AlexandraKo Публикувано: 13 април, 2017 Публикувано: 13 април, 2017 Може днес, може и в събота.Ама и аз реших да го правя в събота, че да са преснички.
AlexandraKo Публикувано: 15 април, 2017 Публикувано: 15 април, 2017 (редактирано) Фичо не си показва яйцата, ама аз пък, ще ви покажа тези на мъжа ми. Два броя Фаберже: Лично изработени от мен, в най-най- пълна тайна, за да го изненадам. На тази снимка между тях е ключодържателят , който лично н.пр. Теофилос III ми подари с лика на Божията майка. А на тази снимка са останалите яйца, дето ще раздавам: Редактирано 15 април, 2017 от AlexandraKo 16
Емика Публикувано: 15 април, 2017 Публикувано: 15 април, 2017 (редактирано) Източник: http://pateshestvenik.com/великденската-трапеза-по-света/ Великденската трапеза по света Великден или Възкресение Христово е един от най-светлите и почитани в световен план религиозни празници. Събирането около великденската трапеза на роднини, близки и приятели е сред най-обичаните празнични моменти за всяко семейство. Интересно е да проследим какви са кулинарните традиции в различните страни по света. Единствено задължителни навсякъде, разбира се, са яйцата. България Традиционните елементи на празничната трапеза са агнешкото месо, боядисаните яйца и козунаците. На Великден всички се поздравяват с „Христос Възкресе!“. „Борбата“ с яйца е сред най-забавните моменти за малки и големи. На трапезата попада още пролетната зелена салата, която се състои от маруля, репички, спанак, пресен лук, магданоз. Обичайна съставка за салатата са празничните обелени яйца, които обогатяват вкуса й. Приготвянето на пълнено агне е сред най-често срещаните рецепти. Плънката е от ориз, дреболии и подправки. В някои райони на страната се срещат рецепти със заешко и пилешко месо. Козунаците са най-различни по форма и добавки. Можете да опитате козунак със стафиди, бадеми, шоколад или съвсем натурален. Гърция Съседна Гърция отделя заслужено място на великденските празници. Тържествата са пищни, а празненствата започват от обяд. Първото ястие, което поднасят, е овнешка или агнешка шкембе чорба със застройка от лимонов сок и яйце. Тази супа носи името магерица. Козунаците, които пекат и наричат цуреки, не се различават съществено от нашите. Украсата им понякога е съставена от боядисани яйца. Маслените курабии с форма на венец, поръсени със сусам и с аромат на ванилия, които носят името кулуракия, както и баклавата, са сред традиционните десерти. Англия и Ирландия Това са две страни, където великденските яйца се донасят от Великденския заек и се оставят, за да си играят децата с тях. Задължителна част от великденската маса са сладкишите със стафиди и захаросани плодове. Те почти винаги са покрити с глазура, в която са поставени 12 марципанови топчета, символизиращи Апостолите. Интересна част от английската трапеза са кифличките със стафди и канела. Преди да бъдат изпечени, върху тях се прави разрез под формата на кръст, който след изпичането им се запълва с пудра захар и глазура. Англичаните спазват традицията месото, което изпичат в празничните дни, да е агнешко, което най-често се комбинира със зеленчуци. Италия Италианците са почитатели на козунаците с глазура. Техните козунаци се различават от нашенските по това, че съдържат извара и лимонова есенция. Този вид козунак носи името Colomba (гълъб). Украсата му е от бадемови ядки. Друга традиционна вкусотия е солената великденска торта с яйца и сирене. „Colomba Pasquale“ е десерт, който също е част от великденската трапеза. Приготвя се от яйца, брашно, захар, мая и масло и, както предполагате, е покрит с глазура. Интересното при този сладкиш е, че често се поднася във формата на гълъб, който символизира Светия Дух. Приготвя се и агнешко месо с печен артишок. Салатата, с която е придружено, е най-често от домати, чушки и маслини. Франция Традиционното агнешко месо, което консумират на Великден французите, е агнешка главичка. Пълнежът е от билки, черен дроб и бекон. Срещат се още традиционни ястия със сърнешко или свинско месо. Сосът от трюфели може да съпровожда всяко едно от ястията. Франция е сред страните с различни кулинарни традиции в зависимост от региона, в който се намирате. По Великден можете да хапнете дебели печени палачинки, бадемова торта със захаросан портокал или сладка корона от тесто. Боядисаните яйца традиционно се слагат в плетени кошници и са в преобладаващ червен цвят. Португалия Лисабон Традиционно ястие, което можете да опитате в Португалия по Великден, е тяхната кръгла сладка баница, която носи името “фолар”. Украсата й е впечатляваща, тъй като е от твърдо сварени яйца. Децата очакват великденските дни не само заради ваканцията, но и защото получават подаръци под формата на шоколадови яйца. Възрастните си подаряват бадеми – захаросани, солени и дори боядисани. Малта Топлата страна би била чудесно място да посрещнете Великден с вашите деца. За тях ще е истинска забава да опитат от великденските курабийки с най-причудливи форми на животни, коли, плодове, зеленчуци и анимационни герои. Всички тези вкусотии са дори здравословни, тъй като се правят от бадемово брашно. Курабийките се състоят от няколко блата плътно тесто, но не си мислете, че са сухи, защото блатовете са слепени с достатъчно количество шоколад. Унгария Унгарската традиция повелява великденското агне да бъде измито с вино. То се поднася на трапезата след изпичане заедно със зеленчуци. Като допълнение към великденското меню унгарците имат варена или пушена шунка, както и баница, която задължително е сплетена. Яйцата се отличават с наситените си цветове и рисунки. Австрия Виена Сутринта на първия празничен ден австралийците приготвят кифлички, които имат изобразен върху себе си