Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Опитах се да намеря отговор из форума, но нещо не успявам.

Имам кредитни карти от БГ банки в лева и евро. При пътуване във Великобритания коя от тях е по-добре да ползвам. 

Ако правилно разбирам при левовата ще има сетълмент в евро по курса на картата и после превалутиране по курса на банката евро към лев. При евровата ще е пак същия сетълмент и после няма превалутиране. Тогава за мен остава, ако доходите са ми в лева, да си купя евра на какъвто курс си намеря за добре.

Така описано изглежда, че е евровата, но може да пропускам нещо.

Връзка към коментар
преди 13 минути , Ardent каза:

Опитах се да намеря отговор из форума, но нещо не успявам.

Имам кредитни карти от БГ банки в лева и евро. При пътуване във Великобритания коя от тях е по-добре да ползвам. 

Ако правилно разбирам при левовата ще има сетълмент в евро по курса на картата и после превалутиране по курса на банката евро към лев. При евровата ще е пак същия сетълмент и после няма превалутиране. Тогава за мен остава, ако доходите са ми в лева, да си купя евра на какъвто курс си намеря за добре.

Така описано изглежда, че е евровата, но може да пропускам нещо.

Правилно обобщение, най-изгодно би било да използваш евровата карта, за да спестиш превалутирането евро-лев по банковия (неизгоден) курс.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Е то щом става въпрос за пътуване във Великобритания - там не се ползва евро.. Така че едва ли ще има някакво значение коя карта ще се ползва. И при двете ще има превалутиране.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Ardent каза:

Повечето банки имат собствен курс, затова без подробности никой не може да ти отговори.

Връзка към коментар
преди 2 часа, Konst каза:

Правилно обобщение, най-изгодно би било да използваш евровата карта, за да спестиш превалутирането евро-лев по банковия (неизгоден) курс.

Поправям се, гледах го от призмата на моята еврова карта. Силно зависи при коя банка са двете карти и какъв е банковия курс съответно, пример с ДСК при сравнение с еврова и левова карта - левова карта би била потенциално дори по-изгодна според сегашния им картов обменен курс. Май не съм се бил събудил все още 🙂

Връзка към коментар

Бях останал с впечатлението, че ако ползвам еврова кредитна карта за плащане в паунди и сетълмента е в евро, тогава би трябвало да ми е все тая за курса на банката, тъй като за транзакцията се ползва курса на Виза или Мастъркард. 

След получените отговори тук,  се поразрових се и се оказа, че не винаги е така, например ДСК са решили и от това да печелят, а ПИБ и ОББ по някаква причина са ларж в това отношение.

Сега за да съм по-конкретен:

С карти на ДСК - по-добре левовата, с карти на ПИБ или ОББ - по-добре евровата. 

ДСК: https://dskbank.bg/индивидуални-клиенти/банкови-карти/полезна-информация-карти/картов-обменен-курс

ОББ: https://www.ubb.bg/individual-clients/cards/exchange-rates

ПИБ: https://www.fibank.bg/bg/chastni-lica/karti/polezni-uslugi/valutni-kursove-za-kartovi-transakcii

• Харесвам 4
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Да ги похваля ПИБ, че бяха много бързи и точни. Поради това, че имам кредит към тях съм им клиент от малко повече от година. В понеделник си пуснах през мобилното приложение искане за КК платинена, във вторник ми се обадиха за уточняващи въпроси и след това получих СМС, че съм одобрен за КК. Днес сутринта я видях вече в приложението си, както и сметката към нея. Така, че без да посещавам клон всичко стана бързо и лесно.

Едит: даже получих СМС преди малко да си взема пластиката от клона

• Харесвам 7
  • Браво 2
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Как си следите оборота натрупан по кредитна карта на ПИБ? Питам по повод отпадане на год. такса при достигане на определен оборот?

Виждам, че във всяко извлечение има информация за натрупани точки за конкретен месец. Не, че ми пречи да си ги сметна на ръка месец по месец, но има ли някакъв по-удобен вариант, където се виждат накуп?

Връзка към коментар

ПИБ счупиха тъпометъра. В понеделник техен служител ми се обади с оферта да си ъпгрейдна стандартната кредитна Mastercard (наследство от Дайнърс) със златна. Без никакви допълнителни изисквания или условия. По принцип не ми трябва въобще, но си казах "хайде от мен да мине" и се съгласих за спорта.

А днес получих sms, че не съм одобрен за новата карта. Ами... ок 🙂

• Харесвам 2
  • Шок 2
  • Браво 1
  • Смея се 29
Връзка към коментар
преди 52 минути , Георги Матеев каза:

ПИБ счупиха тъпометъра. В понеделник техен служител ми се обади с оферта да си ъпгрейдна стандартната кредитна Mastercard (наследство от Дайнърс) със златна. Без никакви допълнителни изисквания или условия. По принцип не ми трябва въобще, но си казах "хайде от мен да мине" и се съгласих за спорта.

Те губят 🙂

Връзка към коментар
Преди 1 час, Георги Матеев каза:

Като деца се бъзикахме така по телефона (тогава бяха тия със шайбата):

Звъним на случаен номер и викаме:

-Искате ли да спечелите 1000 лева?

-Да- беше обичайният отговор.

-Аааа добре, ние само питаме 😄 - и затваряхме телефона 😄 

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 19
Връзка към коментар
преди 3 часа, iMari каза:

Как си следите оборота натрупан по кредитна карта на ПИБ? Питам по повод отпадане на год. такса при достигане на определен оборот?

Виждам, че във всяко извлечение има информация за натрупани точки за конкретен месец. Не, че ми пречи да си ги сметна на ръка месец по месец, но има ли някакъв по-удобен вариант, където се виждат накуп?

В десктоп приложението има годишен оборот - аз него гледам , иначе следя точките за кешбека от извлечение по карта - там за последният месец се натрупват всичките.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 18 часа, Dora Popova каза:

В десктоп приложението има годишен оборот - аз него гледам , иначе следя точките за кешбека от извлечение по карта - там за последният месец се натрупват всичките.

да, това е най-удобният вариант за гледане на годишния оборот

а колко беше сумата на оборота за Gold картите, че нещо не откривам цифрата в сайта на ПИБ?

Връзка към коментар
преди 51 минути , antea каза:

а колко беше сумата на оборота за Gold картите, че нещо не откривам цифрата в сайта на ПИБ?

Да, по някаква причина скриха сумите, но изрових това като се чудех: 

https://www.fibank.bg/web/files/richeditor/promotions/documents/Rules_Fibank_Campaign_21.08-31.12.2024.pdf

20 000 бг пари е към момента.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 3 часа, antea каза:

Ако визираш оборота за премахване на годишната такса - и при златните карти пак е 20.000 лв. годишно. Или поне това ми каза служителката по телефона, докато рекламираше картата. Ама след това фиаско знам ли вече дали да им вярвам 🙂

• Харесвам 4
Връзка към коментар
На 23.10.2024 г. в 12:24, boogy83 каза:

Ние си имахме друга любима шега. Няколко пъти  подред се обаждаме на произволен номер и търсим другаря Иванов, съответно няма Иванов и ни казват, че имаме грешка. Накрая, като видим, че порядъчно сме ядосали човека отсреща, се обаждаме за последен път и казваме. Добър ден. Обажда се другарят Иванов, някой да ме е търсил?:) 

• Браво 1
  • Смея се 10
Връзка към коментар

На 23.10.2024 г. в 12:24, boogy83 каза:

преди 23 минути , Asya Assenova каза:

Ние си имахме друга любима шега. Няколко пъти  подред се обаждаме на произволен номер и търсим другаря Иванов, съответно няма Иванов и ни казват, че имаме грешка. Накрая, като видим, че порядъчно сме ядосали човека отсреща, се обаждаме за последен път и казваме. Добър ден. Обажда се другарят Иванов, някой да ме е търсил?:) 

Така като ви чета, ми става ясно кои са "бащите и майките" на Ало измамниците. 

Георги вземи мерки.:wink:

• Смея се 23
Връзка към коментар
На 23.10.2024 г. в 10:53, iMari каза:

Привет, от приложението отиваш на сметки, отваряш си сметката, история на транзакциите и имаш таб с обороти. Избираш си периода и ще ти покаже оборота за този период.Screenshot_2024-10-24-13-37-12-993_com_bfs.fibank-edit.jpg.2d13851febe4e7f7494cca75a7711fdd.jpg

Screenshot_2024-10-24-13-38-27-699_com_bfs.fibank-edit.jpg.7b3b8f42cc5ed101ec75f2b4b9620061.jpg

• Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 21 минути , blueriver каза:

Някой ползва ли ОББ Мобайл да ми каже дали работи при него. Аз стартирам приложението,но ми пише,че е демо и изобщо не мога да вляза. 

Уж е от утре в 23:00 часа. Иначе аз влизам в приложението и днес правих разни неща.

“Здравейте,

В периода от 23:00 часа на 25.10.2024 г. до 09:00 часа на 27.10.2024 г., предстои техническо спиране на мобилното приложение ОББ Мобайл и онлайн банкирането ОББ Онлайн. Това означава, че те няма да бъдат достъпни за Вас.

През този период няма да можете да потвърждавате интернет плащания през ОББ Мобайл. Ще може да потвърждавате Вашите интернет плащания с 3D статичен секретен код и динамична парола от SMS, като натиснете бутон „ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕТОДИ“ по време на пазаруването.

Ако още не сте се регистрирали за услугата, може да го направите тук или на тел. *7171.”

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да,знаех за утре вечер. Но явно правят нещо и сега. Днес си го ползвах,но от 19 и нещо до преди малко не работеше . Сега пак проверих,вече влизам. Със сигурност работят по него още от днес,защото ми се струва,че има промени.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, blueriver каза:

Някой ползва ли ОББ Мобайл да ми каже дали работи при него. Аз стартирам приложението,но ми пише,че е демо и изобщо не мога да вляза. 

Ползвам, сега влязох без проблем.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.