Прескочи до съдържание

TravelerOnStage - ново събитие в България. Търсим си презентатори

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, магеланци :) На 18ти юни ще се проведе първото в България Traveler On Stage събитие и ще се радваме някой от вас да се включи като презентатор със своя история :) И разбира се всички сте поканени като публика. Пове инфо за събитието по-долу.

ВАЖНО: срокът за набиране на презентатори е 15ти май!

Traveler On Stage (#TOS) е non-profit, независим проект от Франция,  подобен на TED Talks, който цели да поощрява всякакъв вид пътувания. Няма значение колко дълги са те, колко далече, с кого и т.н. #TOS се стреми да разруши стереотипите относно пътуванията. Повече тук: traveleronstage.com (скоро ще имаме и страничка в сайта и за България)

Форматът му е много динамичен - всеки презентатор има само 6 минути, 18 слайда и 20 секунди на слайд да разкаже своята интересна история, свързана с пътуване. Бях на #ТОС в Париж и наистина е много интересно, забавно и динамично и именно затова сега ще го правим и в БГ.

Първият #TOS ще започне от 19.30 на 18ти юни в Арт Клуб Библиотеката в Пловдив. По това време в Пловдив ще е и One Design Week и ще можете да съчетаете събитията.

Повече информация за желаещите да бъдат презентатори: тъй като ще имаме гости и участници и от Франция, цялото събитие ще е на английски, т.е. презентациите ви също ще трябва да са на английски. Всяка презентация е доста кратка - само по 6 минути и затова трябва да е добре подготвена. Ще ви помагаме през целия процес - от писането на самата реч, до говоренето пред публика. Ще имате възможност да репетирате и на място предварително, заедно с наш coach. 

Ако имате интерес, моля изпратете ми малко инфо за вас и за какво искате да говорите.

post-5539-0-41901700-1462560712_thumb.png

• Харесвам 7
Публикувано: (редактирано)

В канала в youtube.com изгледах четири презентации от Франция и всичките бяха на френски. Нещо не успявам да схвана смисъла на правилото в Пловдив да се говори на английски. Може би ще си внесете участници и публика от Великобритания??

Ами тогава - гуд лак!

Или ако искате да станете още по-елитарни, отколкото се мислите, да ви уредя с презентация на индонезийски?

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 12

Здравейте :) Форматът е международен и ще се провежда във всяка държава на собствения си език.

Но искаме да подготвим много добре презентаторите (в самото писане на речите и след това говоренето пред публика),  а аз (организаторът от българска страна) нямам много опит с това все още и тъй като събитието не е с цел печалба и нямаме бюджет да наемем професионални преподаватели по ораторство, решихме първото събитие да е на английски. Така организаторите от Франция ще могат да се включат в подготовката на участниците. Надеждата е след първото събитие да оформим група съмишленици, които да поемат факлата нататък и събитията да са на български. 

Разбирам, че сигурно сте попадали на много фалшиви или пошли неща, сигурно и това събитие ви се струва някоя превземка, но Ви уверявам, че намеренията ни са чисти. Искаме просто да поощряваме хората да пътуват. 

А относно внасянето на участници и публика - да, в първото събитие ще има гости от Франция, не виждам нищо лошо в това, все пак всички сме тук, защото обичаме да пътуваме и да се срещаме и с други култури :)

Редактирано от TravelerOnStage
Публикувано:
Искаме просто да поощряваме хората да пътуват.

И ние тук това правим, да ти кажа. На чист български.

(Гостите от Франция предполагат презентации на френски.)

• Харесвам 5

Ако имате опит в подготовката на презентации или говоренето пред публика и искате да се включите в организацията, или пък имате друго предложение  за това как презентаторите в ТОС да бъдат подкрепени и подготвени, без да намесваме организаторите от Франция (които не говорят български), с удоволствие ще направим събитието на български. 

