alienad Публикувано: 15 април, 2016 Сподели Публикувано: 15 април, 2016 При престоят ни в Болоня отделихме един ден за бързите коли и още нещо. Когато подготвях пътуването изчетох темите във форума, които са свързани с музеите на Ферари в Модена и Маранело. Благодаря на всички споделили своя опит в пътуването! Първоначално планът беше да вземем влак от Болоня до Модена, да посетим музея на Енцо Ферари в Модена и след това с шатъл автобуса на музея да отидем до Маранело, за да разгледаме музея, завода и пистата на Ферари. Разглеждайки сайта на музеите видях, че предлагат възможност за тур, който тръгва от Болоня и включва: посещение на къщата музей на Павароти в Модена; посещение на музея на Ферари в Маранело, обиколка с автобус на завода и пистата; посещение на фабрика за Пармиджано реджано; посещение на фабрика за Балсамико оцет; посещение на музея на Енцо Ферари в Модена. Този вариант ни хареса и го резервирахме. Авобусът тръгва от спирката на Red bus (до AB Tabacchi) точно срещу ж.п. гарата на Болоня. Предният ден видяхме къде точно е спирката и бяхме готови за тура. Вечерта получихме съобщение, че от Болоня ще бъдем само ние тримата и могат да ни вземат с микробус от хотела, където сме отседнали. Това беше чудесна новина за нас! На другия ден представител на организаторите дойде в хотела ни с нова Ланчиа миниван и поехме към Модена. Първата ни спирка беше къщата музей на Лучано Павароти в Модена. Това е къщата, в която певецът е прекарал последните години от живота си. Намира се в покрайнините на града, сред зелени поля и тишина. Изпълнена е в стил на селска къща със съвременни удобства, без излишен лукс. Времето беше слънчево и наоколо беше много цветно и красиво - истинска селска идилия! 16 Връзка към коментар
alienad Публикувано: 15 април, 2016 Автор Сподели Публикувано: 15 април, 2016 (редактирано) Разглеждането на музея на Павароти започва от първия етаж, където е пианото на певеца, има негови вещи и звучат негови изпълнения. В следващата стая, наречена жизнерадостната, научаваме, че той е обичал да рисува и има негови картини. Подписвал ги е с първите две букви от имената си - LuPo. Много красиви и цветни са. Нагоре по стълбите за втория етаж: Тук е залата с многобройните награди и сценичните костюми Къщата е много светла с прозорците на покрива Последният етаж е изпълнен със снимки с приятели и картини и подаръците, които е получавал Разгледахме музея с аудиогид и научихме повече за живота на Павароти и изложените вещи. Входът за индивидуални посещения е 8 евро, а за ученици до 18 г. е 6 евро. Много добре направен музей, навсякъде се лее музика и вдъхва спокойствие. Продължаваме за Маранело и бързите коли... Редактирано 15 април, 2016 от alienad 23 Връзка към коментар
alienad Публикувано: 18 април, 2016 Автор Сподели Публикувано: 18 април, 2016 (редактирано) Засилваме скоростта и вече сме пред музея на Ферари в Маранело. Музеят добре е направен, щом на мен не ми доскуча. Аз не съм фен на бързите коли, за разлика от останалата част от моето семейство. В началото са представени болиди от Формула 1, гордостта на Ферари. На екрани се представят характеристиките на колите, части от състезания. Изложени са две от колите, с които Михаел Шумахер е спечелил състезания. В следващата зала има стена със снимките и имената на състезателите на Ферари в отбора им от Формула 1, подредени по години и успехите, които са постигнали. Продължаваме със спортните коли и техните характеристики - много лъскаво и много червено! Това е възстановка на офиса на Енцо Ферари. Има видео зала, в която тече филм, проследяващ историята на Ферари. На втория етаж са показани двигатели и пак много модели коли Много впечатляваща е залата на славата прожектират филм с имената на победителите и годината и звучи победна музика. Можеш да си направиш снимка в спортна кола или болид от F1, като цените варират от 15 до 25 евро. Друга атракция е симулаторът - 25 евро за 7 мин. Разглеждането на музея ни отне около 2 часа. Следваше тура до завода и пистата. Редактирано 18 април, 2016 от alienad 11 Връзка към коментар
