мастъркард и е възможно да спрем издаването на карти от Мастъркард.

-Ако не я спрете, след 2 месеца къде ще я получа?

-Ами трябва да видим дали ще Ви я преиздадат, елате другия месец, за да проверим....

-Тоест трябва да дойда пак до другия край на София за да ми кажете дали ще ми преиздадете картата и евентуално тогава да промените клона в който да я получавам?

-ДА.

Представям си, ако се бях преместил да живея във Варна. Щеше да ми е по-лесно да закрия и открия нова сметка...

• Шок 4
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Отново случка с Уникредит - една дебитна карта трябваше да се преиздава и по телефона споделиха, че трябва също така да се актуализират личните данни, поради сменен документ за самоличност. Ок, ще идем в офис да вземем картата и да ги актуализираме.. Отиваме, при което на въпрос може ли да обновим данните получаваме отговор - "Не, всичко е наред, с новите данни сте си, не се притеснявайте." Ок! 
Два часа по-късно обаждане от същата служителка - "Ами, всъщност не са актуализирани, ще трябва отново да посетите офис, за да го направим"

....

• Шок 4
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 1 час, boogy83 каза:

Представям си, ако се бях преместил да живея във Варна. Щеше да ми е по-лесно да закрия и открия нова сметка...

За съжаление тая глупост я има и в другите банки. Аз също имам карта, издадена в друг град. За късмет поне не ми е толкова далеч колкото Варна и клонът, от който е издадена, работи и в събота, та като се наложи смяна, го съчетавам с някое ходене до града.

• Харесвам 3
Публикувано:

С исканията към БНБ за евентуални сейфове 🙂 имахте ли проблеми? Не ме пуска никой браузър за вляза за подаване на искане - вижда го като несигурна връзка и не ми позволява достъп. Как избегнахте тази ситуация - не ми се ще за изключвам стената.

Публикувано:
преди 6 минути , EliDion каза:

С исканията към БНБ за евентуални сейфове 🙂 имахте ли проблеми? Не ме пуска никой браузър за вляза за подаване на искане - вижда го като несигурна връзка и не ми позволява достъп. Как избегнахте тази ситуация - не ми се ще за изключвам стената.

С edge цъкаш на advanced и си продължаваш с Continue to esregbas.bnb.bg (unsafe)

Проблемът идва от това, че тяхната страница не се отваря по https, а вероятната причина е техния сървърски сертификат, който или е изтекъл или го няма. Не съм 100% сигурен в това, но е нещо такова.

В заключение - според мен няма от какво да се притесняваш

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

KBC Банк България и ОББ се обединиха под името "Обединена българска банка" АД (ОББ).

Цитат

На 10.04.2023 г. ОББ и КВС Банк България официално се обединиха след като в Tърговския регистър бе вписано преобразуването на "КВС Банк България" ЕАД чрез вливане в "Обединена българска банка" АД. Правното обединение е следваща стъпка в интеграцията на двете банки, след като през лятото на 2022 г. белгийската КВС Груп придоби бизнеса на Райфайзен Банк Интернешънъл в България.

• Харесвам 2
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:
Преди 1 час, bad kid каза:

ПИБ имат ли такса за пренасочване на преиздадена КК към офис в София, в условията не намирам, но все пак ..?

До миналата година нямаха. Тази година не съм получавала карти.

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

При блокирана сума от компания за кола под наем съм чакал родните банки до месец да върнат парите.

Случвало се е след като им звъня и тормозя да връщат и по-рано.

Този  път реших да чакам, бях платил депозита с две различни карти,  Дайнърс и ДСК.

На транзакцията на ДСК направо си написаха, че ще са блокирани до дата  Х или 45 дни!

След като върнах колата парите блокирани с Дайнърс се появиха след 20дни, а тези от ДСК се появиха точно на 45-ия ден.

Ясно е, че са върнати по-рано, ама защо да ги връщат?

Ще трябва да вадя още една карта колкото и да не ми се иска, често депозита е 70-80% от цялата максимална наличност и след това 45 дни няма никой.

Публикувано:

45 дни са страшно много, с бразилските карти по 4-5 дена трае връщането (обикновено самото отблокиране го правят пред мен на гишето и знам кога става)...

• Харесвам 1
Публикувано:
На 29.08.2020 г. в 20:19, darinamarinova каза:

@Мари Николова @AlexandraKo за като вашите майки най-добре е да си извадят EasyPay карта  https://www.easypay.bg/site/?page=card супер удобна е, аз го направих, защото всеки път като плащам сметки през epay има някакви такси, видях я случайно, а с нея няма. Няма такса за поддръжка, нито годишна такса, издава се само в собствени офиси на Easypay (https://www.easypay.bg/site/?p=offices_list_ezp), 2 безплатни тегления на месец от банкомат и безплатно на ПОС. Тя е предплатена B-card https://www.bcard.bg/clients/products Питах дали в български сайтове може да се плаща, не бяха сигурни (но за тях предполагам не им трябва). За такива като нас такава карта би била неудобна, но за тях е перфектна. Поне в брошурата пише, че не може да бъде скимирана, защото данните са само на чипа (чета дословно). 

С тази карта не успях да заредя пари към Tbi карта и към Revolut. Няма такси за плащане  през epay,но като я попълваш от друга карта има такса и тя е същата  май,ако плащаш в epay с карта на другите банки. Мисля да я закривам.

Публикувано:

@dimitrov6 easypay картата е карта, която може да си се ползва само на територията на България, логично е да няма как да работи с Револют. Даже нарочно го написах това за плащанията онлайн. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Чудя се,как става например  да си купиш онлайн билет с 2 подаръчни карти. В двете има по 50 лв,а билета е 80 и не може да се прехвърлят пари от едната  към другата,и да се презареждат. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, dimitrov6 каза:

Чудя се,как става например  да си купиш онлайн билет с 2 подаръчни карти. В двете има по 50 лв,а билета е 80 и не може да се прехвърлят пари от едната  към другата,и да се презареждат. 

Подaръчни карти, но какви?

EasyPay картата е подходяща като безплатна алтернатива на банките с техните високи такси. Все пак има две безплатни тегления, може да се плаща в български магазин, че даже и онлайн, но само в български сайтове, които използват Borica. За без пари хич не е малко.

Имам карти сигурно от всички финтех компании и нямам намерение да закрия нито сметката, нито картата, докато са безплатни.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 56 минути , Patrick K каза:

Подaръчни карти, но какви?

Конкретно виртуални карти от Топкешбек.Не знам дали може да се купи билет с тях,но стават за Емаг.Ако имам 2 от тях с по 10 долара примерно,а стоката е 15,как може да се обединят при плащане.Не могат да се прехвърлят пари от тях и към тях.

Screenshot 2023-05-22 at 22-20-31 TopCashBack - Account Payments.png

Публикувано:
На 22.05.2023 г. в 22:27, dimitrov6 каза:

Конкретно виртуални карти от Топкешбек.Не знам дали може да се купи билет с тях,но стават за Емаг.Ако имам 2 от тях с по 10 долара примерно,а стоката е 15,как може да се обединят при плащане.Не могат да се прехвърлят пари от тях и към тях.

И каква е разликата с коя да е карта? Можеш ли да платиш с две карти билет някъде?

Като цяло, тези карти би трябвало да стават за навсякъде, където приемат Visa. В краен случай можеш да купиш с тях подаръчни ваучери за eMAG https://www.emag.bg/voucher/gift-card (могат да се ползват няколко в една поръчка)

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 минути , Patrick K каза:

И каква е разликата с коя да е карта? Можеш ли да платиш с две карти билет някъде?

Като цяло, тези карти би трябвало да стават за навсякъде, където приемат Visa. В краен случай можеш да купиш с тях подаръчни ваучери за eMAG https://www.emag.bg/voucher/gift-card (могат да се ползват няколко в една поръчка)

Гледах скоро във филм как на летище платиха с няколко физически карти заедно скъп билет,защото само с една нямаше толкова наличност. В Amazon може да запаметиш няколко карти, и ако в първата няма достатъчно почва да тегли и от втората.Това за ваучерите за Емаг не се сетих,май го знаех преди. А тези карти от Топкешбек не може да се прехвърлят в  REVOLUT,wise,monese,paypal,А1,
skrill,TBI,не може да се плати в китайските сайтове,декатлон.

• Харесвам 1
Публикувано:

Почти навсякъде извън България  може да платиш с две карти, говоря на ПОС терминали или кеш + карта при желание.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 минути , dimitrov6 каза:

Гледах скоро във филм как на летище платиха с няколко физически карти заедно скъп билет,защото само с една нямаше толкова наличност. В Amazon може да запаметиш няколко карти, и ако в първата няма достатъчно почва да тегли и от втората.

За плащане на физически POS знам, че може, но за онлайн - не, затова ми беше и риторичното питане предвид, че е виртуална карта.

В Amazon не е така. Няма достатъчно пари - отказва плащането и иска да се обнови метода на плащане - да се използва същия или друг. Не може да се плати частично с една карта, а остатъкът с друга. Поръчвам сравнително често и знам от опит.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 9 минути , Patrick K каза:

В Amazon не е така.

Да ,сега погледнах,трябва да избереш една от запаметените карти само, и ако имаш gift карти заедно.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.