Както вече написах, надяваме се за второто събитие да намерим български екип доброволци и вече всичко да е на български. Не знам защо продължавате да се заяждате, като всички искаме едно и също - готини инициативи и повече информация, която да ни улеснява в пътуванията ни.

Ще се радвам да се видим на събитието и да продължим разговора там.

• Харесвам 1

Пловдив да се говори на английски. Може би ще си внесете участници и публика от Великобритания??

Ами тогава - гуд лак!

Или ако искате да станете още по-елитарни, отколкото се мислите, да ви уредя с презентация на индонезийски?

Кептън-а кърти мивки пак  :lol:  :wub:

Към TOS: Каква Ви е всъщност таргет - и аз се поангличанчвам  :) - аудиторията? Българска, английска? Извън постната ирония въпросът е сериозен. Кого ще заинтересувате? И 6 (шест) минути презентация на английски език е дяволски МНОГО време. Как ще се справят авторите, освен ако не са много на ти с езика? Тогава по езикови умения ли ще ги подбирате? То и на роден е език е много, какво остава за чужд... И колко хора ще привлечете като публика? В началото ми прозвуча интригуващо. С този чужд език - от български презентатори към българска публика - ме изгубихте като контрагент...Дано си коригирате политиката.

Редактирано от Гост

Първото събитие ще е с 3-4 ма презентатори французи, за да предадат факлата символично (още доуточняваме бройката) и 5-6 презентатори българи.

Да, 6 минути са много време (дали на български или английски, все пак ще е пред доста голяма публика, надяваме се на 100 човека), а и самият формат е много динамичен и изисква много добра подготовка.  Именно заради това започваме работа по презентаците веднага щом изберем участниците и един месец ще им помагаме в писането и след това в презентирането. Сама не мога да се справя с това и помолих организаторите от Тулуза да се включат първия път. И така се стигна до събитие на английски за българска публика. Не е въпрос на политика, а на необходимост.

Форматът на ТОС е демократитен и отворен към всички хора и всички видове пътувания. Разбира се, че няма да подбираме хората по техните езикови способности, а по това колко интересни разкази имат. А за езика ще помагаме. Тъй че, даже и английският да ви притеснява, пак може да кандидатствате и аз лично ще ви помогна за превод на презентация и т.н.

Не знам защо не става ясно, но целта ни е това да е повтарящо се събитие и всяко следващо да е на български. И ако не на първото, то ще се радвам много да се видим на следващите :)

Уважаема TravelerOnStage, мисля си, че начинанието, с което сте се заели е прекрасно. Убедена съм, че го правите с много ентусиазъм и любов , но...изразените съмнения от съфорумците ми не са просто "заяждания", предлагам добре да ги обмислите преди да ги квалифицирате по подобрен начин. Смея да твърдя, че английският ми е повече от приличен, много обичам да пътувам и с удоволствие бих се опитала да разкажа за тази емоция на не толкова изкушени по това начинание хора ,но ...всичко опира до комуникацията. В случая -до нарушената комуникация. Не можете да ме убедите, че 100- те човека публика, ще говорят английски на едно ниво, а дали изобщо ще го говорят??! Колко от тях ще се засмеят на шега казана на чужд език.? Колко от тях ще разберат специфична информация? Защото нали целта е да научим нещо ново един от друг... А ако след презентацията имат въпроси или искат да споделят нещо , колко от тях биха задали въпрос на английски....и дали аз ще го разбера? Вярвам, че ако помислите добре ще намерите въпросите ми за основателни. В този ред на мисли, аз ще откажа любезната Ви покана, докато не ми гарантирате, че ще разбера и ще бъда разбрана.

P. S. Не подценявайте толкова французите, точно те отстояват автентичността си със зъби и нокти. Предполагам добре биха разбрали необходимостта в България да се говори на български.

Редактирано от stebal
  • Харесвам 6

Отпървом обявата ме заинтригува - имам толкова интересни неща да разкажа, че и в Пловдив, че и до нас☺

Че и мога да говоря бързо и смислено и да се вместя в 6 минути без проблем.А пък снимкииииии, ако са на хартия всичките, сигурно ще дойдат къде стотина кила.:)

И като прочетох натам...

Не че не мога да го направя и на английски,ама какви са тези глупости - в родната ни държава, дето официалният език е родният, ще правя презентация на английски. И на кого - на българи в България, в средата на България:(

Много е тъжно, че не съзнавате колко е я абсурдно това:(Че даже и обидно, бих казала.

Не сто, аз мисля, че и 10 зрители няма да съберете.:(

И сега, тук следва оня пост на Капитана за Паисиевата история.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 8
Публикувано:

Понеже стана дума за други страни и народи, аз поне не знам за друга страна и нация като нашата. Която на всеки метър се говори и се тика английският за щяло и нещяло, едва ли не е първият  официален език, та дори се чудят някои хора, като има отказващи се..

Само си представете, как във Франция, Италия, Австрия или дори Гърция биха реагирали хората  на подобно нещо и покана да говорят английски, понеже били нова организация или сайт и т.н...

Не само, че няма да има нито един човек, ами и нещо друго ще поемат като думи.., там не са така учтиви като стане дума за националност, език и пр

• Харесвам 4
Публикувано:

Четете, бе хора. Английският не е по избор, а по приннуда! Събитието е ново, формата е нестандартен, ако се прави на български още от старта автоматично се отрязва цялото ноу-хау (прекрасна българска думичка!), което имат други хора до момента и което те нямат проблем да споделят, но не говорят езика ни. 

Едва ли някой от организаторите си прави илюзиите, че на английски биха постигнали сравним успех с българския. Едва ли някой от организаторите е избрал английския само от гъзария. Едва ли някой си прави илюзиите, че събитието ще е грандиозен успех още от старта. Аз по-скоро ги поздравявам за това, че осигуряват някаква приемственост, защото съветите получени от чужденците за първото събитие ще са от полза във второто, третото и десетото, където те вече няма да участват и спокойно ще може да е изцяло на български. Английският е компромис, само за първият път, докато се осигури преход между знанията на менторите и българите, които ще поемат щафетата тук. Ако го правех събитието аз, сигурно бих постъпил по същия начин. 

Стига с тези първосигнални реакции. Който иска да помогне, да помага. Звучи интересно и свежо като формат. Който го притеснява  и дразни английския да изчака следващите издания. 

• Харесвам 15
Публикувано:

За мен 6 минути могат да бъдат твърде малко ,ако са на български и твърде много,ако са на английски. :) Още повече и като слушател не бих отишъл,ако е на чужд език,даже и да се провежда в моя град.

Идеята ви е добра,но замисълът на изпълнение ви куца.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз бих дошла и като презентатор, но пък нямам интересна история...Пожелавам ви успех. Тук във форума наистина има хора, които биха могли да разкажат интересни неща, че даже и да ги илюстрират с красиви снимки. 

Не знам защо всички се захванаха с това, че ще е на английски език. Тази година ходих на 3 събития на Globalize Bulgaria в София (за Индонезия, Лаос и Бразилия), на които презентациите бяха много по-дълги от 6 мин. Първо и на мен ми се видя странно в България да ни разказват истории на чужд език, но в конкретния случай присъстваха хора от посолството на съответната държава, която се представя, а и не видях някой да се затруднява да задава въпроси на презентаторите на английски. Въпреки чуждия език всички презентации бяха доволно посетени от доста хора.

Лично аз с удоволствие бих дошла като публика (че имам страх да говоря пред хора), ако имате инициатива в София. Успех!

Редактирано от Яничка
Публикувано:

Ако го правех събитието аз, сигурно бих постъпил по същия начин.

А пък ако го правех аз, щях да кажа на участниците да си хортуват за ноу-хауто и на патагонски ако искат, стига това да ги устройва, само че в бекстейджа. Или изобщо нямаше да се захващам да правя нищо, ако видех, че очевидно не мога да го направя като хората.