alienad Публикувано: 18 април, 2016 Автор Сподели Публикувано: 18 април, 2016 Започва тура с автобуса до завода на Ферари. Какво представлява той? За разлика от завода на BMW в Мюнхен, който разглеждахме миналата година, тук нищо не показват. През цялото време бяхме в автобуса, говореха на английски и италиански и се разхождахме с автобуса по алеите на завода. Разказваха за живота на Енцо Ферари, идеята да създаде собствен тим за състезания и по-късно вече и създаването на завода. Аеродинамичният тунел и халетата на завода След това отидохме до пистата и отново я разглеждахме само от автобуса. Имаше време и за test drive. Около музея на Ферари са наредени много фирми, които предлагат тази услуга. Цените са по договаряне - зависят от модела на колата, годината на производство и времето за каране. При нас започваха от 90 евро за 9 км и нататък е пазарлък - за време, за модел и т.н. Самото каране не започваше от това място, а те карат с микробус в покрайнините на града и оттам се тръгва с избраната кола. По време на карането се прави видео, което можеш да си гледаш след това, ако искаш да го купиш струва 20 евро. Правят и снимки с колата - 10 евро. Следва фабриката за Пармиджано реджано. 10 Връзка към коментар
Darinita Публикувано: 19 април, 2016 Сподели Публикувано: 19 април, 2016 alienad, от кой сайт си резервирахте екскурзията и колко стува? Предстои ни пътуване до Болоня и намирам за много интересна вашата програма за един ден, за която ни разказваш 1 Връзка към коментар
alienad Публикувано: 19 април, 2016 Автор Сподели Публикувано: 19 април, 2016 От сайта на музеите Ферари ето тук. Може да се резервира on-line и в различните дни се посещават различни фабрики. Ние останахме много доволни. Успех! 3 Връзка към коментар
Яничка Публикувано: 19 април, 2016 Сподели Публикувано: 19 април, 2016 Страхотно и много полезно, благодаря. Планирах го за миналата година, но така и не стана. Живот и здраве няма да го пропусна 1 Връзка към коментар
alienad Публикувано: 19 април, 2016 Автор Сподели Публикувано: 19 април, 2016 (редактирано) Във фабриката за Пармиджано Реджано ни посрещнаха много мило. Служителката говореше на италиански, а след това и на английски за нас и малка група около нас. Обясни районите, в които се произвежда тази марка и как стриктно се спазва технологията на производство, запазена от години. (Отварям една малка скоба тук - в нашия автобус повечето бяха италианци, около 10-ина души бяхме чужденци. Учудих се от нетолерантното отношение от тяхна страна. В момента, в който представителя на фабриката спре да говори на италиански и започне на английски език и те започват да си говорят на висок глас и въобще не се съобразяваха, че ние слушаме. Дори се налагаше тя да ги усмирява като ученици. Накрая като не можа да ги надвика каза "Еми, италианци...". Това се повтори и във фабриката за балсамико оцет.) Въведоха ни в зала, в която изгледахме филм за процеса на производство на това сирене. Беше много интересно и подробно. Първият етап - млякото се изсипва и бърка в тези казани. След това се заквасва и се изцежда в тензухи (както баба ми го правеше едно време на село). Те се затискат с тежести и през два часа се обръщат. На втория етап се слагат в солен разтвор и там престояват определен брой дни. Третият етап е престоят в помещения при температура 50 градуса. Много увлекателен беше разказа, чак се учудих колко ми беше забавно. Служителката много успешно сравни целия процес на производството на сиренето от млякото с ходене на СПА процедури за отслабване. Първо - губиш от теглото си, след това релакс в басейна и накрая на сауна. Учуди ме колко ръчен труд има в тази технология, може би за да се запази уникалносттта на марката. След като е минало през трите етапа и му е сложена щампата с месец, година на производство и др. знаци, сиреното отива да отлежава ето тук: Много впечатляващо Огромни стелажи с подредени пити. Проверяват ги с чукче, като по-пресните издават звук като гума, докато при отлежалото звука е като при удар на нещо твърдо. Минималният срок на отлежаване е 12 месеца! Имаше пити и на по 50 години! Това е снимка от 2012 г., когато при земетресение се е разрушил складът и са спасили каквото могат и се е продавало по-евтино. Затова сега са по-укрепени стелажите. Тук вече го режат и пакетират: Накрая на обиколката опитахме пармиджано - 12 месечно и 36 месечно. Аз досега не бях обръщала внимание на този вид сирене, но ми хареса - има доста наситен вкус и това, което беше по-отлежало имаше по-гранулеста консистенция. В магазина видях и цените и се учудих, че не е толкова скъпо, при такъв дълъг процес на производство. Варираха от 10 до 22 евро/ кг. Италианците от групата купуваха доста. Редактирано 19 април, 2016 от alienad 13 Връзка към коментар
alienad Публикувано: 20 април, 2016 Автор Сподели Публикувано: 20 април, 2016 (редактирано) Следва фабриката за Балсамико оцет. Въведоха ни в стара къща, която беше уредена като музей и запознава с историята на фирмата. Много впечатляваща история - от 1605 г. Вече 17-то поколение от фамилията прави този оцет! Ето ги и бъчонките: Изложени са много грамоти, награди от панаири и уникални предмети. След краткия разказ, отидохме в подпокривното пространство, където се съхраняват дървените бъчви с оцета. Бяха подредени една до друга 7 бъчви с различни размери: Те се напълват и се оставят да отлежат, като всяка бъчва е от различно дърво: череша, круша и др., производителя решава. На следващата година, тъй като се е изпарила част от течността, се прелива от втората бъчва в първата, от третата във втората и така до седмата. В седмата остава празно място и се допълва от новата реколта. И така минимум 12 години отлежава оцета!!! Много време ми се видя. Дадоха ни да пробваме по една капка от различно отлежали Балсамико - по-дълго отлежавалите бяха направо като мед, а не като оцет и после можеше да си купиш, какъвто си харесаш. Цените започваха от 10 евро за 100 мл. Освен по традиционния начин (в дървени бъчви) имаха и по-съвременно производство, но не ни водиха в цеховете. Не бях ходила досега в такива фабрики и ми беше много интересно. Учудих се колко дълго време е необходимо, за да излезе на пазара готовия продукт и колко много поколения са съхранили семейния бизнес и традиции. Редактирано 20 април, 2016 от alienad 14 Връзка към коментар
Hollywood Публикувано: 20 април, 2016 Сподели Публикувано: 20 април, 2016 (редактирано) Това е възстановка на офиса на Енцо Ферари. . Ха-хааа! Офисът на Енцо , но с празен стол! Енцо го е срам от слабите резултати на марката. Снимка от преди 3-4 години. Не че тогава бяха някаква сила слабаците с кон отпред Редактирано 20 април, 2016 от Hollywood 1 Връзка към коментар
Еминко Публикувано: 20 април, 2016 Сподели Публикувано: 20 април, 2016 Следва фабриката за Балсамико оцет. Въведоха ни в стара къща, която беше уредена като музей и запознава с историята на фирмата. Много впечатляваща история - от 1605 г. DSC_9970.jpg Вече 17-то поколение от фамилията прави този оцет! Ето ги и бъчонките: DSC_9969.jpg Изложени са много грамоти, награди от панаири и уникални предмети. DSC_9975.jpg DSC_9979.jpg След краткия разказ, отидохме в подпокривното пространство, където се съхраняват дървените бъчви с оцета. Бяха подредени една до друга 7 бъчви с различни размери: DSC_9986.jpg Те се напълват и се оставят да отлежат, като всяка бъчва е от различно дърво: череша, круша и др., производителя решава. На следващата година, тъй като се е изпарила част от течността, се прелива от втората бъчва в първата, от третата във втората и така до седмата. В седмата остава празно място и се допълва от новата реколта. И така минимум 12 години отлежава оцета!!! Много време ми се видя. DSC_9989.jpg Дадоха ни да пробваме по една капка от различно отлежали Балсамико - по-дълго отлежавалите бяха направо като мед, а не като оцет DSC_9990.jpg и после можеше да си купиш, какъвто си харесаш. DSC_9992.jpg Цените започваха от 10 евро за 100 мл. Освен по традиционния начин (в дървени бъчви) имаха и по-съвременно производство, но не ни водиха в цеховете. Не бях ходила досега в такива фабрики и ми беше много интересно. Учудих се колко дълго време е необходимо, за да излезе на пазара готовия продукт и колко много поколения са съхранили семейния бизнес и традиции. Само да допълня ,че този оцет който сте гледате се води "Aceto Balsamico Tradizionale" и всъщност е най-добрия. Задължително се продава в разфасовки от 100 мл,никога в по-големи.Както си отбелязала цената му е...от 20 до 200 евро.Според възрастта му.Този оцет който ние знаем е "Aceto Balsamico di Modena IGP".По закон трябва да е отлежал минимум 6-8 години и се продава в разфасовки от 250 мл.Цена м/у 4 и 8 евро.А това което ни се предлага в Бг е карамерилизран оцетов разтвор:-)) 5 Връзка към коментар
alienad Публикувано: 20 април, 2016 Автор Сподели Публикувано: 20 април, 2016 Благодаря за допълнението. Наистина този, който опитахме беше съвсем различен. Връзка към коментар
alienad Публикувано: 21 април, 2016 Автор Сподели Публикувано: 21 април, 2016 (редактирано) След лиричното отклонение, продължаваме с колите - музеят на Енцо Ферари в Модена. Разгледахме залата с двигателите Тя предизвика голям интерес у останалата част от моето семейство. След това влязохме в другото хале Тук в голяма зала, на няколко нива бяха подредени различни модели Ферари. В определени часове пускат филм, разказващ за живота на Енцо Ферари. Залата се затъмнява и звучи приятна музика, свързана с представяните кадри. И накрая Алфата на Енцо Ферари, с която е участвал в състезания. След като разгледахме последния музей за деня поехме с нашия шофьор към хотела в Болоня. Чувствахме се много специални! Останахме доволни от разходката този ден. Целият тур беше много балансиран - редуваха се коли с други интересни места и горещо го препоръчвам. Редактирано 21 април, 2016 от alienad 12 Връзка към коментар
new girl Публикувано: 3 септември, 2016 Сподели Публикувано: 3 септември, 2016 Здравейте! На нас ни предстои пътуване до Флоренция и на връщане ще имаме една нощувка в Болоня. Въпросът ми е в колко часа тръгнахте сутринта и в колко ви върнаха в Болоня, за да видя дали ще успеем да се вместим във времето за програмата. 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 3 септември, 2016 Сподели Публикувано: 3 септември, 2016 Алиенад, много благодаря за хубавата идея!Тъкмо натъкмявам едни билетки за януари до Болоня.Поотделно сме били в места, където правят сирене и балсамико, но Пармиджано Реджано е най - известното италианско сирене и ще ми бъде любопитно всичко, което описваш.