Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Георги Матеев
Публикувано:
преди 24 минути , Боян Димитров каза:

Нищо такова не виждам. Visa Gold  е с годишна такса от 100лв. Всеки лев ти носи 2 точки и ~43000 точки се обменят за 500лв. Това означава около 21-22 хиляди лева похарчени връщат 500 лв. Излиза над 2%. Определено мисля да погледна на място тези дни. Дори за разплащания в България пак би имала смисъл. 

Доколкото чета Visa Gold носи 1 точка за всеки похарчен лев, а стандартна Visa (която визирах като "най-масов случай") - половин точка за лев. Освен това далеч не всички хора ще похарчат такива суми, а при обмяна на по-малко точки се губи допълнително от процента. Но най-общо казано Visa Premium връща около 2%, Visa Gold около 1%, а стандартна Visa около 0.5%. 

2070675765_2023-07-02(4).png.f1dfd81c2cbba03f43ce7891b994c227.png

Погледни също и другите такси на картата, смутиха ме някои неща като например "Такса за разглеждане на заявление за кредитна карта", която е колкото годишната такса. Т.е. Visa Gold, например, стартираш с 200 лв разход (100 заявление и 100 годишна такса). Premium картата стартираш с 2 х 169 лв разход. Нещо не ми допада да върна на банката повече от половината кешбек под формата на такси.

Моля те драсни когато проучиш повече на място, ще е полезно инфо.

• Харесвам 3
Боян Димитров
Публикувано:
преди 8 минути , Георги Матеев каза:

Доколкото чета Visa Gold носи 1 точка за всеки похарчен лев, а стандартна Visa (която визирах като "най-масов случай") - половин точка за лев. Освен това далеч не всички хора ще похарчат такива суми, а при обмяна на по-малко точки се губи допълнително от процента. Но най-общо казано Visa Premium връща около 2%, Visa Gold около 1%, а стандартна Visa около 0.5%. 

Погледни също и другите такси на картата, мен лично ме смутиха някои неща като например "Такса за разглеждане на заявление за кредитна карта". Да не стане така, че накрая да се върне половината кешбек под формата на такси.

Да, така е, аз гледах тука и съм взел горния ред; https://www.postbank.bg/Individualni-klienti/Karti/Credit-Cards/Programa-za-loyalnost-Moite-nagradi

Публикувано:

ДСК имат кредитна карта Галакси с 1 % кеш бек, максимум 200 лв. 

При възстановяване на сума имат 0,5 % такса.

Не знам обаче как стои въпроса с превалутирането при тях.

• Благодаря 1
Публикувано:

Да кажем, че Diners все още има преимущества, но постепенното и орязване за мен е причина да търся други алтернативи и да огранича ползването на Diners.

Благодарение на @aladinoplus стигнах до Visa Classic Credit на ОББ: https://www.kbcbank.bg/bg/individualni-klienti/produkti-uslugi/karti/kreditni-karti/kreditna-karta-visa-classic/

Месечната такса е сходна с Diners - 4,40 лв. и има кешбек 1%

Гледах тарифата, но не виждам такса превалутиране. Някой знае ли/вижда ли някакви уловки?

Кешбекът, доколкото разбирам, е май само за търговски обекти в страната?

Има такса 10 лв. блокилане на карта, което явно означава, че не може да се блокира/отблокира по всяко време, но това не е драма, а и при Diners не може.

• Харесвам 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 24 минути , Яничка каза:

Да кажем, че Diners все още има преимущества, но постепенното и орязване за мен е причина да търся други алтернативи и да огранича ползването на Diners.

Благодарение на @aladinoplus стигнах до Visa Classic Credit на ОББ: https://www.kbcbank.bg/bg/individualni-klienti/produkti-uslugi/karti/kreditni-karti/kreditna-karta-visa-classic/

Месечната такса е сходна с Diners - 4,40 лв. и има кешбек 1%

Гледах тарифата, но не виждам такса превалутиране. Някой знае ли/вижда ли някакви уловки?

Кешбекът, доколкото разбирам, е май само за търговски обекти в страната?

