Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:
52 minutes ago, The Silent Traveller said:

По едно кофти стечение на обстоятелствата, от 3 години работя в една фирма, която...работи само с Уникредит,

Това не е кофти стечение на обстоятелства. Щото това е леко невъзможно на практика. Искаш да кажеш, че фирмата Х не може да превежда пари до никоя друга банка освен УК, да? Или не искат да превеждат!?

Дай моля името на фирмата.

Публикувано:

Майка ми също работи в такава фирма и вече няколко пъти фирмата сменя банката си и с това правят и сметки на служителите си. Става върпос на Джъмбо.

Публикувано:

не е ли по закон свободен избор, както мобилен оператор? и аз си мисля, че живея в третия свят, ама има и по-лошо

тука както мога да отида в офиса на мобилен оператор и да си прехвърля номера към него, без стария и копче да може да каже, така мога да си сменя и къде да ми превеждат заплатата

• Харесвам 1
Публикувано:

Тук в някои отношения е див феодализъм. Ти може да си направиш сметка в друга банка, ама ако фирмата ти не иска да превежда там. Друг е въпросът каква е тая фирма, която за да спести лев на човек, ще въвежда такива глупости. Но в описаната от мен ситуация, тия са тотални мизерници. Зимата държаха хората без отопление, защото пестяха. Половината от отпуската я спускат отгоре и майка ми имаше да избере само кои две седмици лятото да почива, а след това до края на година всички остават без отпуска понеже фирмата ги пуска януари месец и после май.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, era123 каза:

Това не е кофти стечение на обстоятелства. Щото това е леко невъзможно на практика. Искаш да кажеш, че фирмата Х не може да превежда пари до никоя друга банка освен УК, да? Или не искат да превеждат!?

Дай моля името на фирмата.

Чел съм по темата...има един сайт Правата ми, ако не се лъжа. По закон, нямат право да те задължават, но...има вратичка - ако фирмата има договореност с определена банка като финансиране или кредит, то в такъв случай фирмата, работейки с банката Х, може да изисква от работниците си, да откриват сметка за заплата именно към банката Х. Много увъртяно е написано и поне аз така разбрах. Както и да е, говорил съм с личен състав по въпроса - не можело, отговориха. Няма значение - така или иначе, скоро напускам, така че си взимам довиждане с УниКредит и фирмата в която работя. Като си приключа отношенията, ще кажа името на фирматЪ...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 50 минути , Zlia каза:

Няма как работодателите да те задължат да ползваш определена банка. Те може да ти казват какво ли не. 

И като каже, че няма да те наеме, ако не си откриеш сметка в Х, тогава какво правиш? Не всеки има избор, а и за 3-4лв/месец повечето хора няма да се разправят и да изгубят работното си място.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 38 минути , Patrick K каза:

И като каже, че няма да те наеме, ако не си откриеш сметка в Х, тогава какво правиш? Не всеки има избор, а и за 3-4лв/месец повечето хора няма да се разправят и да изгубят работното си място.

Като каже така и не ме наеме, му организирам посещение на инспекция по труда. Следващият път ще се замисли. За тея 3-4 лв сме на това дередже

• Харесвам 10
Дани Магелани
Публикувано:
Преди 1 час, Patrick K каза:

Казваш, че имаш изгодно предложение за кредит в избрана банка. Да ти превеждат там заплатата.

• Харесвам 1
Публикувано:

На теория е едно, на практика - друго. И аз съм работил в корпорации, които са в братски отношения с определени банки и извиват ръцете на служителите си. 

преди 9 часа, Patrick K каза:

Точно така е.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 12 часа, Zlia каза:

Като каже така и не ме наеме, му организирам посещение на инспекция по труда. Следващият път ще се замисли. За тея 3-4 лв сме на това дередже

😀 Залагаш твърде много на подобни институции. Не сме в Америка. И какво се случва след това? Глобяват го 500лв(примерно). Следващият път ще си е научил урока как да не ти казва директно, че няма да те наеме, защото сметката ти е в друга банка и че не искаш да си откриеш сметка в избрана от него. Задължително ли е да те наеме като цяло? Задължително ли е, да не те уволнява?

Понякога не си заслужава човек да си трови нервите с глупости дори да е прав. Не всяка спечелена битка си заслужава.

преди 11 часа, Дани Магелани каза:

Казваш, че имаш изгодно предложение за кредит в избрана банка. Да ти превеждат там заплатата.

Няма връзка и няма да се трогне.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
преди 25 минути , Patrick K каза:

Следващият път ще си е научил урока как да не ти казва директно, че няма да те наеме, защото сметката ти е в друга банка и че не искаш да си откриеш сметка в избрана от него. Задължително ли е да те наеме като цяло? Задължително ли е, да не те уволнява?

Задължаването да се изплаща възнаграждение в банка избрана от работодателя става с документ, който всеки може да не подпише. И да не е задължително да ме наеме, както и не е задължително да се съгласявам на безумни условия на труд… като цяло 😉

Едва ли има работодател, който обича да си общува с агенции в обяснителен режим. 
Защо повечето хора си мислят, че работодателя е свещена крава и каквото си поиска това ще стане?

Има и друга страна на едни договорни отношения. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Големи професори и давачи на акъл сте, ама как така всичките живеете извън Бг, така най-лесно се дава акъл.

