Прескочи до съдържание

Черна Гора и Хърватия след Седмица

П.Кръстев

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Така, след снощната магеланска сбирка ни се допътува нанякъде и обмисляме дали да не прескочим до Черна гора и Хърватия другата седмица, покрай почивните дни от 19 до 24 Май (5 нощувки).

В главата ми се върти нещо от сорта на Будва, Котор и Дубровник. Всякаква помощ с това как да разпределим не многото нощувки, които имаме така, че да видим максимално много. Тина е малко скептично настроена към този регион, затова трябва да видим само най-доброто :lol:

Може би Котор 1 нощувка, Дубровник 2 нощувки и Будва 2 нощувки? Началната дата е точно след 7 дни и ще е нужна и доста помощ с местата, които трябва да видим, т.к. изобщо не съм запознат с тази част на Балканите.

П.С. Мислим да минем през Сърбия.

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 2
Публикувано:

Или може би 3 нощувки някъде около Котор и 2 в Дубровник, виждам, че Будва е на 25-30 мин с кола. Може би ще е по-добре отколкото само да стягаме багаж напразно?

Всякакви съвети ще са от полза.

Публикувано:

Не мога да ти дам съвет, но ще изкажа лично мнение. На мен от трите места най-много ми допадна Котор, после Дубровник и накрая Будва. И трите места са близко едно до друго. Ние спахме в някакво курортно градче, вече даже не помня името и се придвижвахме до отделните точки. Помислете и над този вариант въпреки че разделяне на нощувки в Котор и Дубровник също не е лоша идея. Спане в Будва ми се струва безмислено стягане на куфари.

• Харесвам 2

Аз бих спала в Херцег Нови, ЧГ и петте нощувки. Близо до границата е с Хърватия, близо е до ферибота, с който можете да си спестите обиколката на целия залив, когато решите да ходите до Будва.

Вероятно е по тези празници да е доста натоварено с бг в Дубровник и аз поне бих го избегнала като място за нощувка. Можете да видите Цавтат / Cavtat/ като се разхождате до Дубровник, приятно градче е.  

ПС. Пропуск... щях да убедя Тина, че Балканите са уникално място, ако бях разбрала за тази ви идея! 

Виж другите теми, в които сме писали за там. 

Редактирано от Polina
  • Харесвам 3
Публикувано:

Не мога да ти дам съвет, но ще изкажа лично мнение. На мен от трите места най-много ми допадна Котор, после Дубровник и накрая Будва. И трите места са близко едно до друго. Ние спахме в някакво курортно градче, вече даже не помня името и се придвижвахме до отделните точки. Помислете и над този вариант въпреки че разделяне на нощувки в Котор и Дубровник също не е лоша идея. Спане в Будва ми се струва безмислено стягане на куфари.

Да, точно това обмислях. Но ако се базираме на едно място около Котор, няма да имаме възможност вечерта да се разхождаме в Дубровник и да седнем в някое ресторантче там. Не знам до колко си струва това или не.... Като че ли клоня най-много към  3 на 2 нощувки. Варианта за нощувка и в Будва го изключих.

ПС. Пропуск... щях да убедя Тина, че Балканите са уникално място, ако бях разбрала за тази ви идея! 

Виж другите теми, в които сме писали за там. 

Не е лесна задача това с убеждаването :lol:

Публикувано:

В крайна сметка запазих всичките нощувки на едно място - 15 км на юг от Дубровник и ще пътуваме всеки ден до където решим. 

Може ли съвети относно това от къде да минем?  Viamichelin дава като препоръчителен някакъв маршрут през Македония - Косово - Албания - Черна Гора, но не ми се минават толкова граници. 

Втория препоръчан маршрут (и първия на Гугъл) е през Сърбия - Босна и Херцеговина. Някой пътувал ли е от там ?

Публикувано:

В крайна сметка запазих всичките нощувки на едно място - 15 км на юг от Дубровник и ще пътуваме всеки ден до където решим. 

