Прескочи до съдържание

Помогнете за избор на дестинация

Препоръчани мнения

Евгени Димитров
Публикувано: (редактирано)

Плануваме да ходим с жената някъде, ама нещо не може да го измислим къде. Става дума за месец ноември. Искаме да е Азия или Африка, обаче и двата континента са ни абсолютно чужди.

Обръщам се към вас, които са кръстосвали ония краища на света, да дадат някаква насока. Нашата идея е да съчетаем две държави. Кога да купим билети, кои компании да следя за промоции, месец ноември дали е подходящ, визи и много други неща, които изникват във вашите глави, но убягват от моята.

И за да ви ориентирам малко, ще споделя местата, които ми се въртят в моята празна кратуна. Става дума за пътуване от около 20 дни, както споменах, искаме да е ноември. Държавите, които искаме са: Шри Ланка с Индия/Малдиви; Непал и Бутан, Малайзия и Индонезия (жената иска Бали). На мен много ми се ходи в Хонг Конг за 3-4 дни, обаче не знам с какво бих могъл да го съчетая. Колкото до Африка, много искаме Ботсвана и ЮАР, беше ни в главата и Мадагаскар. Имайки предвид, че досега не сме стигали до нито един от двата континента, имам чувството, че Африка ще дойде малко екстремно за двамата и затова си мисля, че е по-удачен изборът на Азия.

За да не забиваме темата само и единствено в насока "ние къде да пътуваме", макар и да питам това, ще се радвам и изключително интересно ще ми е, и вие да споделите как избирате, кое ви подтиква да отидете точно там, където е пожелало сърцето ви. Благодаря!

Вие сте наред, само не се бутайте ;)

P.S. Из текста използвам единствено и многоженствено число (аз, ние), не се придържам само към едното. Поправям се, на нас ни се ходи, но изборът на дестинация ще го направя най-вече аз, разбира се, ще се съобразя и с нея. На съпругата ми и е все едно, може би "рита" единствено за Бали. А, забравих да добавя, искаме да има плажове, въпреки че по-горе съм споменал Непал и Бутан, лично аз заради тези държави бих загърбил плажуването. Искаме да се нагледаме на природа, гледки, животни.

Редактирано от Евгени Димитров
Публикувано:

Хонконг се съчетава добре с Китай, Филипините, Виетнам, Камбоджа, Тайланд. За последните три този Хонконг Експрес се оказа читав лоу кост.

• Харесвам 2
Публикувано:

Една бърза идея: Занзибар и Танзания. Има природа,гледки,животни,плажове. В Африка е, но няма да е толкова голям културният шок като в повечето държави в континента (с изключение на Дар ел Салам). Дестинацията е сравнително добре разработена и във форума има хора,които биха дали полезни насоки.

• Харесвам 1
Публикувано:

Някакъв поне груб бюджет на ден на човек да споделиш, че на Малдивите има 2 и 200 :)

Избора на дестинация съм го правил по много начини. От дългомесечно проучване, разучаване, запознаване, до чисто спонтанно - видя някоя тема тук и изведнъж почва да ме кефи :) Не виждам нищо лошо и в двата ми подхода. 

• Харесвам 3
Евгени Димитров

Георги, това за бюджета е другото нещо, което ми е доста неясно. Не знам за какви пари въобще да спомена. Например за Африка, едно сафари си излиза няколко стотин долара. Аз съм останал с впечатление, че този континент си остава скъпа дестинация като цяло. От скоро придобих навика да си пиша какви пари харчим като пътуваме до дадена държава. Например: Испания за 10 дни (4700 лв), Италия (10 дни - 3500), в Полша (8 дни, бях сам и похарчих 1400 лв). Това са суми, които включват абсолютно всичко: полети, нощувки, джобни. Като цяло НЕ мога да оставя например 7-8 000 лева някъде за 20 дни.

Благодаря на Патриот за предложението, добро е и бих се замислил и за там.