Както виждате не е изолиран случай, ама вие ще носите документи и си мислите, че ще стане.

аз също се мъчих преди години и не стана !

• Харесвам 3
Дани Магелани
Публикувано:
преди 47 минути , Patrick K каза:

😀

Няма връзка и няма да се трогне.

Не пречи да опиташ. При мен сработи.

• Харесвам 1
Публикувано:
18 hours ago, The Silent Traveller said:

Чел съм по темата...има един сайт Правата ми, ако не се лъжа. По закон, нямат право да те задължават, но...има вратичка - ако фирмата има договореност с определена банка като финансиране или кредит, то в такъв случай фирмата, работейки с банката Х, може да изисква от работниците си, да откриват сметка за заплата именно към банката Х.

Давай смело да го видим тоя текст в тоя закон. 

Иначе забравяте,че вас първо ви наемат и чак след това ви искат банкова сметка за заплата. И като не си направиш в точно бланката Х на работодателя, кво?

Давам моята си банка и след неплащането на заплатата ще им скъсам гз. 

Така процедират нормалните хора, за вас не знам. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 часа, era123 каза:

Давам моята си банка и след неплащането на заплатата ще им скъсам гз. 

Така процедират нормалните хора, за вас не знам. 

Тук само ще се изсмея....

какво ще се къса и как не ми е ясно, ама ти ще си назад с една заплата и ще трябва да намериш пари за съд....и в това време деца и жена ще те чакат гладни вкъщи....

само ще ти пожелая да не изпадаш в такава ситуация, защото тогава ще свиеш сърмите....

• Харесвам 7
Публикувано:
9 minutes ago, boogy83 said:

Тук само ще се изсмея....

какво ще се къса и как не ми е ясно, ама ти ще си назад с една заплата и ще трябва да намериш пари за съд....и в това време деца и жена ще те чакат гладни вкъщи....

само ще ти пожелая да не изпадаш в такава ситуация, защото тогава ще свиеш сърмите....

А!?

И кое те кара да кажеш горното?

Ти всичко, което ти се заповяда от работодателя ли изпъняваш без значение дали на тебе ти е вътре?

Както и да е, ССсП. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 19 минути , era123 каза:

А!?

И кое те кара да кажеш горното?

Ти всичко, което ти се заповяда от работодателя ли изпъняваш без значение дали на тебе ти е вътре?

Както и да е, ССсП. 

Ти си за БГ Мама, не си за тук. Приятен живот ти желая.

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:

Ейй, не се изморявате..

Въ всяка страна си има разни тъпотии,  тук е едно, на друго място е друго.

Това е все едно аз да обяснявам как ще ги вдигна във въздуха в Англия, понеже ми дават час за лекар специалист за след 6-9 месец или час за операция за след 9-12 медеца. Не само си мълчат, ами са доволни.

Обаче, ако са в България ще вдигат всичко във въздуха…

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:

За първи път чувам, че някои фирми налагат на работниците си определени банки. Винаги съм получавала заплатата си където пожелая. :scratch_one-s_head:

• Харесвам 1
Публикувано:
3 hours ago, Alexander said:

Ейй, не се изморявате..

Въ всяка страна си има разни тъпотии,  тук е едно, на друго място е друго.

Това е все едно аз да обяснявам как ще ги вдигна във въздуха в Англия, понеже ми дават час за лекар специалист за след 6-9 месец или час за операция за след 9-12 медеца. Не само си мълчат, ами са доволни.

Обаче, ако са в България ще вдигат всичко във въздуха…

Колега, аре намали малко оборотите. 

Има глупости и глупости, нали? Кво да обяснявам.

Проблема, е че повечето глупости стават защото хората не си търсят/налагат правата. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 53 минути , era123 каза:

Колега, аре намали малко оборотите. 

Има глупости и глупости, нали? Кво да обяснявам.

Проблема, е че повечето глупости стават защото хората не си търсят/налагат правата. 

Не можеш, когато си недоказал се новак на изпитателен срок, да търсиш права. Съобразяваш се и търпиш, защото за спор с HR-а изхвърчаш на втория ден без обяснения. После може да се оплачеш само на арменския поп. Защото такива са правата на страните през изпитателния срок според КТ. Това е реалността и може да спрем да си чешем пръстите по темата. Бил съм в такава ситуация и съм се измъквал с проява на много търпение. Беше през кризата 2008г., когато банките и работодателите се бяха вкопчили един в друг. В доста от корпораците нещата не са се променили и до днес.

От друга страна повечето санкции в България са или несъбираеми, или прекалено ниски. Дреме ли му на някой телеком, че КЗП ще го глоби с 5000 лева за това че е вдигнал на 1000000 клиента сметките с по 2 лева месечно? Колко би го глобила инспекцията по труда ако по някаква невероятна случайност докаже, че задължава служителите си да станат клиенти на определена банка? 500 лева? Или 1000?

• Харесвам 6
  • Шок 1
Публикувано:

Отдавна не е голям разхода за работодателя при превод към друга банка. 
Просто ми е бедна фантазията какво правят “недоказалите се новаци” и тези дето жена и деца ги чакат у дома за работодателите си 🙂

Комформизъм от всички страни съединявай се 😉 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.