Освен това е и местната им гордост - произвежда се само в провинция Емилия Романя ,в Реджо Емилия, Парма, Модена. Други области нямат право да произвеждат такова сирене. Някъде четох, че за разлика от другите сирена, за Пармиджано се използва мляко единствено от крави, които са хранени само със сено или трева.За другите сирена може и мляко от крави, хранени със смески и разни фуражни храни. Отделно -за 1 кг сирене трябвало 16 кг краве мляко. Не много известен факт е, че Италия е единствената страна от ЕС, в която е забранено влагането на сухо мляко в млечните продукти. За това са си истински. Ха-хааа! Офисът на Енцо , но с празен стол! Енцо го е срам от слабите резултати на марката. Снимка от преди 3-4 години. Не че тогава бяха някаква сила слабаците с кон отпред Е, защо така? Ферари, си е марка с минало, история и заслуги. Да не говорим за красота на дизайна и собствения облик. "Кончетата" от развъдника на Ферари винаги събират тълпи от почитатели, където и да се появят. alienad, от кой сайт си резервирахте екскурзията и колко стува? Предстои ни пътуване до Болоня и намирам за много интересна вашата програма за един ден, за която ни разказваш Погледнах линка, който Алиенад е дала: Времетраене на екскурзията - 9-19,30 Цена - 48 евро. Алиенад, в толкова ли ви върнаха?Излиза, че е 10 часа всичко. 3 Връзка към коментар
Hollywood Публикувано: 3 септември, 2016 Сподели Публикувано: 3 септември, 2016 (редактирано) Е, защо така? Ферари, си е марка с минало, история и заслуги. Да не говорим за красота на дизайна и собствения облик. "Кончетата" от развъдника на Ферари винаги събират тълпи от почитатели, където и да се появят. Oбявяваме Ферари за официално приключили този сезон. Редактирано 3 септември, 2016 от Hollywood Връзка към коментар
alienad Публикувано: 3 септември, 2016 Автор Сподели Публикувано: 3 септември, 2016 (редактирано) Здравейте! На нас ни предстои пътуване до Флоренция и на връщане ще имаме една нощувка в Болоня. Въпросът ми е в колко часа тръгнахте сутринта и в колко ви върнаха в Болоня, за да видя дали ще успеем да се вместим във времето за програмата. Сутринта се тръгва в 9 часа, а вечерта ни върнаха към 19 ч., трябваше към 18, но малко закъсняхме с програмата. Както писах по-горе в него ден бяхме единствените от Болоня и ни взеха от хотела с кола и ни върнаха до хотела - чувствахме се много специални. Иначе автобусът тръгва от спирката точно срещу Централната гара в Болоня. Отношението беше прекрасно, много доволни останахме от тази екскурзийка. Редактирано 3 септември, 2016 от alienad Връзка към коментар
alienad Публикувано: 3 септември, 2016 Автор Сподели Публикувано: 3 септември, 2016 В различните дни се разглеждат различни места, може и винарни да има. При нас се паднаха тези двете - Пармиджано Реджано и оцет Балсамико. И на двете места обясняваха много добре и нагледно целия процес на производтво. Така, че проверете за вашите дати какво включва тура. Връзка към коментар
Z20let Публикувано: 15 януари, 2017 Сподели Публикувано: 15 януари, 2017 Страхотно! И аз искам да направим същия тур за 1 ден с жена ми. Но не съм ходил в Италия до сега! Та ако може малко информация, какви са вариантите за отсядане наоколо. Не искам организиран екскурзия, а просто да отидем за 2,3 дни като 1 ден да отделим за този тур, който сте описала? 1 Връзка към коментар