Може ли съвети относно това от къде да минем?  Viamichelin дава като препоръчителен някакъв маршрут през Македония - Косово - Албания - Черна Гора, но не ми се минават толкова граници. 

Втория препоръчан маршрут (и първия на Гугъл) е през Сърбия - Босна и Херцеговина. Някой пътувал ли е от там ?

Косово не е добра идея заради винетката, която мисля беше доста скъпа, а не спестяваш кой знае колко. Единия ти вариант е Събия - Босна, но да ти кажа, че ние точно през май чакахме прилично на границата между Сърбия и Босна. Другия е Македония - Албания, за него нямам опит. Най-добре в едната посока единия, в другата другия :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Косово не е добра идея заради винетката, която мисля беше доста скъпа, а не спестяваш кой знае колко. Единия ти вариант е Събия - Босна, но да ти кажа, че ние точно през май чакахме прилично на границата между Сърбия и Босна. Другия е Македония - Албания, за него нямам опит. Най-добре в едната посока единия, в другата другия :)

Има и вариант Сърбия-Черна гора, но там пътя май е много планински и ще отнеме най-много време?

Като че ли засега клоня най-много за Сърбия-Босна, няма да трябва да плащам винетки никъде, освен 5-6 евро магистрала в Сърбия.

Публикувано:

Има и вариант Сърбия-Черна гора, но там пътя май е много планински и ще отнеме най-много време?

Като че ли засега клоня най-много за Сърбия-Босна, няма да трябва да плащам винетки никъде, освен 5-6 евро магистрала в Сърбия.

Миналия Август минах през Сърбия-Черна Гора и мога да ти кажа че никак не е бавно и пътя е много хубав, каньона Морача хич не е толкова страшен каквито легенди се носят за него,нашия Петрохан е в пъти по-неприятен от него.Аз бих ти дал съвет да минеш през граничния пункт Гостун и да си караш през Черна Гора

• Харесвам 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Моето мнение - Ниш Златибор Подгорица Перовац Бар Будва Котор

Пътували сме и от Баня Лука но е през високи гори и труден терен.

Ако са направили магистралата до край може София Загреб Дубовник Котор

Високопланинския терен на Босна е най-бавен.

Здравейте, за да не пускам нова тема ще попитам и аз тук.Също мисля да обиколя Дубровник и Будва, но най-много искам да видя Сараево, затова имам следните въпроси.Безопасно ли е да се пътува през нощта в Босна с кола, безопасно ли е да се разхожда човек в Сараево в места като изоставения олимпийски комплекс, пирамидите(места, които на които няма много хора), има ли нужда човек от някакви специални документи за влизане в Босна(четох в сайта на МВНР, че трябва пътна и медицинска застраховка), къде може да се паркира и безопасно ли е да се оставя колата на неплатен паркинг, ще стигне ли само 1 ден за да се видят повечето неща в Сараево или трябва да направим преспиване, на границата ли да обменя босненски марки, защото ще пътувам през нощта и едва ли има отворени "менячници" :) Благодаря Ви предварително!

Редактирано от Sonic
Публикувано:

Здравейте, за да не пускам нова тема ще попитам и аз тук.Също мисля да обиколя Дубровник и Будва, но най-много искам да видя Сараево, затова имам следните въпроси.Безопасно ли е да се пътува през нощта в Босна с кола, безопасно ли е да се разхожда човек в Сараево в места като изоставения олимпийски комплекс, пирамидите(места, които на които няма много хора), има ли нужда човек от някакви специални документи за влизане в Босна(четох в сайта на МВНР, че трябва пътна и медицинска застраховка), ще стигне ли само 1 ден за да се видят повечето неща в Сараево или трябва да направим преспиване, на границата ли да обменя босненски марки, защото ще пътувам през нощта и едва ли има отворени "менячници" :) Благодаря Ви предварително!

Здравей! Ще се опитам да отговоря поне на част от въпросите ти. Относно парите, ако си в София можеш да обмениш в Никар до Славейков. Една босненска марка е един лев, защото са вързани като нас с еврото.

Сараево е безопасно място, бях там през месец май. За един ден от сутрин до вечер могат да се посетят основните неща, но е голям град и за по-детайлно разлеждане трябва повече. Основното е Баш чаршия, страхотно място за разходка, кафета и сладки.

Пирамидите са няколко, намират се в град Високо, което е на около 30 км. от Сараево. Безопасно е, има една основна пирамида. Има една пирамида, в която се влиза вътре и входът струва 10 лева. Тя за мен си заслужава най-много. До другите може да се стигне с кола, вариантите са много. Ние си наехме частна кола и ни разведоха, платихме около 20 лв., но тогава валеше малко и това пречеше да се стигне до по-нагоре на пирамидите.

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте, за да не пускам нова тема ще попитам и аз тук.Също мисля да обиколя Дубровник и Будва, но най-много искам да видя Сараево, затова имам следните въпроси.Безопасно ли е да се пътува през нощта в Босна с кола, безопасно ли е да се разхожда човек в Сараево в места като изоставения олимпийски комплекс, пирамидите(места, които на които няма много хора), има ли нужда човек от някакви специални документи за влизане в Босна(четох в сайта на МВНР, че трябва пътна и медицинска застраховка), къде може да се паркира и безопасно ли е да се оставя колата на неплатен паркинг, ще стигне ли само 1 ден за да се видят повечето неща в Сараево или трябва да направим преспиване, на границата ли да обменя босненски марки, защото ще пътувам през нощта и едва ли има отворени "менячници" :) Благодаря Ви предварително!

Безопасно е колкото всеки друг град. Само с извънградското шофиране вечер внимателно, защото някои от пътищата са тесни, а осветление няма. За Босна трябва да имаш зелена карта. Ние оставихме нашата кола за една вечер пред жилищен блок, разбирай все едно да паркираш в Люлин и проблеми нямахме. Но си мисля, че имаше случаи с разбита кола, май на royak. 

Изоставените олимпийски обекти са в горите около Сараево, колко опасна може да е разходка в гора? :) Снайперисти няма отдавна, тук-там по някой друг чешит, който се кефи на такива призрачни инсталации. Естествено, внимаваш да не излизаш извън пътищата, защото не се знае къде има останала мина.

Сараево и олимпийските обекти са минимум ден и половина, т.е. с едно преспиване и стегнат режим можеш да се справиш. 

Публикувано:

Здравейте, Магеланци!

И на нас ни предстои пътуване към Черна гора и Хърватия. Спрели сме се на няколко нощувки около Будва-тъй като искаме да съчетаем туристическите обиколки с малко плаж и море, а знам, че около Будва плажовете са хубави. В такъв случай някой от Вас посещавал ли е плажовете там?  Чудя се за нощувка в Котор-1 или 2, тъй като там има за обикаляне няколко местенца.. 

Още един въпрос. Някой от вас ползвал ли е ферибота, с който се спестява обикалянето на колата и каква е цената му за кола и пътниците съответно. Търсих из форумите, но не открих за съжаление. 

Някой от Вас нощувал ли е в самия Дубровник или предпочитате малките градчета наоколо. Благодаря на всички предварително. обещавам, че след като се завърна ще опиша сичко в блога си, за да бъда полезна на още много пътешественици :)

Публикувано:

В Буудва съм виждала "градския" плаж и "Морген" - но не съм ги ползвала - на вид стават.

Ако имаш предвид ферибота, който пресича Которския залив - струва 4 евра - за колата, за пътниците не се плаща допълнително.

Дубровник само го разгледахме, не сме нощували там, но бивайки топ-дестинацията на Хърватска - цените на всичко са силно завишени.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.