Прескочи до съдържание

Христос Воскресе!


Препоръчани мнения

Фичо не си показва яйцата, ама аз пък, ще ви покажа тези на мъжа ми:dancing:.

Два броя Фаберже:

 

20170415_104532.jpg

Лично изработени от мен, в най-най- пълна тайна, за да го изненадам.

 

На тази снимка между тях е ключодържателят ,  който лично н.пр. Теофилос III ми подари с лика на Божията майка.

20170415_104739.jpg

А на тази снимка са останалите яйца, дето ще раздавам:

 

20170415_104229.jpg

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 16
Връзка към коментар

Източник: http://pateshestvenik.com/великденската-трапеза-по-света/

 

Великденската трапеза по света

33-660x400.jpg

Великден или Възкресение Христово е един от най-светлите и почитани в световен план религиозни празници. Събирането около великденската трапеза на роднини, близки и приятели е сред най-обичаните празнични моменти за всяко семейство. Интересно е да проследим какви са кулинарните традиции в различните страни по света. Единствено задължителни навсякъде, разбира се, са яйцата.

България

 

яйца, великден

Традиционните елементи на празничната трапеза са агнешкото месо, боядисаните яйца и козунаците. На Великден всички се поздравяват с „Христос Възкресе!“. „Борбата“ с яйца е сред най-забавните моменти за малки и големи.

На трапезата попада още пролетната зелена салата, която се състои от маруля, репички, спанак, пресен лук, магданоз. Обичайна съставка за салатата са празничните обелени яйца, които обогатяват вкуса й.

агнешко, храна, готвено, салата

Приготвянето на пълнено агне е сред най-често срещаните рецепти. Плънката е от ориз, дреболии и подправки. В някои райони на страната се срещат рецепти със заешко и пилешко месо.

bun-847573_960_720-388x291.jpg
%D0%B1%D0%B32-219x291.jpg
baking-2051_960_720-611x407.jpg

 

Козунаците са най-различни по форма и добавки. Можете да опитате козунак със стафиди, бадеми, шоколад или съвсем натурален.

 

 

 

 

 

 

Гърция

Гърция, пристанище

Съседна Гърция отделя заслужено място на великденските празници. Тържествата са пищни, а празненствата започват от обяд. Първото ястие, което поднасят, е овнешка или агнешка шкембе чорба със застройка от лимонов сок и яйце. Тази супа носи името магерица. Козунаците, които пекат и наричат цуреки, не се различават съществено от нашите. Украсата им понякога е съставена от боядисани яйца. Маслените курабии с форма на венец, поръсени със сусам и с аромат на ванилия, които носят името кулуракия, както и баклавата, са сред традиционните десерти.

Англия и Ирландия

Лондон, Биг Бен, мост

Това са две страни, където великденските яйца се донасят от Великденския заек и се оставят, за да си играят децата с тях.
Задължителна част от великденската маса са сладкишите със стафиди и захаросани плодове. Те почти винаги са покрити с глазура, в която са поставени 12 марципанови топчета, символизиращи Апостолите.

%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%B4%D0%B8-285x214.jpg
salad-1095645_1280-322x214.jpg

Интересна част от английската трапеза са кифличките със стафди и канела. Преди да бъдат изпечени, върху тях се прави разрез под формата на кръст, който след изпичането им се запълва с пудра захар и глазура.
Англичаните спазват традицията месото, което изпичат в празничните дни, да е агнешко, което най-често се комбинира със зеленчуци.

 

Италия

Флоренция

Италианците са почитатели на козунаците с глазура. Техните козунаци се различават от нашенските по това, че съдържат извара и лимонова есенция. Този вид козунак носи името Colomba (гълъб). Украсата му е от бадемови ядки.

22-303x202.jpg
3-304x202.jpg

Друга традиционна вкусотия е солената великденска торта с яйца и сирене.
„Colomba Pasquale“ е десерт, който също е част от великденската трапеза. Приготвя се от яйца, брашно, захар, мая и масло и, както предполагате, е покрит с глазура. Интересното при този сладкиш е, че често се поднася във формата на гълъб, който символизира Светия Дух.
Приготвя се и агнешко месо с печен артишок. Салатата, с която е придружено, е най-често от домати, чушки и маслини.

Франция

Франция, Айфелова кула

Традиционното агнешко месо, което консумират на Великден французите, е агнешка главичка. Пълнежът е от билки, черен дроб и бекон. Срещат се още традиционни ястия със сърнешко или свинско месо. Сосът от трюфели може да съпровожда всяко едно от ястията.
Франция е сред страните с различни кулинарни традиции в зависимост от региона, в който се намирате. По Великден можете да хапнете дебели печени палачинки, бадемова торта със захаросан портокал или сладка корона от тесто.
Боядисаните яйца традиционно се слагат в плетени кошници и са в преобладаващ червен цвят.

Португалия

Лисабон

Лисабон

Традиционно ястие, което можете да опитате в Португалия по Великден, е тяхната кръгла сладка баница, която носи името “фолар”. Украсата й е впечатляваща, тъй като е от твърдо сварени яйца.
Децата очакват великденските дни не само заради ваканцията, но и защото получават подаръци под формата на шоколадови яйца.

шоколадови яйца, шоколад, яйце

Възрастните си подаряват бадеми – захаросани, солени и дори боядисани.

