Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 минута , dimitrov6 каза:

Това не става ли с електронен подпис. Досега не съм имал такъв.

Трябва двустепенна верификация. Т.е. телефон + интернет банкиране. На телефона се инсталира токен за генериране на динамичен код.

Малко е тегава процедурата, докато се подкара, но става. Трябва да имат инструкции на сайта.

Поне при мен работи така. Аз лично няма ЕП.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Няма нужда от ел.подпис - аз вчера активирах мобилното им приложение на един колега. Инсталира се приложението, избира се опцията да се активира като "Не съм ползвал Булбанк Мобайл досега" и се звъни на Уникредит да дадат един персонален ID код. После пращат смс и е готово.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 33 минути , dimitrov6 каза:

Как е най-eвтино  да се прехвърлят 10 хиляди от Уникредит  в KBC. Мобилното ми банкиране май е само за преглед на баланса,а не за преводи. Теглене от банкомат е евтино, но после на каса ли се внася или пак банкомат. Не съм внасял на банкомат  и гледах как на хора не им приема банкноти или направо охраната отваряше банкомата заради грешка.Ако банкомат не приеме няколко банкноти,после на каса безплатно ли е тяхното внасяне.

Интернет банкирането на Уникредит изисква инсталиране на  някакви сертификати за браузъри, които постоянно изтичат и все нещо не е ок там. Това ако искаш да превеждаш пари. Без сертификатите само гледаш сумите.
Мобилното банкиране – във всеки клон ще ти го оправят на телефона, ако сам не можеш. Пращаха някакви неща, не помня вече, но на тази банка само мобилно ползвам.
На каса внасянето/тегленето е с допълнителна такса. 
Аз често внасям в Уникредит, засядали са ми банкноти, но идва не охрана, а някой по-висш служител и отключва банкомата. 
Новото двайсет поне при Уникредит тези месеци е, че не приема банкноти по 50 лв. стара емисия (2006 г.), а онзи ден изчаках цяла опашка за депозитен банкомат и се оказа, че имам куп такива банкноти. Последва взимане на номерче за изчакване на ред, обмяна на банкноти на каса (безплатно) и пак чакане на опашка за банкомат. Нещо, което ми отнема обикновено три минути, се проточи над половин час. :diablo:

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 30 минути , timobg каза:

Няма нужда от ел.подпис - аз вчера активирах мобилното им приложение на един колега. Инсталира се приложението, избира се опцията да се активира като "Не съм ползвал Булбанк Мобайл досега" и се звъни на Уникредит да дадат един персонален ID код. После пращат смс и е готово.

Не го разбрах и май ще ида до банка да го направят те. Моето приложение е инсталирано от няколко години,само пасивно,за наблюдение на сметката.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 31 минути , Argentique каза:

Интернет банкирането на Уникредит изисква инсталиране на  някакви сертификати за браузъри, които постоянно изтичат и все нещо не е ок там. Това ако искаш да превеждаш пари. Без сертификатите само гледаш сумите.

Няма такова нещо 🙂

Както написах активните операции стават с интернет банкиране + токен на телефона.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 минути , jorocontrola каза:

Няма такова нещо 🙂

Както написах активните операции стават с интернет банкиране + токен на телефона.

Как да няма? Аз имам сертификат, а токен нямам. Няма и да си сложа, защото само с мобилното банкиране действам.

359641892_Screenshot(336).png.a4408d56ae975fc07472d830c6c7aa54.png

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , Argentique каза:

Как да няма? Аз имам сертификат, а токен нямам. Няма и да си сложа, защото само с мобилното банкиране действам.

Ако ползваш КЕП, сигурно ти иска сертификати за КЕП.

Ако ползваш токен, не ти иска нищо 🙂 

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Някой знае ли дали в ТБИ въобще обменят Евро за левове на място, че гледам курса е по-изгоден от чейнджовете ?!

Публикувано:
преди 7 минути , vinidj каза:

Някой знае ли дали в ТБИ въобще обменят Евро за левове на място, че гледам курса е по-изгоден от чейнджовете ?!

Къде го гледаш това?

Публикувано:
Преди 1 час, Argentique каза:

Въпросният скрийншот не е от мобилно, а от онлайн банкиране. Двете са съвсем различни системи. dimitrov6 пита за мобилно банкиране, jorocontrola е описал надлежно изискванията. 

• Харесвам 2
Публикувано:

в уникредит и трите варианта са възможни за активно банкиране, аз лично ги ползвам и трите вида - за мои сметки с КЕП през компютър и мобилното приложение без никакви сертификати на него, и за клиенти - през компютър със сертификати от банката, които през 2-3 години се подновяват, но процесът е изцяло онлайн и става за 2 минути

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, Argentique каза:

Новото двайсет поне при Уникредит тези месеци е, че не приема банкноти по 50 лв. стара емисия (2006 г

На ЦКБ банкоматите не приемат изобщо 50-левки. 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Явно е повсеместно това със старите емисии 50-левки, защото и депозитните банкомати на ПроКредит Банк също спряха да ги приемат. Сигурно става дума за общо решение на банките свързано с предстоящо изтегляне от обръщение на тези банкноти. Интересно, но преди няколко години депозитните банкомати на ДСК много дълго отказваха да приемат новите емисии от 50-левки...

Публикувано:

Обаче банкоматите на Пощенска продължават да дават от въпросните банкноти. Онзи ден направих една такава обиколка на банките - изтеглих при от ATM на Пощенска, дадоха ми от проблемните 50лв, опитах се да ги внеса на банкомат на ДСК, но ми ги върна и в крайна сметка погасих задължения по Дайнърс със същите банкноти на каса в ПИБ. Както завършваше един мутренски виц " Карай, важното е да въртим парите." 😂

• Смея се 4
Публикувано:
7 hours ago, dimitrov6 said:

Как е най-eвтино  да се прехвърлят 10 хиляди от Уникредит  в KBC. Мобилното ми банкиране май е само за преглед на баланса,а не за преводи. Теглене от банкомат е евтино, но после на каса ли се внася или пак банкомат. Не съм внасял на банкомат  и гледах как на хора не им приема банкноти или направо охраната отваряше банкомата заради грешка.Ако банкомат не приеме няколко банкноти,после на каса безплатно ли е тяхното внасяне.

Прекарай ги през револют.
Цена на цялото упражнение - 0 лева. Да прецакаш банките - безценно 😄 

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Bilqz каза:

Прекарай ги през револют.
Цена на цялото упражнение - 0 лева. Да прецакаш банките - безценно 😄 

Ще го мисля,защото сега видях ,че вече няма план без такса в новата банка ОББ,а е станал 0.9 лв.

В Револют за такива превъртания на големи суми може да те блокират.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 3.07.2023 г. в 3:01, adreno каза:

Ето една екселска сметка на "доходността" на кредитните карти на Пощенска:

myrewards.JPG.9ce1563c4867c10d8913dce77520d9f2.JPG

Както се вижда - колкото по-малко обменяш - толкова е по-нисък процента.

Друга особеност - както всички други банки - закръгляването на надолу и с по-нисък клас карта винаги си прецакан, особено ако плаща малки суми.

Например - ако си изхачрил 9,60лв:

- със стандартните карти получаваш 4т

- със премиум - 9т

- със премиум на техен пос - 19т

Практически е трудно да се докара 2,3% дори за премиум картите  - това означава да плащаш само на физически ПОС на Пощенска (виртуалните не влизат в сметката). Ако докараш 1,5% е добре. В доста от търговските обекти имат и техни устройства, но далеч не са всичките. ЗА чужбина забравяме, а и там има 2% превалутиране.  Е, ако усееш да похарчиш 30000лв/годишно само в ИКЕА и бензиностанции ЕКО, тогава ще им прибереш 1000лв (всъщност 820лв, като се махне год. такса) и докараш и 3,5% доходност 😄

Ако е карта от Пощенска най-оптималния избор е Mastercard World/Visa Gold, които са с причлина год. такса (80лв), с по 1т/лев и достъп до Aspire (само картодържателя) и до максимум 500лв/год

- MC World Premium/Visa Premium идват с повече точки на терминалите на Пощенска, LoungeKey членство (без безплатни посещения), плюс картодържателя и един придружител  в Aspire, но със 179 лв такса и 1000 лв максимум от кешбек

- MC Universe  е метална, има 60 дни гратис, LoungeKey с 10 безплатни посещения, титуляр +2 придружителя в София, 1000 лв кешбек +до 100лв за рожден ден (10% отстъпка от транзакциите на максимум 1000лв). Всичко това идва срещу 500лв годишна такса обаче. Нишов продукт.

Отвреме-навреме пускат промоционални условия - без такса за разглеждане и с двойни точки за първите 3 месеца - тогава е момента да се вземе.

image.png

Чак сега наваксах с тази тема и благодаря и аз за анализа. Исках само да допълня нещо именно за картите на Пощенска, понеже ползвам:

• Имат смяна в тарифата и Mastercard World/Visa Gold са 100 лв на година. Кешбекът им е ограничен до 500 лв/годишно
  • Тече някаква промоция до 30 септември за карти Mastercard Standard, Mastercard World или Mastercard World Premium, която има доста приятни параметри:
    • няма такса издаване
    • двойни точки по кешбек програмата за 3 месеца.
    • без лихва за първите 3 месеца

Тоест, ако вземете карта, която дава 2 точки на лев, в първите 3 месеца ще получавате 4. Кешбекът  за Premium и Universe е до 1000 лв годишно. Пълните условия по тази промоция са тук: 

https://www.postbank.bg/Individualni-klienti/Karti/Credit-Cards/Promocii/Mastercardcampaign

• Освен Universe, другите нямат безплатни в LoungeKey, но имат безплатни + придружител в следните салони:

- бизнес салон "Aspire" на летище София, терминал 2

- SKY Lounge на летище Виена, терминал 3

- Primeclass Business Lounge на летище Скопие

-  IGA Lounge на летище Истанбул

-  IGA Sleepod на летище Истанбул

-  Kepler Club на летище Истанбул Сабиха Гьокчен

-  Business Club на летище Белград, терминал 2

World и Premium дават право на титуляр + 1 придружител, а Universe - титуляр + 2. 

Друго интересно е, че ако закриете картата в някакъв момент преди изтичането на първата година, таксата се връща про-рата, или поне така ме увериха многократно от банката, но никъде не го видях написано из условията. Но то и промоционалните условия ги нямаше в договора, а си вървят - вижда се в извлеченията. 

Тъй като знаех, че ми предстоят доста разходи и пътувания в следващите месеци, през май месец си извадих Mastercard World Premium. Таксата излиза 14 лв на месец горе-долу (169 лв/г), обаче вече съм я покрила за година от двойните точки, а регионалните салони ги ползвам постоянно. Освен това си подписах договора през Евротръст и никъде не трябваше да ходя, освен да си взема готовата карта (разбира се, опитват се да пробутат някаква експресна доставка, ама не си струва, мисля).

Клиент съм им от доста време и определено имат трески за дялане, но тази активност им е супер, а и wallet-a им е доста читав - него пък го ползвам за безплатни инстантни преводи тип Револют до познати, които също са им клиенти и ми е доста удобен, защото преводът е само по телефонен номер (и не плащам дори 50-те стотинки такса за превод в същата банка) - показва ти контактите от телефона, които ползват One wallet и това е. Иначе си е стандартен дигитален портфейл с карти за лоялност, банкови транзакции и тн. 

Освен това са активирали и някаква Referral програма за техни продукти. За кредитни карти специално дават по 25 лв на препоръчващия и на препоръчания и пада таксата за разглеждане на заявление, която явно и без това явно е сложена само да плаши гаргите. 

Понеже не е много ОК да слагам кодове тук, ако някой поиска  да ползва тия 25 лв и си няма познат клиент на Пощенска, мога да пратя на лично. 

Та в общи линии, настоящата промоция не е чак толкова лош вариант, ако отговаря на плановете ви и за мен е чудесна допълваща карта към Diners. В момента, в който спре да ми върши работа, ще я спра, но засега съм още в трите месеца без лихва, което ми е доста полезно за разходи в България. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 7 часа, iMari каза:

Обаче банкоматите на Пощенска продължават да дават от въпросните банкноти. Онзи ден направих една такава обиколка на банките - изтеглих при от ATM на Пощенска, дадоха ми от проблемните 50лв, опитах се да ги внеса на банкомат на ДСК, но ми ги върна и в крайна сметка погасих задължения по Дайнърс със същите банкноти на каса в ПИБ. Както завършваше един мутренски виц " Карай, важното е да въртим парите." 😂

Много трябва да се внимава с тези 50-левки от 2006та. Миналата седмица, докато си висях в един клон на Райфайзен (или там както им е новото име, че не мога вече да им смогна на схемите) и влетя една притесена жена, която се опитала да внесе на депозитен банкомат по кредит някаква сериозна вноска от 1-2 хиляди лева и понеже тези 50левки се сторили съмнителни на банкомата и той ги глътнал и блокирал. Та нито вноска, нито пари, а от банката и казаха, че срокът на решаване на проблема е 20на дни ...

• Харесвам 2
  • Замислям се 4
Публикувано:
4 hours ago, dimitrov6 said:

Ще го мисля,защото сега видях ,че вече няма план без такса в новата банка ОББ,а е станал 0.9 лв.

В Револют за такива превъртания на големи суми може да те блокират.

За еднократна операция няма да те блокират - поне мен не са 🙂  Да, сумата не беше точно 10К, но да кажем приблизителна.
Просто няколко допълнителни въпроса от сорта на: това не е обичайната сума, с която оперирате, сигурни ли сте и т.н.

Предполагам, ако това стане обичайна операция има вероятност да влезне в полезрението на fraud отдела 🙂 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 часа, water каза:

Чак сега наваксах с тази тема и благодаря и аз за анализа. Исках само да допълня нещо именно за картите на Пощенска, понеже ползвам:

• Имат смяна в тарифата и Mastercard World/Visa Gold са 100 лв на година. Кешбекът им е ограничен до 500 лв/годишно
  • Тече някаква промоция до 30 септември за карти Mastercard Standard, Mastercard World или Mastercard World Premium, която има доста приятни параметри:
    • няма такса издаване
    • двойни точки по кешбек програмата за 3 месеца.
    • без лихва за първите 3 месеца

Това къде го има, че става 100? Миналата година беше 70. В началото на тази стана 80.

Иначе тази промоция е за трети път вече - тъкмо свърши и я пуснат наново.

Една добавка за двойните точки по промоцията - ако има бонус при конкретен търговец, той се добавя след удовяването. Тоест смятат ги 2*1+1, а не 2*(1+1).

• Харесвам 3
Публикувано:

@adreno, ето тук е цената: https://www.postbank.bg/Credit-Cards/Visa-Gold#tab3 , а всички промени по тарифата за физически лица, които ще влязат в сила от края на август, са тук: https://www.postbank.bg/-/media/Postbank/Files/UAR/forthcoming/Tariff-Changes-29082023_BG.pdf

Публикувано:

Разглеждам Mastercard World Debit и Credit cards. Не откривам информация на сайта им за тези пакети: Дебитна карта World Debit Mastercard се издава като част от програмите на комплексно банково обслужване "Премиум" и "Премиум Екстра".

https://www.postbank.bg/Debit-Cards/MasterCard-World#tab3

Публикувано:
На 10.07.2023 г. в 12:07, yordanov каза:

.... златната кредитна Мастъркард на БНП Париба, която се оказва без такса за издаване и с месечна такса от 6лв само ако е използвана картата, до колкото разбирам: https://www.bnpparibas-pf.bg/p/zlatna-kreditna-karta-master-card

Това за таксата не успях да видя къде го пише?

Има ли някакви уловки, защото ако звучи наистина хубаво да имаш карта без такса и да си я ползваш за лаунджовете. 

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   3 магеланци

• Zornitsa
    • iMari
    • era123
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.