Прескочи до съдържание

Перу през юни 2016

RumyGancheva

Препоръчани мнения

Според мен изключено банка да има перуанско солес.

При нас Emilia купи мисля от Никар , колкото да имаме за таксито и още малко в първия ден и после си сменяхме в Лима.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Имате ли представа освен от Никар и Тавекс, в които няма солес, откъде другаде биха могли да се купят перуанските кинти?

И аз се мъчих по същата линия, не успях да купя от БГ, изобщо и двата Никар-а малко ми паднаха в очите, последните 10 валути, които ми трябваха ги нямаха, за какво им е тогава този огромен списък, явно предимно за изкупуване, което пак си е много полезно.

В банка не си представям...

Там от банкомат, лошото е, че най-масовите, едни жълти, пускат само до 400 солес, харесах едни други- зелени, те пускаха 700, което пак не е много. С моята карта мастер дебит от ОББ нямаше допълнителна такса, но с Маестро от ПИБ искаха по 15-19 солес отгоре на теглене различните банкомати.

Отделно ми блокираха и двете, защото Перу били рискова държава, оправихме нещата по телефона, но не е зле предварително да се обадиш на твоята банка.

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравей ivelin1012,

Снощи погледнах папката с резервациите, билети, хотели и т.н. и на бърз прочит изчислих, че на мен Перу ми е излязло около 3200 лв, като в тази цена не е включена храната.

Това ме устройва перфектно. Единственото което ме спира е притесненията от солово пътуване. За тебе като пътуваща сама жена безопасно ли беше цялото преживяване. А относно ваксини имаше ли бити аз имам ваксини за хепатит и обмислям за коремен тиф. За малария взима ли лекарства за профилактика

Връзка към коментар

Имате ли представа освен от Никар и Тавекс, в които няма солес, откъде другаде биха могли да се купят перуанските кинти?

Не се шашкай толкова ;) , като няма солес - няма. От банки дори и да имат, не бих взела валута, която не познавам. Моя позната така беше прецакана от една известна банка с финландски пари, отдавна излезли от употреба.

Вземи си нови долари и в по-малки купюри и ако ти се наложи таксито ще го платиш в долари. Е, курсът може да е малко дървен, ама няма да те прецакат с много. Освен това се сетих, че вероятно можеш да си поръчаш трансфер от хотела и после те да ти услужат с перуански солес, пък ти да им ги върнеш като платиш хотела.

Сетих се, че първото такси платих в солес, а шофьорът ми върна ресто в евро. Та все ще се справиш докато намериш отворено бюро за смяна на доларите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Това ме устройва перфектно. Единственото което ме спира е притесненията от солово пътуване. За тебе като пътуваща сама жена безопасно ли беше цялото преживяване. А относно ваксини имаше ли бити аз имам ваксини за хепатит и обмислям за коремен тиф. За малария взима ли лекарства за профилактика

Здравей, и аз имам ваксина против хепатит. Нищо допълнително не съм си била или приемала. Само хапчета за височинна болест.

Както вече беше споменато Перу е много туристическа дестинация и няма никакви проблеми.

Аз си бях купила предварително всички билети по маршрута ми (за самолети и автобуси). Автобусите им са много удобни и пътуват из цялата страна. Този вид транспорт е най-разпространения и автобусите са доста луксозни http://www.cruzdelsur.com.pe/и на много добра цена. От хотела в Лима hotelespanaperu.com/ingles/home.html си поръчах трансфер. Хотела не е луксозен, но повечето магеланци са минали от там :)

Та от всяко място за настаняване може да си поръчаш трансфери от и до автогари или летища.

Като си запазиш хотели, пиши им, поддържай активна връзка с тях с имейли и можеш да ги питаш всичко.

На линия съм за още инфо, ако имаш нужда.

Поздрави

Румяна

Връзка към коментар

Можеш да погледнеш и полетите. Не е необходимо предварително всичко да се резервира. Има много фирми, не е само Cruz del Sur напр.

А от какво толкова те притеснява да пътуваш сам? Точно пък в Перу по туристическите места не мога да си представя какво може да ти се случи освен да ти се иска да има по-малко туристи. Или пък да се харесате с някоя туристка/някой турист  (в зависимост от пола и сексуалната ориентация; с местни е по-малко вероятно).

За банкоматите - да, имах същия проблем - масово "отпускаха" само по 400. Мисля, че се бях ориентирала към банкоматите на Caja Arequipa, но таксата си я има.

Връзка към коментар

Не се шашкай толкова ;) , като няма солес - няма. От банки дори и да имат, не бих взела валута, която не познавам. Моя позната така беше прецакана от една известна банка с финландски пари, отдавна излезли от употреба.

Вземи си нови долари и в по-малки купюри и ако ти се наложи таксито ще го платиш в долари. Е, курсът може да е малко дървен, ама няма да те прецакат с много. Освен това се сетих, че вероятно можеш да си поръчаш трансфер от хотела и после те да ти услужат с перуански солес, пък ти да им ги върнеш като платиш хотела.

Сетих се, че първото такси платих в солес, а шофьорът ми върна ресто в евро. Та все ще се справиш докато намериш отворено бюро за смяна на доларите.

А, няма никакви грижи, ще се оправяме и с долари, пък и солес ще намерим. Вече си букнах от таксидатум с долари, няма никакъв проблем. Точно съм на летището, няма по-хубаво чувство :)))

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 2 години по-късно ...
На 27.09.2016 г. в 12:46, mililia каза:

Тук в пост 99 съм дала нашите разходи по пера:

http://magelanci.com/topic/5691-%D0%BA%D0%BE%D1%8F-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D1%8E%D0%BB/page-5

Пътуването беше миналата година по това време. За сам човек някои от разходите ще се вдигнат, но пък може да се намали от цената на нощувките. Аз много държах на качеството на хотелите, та те не са най-бюджетния вариант.

Здравейте,

предстои ни пътуване до Перу, на мен и още седем приятели. Резервирахме нощувките, но ни направи впечатление, че ако не искаме да плащаме ДДС 18% трябва да представим някакви документи. Знаете ли какви са те, и от къде можем да ги извадим?

Благодаря предварително!

Връзка към коментар
преди 16 минути , stanislavpp каза:

Нищо не трябва да вадите, а само да представите копия на паспорт и имиграционната карта, които да докажат че престоя ви е по-малък от законовите 60 дни.

Благодаря!

Връзка към коментар

На влизане в Перу ви я дават имиграционните и ви я взимат на излизане. Ако я загубите, има глоба и отнема няколко дни да се издаде нова, след като се верифицира датата и пункта на първоначалното влизане.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@stanislavpp, вече ви е отговорил на въпроса. Нашето пътуване беше преди 5 год. и вече съм забравила.

Единствено проучете, дали няма да е необходимо плащането да е в долари. В момента готвя пътуване в Южна Америка до други страни, но ми направи впечатление, че в някои места за отсядане искат да се плати в долари, за да не се плаща ДДС, което май си е тяхна измишльотина. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.