Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:

С премахването на cashback-а на Diners, се замислям дали да не си взема нова дебитна или кредитна карта. Но не знам от коя банка. Бих искала да има cashback. Предпочитам да е дебитна или с малък кредитен лимит. Имах карта на КБС, но след сливането им с ОББ се притеснявам, че ще имам проблем с разплащанията в чужбина. Мъжът ми имаше карта на ОББ преди много години и имаше проблеми с онлайн плащанията.

Пазарувам предимно по чужди сайтове и ДСК не е вариант.

Дали може ли да ме посъветвате?

Публикувано:

Не мога да дам съвет, но мъжът ми беше клиент на Райфайзен, които сега са ОББ. Никога не е имал проблем с плащане у нас или в чужбина, онлайн или офлайн. Всичко, което може да  се плати с карта, го плащаме с карта т.е. ползваме си картите много.

Публикувано:

Аз също съм клиент на ОББ,имам дебитна карта от шест години. Никакъв проблем с плащанията - и тук и в чужбина. По едно време доста пазарувах от немския и английския Амазон.

Харесва ми и приложението им,за разлика от това на TBI. 

Но няма кешбек. Не знам как стои въпросът с кредитните им карти,понеже кредитна ползвам на ПИБ.

Публикувано:

Има ли такса превалутиране при плащане във валута, различна от BGN и EUR при картите на ОББ и КБС?

КБС имат cashback програма при кредитните карти. Мисля, че беше 1 ст. на всеки похарчен лев.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, Яничка каза:

Остана ли друга кредитна карта с кешбек? С какво бихме могли да заменим Diners?

С ДСК-Wizz, но там кешбека е само към Wizz-2% за покупки извън Wizz и 4%-в сайта на Wizz! 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 7 часа, Anna Kalinovska каза:

Visa дава 0,5% без лимит. Допреди 15-ина години беше 1%, наравно с дайнерс.

Няма такъв филм.Винаги е имало годишен лимит за кешбека. 

IMG_5148.jpeg

• Харесвам 1
Публикувано:

ПИБ МС Златна:

Предимства:

-0.75 % кешбек,

- безплатни салони София, Виена, Белград, Истанбул. До колкото ми е известно без минимум оборот и без лимит на посещенията, но не съм сигурен.

- безплатен пресрийдър

- по-лесно следене на картата, лимитиране и блокиране на картата през апп-а.

Недостатъци:

- Годишна такса 100 лв. ( Дайнърс х 2)

- минимум оборот за кешбека 6000 лв. / 6м (Дайнърс х 3)

- 0.25% такса превалутиране, която частично може да се избегне с Кърв.

Вариант 2:

Еволв МС + Кърв ( валута ЕUR) = 0.5% моментален кешбек

Това при положение че Дайнърс не сменят МС курса EUR/BGN след като отрежат кешбека.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 8 часа, Stryper каза:

Има ли такса превалутиране при плащане във валута, различна от BGN и EUR при картите на ОББ и КБС?

КБС имат cashback програма при кредитните карти. Мисля, че беше 1 ст. на всеки похарчен лев.

Ако картата ти е в лева, превалутирането в евро ще струва повече от кешбека 1.19%. 

Око замесиш и други валути дървото става още по голямо.

https://www.kbcbank.bg/bg/individualni-klienti/polezni-instrumenti/bankirane/kartov-obmenen-kurs/

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 3 минути , jorocontrola каза:

Определено е така. Но процентът си е процент. Няма да закрият картата, но няма да плащам всичко с нея. Поне от мен губят 20К+ оборот на година ...

Точно така. В момента имам 6000 лв оборот за последните месеци спред справката за достъп до салони, а  ми трябват 1000. Какъв е смисълът да им се дава останалите 5000 оборот?

Cashback-ът правеше реално карата безплатна. Сега ще наблегна на оборота към Reifeisen /ОББ сега/. Там дават 1 % , но по малко по-различна схема - трябва след извлечението да си ги поискаш и може да не чакаш 6 месеца. Предполагам, че и там ще се променят нещатата с новата банка-майка. Алчността на банките и планът за непрекъснат растеж води до изчезването на cashback понятието. Едно време cashback беше причината да приключа всякакви отношения с ПИБ, само че те бяха и по-нахални с техните 0,25% за плащане в чужбина. Предполагам това ще направи и diners съвсем скоро. Все пак ще задъжа малко.

Все смятам, че някоя банка ще "яхне вълната" и ще се опита да придърпа недоволните клиенти на diners. Те са златна мина, като профил.

• Харесвам 4
Георги Матеев
Публикувано:
преди 12 часа, Branko каза:

От стандартните банки Пощенска имаха с 1% мастер кард с два вида лимит , до 500лв и до 1000лв годишно мисля

Пощенска има неприятна такса 2% за превалутиране, която автоматично обезсмисля кешбек програмата и карта от Пощенска като цяло, особено за пътуващи хора с чести валутни плащания. Може би има смисъл като втора / допълнителна карта и то само за левови транзакции.

преди 4 часа, Branko каза:

500лв беше на Дайнърс годишния лимит . Абсолютно си прав, че плюсовете на картата са далеч повече от този 1% кешбек. 

500 лв. беше на 6-месечие, 1000 лв на година, но не вярвам много хора да са имали 100.000 лв. годишен оборот. Предполагам, средният кешбек е бил в рамките на 200-300 лв. годишно, та тук не говорим за огромна загуба.

преди 1 час, aladinoplus каза:

Все смятам, че някоя банка ще "яхне вълната" и ще се опита да придърпа недоволните клиенти на diners. Те са златна мина, като профил.

Може би малко надценяваш нещата. Ако съдя по нас тук, които винаги (и често за спорта) търсим всяка опция как да спестим 10 стотинки - наистина не мисля, че сме златна мина като профил за която и да е банка. Единствената, която що-годе яхна вълната последните години е TBI, но там предимствата са съвсем други.

А кешбекът изчезва масово в цяла Европа по една много проста причина. Преди няколко години евро регулациите принудиха Visa / Mastercard да снижат драстично комисионните си (вече са под 1%). Неслучайно и American Express се оттегли от почти всички европейски пазари. На практика банките, които все още дават кешбек, в голяма степен го вадят от джоба си (или си го изкарват чрез налагането на други такси) и в повечето случаи това е с промоционална цел. Аритметиката им отдавна не излиза. Всъщност като се замисля - Дайнърс дълго време беше достатъчно малка институция с немного клиенти (спрямо тези на стандартна банка) и това беше една от причините да си позволи да поддържа кешбек програмата. Премахвайки я сега може би означава, че вече са понасъбрали повечко клиенти и този кешбек е почнал да им тежи - по същия начин, както навремето се наложи да ограничат безлимитния безплатен лаундж достъп до 12 пъти годишно. Апропо, не знам дали сте наясно, но дори платения лаундж достъп - който е с твърда такса 30 лв. - на практика често се дотира от Дайнърс, тъй като на някои салони те плащат доста повече от тази такса. Един от най-драстичните примери отпреди няколко години - и това е 100% информация от извора - Дайнърс е плащал по $70 за всеки, който ползва салон на летището в Доха. А същевременно този салон или са го подарявали на клиента (ако има оборот) или са му взимали само 30 лв. Знаете колко неистово ненавиждам всички банки, но конкретно (и може би само) при Дайнърс не виждам стандартното нагло / дайте-да-одерем-жив-клиента поведение и това наистина ми харесва при тях.

Понеже не обичам да говоря наизуст поразгледах актуалните предложения на повечето банки и положението се оказа по-трагично, отколкото очаквах. Кешбек програми вече почти няма (с много редки изключение), а когато ги има, то други негативни неща в голяма степен обезсмислят упражнението - или има висока годишна такса, или такса превалутиране (при някои като ДСК дори подмолно скритa), или такса за връщане на средства, или кофти валутни курсове към лева (някои банки ползват собствени курсове, а не тези на Visa / Mastercard) и т.н.

Дори без кешбек Evolve продължава да е едно от най-добрите предложения на бг пазара. Плюсовете са очевидни и повечето нямат еквивалент.

* 12 безплатни салона (х 30 лв, макар че на практика без Дайнърс платения достъп често струва повече от това) - 360 лв. стойност

* 48 лв. годишна такса, която може да бъде по-малка (или дори нулева), ако картата не се ползва

* без такси за превалутиране и за връщане на средства

* Mastercard частта предлага 0.5% по-изгодни курсове при плащания във валута (спрямо курсовете на Visa и нормален Mastercard)

* достъп до големите отстъпки за самолетни билети, които се предлагат от Bravofly/Lastminute при плащане с Дайнърс

* безплатна медицинска и травъл застраховка

Ако някой има предложение за по-добра карта бих се радвал да сподели и да обсъдим. Аз не намерих нищо интересно.

• Харесвам 23
  • Браво 1
Публикувано:
преди 40 минути , Георги Матеев каза:

Пощенска има неприятна такса 2% за превалутиране, която автоматично обезсмисля кешбек програмата и карта от Пощенска като цяло, особено за пътуващи хора с чести валутни плащания. Може би има смисъл като втора / допълнителна карта и то само за левови транзакции.

500 лв. беше на 6-месечие, 1000 лв на година, но не вярвам много хора да са имали 100.000 лв. годишен оборот. Предполагам, средният кешбек е бил в рамките на 200-300 лв. годишно, та тук не говорим за огромна загуба.

Абсолютно си прав.Просто все още има някои стандартни банки с някакъв кешбек % ,който според мен скоро ще изчезне.

За Дайнърс пропуснах , че са за шестмесечие 500лв

Като допълнение има и медицинска и травел застраховка,като последната съм я ползвал и останах доволен

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 14 часа, Яничка каза:

Остана ли друга кредитна карта с кешбек? С какво бихме могли да заменим Diners?

@Яничка Не съм проучвала обстойно, но видях вчера, че ПИБ имат https://www.fibank.bg/bg/chastni-lica/karti/kreditni-karti и за без такса първата година. Не съм била клиент и въпросът е какво е личното отношение към конкретната институция :) За повече не мога да кажа

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 23 минути , darinamarinova каза:

@Яничка Не съм проучвала обстойно, но видях вчера, че ПИБ имат https://www.fibank.bg/bg/chastni-lica/karti/kreditni-karti и за без такса първата година. Не съм била клиент и въпросът е какво е личното отношение към конкретната институция 🙂 За повече не мога да кажа

Лоялен клиент съм на ПИБ от момента, в който станаха банка и за физически лица. Не считам, че се проявява някакво особено (положително) лично отношение. В банките няма емоции, а ПИБ отдавна вече не е "социална".. ОК, разбира се, има служители, които не са оперирани от човечност. 

Първа година без такса е стандартна оферта за почти всички продукти като КК.

Публикувано:
преди 5 часа, Георги Матеев каза:

Moи познати няколко пъти ми казаха, че няма такова нещо и са ми показвали извлечения. Може и това да е най-добрата карта за повечето. 

• Харесвам 2
Георги Матеев
Публикувано:
Преди 1 час, makler каза:

Moи познати няколко пъти ми казаха, че няма такова нещо и са ми показвали извлечения. Може и това да е най-добрата карта за повечето. 

Таксата я има черно на бяло в тарифата на банката. Не съм клиент на Пощенска и не говоря от личен опит, но предполагам тази такса най-вероятно не се показва на отделен ред (т.е. скрита е, както и при ДСК) и просто е вкарана в общата сума, която е завишена с 2%. Без да видя конкретно извлечение мога само да гадая.

Ако наистина не прилагат такса превалутиране - карта на Пощенска определено би била доста добра опция. Струва си да се провери.

EDIT: Май си прав - изглежда съм гледал стара версия на тарифата. В най-новата тарифа е премахната таксата превалутиране за кредитни карти, единствено има такава при дебитните и тя е намалена на 0.5%. Интересно, ще проуча повече.

EDIT2: В момента разглеждам кешбек програмата на Пощенска. Чета и условията - всичко е ненужно сложно и има някои уловки. Накратко, в най-масовия случай ще се получава около 0.5% от похарченото. Погледнете, може би за някой това е добър вариант.

• Харесвам 2
Публикувано:
6 hours ago, Георги Матеев said:

* достъп до големите отстъпки за самолетни билети, които се предлагат от Bravofly/Lastminute при плащане с Дайнърс

Не съм попадъл на такава информация досега. Бихте ли сподели малко повече инфо за тези отстъпки.

Пробвах сега на случаен полет да видя какви са цените и ако си сложа Diners картата дали ще има нещо, но и в 2та случаят нямаше никаква видима отстъпка от крайната цена.

Георги Матеев
Публикувано:
преди 6 минути , dafigg каза:

Не съм попадъл на такава информация досега. Бихте ли сподели малко повече инфо за тези отстъпки.

Пробвах сега на случаен полет да видя какви са цените и ако си сложа Diners картата дали ще има нещо, но и в 2та случаят нямаше никаква видима отстъпка от крайната цена.

Разгледай тези 2 теми (особено първите и последните няколко страници):

• Харесвам 5
Публикувано:

Не че искам да правя реклама на най-недолюбваната банка във форума, но класическите кредитни карти VISA на ПИБ включват неограничен кешбек от 0,5%. В началото беше 1%, но и 0,5% е съвсем достатъчен, за да избива поне два пъти годишнината такса, дори при наличие на такса превалутиране. Освен това за 16 години активно ползване, тази карта никога не ме е предавала в чужбина или при онлайн покупка...

Дайнърс ползвам единствено заради салоните. Премахнат ли безплатните посещения, директно ме губят като клиент ако открия друга алтернатива. Иначе, Жорката е абсолютно прав. Такса от 30 лева за посещение на салон е скандално ниска на фона на цените в летищните барове и ресторанти...

• Харесвам 5
Георги Матеев
Публикувано:
преди 15 минути , Duke каза:

Не че искам да правя реклама на най-недолюбваната банка във форума, но класическите кредитни карти VISA на ПИБ включват неограничен кешбек от 0,5%. В началото беше 1%, но и 0,5% е съвсем достатъчен, за да избива поне два пъти годишнината такса, дори при наличие на такса превалутиране. Освен това за 16 години активно ползване, тази карта никога не ме е предавала в чужбина или при онлайн покупка...

Чак пък най-недолюбвана - дефакто ПИБ е собственик на Дайнърс с 96% дял 🙂 Иначе ако не се лъжа @antea преди беше споделяла, че има някакви месечни пакети, чрез които може да се избягва таксата превалутиране - имаш ли идея това дали още е така? Точно заради тази такса напуснах ПИБ през 2015, иначе до онзи момент бях супер доволен (при това над 15 години) от техния продукт. Също така 100% ли си сигурен, че кешбекът е неограничен, че не ми се рови пак в тарифи?

В крайна сметка тяхна карта с 0.5% може също да се окаже нелош вариант на фона на всеобщата кешбек суша.

Наистина ми е интересно докога въобще ще издържат и малкото останали кешбек програми.

Публикувано:
преди 1 минута , Георги Матеев каза:

Иначе ако не се лъжа @antea преди беше споделяла, че има някакви месечни пакети, чрез които може да се избягва таксата превалутиране - имаш ли идея това дали още е така? 

Въобще не съм проверявал, но както знаеш аз съм тежък случай консерватор-традиционист и когато едно нещо работи не го пипам и не се интересувам от алтернативни варианти...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 31 минути , Duke каза:

Дайнърс ползвам единствено заради салоните. Премахнат ли безплатните посещения, директно ме губят като клиент ако открия друга алтернатива. Иначе, Жорката е абсолютно прав. Такса от 30 лева за посещение на салон е скандално ниска на фона на цените в летищните барове и ресторанти...

Дословно споделям като един от първите клиенти физически лица от 2005 г. и ползватели и на двете КК, когато обектите,  приемащи дайнерс се намираха със свещ. Ако досега заради кеш бек бонуса плащах и битовите ми сметки с дайнерс, от сега нататък ще ги минавам през виза.

Боян Димитров
Публикувано:
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

EDIT2: В момента разглеждам кешбек програмата на Пощенска. Чета и условията - всичко е ненужно сложно и има някои уловки. Накратко, в най-масовия случай ще се получава около 0.5% от похарченото. Погледнете, може би за някой това е добър вариант.

Нищо такова не виждам. Visa Gold  е с годишна такса от 100лв. Всеки лев ти носи 2 точки и ~43000 точки се обменят за 500лв. Това означава около 21-22 хиляди лева похарчени връщат 500 лв. Излиза над 2%. Определено мисля да погледна на място тези дни. Дори за разплащания в България пак би имала смисъл. 

• Харесвам 2
  • Замислям се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.