Малта

Малта, Гозо, остров, църква

Топлата страна би била чудесно място да посрещнете Великден с вашите деца. За тях ще е истинска забава да опитат от великденските курабийки с най-причудливи форми на животни, коли, плодове, зеленчуци и анимационни герои. Всички тези вкусотии са дори здравословни, тъй като се правят от бадемово брашно.

1111111-323x430.jpg
33333333-284x213.jpg
44444444-284x213.jpg
222222222.jpg

Курабийките се състоят от няколко блата плътно тесто, но не си мислете, че са сухи, защото блатовете са слепени с достатъчно количество шоколад.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Унгария

Унгария, Будапеща

Унгарската традиция повелява великденското агне да бъде измито с вино. То се поднася на трапезата след изпичане заедно със зеленчуци. Като допълнение към великденското меню унгарците имат варена или пушена шунка, както и баница, която задължително е сплетена. Яйцата се отличават с наситените си цветове и рисунки.

66666-310x159.jpg
55555-310x233.jpg
33333-297x396.jpg
22222-303x405.jpg
11111-304x405.jpg
4444-611x458.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Австрия

Виена

Виена

Сутринта на първия празничен ден австралийците приготвят кифлички, които имат изобразен върху себе си кръст. Великденските празници не могат да минат без торта “Павлова”, която е кръстена на знаменитата руска прима балерина Анна Павлова. Макар калоричните хапвания и сладкишите да не са част от основното меню на балерините, сладкишът напомня именно пачка на балерина. Тортата се приготвя от целувки и е богато украсена с различни плодове – ягоди, малини, боровинки, портокал, киви и др.

павлова, торта, сладкиш
В много домове пекат вейкухен. Това е кекс, който е осветен в църква. Основните му съставки са брашно, мляко и масло.
По отношение на месото те залагат на овнешко, говеждо или пилешко с гарнитура от зеленчуци.

Парагвай

Парагвай, президентски дворец

Великден е немислим без малките кръгли хлебчета, които носят името чипас. Основните им съставки са топено сирене, мляко, яйца, масло и брашно от маниока. Този тип брашно е много фино смляно и прави хлебчетата много леки. Когато се консумират, основният вкус, който се усеща, е на топеното сирене.

хляб, семена, печене

Върху хлебчетата може да има поръска, която най-често е от семена на анасон.

 

Редактирано от Георги
добавен източник
  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Светъл Великден!

 

Статията с описанието на великденските традиции във Франция ме озадачи. За близо 20 години тук, досега не съм чула/видяла да се поднасят агнешки главички (даже не съм виждала да продават и на пазара, а съм търсила), още повече с плънка и сос от трюфели (отделно, че сезонът на черните трюфели по това време е вече отминал, а на летните още не е дошъл :)). По мои наблюдения - основно се яде агнешко печено, един вид сладкиш, доста приличащ на руло, наречен "Великденско гнездо" и мноого шоколад - под формата на яйца, които се крият и децата тичат да ги търсят. Боядисани яйца (черупки), най-често в пастелни цветове, се използват основно за украса.

16042017-IMG_0558.jpg

 

16042017-IMG_0558_resize.jpg

Редактирано от Роца
  • Харесвам 13
Връзка към коментар

 Как празнуваме ние:

В неделя около 10.30 си обличаме новите дрехи и отиваме на обедната литургия,която започва в 11. Обикновено избираме "Св.Марина",заради н.пр.Николай.

:blackeye:

P_20170416_112818.jpg

P_20170416_125832.jpg

P_20170416_132503.jpg00

После се снимаме пред красивите Великденски яйца пред общината, отдалече, че иначе не може да се хване ред от децата,пийваме по една Кайпириня отсреща и се прибираме за Великденския обяд.

Агнешко, дроб -сарма, зелена салата и втора Кайпириня, която не е много по Канона, ама пък, не е и чак такъв грях.

 

20170416_152238.jpg

P_20170416_123545.jpg

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 19
Връзка към коментар
преди 4 минути , AlexandraKo каза:

 Как празнуваме ние:

В неделя около 10.30 си обличаме новите дрехи и отиваме на обедната литургия,която започва в 11. Обикновено избираме "Св.Марина",заради н.пр.Николай.

P_20170416_123545.jpg

P_20170416_112818.jpg

P_20170416_125832.jpg

P_20170416_132503.jpg

Много сте сладки!

Светли и благословени дни!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
В момента, Dani Magelan каза:

Много сте сладки!

Светли и благословени дни!

Благодаря,  на теб също!

За нашето семейство това е много светъл и  голям празник, празнуваме и го почитаме с всички ритуали.:)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
В момента, tenchi каза:

Много  сте готини, Александра!

Не ви познавам, но съм ви фен.

Светли празници! 

Благодаря, в магеланския форум бързо се запознаваме , сприятеляваме и си ставаме близки.:)

Светъл празник и на теб!

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 20 минути , bay_kolio каза:

А как празнуват на Корфу? 

Ще цитирам магеланеца Начо: Престъпен аромат на агнешко чеверме(сувла) се носи из острова .

IMG_20170416_113449.jpg

Чак в Куала Лумпур ми замириса!

Да ти е сладко!

А казват, че гърците били фалирали!  Сигурно във всяко село е такава картината.

Да сте виждали у нас така наредени чевермета? 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.