Боже, преди години не съм и мечтал, че ще мога да избирам да отида където си искам и да се сблъскам с това да не мога да избера. Чак ми е смешно.

• Харесвам 1
Публикувано:

Сафарито е няколко стотин, ама на ден :) Не съм спец и аз, но мисля че за повечето сафарита за да са пълноценни си трябват 2-3 нощувки, спецовете ще кажат. 

Занзибар + Танзания няколко дни, ако можеш да си позволиш сафари е чудесно предложение. Започни да четеш, зарибително е доста! Бали също е перфектно, защото ще видите и природа, и плажове, и култура. Изглежда, че теб те влече пък някой мегаполис...има ли причина да търсиш конкретно Хонконг? Защото покрай Бали може да видите Сингапур...

Иначе нито една дестинация няма да ти избяга с времето.

Евгени Димитров

Влечение имам към всичко и навсякъде. Искам Хонг Конг, защото ми е детска мечта. В моя първи пост в този форум, като се представях, бях споменал, че като ученик следях една поредица за пътувания по телевизията. Беше от времето когато навлязоха кабелните програми. На 99% съм сигурен, че все още имам епизода с Хонг Конг записан на видео касета. И тъй като увещавам баща ми, че е крайно време да изхвърли всички касети, ще взема да го потърся, ако не друго, поне да се изкефя отново.

Като говорим за четене, ще добавя една книжка, която чета в момента. Горещо препоръчвам. Тя е за алпинизма, Еверест, К2, шерпите. Невероятна е! Направо ми идва като я свърша, да я започна отново.

post-4606-0-67772000-1462886425_thumb.jpeg

post-4606-0-21901500-1462886447_thumb.jpeg

• Харесвам 3
Публикувано:

Влечение имам към всичко и навсякъде. Искам Хонг Конг, защото ми е детска мечта. В моя първи пост в този форум, като се представях, бях споменал, че като ученик следях една поредица за пътувания по телевизията. Беше от времето когато навлязоха кабелните програми. На 99% съм сигурен, че все още имам епизода с Хонг Конг записан на видео касета. И тъй като увещавам баща ми, че е крайно време да изхвърли всички касети, ще взема да го потърся, ако не друго, поне да се изкефя отново.

Като говорим за четене, ще добавя една книжка, която чета в момента. Горещо препоръчвам. Тя е за алпинизма, Еверест, К2, шерпите. Невероятна е! Направо ми идва като я свърша, да я започна отново.

Е каква по-сериозна причина от детска мечта търсиш, защо въобще коментираме други места? :) Ти взимаш Хонконг, жена ти взима Бали и сте доволни и двамата, и има хармония в семейството, пък и супер пътуване. На пръв поглед полетите между Хонконг и Бали са около 100€ с Air Asia, сигурно може и да се оптимизира нещо, прекачванията не са лоши, но ще загубиш ден в път:

10:50
(HKG)

14:45
(KUL)

16:20
(KUL)

19:20
(DPS)

Layover

8h 30m

При общо 20-ина дни, 3-4 за Хонконг и останалото за Бали с активна обиколка на острова и няколко дни по плажове и става перфектно. 

Евгени Димитров

Една молба, тези които са обикаляли по държавите, които съм споменал горе, ако може да напишите грубо колко пари ви е струвало пътуването и за колко дни, ще съм много благодарен. Искам да добия някаква престава горе-долу. Знам, че е относително, но все пак да си направя една груба сметка.

Георги, и това ми е минавало през главата. Да търся полет до Хомг Конг и оттам Индонезия и Малайзия.

Публикувано:

Как избираме - ами гледам да се комбинира нещо, примерно да съм мечтал да ида там и изведнъж видя интересна оферта, или трябва да отида някъде по работа и наблизо съчетавам с почивка, или както твоя случай с Хонг Конг и Бали  :)

Иначе изискването за комбиниране на две държави ми се вижда малко самоцелно и без реален смисъл, по-скоро комбиниране на две активности (планина+море, култура + природа)

Боже, преди години не съм и мечтал, че ще мога да избирам да отида където си искам и да се сблъскам с това да не мога да избера. Чак ми е смешно.

И ние така избирахме миналата година, много странно чувство.

В Азия сме били само в Сингапур, но все пак да си кажа мнението. Със сигурност според мен в Азия ще излезе по-евтино, 20 дни в Африка ще са солено удоволствие.

Също като Георги смятам, че детската мечта е много добър мотив за посещение на Хонг-Конг. Само, че за Бали - не е ли дъждовния сезон през Ноември ?

Редактирано от П.Кръстев
Публикувано:

Ако сега ще откривате Азия или Африка, аз ви препоръчвам да почнете от Тайланд, Лаос, Виетнам, Камбоджа + Кулала Лумпур, Сингапур или Хонг Конг. Индия изобщо не е за начинаещи туристи в Азия, защото може да останете с много грешни впечатления за континента.

Тайланд може да ви звучи много комерсиално, но не случайно толкова много туристи посещават тази държава. Не познавам човек на който да не му е харесало в Тайланд ;)

• Харесвам 6
Публикувано:

Тази година ноември ще направим почивка е Тайланд + Камбоджа. По мои изчисления 14 дни - хотел, визи, полети, ваксини + входове за храмовете излиза 2000-2200 лв на човек (ние 10 дни планираме да сме само в Камбоджа). Ако искаш мога да ти разпиша колко ми излизат полетите за ноемрви + другите разходи.

Ние преди 2 години направихме Индия - Шри Ланка - Малдиви. Ползвахме катарските авиолинии до Делхи и после от Мале до София - можеш да видиш цените им в момента. Имахме и 2 вътрешни полета - от Делхи до Коломбо и после от Коломбо до Малдивите - общо към 500$ по спомен.

Сега гледам имейли, които пазя от тогава - шофьорът ни в Шри Ланка за 6 дни е бил 225 $

Шофьор и екскурзовод за Индия - златния триъгълник - privite tour - Към 200 $ мисля беше

4000 INR - кулинарен курс на човек в Делхи

Едно от перата ни беше хотелът на Малдивите - по 300$ на вечер.

Както и трансферът - при нас беше 250 или 270$ (не съм много сигурна) за двамата

Това май бяха най-скъпите неща по време на пътуването - пиша ги, за да се ориентираш. Като разбира се, както Георги е писал има и 2 и 200 на Малдивите, както и навсякъде другаде. Може да не вземеш шофьор в Индия, може да шернеш превоз, може да използваш обществен... Всичко може! :)

Редактирано от violeta
  • Харесвам 1
Публикувано:

Аз не съм била на много места, но Тайланд и другите държави наоколо не са лош вариант - имат култура: исторически забележителности, фестивали..., плажове, хубаво време през ноември... общо взето може да се намери всичко, за хора с всякакви интереси. Аз ходих в Тайланд и Камбоджа миналия ноември за 11 дни (в Камбоджа бях само 3) - общо 2200лв за всичко

• Харесвам 2

Аз бих ти препоръчала Азия. Хонг Конг ми беше първата азиатска дестинация и съм много доволна. От там можеш да отидеш до доста места, вече са ти предложили.

В Южна Африка не са само сафарита. Ужасно много я харесвам. Била съм на кратко сафари, няколко часа, в Пиланесбърг парк. Той се намира до Сън сити. За нас беше много хубаво, видяхме 3 от голямата петица, без ягуар и бивол и още много други животни. И нямям нито една снимка, всичко се загуби! А пребиваването в този курорт насред буша си беше уникално изживяване. За мен Кейптаун е най-невероятното място в тази страна. Не само градът, но и цялата околия. Никога няма да забравя Нос Добра надежда, обиколките из винените фарми, брането на ягоди, които да си купиш накрая/ най-вкусните в живота ми/. Хората сме различни - някой го влече само дивото, друг не може без цивилизация. В момента ранда е евтин и въобще няма да е скъпо подобно пътуване- смятай цените като в Европа, дори по- поносими. 

