Прескочи до съдържание

Брюксел и Белгия - актуални новини

Lyubina

Препоръчани мнения

Да напомня, за тези, които имат път към Белгия следващите няколко седмици. Ако имате възможност отидете до едно от т.нар. best kept secrets of Belgium - Hallerbos

Следващите седмици гората е наистина магична, цялата в синьо.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Прясно инфо от Брюксел: летище Завентем на практика почти не работи. Транспортът от и до летище Лиеж (което по принцип е карго-летище) е затруднен.

Метрото е отворено от 7 am до 7 pm и влаковете се движат на 30 - 40 минутни интервали.

Новините ми не са радостни и слънчеви, както от Париж, но може би биха били полезни.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

От 15 април до 6 май ще бъдат отворени за посещение парковете на кралския дворец в Laeken. За повече информация, тук.

За съжаление в момента инфото е само на френски и фламандски, но според мен е разбираемо. Вход 2,50€. Децата под 18 години влизат безплатно. Няма възможност за предварителна резервация на билети. Ще има повишени мерки за сигурност, като  съветват посетителите да не носят големи чанти и раници.

Как да стигнете до там: Най-лесно с трамвай 93 от улица rue Royale. Слизате на спирка Princesse Clementine. Пътуването е около 25 мин.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Летището си работи от седмици. При трансфер даже мисля, че няма и забавяне. 

Когато влизаш в него обаче понякога си пада досадно висене в едни временни халета. Това като ги знам какви са бързаци белгийците, мисля, че не до 21 май ми още бая време ще е така.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Летището работи, но все още (до колкото имам инфо) част от полетите са до/от Лиеж. Не знам кога ще го пуснат напълно, и както казва Пламен, познавайки скоростта на белгийците, може да е и догодина. ;)

Чакам приятели, които трябва да пътуват по 1 май (имат билети от преди събитията) и ще имам по-актуално инфо.

Редактирано от Lyubina
Връзка към коментар

Летището работи, но все още (до колкото имам инфо) част от полетите са до/от Лиеж. Не знам кога ще го пуснат напълно, и както казва Пламен, познавайки скоростта на белгийците, може да е и догодина. ;)

Чакам приятели, които трябва да пътуват по 1 май (имат билети от преди събитията) и ще имам по-актуално инфо.

Супер за по-актуалното инфо. Ще чакам да споделиш :)

Връзка към коментар

До 21 май има твърде много време, а тук нещага са леко сюреалистични. По идея летището работи, като изключим, че някои полети са със сменени часове или са пренасочени към други места. Неочакваността само че е поради други причини: миналата седмица, например, летищата в Брюксел и Шарльороа не работиха поради необявена предваритело стачка на непризнат авио-диспечерски синдикат /разболяли се дружно и не отишли на работа/.  Днес поради същата болестна причина беше затворено и летището в Шарльороа. Така че до май има още много време. Ненапразно Магрид е белгиец.   

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Вчера се прибра моя приятелка, нямаше конкретна информация, но каза че пътувала "нормално" (каквото и да означава това). Очевидно ситуацията в града постепенно се нормализира.

И в допълнение: влаковете се движат до летището. http://www.brusselstimes.com/belgium/5482/brussels-train-operation-to-brussels-airport-resumes-from-friday-afternoon

Още инфо за летище Zaventem: http://www.brusselstimes.com/brussels/5515/new-flight-schedules-for-brussels-airport

Редактирано от Lyubina
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...

Гледам че не сте се завтекли много към Брюксел, но да си кажа (може пък да има анонимни заинтересувани): летището на Шарлероа е леко променено при влизане, т.е. на "Заминаващи". Трябва да се мине през една "палатка" с оглед предварителни мерки за сигурност. Същото е и на Завентем (между другото). При липса на големи тълпи, не отнема много време, но все пак, ако пътувате от там, имайте го предвид като потенциален време-лимитиращ фактор.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Гледам че не сте се завтекли много към Брюксел, но да си кажа (може пък да има анонимни заинтересувани): летището на Шарлероа е леко променено при влизане, т.е. на "Заминаващи". Трябва да се мине през една "палатка" с оглед предварителни мерки за сигурност. Същото е и на Завентем (между другото). При липса на големи тълпи, не отнема много време, но все пак, ако пътувате от там, имайте го предвид като потенциален време-лимитиращ фактор.

Летище ”Завентем” променя системата за сигурност

http://trip.dir.bg/news.php?id=24422140

Летище "Завентем" в Брюксел премахва палатките за предварителна проверка на пътниците, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Палатките бяха поставени през март пред сградата за регистрация на заминаващите пътници, където досега бяха сканирани пътуващите и техните багажи, преди да бъдат допуснати до терминала.

От днес нататък пътниците ще преминават през специални врати, оборудвани с датчици за откриването на опасност. Не се съобщава как точно ще работят тези автоматизирани врати, но се уточнява, че те са "последен писък" на технологиите.

Пространството пред терминала за заминаващи пътници повече няма да бъде достъпно за автомобилите на посрещачи и изпращачи. За да доведат или вземат пътник, гражданите ще могат да спират за кратко на закрит паркинг в зоната на летището, където престоят до 15 минути е безплатен.

Управата на аерогарата даде обещание пътниците, които летят в рамките на Шенген, да могат занапред да се явяват на летището само 45 минути преди полета.

Ръководството на летището уточни, че онези пътници, които са се явили в този срок, но са изтървали полета си, ще бъдат обезщетявани с изплащането на пълната цена на билета.

Летище "Завентем" бе ударено от терористи на 22 март и спря работа за десетина дни. При нападението бе тежко увредена залата за заминаващи пътници, която бе възстановена през май. Досега летищните власти настояваха пътниците да се явяват за полет поне три часа преди излитането заради въведените допълнителни мерки за сигурност.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Втората половина на март се очаква разцъфването на дивия зюмбюл в пълната му сила и разкош, в една гора близо до Брюксел: Hallerbos https://www.hallerbos.be/en/bloom-bluebells/flowering-season-2017/

За това място се твърди че е one of the best kept secrets of Belgium ;)

Редактирано от Lyubina
  • Харесвам 6
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...
1 hour ago, Евгени Димитров said:

След два дни ще летя до Брюксел с нощувка там. Питанете ми е, кой град да видя за ден - Брюж, Гент или Антверпен? 

Защо не помислиш да комбинираш направо 2 града? Брюж с Антверпен или Антверпен с Гент? Аз бях онзи ден в последните 2 и останах приятно изненадана от Гент. Като изключим това, че ЖП гарата не е особено близо до интересната част на града, Гент ме спечели много. Град, в който има енергия, хубава храна, приятни гледки... като за няколко часа - прекрасен!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ох, много, ама наистина много труден въпрос. Колкото хора, толкова предпочитания. Аз отдавам моите на Гент, въпреки че масово магеланци (и не само) са най-впечатлени  от Брюж. При желание и добра организация можеш да направиш Гент-Брюж с влак за един ден. Антверпен също ми е слабост, но той просто е различен. (Тук следва да си призная пропуска, че не съм написала нищо за Антверпен ).  

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Евгени Димитров

Време за два града няма да имам, искам да отида и да се замотая за няколко часа. Много ранен полет имам от София, а на следващия ден имам полет към Бостън, никакви маратони не ми се правят. Искам да отида да си хвърля багажа в хостела в Брюксел рано сутринта, след като кацна в Шарлероа и оттам на разходка, след разходката душ и в някой пъб вечерта за шампионска лига. Тъй де, затова попитах. Нещо ме кара да ходя в Антверпен, не знам що така!

Връзка към коментар
преди 5 минути , Евгени Димитров каза:

Време за два града няма да имам, искам да отида и да се замотая за няколко часа. Много ранен полет имам от София, а на следващия ден имам полет към Бостън, никакви маратони не ми се правят. Искам да отида да си хвърля багажа в хостела в Брюксел рано сутринта, след като кацна в Шарлероа и оттам на разходка, след разходката душ и в някой пъб вечерта за шампионска лига. Тъй де, затова попитах. Нещо ме кара да ходя в Антверпен, не знам що така!

Предполагам, че пътуваш без жена ти. Ако е така, избери Гент или Антверпен. Брюж е много романтичен град и ще трябва да я заведеш там :) Гент също ще ѝ хареса и на теб също. Та май правилно те влече в момента Антверпен.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
13 minutes ago, Евгени Димитров said:

Гледам, че си футболен фен:

Може да е заради историческия Левски - Антверпен Сезон 1989/1990. 

Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...

Още е много рано, но да напомня, цветният килим на площада в Брюксел тази година ще е на 13-15 август 2020 г. Който има желание, да си прави плановете навреме.

А в по-близък план, на 23 февруари Нощ на музеите в Брюксел

Редактирано от Lyubina
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.