Има такса 10 лв. блокилане на карта, което явно означава, че не може да се блокира/отблокира по всяко време, но това не не драма, а и при Diners не може.

На пръв поглед картата изглежда добре и не видях подводни камъни. Да, кешбекът е само за покупки в България. Единствено ме подразни 2% таксата за връщане на пари (ако канселираш някой скъпичък предплатен хотел таксата ще се усети), но да кажем, че не е края на света. Относно превалутирането поне в тарифата няма нищо притеснително, но е важен детайл да се проучи дали банката ползва курсовете на Visa / MC или свои собствени, това би могло да е потенциална греда.

Ти разбра ли до каква сума е ограничен кешбека, че не можах да се ориентирам за това?

Публикувано:
преди 1 минута , Георги Матеев каза:

На пръв поглед картата изглежда много добре и не видях подводни камъни. Единствено ме подразни 2% таксата за връщане на пари (ако канселираш някой скъпичък предплатен хотел таксата ще се усети), но да кажем, че не е края на света. Относно превалутирането поне в тарифата няма нищо притеснително, но е важен детайл да се проучи дали банката ползва курсовете на Visa / MC или свои собствени, това би могло да е потенциална греда.

Ти разбра ли до каква сума е ограничен кешбека, че не можах да се ориентирам за това?

Ще им звънна през седмицата и ще пиша в темата.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Георги Матеев каза:

@antea преди беше споделяла, че има някакви месечни пакети, чрез които може да се избягва таксата превалутиране - имаш ли идея това дали още е така?

с пакетната услуга се премахва таксата за превалутиране /0,25%/, но само за дебитни карти (при тях се маха и таксата за теглене от всякакви банкомати в България и ЕИП), така че реалният кешбек по кредитните им карти при плащане в друга валута е също 0,25%, да го има предвид @Duke

но по-назад @Павел* спомена, че това също се преодолявало частично, ако се сложи зад Curve - не съм пробвала, не съм сигурна как ще стане, като пак ще се появи като валутно плащане при ПИБ, дори и да се смени валутата на картата в Curve, ще е полезно, ако той сподели повече

• Харесвам 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 12 часа, Павел* каза:

Ако картата ти е в лева, превалутирането в евро ще струва повече от кешбека 1.19%. 

Око замесиш и други валути дървото става още по голямо.

https://www.kbcbank.bg/bg/individualni-klienti/polezni-instrumenti/bankirane/kartov-obmenen-kurs/

@Яничка, за съжаление превалутирането е пълна греда и изяжда целия кешбек (че и отгоре), не бях забелязал това мнение досега. Тази карта има смисъл само, ако ще се плаща единствено в лева. Пфу, тъкмо се бях зарадвал, че сме намерили нещо прилично. Май се въртим в омагьосан кръг.

2023-07-02 (6).png

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 часа, Георги Матеев каза:

Ако наистина не прилагат такса превалутиране - карта на Пощенска определено би била доста добра опция. Струва си да се провери.

EDIT: Май си прав - изглежда съм гледал стара версия на тарифата. В най-новата тарифа е премахната таксата превалутиране за кредитни карти, единствено има такава при дебитните и тя е намалена на 0.5%. Интересно, ще проуча повече.

EDIT2: В момента разглеждам кешбек програмата на Пощенска. Чета и условията - всичко е ненужно сложно и има някои уловки. Накратко, в най-масовия случай ще се получава около 0.5% от похарченото. Погледнете, може би за някой това е добър вариант.

Нов съм с Дайнерс и за съжаление май че ще я огранича.

НО Пощенска ползвам поне 15 години, а от 3 години и ПИБ. Първата ми КК бе от Пиреус и .. няма вече такава КК, но няма да разводнявам.

Та за Пощенска. За съжаление миналата година влошиха леко кешбека. Преди достигах и до 500лева на година, но вече и с другите карти НЕ мога.

Год. такса ми е 80 лева. 

При кешбека сега правя до 18800 и вземам 200 лева /което е повече от 1%/. За съжаление влошиха превалутирането и затова плащам в чужбина с ПИБ. Там е по-добре.

При ПИБ в началото даже като си заредих Револют ми начислиха кешбек, но вече изключиха подобни транзакции. В момента е 75%

Тук превалутирането е с по-малък процент от Пощенска и бих казал абсолютно приемлив - плащах в Тайланд.

За финал ще кажа, че това е към днешна дата и за моя тип карти. Като всички забелязваме ситуацията е динамична...

• Харесвам 1
Публикувано:

Не случайно БГ банките правят рекордни печалби всяка година и всяка година бият резултатите от миналата.
Няма как да се минат, както се вижда.

Diners си остава с предимството на салоните. И аз просто ще правя оборот преди някое пътуване да мога да влезна докато има мегдан стига да имам време между полетите, че някой път и затова няма време.

Да кажем и курса евро/лева може 1-2 пъти в годината да искяриш някой лев отгоре като махнеш месечната такса и това е.

През останалото време ще си ползвам Curve/Revo картите и ще си свиркам.

Незабравяйте, че повечето хора вообще не си правят сметка и не им пука, че оставят тук и там по 10-20-30ст. от таксички, преводи и превалутиране с по-неизгодни курсове и т.н. Не че и ние ще забогатем от тези дребни неща (тук не включвам "големите врътки със салони, сам. билети и т.н.), но на мен лично не ми е приятно да ми взимат парите за неща, които мога да направя за без пари с минимални усилия.

За кешбек и аз преди време гледах из различните банки и общо взето няма нищо читаво. Трябва яко да се напъваш, да правиш големи обороти за да се класираш вообще за кешбека. А самите КК като различни бонуси общо взето нищо не дават. Положението е зле.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, kali каза:

ДСК имат кредитна карта Галакси с 1 % кеш бек, максимум 200 лв. 

При възстановяване на сума имат 0,5 % такса.

Не знам обаче как стои въпроса с превалутирането при тях.

Галакси на ДСК има такса превалутиране 1% върху курс продава, излиза 1.98 лв за евро, а не издават картата в друга валута, освен в лева.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 6 часа, Георги Матеев каза:

Погледни също и другите такси на картата, смутиха ме някои неща като например "Такса за разглеждане на заявление за кредитна карта", която е колкото годишната такса. Т.е. Visa Gold, например, стартираш с 200 лв разход (100 заявление и 100 годишна такса). Premium картата стартираш с 2 х 169 лв разход. Нещо не ми допада да върна на банката повече от половината кешбек под формата на такси.

Ето една екселска сметка на "доходността" на кредитните карти на Пощенска:

myrewards.JPG.9ce1563c4867c10d8913dce77520d9f2.JPG

Както се вижда - колкото по-малко обменяш - толкова е по-нисък процента.

Друга особеност - както всички други банки - закръгляването на надолу и с по-нисък клас карта винаги си прецакан, особено ако плаща малки суми.

Например - ако си изхачрил 9,60лв:

- със стандартните карти получаваш 4т

- със премиум - 9т

- със премиум на техен пос - 19т

Практически е трудно да се докара 2,3% дори за премиум картите  - това означава да плащаш само на физически ПОС на Пощенска (виртуалните не влизат в сметката). Ако докараш 1,5% е добре. В доста от търговските обекти имат и техни устройства, но далеч не са всичките. ЗА чужбина забравяме, а и там има 2% превалутиране.  Е, ако усееш да похарчиш 30000лв/годишно само в ИКЕА и бензиностанции ЕКО, тогава ще им прибереш 1000лв (всъщност 820лв, като се махне год. такса) и докараш и 3,5% доходност 😄

Ако е карта от Пощенска най-оптималния избор е Mastercard World/Visa Gold, които са с причлина год. такса (80лв), с по 1т/лев и достъп до Aspire (само картодържателя) и до максимум 500лв/год

- MC World Premium/Visa Premium идват с повече точки на терминалите на Пощенска, LoungeKey членство (без безплатни посещения), плюс картодържателя и един придружител  в Aspire, но със 179 лв такса и 1000 лв максимум от кешбек

- MC Universe  е метална, има 60 дни гратис, LoungeKey с 10 безплатни посещения, титуляр +2 придружителя в София, 1000 лв кешбек +до 100лв за рожден ден (10% отстъпка от транзакциите на максимум 1000лв). Всичко това идва срещу 500лв годишна такса обаче. Нишов продукт.