ninia Публикувано: 12 август, 2017 Сподели Публикувано: 12 август, 2017 На 4/19/2016 в 12:29, alienad каза: От сайта на музеите Ферари ето тук. Може да се резервира on-line и в различните дни се посещават различни фабрики. Ние останахме много доволни. Успех! Здравейте, Моля за информация колко време приблизително ви отне разглеждането на Музея на Феррари в Маранело и Музея на Енцо Ферари в Модена - приблизително с всички условности, разбира се. Видях, че за едния сте писали 2 часа. А другият? Опитвам се да купя предварително билети за влакове (от Болоня), шатъли и пр.+ да запазя час за симулация и трябва да мога да предвидя някакви часове. Ще съм благодарна на всяка информация, която би ми помогнала. Благодаря! 1 Връзка към коментар
alienad Публикувано: 13 август, 2017 Автор Сподели Публикувано: 13 август, 2017 Ние ги разглеждахме в рамките на организирания тур. Така, че имахме някакво ограничение във времето.Много зависи от Вашите интереси. Моят съпруг и синове са големи фенове на колите и ако ги оставиш цял ден могат да разглеждат. Иначе музеят на Енцо Ферари в Модена е по-малък и един час на мен би ми стигнал. Връзка към коментар
chandni Публикувано: 29 август, 2017 Сподели Публикувано: 29 август, 2017 На 8/12/2017 в 9:15, ninia каза: Здравейте, Моля за информация колко време приблизително ви отне разглеждането на Музея на Феррари в Маранело и Музея на Енцо Ферари в Модена - приблизително с всички условности, разбира се. Видях, че за едния сте писали 2 часа. А другият? Опитвам се да купя предварително билети за влакове (от Болоня), шатъли и пр.+ да запазя час за симулация и трябва да мога да предвидя някакви часове. Ще съм благодарна на всяка информация, която би ми помогнала. Благодаря! Музея на Ферари в Маранело го разгледахме в рамките на час. Тура във фабриката (поне според) мен не си заслужава. Голяма "тайна", голяма "секретност" - не можете да снимате, забранено е... Blah, blah, blah, а всъщност и да искате да снимате, просто няма какво. Вкарват ви във фабриката с автобусче, виждате 5-6 сгради отвън и отдалеч... Най-значимата "забележителност", която виждате (естествено само отвън) е тръбата на аеродинамичния им тунел, след което излизате отново извън фабриката, правите едно кръгче с автобуса по пистата Фиорано и... който откъдето! Дори мъжът ми, който е фен на Ферари, Шумахер и Фетел, беше крайно разочарован от "тура във фабриката". Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 29 август, 2017 Сподели Публикувано: 29 август, 2017 На 8/12/2017 в 9:15, ninia каза: Здравейте, Моля за информация колко време приблизително ви отне разглеждането на Музея на Феррари в Маранело и Музея на Енцо Ферари в Модена - приблизително с всички условности, разбира се. Видях, че за едния сте писали 2 часа. А другият? Опитвам се да купя предварително билети за влакове (от Болоня), шатъли и пр.+ да запазя час за симулация и трябва да мога да предвидя някакви часове. Ще съм благодарна на всяка информация, която би ми помогнала. Благодаря! Музеят в Модена се разглежда за 30-40 минути. Всъщност, това е салон с около 30-40 коли, зависи на кой колко му е кеф да зяпа коли, но на всеки 2 часа се пуска кратко филмче за живота на Енцо Ферари, което лично на мен много ми хареса. Обиколката включва и една сграда в съседство, където са изложени някои състезателни коли и двигатели, макет на кабинета на Енцо Ферари. Заслужава си. 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 29 август, 2017 Сподели Публикувано: 29 август, 2017 Малко нагледно от този в Модена Колите ги въртят, така че не съм ви "спестил" ходенето. 4 Връзка към коментар
гост Публикувано: 9 септември, 2017 Сподели Публикувано: 9 септември, 2017 Обмисляме ходене до царството на Ферари. Къде бихте препоръчали нощувки: в Модена или в Маранело? Определено не искам да сме в Болоня. Вече сме били там. Някой качвал ли се е на Ф1-симулатора? Какво е усещането от преживяването? Струва ли си? Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега