Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

преди 1 час, jorocontrola каза:

Като цяло поредната жалка история ... 😞

Макар и младолик (за повечето които ме познават) тези дни ще достигна половина трудов стаж за пенсия (ако се доживее де). Уникредит ми е била основната банка и всичките ми заплати за минали през нея (което определено е седемцифрена сума) и те са си лапнали техният дял. Ако не ме мързеше толкова много, вече да съм ги сменил. Новите карти не мисля да активирам изобщо и в момента, в който те ми деактивират старите, ще ги деактивирам аз тях ...

И аз съм много ядосана. През април ми преиздадоха дебитната и е Visa. Разбрах новината от приятел още преди около месец и ходих до клон да попитам. Казаха да чакам,сменяли поетапно. 

Мисля да си прехвърля наличната сума в друга банка и да не активирам новата карта. И без това почти не я ползвам,просто исках да имам и Visa.Предполагам трябва да отида и в офис,за да закрият сметката. Иначе ще си тече и месечната такса,нали? 

• Замислям се 1
Връзка към коментар
7 hours ago, jorocontrola said:

И накрая какво - много карти, но еднакви ...

И накрая.... колко плащаш такси на година за тия много карти?

6 hours ago, MayaS said:

Системата е много добра, но човешкия фактор води до такива грешки.

Ебати смотаната система щом позволява на човешкия фактор да довежда до такива грешки.

Връзка към коментар
5 hours ago, Георги Матеев said:

FB_IMG_1721217490825.jpg

П.С. Толкова да не ми липсва ДСК 🙃

Абе все да те питам, при тебе таксите за ревото+кърв са около 70лв/м. Отделно дето си закопал кинти в крипто.

Ама тия 70 лв, с кеш бек избиваш ли ги? Щото аз гледах и посмъртно не става.

Връзка към коментар
преди 6 часа, jorocontrola каза:

Като цяло поредната жалка история ... 😞

Макар и младолик (за повечето които ме познават) тези дни ще достигна половина трудов стаж за пенсия (ако се доживее де). Уникредит ми е била основната банка и всичките ми заплати за минали през нея (което определено е седемцифрена сума) и те са си лапнали техният дял. Ако не ме мързеше толкова много, вече да съм ги сменил. Новите карти не мисля да активирам изобщо и в момента, в който те ми деактивират старите, ще ги деактивирам аз тях ...

И аз като тебе бях с Уникредит...14 години си получавах заплата там, имах депозит при тях, всичко с тях си плащах и ми знаеха всички кусури и накрая им се обадих преди една година да ми изкарат кредитна карта виза, за да ходя в салона в София и ми прегледаха кредитната история, нямам нито едно просрочие по кредитни карти, нито нищо и ми вкат: ами имате няколко кредитни карти и няколко стоки на изплащане, не можем да ви дадем кредитна карта 😄 

Викам: Добре, благодаря! Взех си депозитчето и превода на заплата и ги смених с друга банка. Сега сигурно са доволни, че нямат изряден клиент с депозит при тях 😄 

Хич да не ти пука, като те ядосват сменяш и това е.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 11 часа, era123 каза:

Абе все да те питам, при тебе таксите за ревото+кърв са около 70лв/м. Отделно дето си закопал кинти в крипто.

Ама тия 70 лв, с кеш бек избиваш ли ги? Щото аз гледах и посмъртно не става.

Опитах още на кораба да ти обясня, но явно не ме разбра.

Крипто инвестицията е възвърната изцяло още преди 2 години, а тези 50 лв. месечно (дори не са 70) ги избивам приблизително 40 пъти. Всеки месец. Оставям на комбинативния ти ум да разбере как точно.

• Харесвам 8
  • Шок 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар

И накрая.... колко плащаш такси на година за тия много карти?

Принципно си ми в игнор листата, че само тъпотии пишеш, ама от мен да мине...

1) ДСК Уиз Мастъркард кредитна - 50лв мисля, че е таксата. Дава групово членство и трупане на точки за билети. Таксата е избита след първото двупосочно летене от един човек. А понеже членството е групово, дори мога да купувам билети за други 4-5 човека + мен и пак излиза по-евтино, ако те сами си купял билети без членство.

- Дайнърс преди да я закрият - мисля, че пак беше 50лв. 12 безплатни салона на година (като я ползвах не в София, където минаваха някои от другите карти). Отделно по 1ст кешбек на 1лв и от там се събираха стотици левове на + за година.

2) Една златна кредитна Мастъркард от Уникредит - това ми е първата кредитна от преди много години. Преди минаваха двама в салоните в София с нея. Мисля, че е около 50лв и на нея таксата.

3) Златна дебитна Виза (дето искат да ми я сменят сега) - това ми е картата към основната сметка и всички пари минават от там. Важа за 2ма в салона на Т2. Май беше без такса за първата година.

4/5) Сега ми пратиха 2 нови дебитни Мастъркард, дето не ги искам ...

И ще дам един пример от близкото минало. Отивам на гишето в Цюрих, да си вземам колата под наем и каката ми вика. Ама вие сте от БГ. Кола даваме само с/у 2 кредитни карти за гаранция и аз се пуля тъпо. Добре, че при друга фирма минахме само с една, че иначе яко увисвахме. Така че може и да звучи като светотатство, но е добре човек да има 2 кредитни карти. На много места в Европа дори, бг дебитните карти за отхвърлени от терминалите. Ще кажеш, че това е дискриминация и не знам си какво още. Да ги съдя в Хага, Страстбург и при арменският поп, ама мен ми е все тая, ако запъна някъде и не мога да платя независимо от отнованията и правата ми.

Такива ти ми работи де ... 😉

• Харесвам 12
  • Благодаря 1
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

И аз предпочитам да съм с 2 кредитни ако едната откаже някъде. След Diners ползвам предимно Wizz-зката на ДСК заради точките. 

ДСК ме изненадаха неприятно с нови такси. 6 лв за теглене на гише и 7 лв.   за  покупка на валута. Но трябваше да платя втората, тъй като летяхме и наблизо нямаше друга банка. Flight delay забравих да го използвам, т.е. не регистрирах полетите, тъй като не се сетих на време. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
11 hours ago, Георги Матеев said:

Опитах още на кораба да ти обясня, но явно не ме разбра.

Крипто инвестицията е възвърната изцяло още преди 2 години, а тези 50 лв. месечно (дори не са 70) ги избивам приблизително 40 пъти. Всеки месец. Оставям на комбинативния ти ум да разбере как точно.

Не те разбрах тогава. Нямам ясен спомен какво ми каза. Само за яснота: за кеш-бек ли става дума или за схеми от сорта back in time, посещения на салони и подобни. Щото 50лв по 40 пъти са 2000лв/месец. Тия пари реални ли са или един вид спестени от какво би било ако плащах това-онова - ерго за човек, който не пътува 200+ дни в годината това няма да е така?

• Браво 1
Връзка към коментар
11 hours ago, jorocontrola said:

Принципно си ми в игнор листата, че само тъпотии пишеш, ама от мен да мине...

1) ДСК Уиз Мастъркард кредитна - 50лв мисля, че е таксата. Дава групово членство и трупане на точки за билети. Таксата е избита след първото двупосочно летене от един човек. А понеже членството е групово, дори мога да купувам билети за други 4-5 човека + мен и пак излиза по-евтино, ако те сами си купял билети без членство.

- Дайнърс преди да я закрият - мисля, че пак беше 50лв. 12 безплатни салона на година (като я ползвах не в София, където минаваха някои от другите карти). Отделно по 1ст кешбек на 1лв и от там се събираха стотици левове на + за година.

2) Една златна кредитна Мастъркард от Уникредит - това ми е първата кредитна от преди много години. Преди минаваха двама в салоните в София с нея. Мисля, че е около 50лв и на нея таксата.

3) Златна дебитна Виза (дето искат да ми я сменят сега) - това ми е картата към основната сметка и всички пари минават от там. Важа за 2ма в салона на Т2. Май беше без такса за първата година.

4/5) Сега ми пратиха 2 нови дебитни Мастъркард, дето не ги искам ...

И ще дам един пример от близкото минало. Отивам на гишето в Цюрих, да си вземам колата под наем и каката ми вика. Ама вие сте от БГ. Кола даваме само с/у 2 кредитни карти за гаранция и аз се пуля тъпо. Добре, че при друга фирма минахме само с една, че иначе яко увисвахме. Така че може и да звучи като светотатство, но е добре човек да има 2 кредитни карти. На много места в Европа дори, бг дебитните карти за отхвърлени от терминалите. Ще кажеш, че това е дискриминация и не знам си какво още. Да ги съдя в Хага, Страстбург и при арменският поп, ама мен ми е все тая, ако запъна някъде и не мога да платя независимо от отнованията и правата ми.

Такива ти ми работи де ... 😉

Трябват си поне 2 КК - така е.

Аз имам 7, но при нас няма годишни такси. 3 от тях нямат и такси за харчене в чужбина вкл. за теглене на АТМ.

Поради горното не съм мислил за кешбек и схеми.

Тоя DSK-Wizz Air верно ли има 2% кеш-бек? Гледам 2 ст на точка. 2 точки за похарчен лев. И има ли начин да се ползва зад кърв, напр. за да минават всички транзакции в левове дори в чужбина? Щото иначе с дървен курс ако харча в ЮК лири няма смисъл.

ПС. То тия 2% са да се харчат на визер, явно.

Връзка към коментар
преди 21 минути , era123 каза:

Трябват си поне 2 КК - така е.

Аз имам 7, но при нас няма годишни такси. 3 от тях нямат и такси за харчене в чужбина вкл. за теглене на АТМ.

Поради горното не съм мислил за кешбек и схеми.

Тоя DSK-Wizz Air верно ли има 2% кеш-бек? Гледам 2 ст на точка. 2 точки за похарчен лев. И има ли начин да се ползва зад кърв, напр. за да минават всички транзакции в левове дори в чужбина? Щото иначе с дървен курс ако харча в ЮК лири няма смисъл.

2ст на левче, но само за билети и производни през Уиз. Но все пак има доста полето от БГ. Отделно е членството.

Не е проблем през кърв, но там си има такси от Кърв за превалутирането поне при базов план.

Връзка към коментар

годишната такса на ДСК Уиз картата е по-малка от цената на членството, което дава

отделно кешбек 2% за полети с Уиз

върши си работа за България (за мен не)

разбира се карта с таргет пътуващи в чужбина с такса за плащане в чужбина е тотална недомислица, но какво да се прави

Връзка към коментар
2 hours ago, jorocontrola said:

2ст на левче, но само за билети и производни през Уиз. Но все пак има доста полето от БГ. Отделно е членството.

Не е проблем през кърв, но там си има такси от Кърв за превалутирането поне при базов план.

На мен виз не ми вършат работа. Няма да я бъде 🙂

Странно, виз извън 3те лондонски летища в ЮК, имат по 3-4 дестинации от другите 5 града.

1 hour ago, neuromancer said:

разбира се карта с таргет пътуващи в чужбина с такса за плащане в чужбина е тотална недомислица, но какво да се прави

То май няма БГ банка (КК/ДК) без някакви такси за плащане в чужбина.

Връзка към коментар
преди 2 часа, jorocontrola каза:

Не е така - 2 точки са за ВСИЧКИ търговци, а 4 точки са за Уиз полети. 

От сайта на ДСК: 

По кредитна карта DSK Wizz Air се прилага специално създадена бонус програма, с която трупаш точки, докато пазаруваш. Можеш да ползваш натрупаните точки за покупка на стоки и услуги на сайта на Wizz Air.

За всяка покупка на ПОС при търговец, събираш точки:

• 4 точки за всеки похарчен 1 лв. на сайта на Wizz Air
  • 2 точки за всеки похарчен 1 лв. при всички останали търговци

Стойността на всяка точка е 0.01 лв.

•  

Връзка към коментар
преди 1 минута , era123 каза:

Има се впредвид, че събраните точки/пари могат да се харчат само в уиз.

А, това - да. Тогава моя грешка 🙂 

Аз дори не ползвам точките, просто ползвам по-евтиния дискаунт - 45 лева вместо сто и кусур… no brainer. 

Връзка към коментар
преди 37 минути , era123 каза:

Това виждали ли сте го?

https://www.a1.bg/a1-credit-card

На пръв поглед супер. Имаше май уловка със сроковете на погасяване, ама не се сещам ква беше.

Ако някой я намери, да сподели.

преди 14 минути , antea каза:

ами то си пише всичко там, няма гратисен период без лихва, смятай колко е супер

To това си е чист бърз кредит и поредното нещо с което се лъжат по-необразованите им абонати или тези в нужда 😄 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
2 hours ago, antea said:

ами то си пише всичко там, няма гратисен период без лихва, смятай колко е супер

Да, май това беше. Преди го бях забелязал сега не се сетих. Интересното е, че пише, че за предишния месец се погасява от 1 до 5 число.

Ама никъде не казват от кога тече лихвата...

Връзка към коментар

напротив, казват - че лихвата започва да тече веднага, има даже и даден пример в линка ти, харчиш на първо число 100 лв, на второ число дължиш 101,48 лв, нататък не поясняват повече, защото ще стане прекалено сложно за потенциалния таргет на картата

но явно работи такава тактика, щом човек като теб със седем карти не го забелязва веднага в условията 

• Харесвам 5
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 8
Връзка към коментар

То май няма БГ банка (КК/ДК) без някакви такси за плащане в чужбина.

С картата neon на ТБИ може да се плаща в чужбина без такса и превалутирането в Евро е 1.95583. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
3 hours ago, antea said:

харчиш на първо число 100 лв, на второ число дължиш 101,48 лв,

Толко си и прочела. Дължиш 101.48 на края на месеца. хахаха, спец си.

Това в черното долу не е вярно, разбира се. Подчертаното е вярно. Някой, като тебе е писал тия условия. 🙂

Лихвата е само 1.48 % месечно или 0.05% на ден върху използваните средства, независимо от начина на ползване – АТМ или ПОС/online плащане.

А1 Кредитна карта е с кредитен лимит до 5 000 лева , с фиксиран месечен лихвен процент от 1,48%, а годишният процент на разходите (ГПР) е 18.95%. Ако например даден клиент притежава A1 Кредитна карта и усвои 100 лева от кредитния си лимит на първо число на месеца, фиксираният месечен лихвен процент от 1,48 % ще се равнява на 0,05 лева на ден или 1,48 лева на месец, като ГПР е 18,95 %. При коректно изпълнение на задълженията по договора за кредит, общо дължимата от клиента сума до 2-ро число на месеца ще бъде в размер на 101,48 лв. Ако клиентът избере да заплати само минимална дължима сума, тя ще бъде в размер на 15,22 лв. Договорът за кредит е с неопределен срок, а срокът за погасяване на усвоените суми от кредитния лимит е 5-то число на месеца. Клиентът има право след подписване на Договора да се откаже в 14-дневен срок, с 30 дневно уведомление, без да дължи неустойки за това.

Най-вероятно А1 КК е най-добрата карта в БГ за почти безплатно теглене на пари в чужбина от АТМ. 

Как? 

Теглиш 500евро днес и плащаш заема веднага през електронните канали.

• Oнлайн , като натиснете тук .
  • По банков път във всяка една търговска банка - в Договора за кредит A1 е посочена твоята индивидуална IBAN сметка към „Пощенска банка“ АД, по която следва да заплащаш задълженията си. Всички такси по извършени банкови преводи за погасяване на задължения по А1 Кредитна карта са за твоя сметка и са в размери, съгласно действащите тарифи за такси на съответната банка. Плащането се счита за извършено на датата, на която сумата е постъпила по твоята индивидуална IBAN сметка към „Пощенска банка“ АД, което е важно да знаеш, в случай че извършваш плащането в последния ден от падежа.
  • В офисите на EasyPay - необходимо е да предоставиш своето ЕГН, да заявиш, че правиш плащане на вноска по А1 Кредитна карта, а като име на търговец да посочиш „Аксес Файнанс“ АД. Плащанията към EasyPay се отразяват в реално време в системата за плащания на „Аксес Файнанс“ АД. Адресите на всички офиси на EasyPay у нас можеш да видиш тук.
  • В офисите на FastPay - необходимо е да посочиш, че плащаш задължение към Аксес Файнанс АД и да посочиш своето ЕГН. Плащанията към EasyPay се отразяват в реално време в системата за плащания на „Аксес Файнанс“ АД. Адресите на всички офиси на FastPay у нас можеш да видиш тук.

Превод през онлайн банкирането пристига моментално (2-3 мин) към пощенска. Т.е. максималното (ако изобщо), което ще платиш за 500е изтеглени е 0.05% = 0.25Е + такса превод 0.5-1лв (или никаква ако ползваш А1 КК портала за плащане, не знам там как е). Курса е:

А1 Кредитна карта се издава в български лева. Ако картата се използва в чужбина, използваната сума се превалутира по курса за деня на MasterCard.

Сега сравнете с вашата банка с такси и курсови разлики и вижте кое е по-изгодно :).

Връзка към коментар
На 19.07.2024 г. в 11:08, era123 каза:

Толко си и прочела. Дължиш 101.48 на края на месеца. хахаха, спец си.

Това в черното долу не е вярно, разбира се. Подчертаното е вярно. Някой, като тебе е писал тия условия. 🙂

Цитат

Лихвата е само 1.48 % месечно или 0.05% на ден върху използваните средства, независимо от начина на ползване – АТМ или ПОС/online плащане.

А1 Кредитна карта е с кредитен лимит до 5 000 лева , с фиксиран месечен лихвен процент от 1,48%, а годишният процент на разходите (ГПР) е 18.95%. Ако например даден клиент притежава A1 Кредитна карта и усвои 100 лева от кредитния си лимит на първо число на месеца, фиксираният месечен лихвен процент от 1,48 % ще се равнява на 0,05 лева на ден или 1,48 лева на месец, като ГПР е 18,95 %. При коректно изпълнение на задълженията по договора за кредит, общо дължимата от клиента сума до 2-ро число на месеца ще бъде в размер на 101,48 лв. Ако клиентът избере да заплати само минимална дължима сума, тя ще бъде в размер на 15,22 лв. Договорът за кредит е с неопределен срок, а срокът за погасяване на усвоените суми от кредитния лимит е 5-то число на месеца. Клиентът има право след подписване на Договора да се откаже в 14-дневен срок, с 30 дневно уведомление, без да дължи неустойки за това.

Само че по правило лихвата е ГОДИШНА, а не дневна. Годишната лихва е 17.8%. В даденият пример са се опитали да подхлъзнат хората, че видиш ли колко ниска е лихвата от 0.05% на ден. Правилно са показали, че днес усвоена сума от 100лв. утре вече ще дължиш 101.48лв. и то в случай, че я погасиш до 2 число. Няма гратисен период и от 1 секунда. По същия начин е и Бяла Карта - не ползваш, не плащаш, но усвоиш ли сума, плащаш дебело(годишната лихва е 50.4%).

А1 имаха промоция тази или мината година. Почти я постнах, но се усетих на време. В промоцията пишеше, че за клиенти на A1 кредитната карта е с 30 дни гратисен период(изрично го пишеше и че това е промоция). Казах си, че това е супер оферта - 30 дни гратисен период, няма месечни такси, няма такси теглене и т.н., да ама се вгледах и пишеше, че е без лихва само за първите 30 дни от активацията на картата.... Подли номера!

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.