Отвреме-навреме пускат промоционални условия - без такса за разглеждане и с двойни точки за първите 3 месеца - тогава е момента да се вземе.

image.png

• Харесвам 4
  • Браво 3
Георги Матеев
Публикувано:
преди 4 часа, adreno каза:

ЗА чужбина забравяме, а и там има 2% превалутиране. 

image.png

Благодаря ти за чудесния анализ, беше наистина много полезен.

Само едно уточнение, преди окончателно да отпиша идеята за Пощенска в главата си. 2% таксата превалутиране, която открай време я има, вече не присъства в актуалната тарифа. Същевременно не мога да повярвам, че банката така лесно се е отказала от нея. Каква е уловката тук? Банката може би ползва собствени (завишени с 2%) курсове и таксата е "вградена" в задължението?

• Харесвам 2
Георги Матеев
Публикувано:
преди 9 часа, dafigg каза:

Не случайно БГ банките правят рекордни печалби всяка година и всяка година бият резултатите от миналата.

Diners си остава с предимството на салоните. И аз просто ще правя оборот преди някое пътуване да мога да влезна. През останалото време ще си ползвам Curve/Revo картите и ще си свиркам.

Неслучайно казах, че неистово ненавиждам почти всички банки. Конкурират се по наглост.

От чисто любопитство - какъв ти е кяра от плащане с Кърв/Револют? Аз ако имам плащания, които така или иначе няма да ми донесат никакви бонуси (кешбек или каквото и да е), бих ги минавал всичките през Еволва. Бих предпочел да 'подаря' оборота си на институция, която поне реално ми дава нещо (най-малкото безплатни салони).

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 38 минути , Георги Матеев каза:

Благодаря ти за чудесния анализ, беше наистина много полезен.

Само едно уточнение, преди окончателно да отпиша идеята за Пощенска в главата си. 2% таксата превалутиране, която открай време я има, вече не присъства в актуалната тарифа. Същевременно не мога да повярвам, че банката така лесно се е отказала от нея. Каква е уловката тук? Банката може би ползва собствени (завишени с 2%) курсове и таксата е "вградена" в задължението?

Пощенска банка прилага "картов обменен курс". Давам два примера. Плащане на 1000 евро с кредитна карта MasterCard standard и 1000 злоти с дебитна Visa. А половиният процент в тарифата за дебитни карти не е превалутиране, а такса за плащане в чужбина (с изключение на плащане в евро в ЕИП), отделна от "картовия обменен курс". Вероятно картите им биха били по-изгодни, след влизане в еврозоната, поне за ползване в еврозоната.

https://apply.postbank.bg/calculator.aspx

Screenshot_20230703-074700~2.png

Screenshot_20230703-074331.png

• Шок 2
Георги Матеев
Публикувано:
преди 12 минути , zzxxcc каза:

Пощенска банка прилага "картов обменен курс". Давам два примера. Плащане на 1000 евро с кредитна карта MasterCard standard и 1000 злоти с дебитна Visa. А половиният процент в тарифата за дебитни карти не е превалутиране, а такса за плащане в чужбина, с изключение на евро в ЕИП. Вероятно картите им биха били по-изгодни, след влизане в еврозоната.

Screenshot_20230703-074700~2.png

Screenshot_20230703-074331.png

Ясно, точно както очаквах и за съжаление се оказах прав. Ами не, благодаря, на този етап Пощенска може да си задържи кешбека 🙂

Откровено се възмутих от близо трите процента такса при плащане в злоти.

Мислех вчера точно същото. Когато влезнем в еврозоната и изчезне по-голяма част от превалутирането какво ли друго ще измислят банките? Залагам на вдигане на таксите за плащане в чужбина.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 часа, antea каза:

така че реалният кешбек по кредитните им карти при плащане в друга валута е също 0,25%, да го има предвид @Duke

Моята е еврова и практически най-често я ползвам за еврови разплащания, по-рядко за левови, а най-рядко за паундови и други...

Георги Матеев
Публикувано:

На база всичко прочетено и издискутирано направих обобщение за себе си. Предвид малкото останали кешбек програми в най-общия случай говорим за 0.5% кешбек, повече от това - само в много редки случаи и с доста условности. Изводът ми спрямо ситуацията към момента е:

Ако картата ще се ползва основно за левови разплащания, то ОББ/KBC с техния 1% кешбек и почти никакви подводни камъни изглеждат като най-добрата опция в момента. Подчертавам изрично, че тази карта не е изгодна за валутни плащания поради много висока такса превалутиране. На второ място са може би ПИБ с 0.5-0.75%, макар че част от таксите им ефективно намаляват кешбека. Пощенска и ДСК съща са опция, пак с уговорката, че въобще не са ОК за валутни плащания и по принцип имат доста паразитни такси.

Ако картата ще се ползва основно за валутни плащания, то Evolve / Mastercard продължава да звучи като най-доброто предложение. С Mastercard частта се получават същите 0.5%, само че под формата на директна отстъпка (при Diners курсът лев/евро е 1.959, а при Mastercard 1.949, точно 0.5% разлика) - при това без чакане, без занимаване с кешбек програма и без допълнителни такси. Останалите екстри на картата в случая идват бонус.

Може би комбинация от две карти е най-добрия вариант. ОББ/KBC за левови плащания и Evolve за валутни плащания + салони и дискаунти.

Ако някой намери по-добри оферти, моля да споделя.

• Харесвам 12
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз от всичко, което описахте мога да ви предложа моите 5ст. 😉

- Карта на бинанс, която има кешбек зависимост от това колко от тяхната валута притежавате. В момента 1BNB е под 250 долара и ви дава право на 2% кешбек

- зареждате си револют или ТиБиАй в евро на изгоден курс с дайнърс 

- правите сепа превод към бинанс- минава за 10 минути таксата е твърда 1евро от страна на Бинанс

- харчите си еврото -превалутирането от бинанс е без никакви такси по курс на Виза

- картата поддържа GooglePay. За Apple wallet трябва да минете през Curve.
 Аз преди за година едвам правих 50лв с КК на Пощенска, а сега за 10 месеца натрупах 200 евро

Да, изискват се малко основни познания в крипто сферата и има малко галимация по зареждането ма еврото(аз нямам Дайнерс), но за мен си заслужава.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 часа, Romana каза:

Галакси на ДСК има такса превалутиране 1% върху курс продава, излиза 1.98 лв за евро, а не издават картата в друга валута, освен в лева.

Вече могат.Моята в ДСк е в евро и така избягвам превалутирането.Лошото е че кешбека е на клиент, т.е.не мога по всяка карта и тази в лева да взема максимума.

Георги Матеев
Публикувано:
преди 43 минути , Zlia каза:

Аз от всичко, което описахте мога да ви предложа моите 5ст. 😉

- Карта на бинанс, която има кешбек зависимост от това колко от тяхната валута притежавате. В момента 1BNB е под 250 долара и ви дава право на 2% кешбек

Темата е за български банки. Но така или иначе наясно ли си, че онзи ден бинанс ограничи кешбека по точно тези 2% карти до 15 евро месечно? Може би по-високите нива имат повече смисъл, но те изискват много по-голяма инвестиция и повече крипто знания.

преди 41 минути , ива валя каза:

Моята в ДСк е в евро и така избягвам превалутирането.

Този трик работеше преди (аз също докато им бях клиент имах еврова карта), но за съжаление ДСК от поне 2 години категорично отказва издаване на еврови карти и превалутирането трудно се избягва. Донякъде Curve помага, но при малко по-големи обороти и това не става, тъй като те имат ограничение на безплатното превалутиране и без платен план няма как.

преди 38 минути , dafigg каза:

Сега като се замисля, щом кешбека го няма вече, май в Curve може да махна Diners часта и да си кача MC картата само.

Като теглиш чертата - от всичките карти имам някаква малка ползва в определени ситуации.

Това е най-логично - аз мисля да направя същото в Curve и след 15.07 да ползвам само MC частта. Но не виждам защо да оставям Revolut или Curve да ми обръща еврото дори по БНБ фиксинг, след като при плащане Evolve Mastercard превалутира още по-изгодно на курс 1.949. И да, хубаво е да се комбинират ползите от различни карти.

Екстрите на Curve / Revolut са ясни, всички обичаме безплатни трансфери и безтаксово кеш теглене от банкомат. Мисълта ми беше, че по принцип това не пречи да си минаваш плащанията през Evolve, след като така или иначе не получаваш никакъв допълнителен бонус от тези плащания. Аз това си действие приемам като малка благодарност за безплатните салони и другите неща, които ми дават. Не се губи нищо.

• Харесвам 4
Публикувано:
2 hours ago, Георги Матеев said:

Неслучайно казах, че неистово ненавиждам почти всички банки. Конкурират се по наглост.

От чисто любопитство - какъв ти е кяра от плащане с Кърв/Револют? Аз ако имам плащания, които така или иначе няма да ми донесат никакви бонуси (кешбек или каквото и да е), бих ги минавал всичките през Еволва. Бих предпочел да 'подаря' оборота си на институция, която поне реално ми дава нещо (най-малкото безплатни салони).

Curve - досега си го ползвах да плащам еврото понеже курса си беше точно на БНБ и си е добре. Отделно реално плащам дирекно от основната ми дебитна карта и не се занимавам да прехвърлям пари само. Събота и неделя си избирам кой да ми направи преваутирането (Curve или моята банка) според сумата.
Revo - глвано ми остава да си обменя евро и да си пусна SEPA превод към брокера ми. Хем безплатно, хем парите пристигат за няколко часа, за разлика от моята банка. Отделно като трябва да правя някакъв БГ превод пак ми е безплатно за разлика от моята банка. Чат пат прехвърлям/получавам пари от приятели и стават лесно и бързо нещата.

И с двете карти може да дърпам кеш от банкомат, ако ми потрябват, а като пътувам си трябва. Сигорно има и още нещо, но не се сещам на момента.

Diners от скоро имам и за еврово плащане може да се възползвам, ако сумата е по-голяма за да избия 4те лв. такса. Но реално погледнато това се случва рядко. За мойте нужди като се замисля, да имам да платя нещо по-скъпо, много рядко. Освен купуването на някакви самолетни билети няма горе долу какво друго. А това се случва 2-3 пъти в годината и трябва задължително да са в евро, което не винаги е случаят.

Сега като се замисля, щом кешбека го няма вече, май в Curve може да махна Diners часта и да си кача MC картата само.

Като теглиш чертата - от всичките карти имам някаква малка ползва в определени ситуации.

Публикувано:
Преди 1 час, Duke каза:

Моята е еврова и практически най-често я ползвам за еврови разплащания, по-рядко за левови, а най-рядко за паундови и други...

е така де, ако я ползваш за левови, макар и рядко, пак ще имаш 0,25% такса за превалутирането

Публикувано:
преди 13 минути , Георги Матеев каза:

Темата е за български банки. Но така или иначе наясно ли си, че онзи ден бинанс ограничиха кешбек по точно тези карти до 15 евро месечно? Т.е. вече и това не става.

Честно казано не бях забелязал, че са намалили кешбека. То аз съм на по-горно ниво, но пак е намалено, въпреки че за моите нужди е ок за момента. 
А ако мислите, че не е на място мнението ми, просто модератор да го изтрие, няма да се разсърдя 🙂

Публикувано:

Здравейте, разглеждам тарифата на ПИБ, но не видях да има такса превалутиране за кредитните карти? Дали аз не съм прочела правилно? 

Извинявам се, не съм го видяла правила, предполагам, че е това номер 26 - 0.25% от сумата. https://www.fibank.bg/web/files/documents/141/files/Tariff.pdf 

Clipboard05.jpg

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.