Редактирано от clete
Публикувано:
Публикувано:

В момента текат промоции от Рим до Бали и др. азиатски страни. Аз преди седмица купих билети до Бали за 360 евро, но гледам, че още ги има цените. Днес даже в италианските пирати имаше оферта за около 470 евро за 10 дни в Бали заедно с хотела. Та ако имате интерес потърсете и по това направление.

• Харесвам 2
Евгени Димитров

Mililia, Какво ще рече италианските пирати, кой сайт е това?

Тази година ноември ще направим почивка е Тайланд + Камбоджа. По мои изчисления 14 дни - хотел, визи, полети, ваксини + входове за храмовете излиза 2000-2200 лв на човек (ние 10 дни планираме да сме само в Камбоджа). Ако искаш мога да ти разпиша колко ми излизат полетите за ноемрви + другите разходи.

Rositsa88, да може да драснете два реда с малко по-разбита информация, ако не затруднявам.
Благодаря за труда да видите и публикувате. Добри цени са. Гледах от София до Хонг Конг, цената излиза същата. Не знам какъв в смисъла да се ходи до Истанбул?

И в този ред на мисли, има ли смисъл да дебна по-ниска цена? Според мен тази е приемлива, в случай че решим да летим до Хонг Конг и оттам Бали, например.

post-4606-0-57152100-1462920028_thumb.png

post-4606-0-40165600-1462920037_thumb.png

Публикувано:

Ноември можете да направите Мавриций + Мадагаскар + Реюнион. Има природа, животни, селца. Началото на влажния сезон е, за Мадагаскар ще има някои ограничениия, но може да се направи. :)

Публикувано:

Ето Хонг Конг от Франция на много добри цени и в твоя период. А като идеи - ХК се комбинира добре с много места, но ти подхвърлям някои, които не са ти в списъка - Австралия, Корея (на Джеджу може би е добре за плаж през ноември), Тайван, който пък се комбинира много добре с любимата ми Окинава (върнах се преди седмица и см още под влияние, ще посъбера сили и ще разкажа pподробно). От Бусан (Корея) има ферибот до Фукуока, а също и LCC Peach имат много евтини полети до Осака (ноември е сезона на червените кленове и красиви градини в Япония). Китай също, разбира се. Изобщо Източна Азия и Океания са с добър аксес и стават интересни комбинации.

Това само като иди. Разбира се за първа среща с Азия ЮИ част е класика - Тайланд, Индонезия, Филипини, Камбоджа, Виетнам.

Евгени Димитров

Samuraika, аз и на Япония и Корея им се точа много, ама кое по-напред? :)

Видях цените на полетите от Франция. Нека да попитам нещо, след като предлагате полети от Франция и Истанбул. По-горе дадох цени до Хонг Конг от София, където разликата с полета от Истанбул е $11 на човек. Какъв е смисъла да ходя до Турция тогава?

Офертата от Франция наистина идва по-евтино с точно 333 лв за двама души, отколкото я намирам аз от София. Тук обаче нали трябва и да включа 2 билета до летище Бове, оттам трансфер до Шарл де Гол, ако и часовете на полетите не са както трябва, може да се наложи и нощувка. Така като тегля чертата, ами то става същото! Даже може да е и по-скъпо.

Аз в математиката не съм добър, ама като броя долари и гледам цени на самолетни билети, с простата математика се оправям. Моля, обяснете ми като на малоумен, защо да търся полети от друго място, като от София си излиза същото?

Давам един пример с разходката до Полша месец април. Ползвахме Уиз и Раян, с 4 полета се замъкнахме и върнахме, излязоха с 50 лв по-евтино на човек, но пътувахме много часове. Няма да ги смятам сега. Ако бяхме купили билети на полските Лот, щяха да излязат малко по-скъпи, но в рамките на 4-5 часа щяхме да сме там. Избрахме нискотарифните, защото идеята беше да направим отиване през Краков, а връщане през Варшава. Та така де. Давам пример, че понякога така може да си направиш едно пътуване по-трудно и с притеснения дали ще хвана следващия полет, заради едните му 50-100 лева. Иначе, много от вас успяват да изпилят страхотни цени, но идеята ми е, че не винаги се получава и тогава няма смисъл да си стъжняваш живота.

Колкото до Австралия, не знам защо, но никога не ми е била на челно място от държавите, които бих искал да посетя. Сега някой ще каже: "Тоя пък!" :) Предпочитам да отида в Япония или Корея, да речем, но не казвам, че не бих я посетил никога. Благодаря и на теб за предложенията!

• Харесвам 3
Публикувано:

Mililia, Какво ще рече италианските пирати, кой сайт е това?

Piratinviaggio.it, но офертите ги има и в други сайтове. Просто пусни jetcost.fr и търси дати.

• Харесвам 1

Здравей,

От мен имаш малко сметки за 1 човек. Това с избора на дестинация - не мога да дам съвет, че и аз изпадам в подобни чудения на твоите :)

1. ЮИ Азия 2014/2015- Тайланд, Лаос, Виетнам и Камбоджа за период от 2 месеца - 5 500 лв. на човек.

Самолетен билет София - Бангкок - София - ок.1 000 лв

Лаос - Виетнам - ок. 160 лв

Нощувка - до 10 долара на човек (1$ = 1.56 лв.)

Храна - до 15 долара

Останалите разходи за автобуси, лодки, турове, входни такси за забележителности.

2. Филипини 2016 - 22 дни = 2 600 лв

Самолетен билет София - Манила - София - 800 лв

Вътрешни полети (Манила - Себу; Себу - Пуерто Принцеса; Пуерто Принцеса - Манила) - ок. 300 лв

Нощувка - 12 долара на човек (1$ = 1.76)

Храна - до. 12 долара

Останалите разходи са за придвижване с тук-тук, лодки, атракции..

И едно уточнение - тези разходи са постигнати на база компромиси с нощувките и губене на време в търсене на такива :) И яко ползване на местен градски/селски транспорт и ходене пеша.

Редактирано от G.D
  • Харесвам 11
Публикувано:

Здравей,

От мен имаш малко сметки за 1 човек. Това с избора на дестинация - не мога да дам съвет, че и аз изпадам в подобни чудения на твоите :)

1. ЮИ Азия 2014/2015- Тайланд, Лаос, Виетнам и Камбоджа за период от 2 месеца - 5 500 лв. на човек.

Самолетен билет София - Бангкок - София - ок.1 000 лв

Лаос - Биетнам - ок. 160 лв

Нощувка - до 10 долара на човек (1$ = 1.56 лв.)

Храна - до 15 долара

Останалите разходи за автобуси, лодки, турове, входни такси за забележителности.

2. Филипини 2016 - 22 дни = 2 600 лв

Самолетен билет София - Манила - София - 800 лв

Вътрешни полети (Манила - Себу; Себу - Пуерто Принцеса; Пуерто Принцеса - Манила) - ок. 300 лв

Нощувка - 12 долара на човек (1$ = 1.76)

Храна - до. 12 долара

Останалите разходи са за придвижване с тук-тук, лодки, атракции..

И едно уточнение - тези разходи са постигнати на база компромиси с нощувките и губене на време в търсене на такива :) И яко ползване на местен градски/селски транспорт и ходене пеша.

Браво. Харесва ми, че си си водила сметки и си го написала. И добри цени са се получили. Малко е можело да смъкнеш от вътрешните полети във Филипините. Колкото до нощувките, ако ги беше резервирала предварително, нямаше да изгубиш толкова време, а местния транспорт си е една от големите атракции на всяко пътуване.

Предлагам и на Евгени Димитров да се придържа към този начин на пътуване и може да  му хареса...

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.