Компромис било, ала-бала. А кой ще ми даде гаранция, че следващия път няма да има друг компромис? Ако искаш, да ти разкажа за един много популярен телевизионен формат по национална телевизия, в чийто първи сезон продуцентите още в началото на снимките директно са заявили на участниците: понеже сме сефте на пазара, искаме да натрупаме популярност, да направим нещата по най-добрия начин, така че да има и следващи издания, затова този път победителя ще го изберем ние, още сега, за да избегнем всякакви фалове и нежелани ситуации. Съжалявам, ама в България обещанията на разни непознати хорица за мен не струват и пукната пара.

И да - става дума за самоуважение. Или за self-esteem, ако щеш.

(Аз така и не разбрах защо българи и французи ще общуват на английски, а не на френски)

• Харесвам 6
Публикувано:

А пък ако го правех аз, щях да кажа на участниците да си хортуват за ноу-хауто и на патагонски ако искат, стига това да ги устройва, само че в бекстейджа. Или изобщо нямаше да се захващам да правя нищо, ако видех, че очевидно не мога да го направя като хората.

Компромис било, ала-бала. А кой ще ми даде гаранция, че следващия път няма да има друг компромис? Съжалявам, ама в България обещанията на разни непознати хорица за мен не струват и пукната пара.

И да - става дума за самоуважение. Или за self-esteem, ако щеш.

(Аз така и не разбрах защо българи и французи ще общуват на английски, а не на френски)

Не е държавна инициатива за да отиват твоите данъци там, а е частна и любителска, така че не виждам защо е нужно да се палиш толкова след като никой не те насилва да участваш било то като зрител, като участник или финансово. По какъв начин някой те задължава да участваш, че да имаш правото да изискваш гаранции и по какъв начин някой те задължава да вярваш на обещанията на когото и да било? 

• Харесвам 1

Именно, понеже в крайна сметка е частно начинание, се въздържах от някакви сериозни квалификации и се постарах да запазя благоприличие. Но пък твоите думи ме провокираха да ти споделя как виждам нещата от своята камбанария. Естествено, че нито възнамерявам да посещавам събитието, нито да говоря за него на приятелите си, било то в положителен или отрицателен контекст. Като приключим разговора тук, общо взето всичко това ще ми изхвърчи от главата и толкова.

...И, ъъъ, да - не съм изисквал гаранции от когото и да било. Вече казах колко струва за мен обещанието на някаква непозната персона.

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 3
Публикувано:

Английският вече е нещо като lingua franca - и доста повече хора говорят английски, отколкото френски. Естествено е, че ако искат да дадат шанс на повече хора и като участници, и като зрители, е да изберат английски, а не френски.

Може да се помисли за превод със субтитри, но едва ли има средства за това. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Покъртително смехотворен хейт, не обръщай внимание, и успех!

Чак пък хейт...много силни чувства ни вменяваш. Констатацията ти може да се приеме за обида.
  • Харесвам 1

Покъртително смехотворен хейт, не обръщай внимание, и успех!

Нямам спомен някога да съм употребявала хейт в който и да е форум. Избягвам родните именно заради хейта. Магеланци е почти единственото изключение.

И не разбирам защо критиката се приема зле. Французи и английски... Защо не беше направен симултантен превод от френски, а презентациите на български? Изцяло ми се губи логиката. И не само логиката. Смятам го за лош вкус, особено когато е насочено към масовата публика.

@Основател, твоята рязка реакция към разумно поднесени доводи неприятно ме изненада...

Редактирано от Гост
Публикувано:

Моля, по-спокойно и двете страни, преди да се наложи да затварям теми.

Организаторите имат пълното право да избират формата на събитието, както и публиката има право да не присъства, ако не и харесва. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Езикът е избран по необходимост. Отнася се само за първите събития. Английският е общ между организаторите и менторите. Голям процент от целевата група говори английски. Никой не е задължен да ходи. Всяко начало е трудно. Бюджетът е нулев. Това са само факти, които вече са споменати, дори не изразявам мнение.

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.