кръст. Великденските празници не могат да минат без торта “Павлова”, която е кръстена на знаменитата руска прима балерина Анна Павлова. Макар калоричните хапвания и сладкишите да не са част от основното меню на балерините, сладкишът напомня именно пачка на балерина. Тортата се приготвя от целувки и е богато украсена с различни плодове – ягоди, малини, боровинки, портокал, киви и др. В много домове пекат вейкухен. Това е кекс, който е осветен в църква. Основните му съставки са брашно, мляко и масло. По отношение на месото те залагат на овнешко, говеждо или пилешко с гарнитура от зеленчуци. Парагвай Великден е немислим без малките кръгли хлебчета, които носят името чипас. Основните им съставки са топено сирене, мляко, яйца, масло и брашно от маниока. Този тип брашно е много фино смляно и прави хлебчетата много леки. Когато се консумират, основният вкус, който се усеща, е на топеното сирене. Върху хлебчетата може да има поръска, която най-често е от семена на анасон. Редактирано 19 април, 2017 от Георги добавен източник 11
Mary Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 Светли Великденски празници с пожелание за здраве, щастие и благополучие. Нека има мир и любов в сърцата ни! 14
Костов Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 Христос Воскресе!! Здраве, щастие и любов на всички! 12
Светославов Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 Воистина воскресе! Да са пълни с любов сърцата ни! 7
AlexandraKo Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 Христос Воскресе! Мир, любов и светлина за всички! 12
iaia_mama Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 Христос воскресе! Светли празници, мир и любов на всички! 13
примкаря Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 Воистину Воскресе! С пожелания за крепко здраве и нови приключения! 11
Роца Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 (редактирано) Светъл Великден! Статията с описанието на великденските традиции във Франция ме озадачи. За близо 20 години тук, досега не съм чула/видяла да се поднасят агнешки главички (даже не съм виждала да продават и на пазара, а съм търсила), още повече с плънка и сос от трюфели (отделно, че сезонът на черните трюфели по това време е вече отминал, а на летните още не е дошъл :)). По мои наблюдения - основно се яде агнешко печено, един вид сладкиш, доста приличащ на руло, наречен "Великденско гнездо" и мноого шоколад - под формата на яйца, които се крият и децата тичат да ги търсят. Боядисани яйца (черупки), най-често в пастелни цветове, се използват основно за украса. Редактирано 16 април, 2017 от Роца 13
patilana Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 Христос Воскресе! Много здраве,щастие и късмет!Весел празник! 9
Иван Попов Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 Светли Великденски празници с пожелание за много здраве, щастие,успех, пътешествия и благополучие. 9
Bozhidar1978 Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 Христос Воскресе!!! Весели празници на всички магеланци!!! 8
a6olq Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 Христос Воскресе! Мир, здраве, щастие, любов и благополучие на всички! Светли празници! 6
AlexandraKo Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 (редактирано) Как празнуваме ние: В неделя около 10.30 си обличаме новите дрехи и отиваме на обедната литургия,която започва в 11. Обикновено избираме "Св.Марина",заради н.пр.Николай. 00 После се снимаме пред красивите Великденски яйца пред общината, отдалече, че иначе не може да се хване ред от децата,пийваме по една Кайпириня отсреща и се прибираме за Великденския обяд. Агнешко, дроб -сарма, зелена салата и втора Кайпириня, която не е много по Канона, ама пък, не е и чак такъв грях. Редактирано 16 април, 2017 от AlexandraKo 19
Дани Магелани Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 преди 4 минути , AlexandraKo каза: Как празнуваме ние: В неделя около 10.30 си обличаме новите дрехи и отиваме на обедната литургия,която започва в 11. Обикновено избираме "Св.Марина",заради н.пр.Николай. Много сте сладки! Светли и благословени дни! 1
AlexandraKo Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 В момента, Dani Magelan каза: Много сте сладки! Светли и благословени дни! Благодаря, на теб също! За нашето семейство това е много светъл и голям празник, празнуваме и го почитаме с всички ритуали. 1
tenchi Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 Много сте готини, Александра! Не ви познавам, но съм ви фен. Светли празници! 3
AlexandraKo Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 В момента, tenchi каза: Много сте готини, Александра! Не ви познавам, но съм ви фен. Светли празници! Благодаря, в магеланския форум бързо се запознаваме , сприятеляваме и си ставаме близки. Светъл празник и на теб! 2
tenchi Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 Благодаря много! Бъдете все така гостоприемни, отзивчиви и добронамерени! 1
Bore Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 Пловдив, европейска столица на културата. Александра Вие сте лицето. 3
bay_kolio Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 А как празнуват на Корфу? Ще цитирам магеланеца Начо: Престъпен аромат на агнешко чеверме(сувла) се носи из острова . 8
Дани Магелани Публикувано: 16 април, 2017 Публикувано: 16 април, 2017 преди 20 минути , bay_kolio каза: А как празнуват на Корфу? Ще цитирам магеланеца Начо: Престъпен аромат на агнешко чеверме(сувла) се носи из острова . Чак в Куала Лумпур ми замириса! Да ти е сладко! А казват, че гърците били фалирали! Сигурно във всяко село е такава картината. Да сте виждали у нас така наредени чевермета? 2
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега