Прескочи до съдържание

Албания с деца


FlyMeToTheMoon

Препоръчани мнения

Драги магеланци, мислим с приятели да направим няколко дневна почивка на Албанското крайбрежие. С две деца сме - едното бебе, другото голямо бебе :)

Към момента съм начертала следния маршрут:

Ден 1 - София-Скопие (разходка с хапване)-Охрид (нощувка)

Ден 2 - Охрид - Саранда/Ксамил?

Ден 3-6 плажуване и обикаляне на околностите

Ден 6 - Саранда/Ксамил - Метеора (Гърция) - Катерини (нощувка)

Ден 7 - Катерини - София

 

Първо, моля за коментар дали програмата е прекалено амбициозна, макар че смятам че достатъчно почивки съм предвидила.

Също така, къде е по-удачно да се спи - в Саранда или Ксамил и съответно, къде има повече опции за изхранване на групата?

Ако може да препоръчате места за посещение, ядене, спане, плажуване... Каквото и да е ще е от полза :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Програмата е о.к. ,само си мисля дали няма да ви е натоварено през ден 6.

Всичко зависи от това колко манастира ще искате да посетите на Метеора? Имате повече от шест часа път до Катерини и в комбинация с обикаляне по скалите на Метеора ще ви дойде доста нанагорно.

И ние мислехме това лято да почиваме в Албания,но служебен ангажимент промени плановете.

Задължително да отидете до Берат!!! ;)

Относно спането в Саранда има по-голям избор на хотели ,но пък застрояването е минус/не се знае дали до избраното от вас място няма да има нов строеж/.В Ксамил е една идея по-добре.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Благодаря за включването :) И аз мисля, че се изхвърлям с Метеора, но ми се иска на около три часа път да спрем за малко разходка, защото децата ще полудеят иначе :unsure:

Връзка към коментар

Не са ми много актуални спомените от Албания, но моята препоръка е добре да проучите състоянието на пътищата през които смятата да минете. Преди 5-6 години ситуацията беше в двете крайности. Нови и хубави пътища оправени с пари на ЕС и стари разнебитени пътища по които не може да се движиш с повече от 10-15 км/ч без риск да си строшиш колата.

 

От Корча до Саранда минахме през един много красив, но ужасен като състояние планиски път, който ни отне близо 10 часа.

Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Ох, да, проучвам вариантите. Лошото е, че и в навигацията няма карти за там :lol:

Всъщност viamichelin дава разстоянието от Корча до Саранда 242 km/ 5 часа и 27 минути :lol:

Дали няма да е по-добре от Охрид да минем през Гърция за Саранда? Пътят се удължава със 100 км., но пък е с един час по-кратък.

Редактирано от FlyMeToTheMoon
Връзка към коментар

През Гърция със сигурност ще е по-бързо, до Игуменица има магистрала, а после до Саранда пътят става, въпреки завойчетата. Има и вариант през Косово (отделна гражданска на място) до Тирана. Лошо е състоянието на пътищата на юг от Тирана. Между Дурас и Вльора строяха магистрала. Крайбрежието и изключително живописно

За разглеждане, ако ти е интересно в близост до Саранда е Бутринт (римски останки). Има и фери за пресичане на заливчето.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

 да спрем за малко разходка

 

Малка разходка на Метеора е мисия невъзможна.С изключение на манастира "Свети Стефан" всички други манастири се намират на труднодостъпни места и изкачването до тях с деца никак не е лесно. ;)

Иначе за стигането до Саранда определено пътят през Гърция ще е по-добрият избор.

Тук искам да споделя с тебе една идея:

-Тръгвайки от Саранда към Катерини минете през албано-гръцката граница при Kakavia от там съвсем близко е каньона Викос със страхотни площадки за наблюдение.Ще сте пътували малко повече от два часа и ще е подходящо време за спиране. :)

-ако не ви се ходи на Викос то спрете в Янина.Градът предлага много места за посещение и спокойно можете да загубите няколко часа в разходки.

-ако пък и Янина не ви привлича то спрете в Мецово.Старини реставрирани къщи,тесни улички и музеи.Има си всичко.

-след това продължете към Катерини но не през Метеора а по магистралата за Солун.Двадесетина километра преди Солун се качете на магистралата за Атина и карайте до Катерини.Така ще спестите повече от един час за едни и същи километри.

Метеора си го оставете за някое следващо пътуване.Той не може да бъде видян и почустван с кратко спиране за почивка!!! ;)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

A защо просто не спите при Метеора (в Каламбака например), вместо да ходите до Катерини? Там така или иначе няма нищо, а ще имате време да видите Метеора + един изгрев/залез

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Ей, хора, много ви благодаря за готините идеи  :preved:  Ще ги подложа на обсъждане с групата.
Най-общо, ми се искаше да имаме нощувка някъде по средата на пътя, но не се бях сетила да спим при Метеора. Ще разгледам опциите.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

колкото до Саранда аз миналата година спях там но ходих на плаж на Ксамил...плажа в Саранда е каманяк...на Ксамил има един плаж Бахама или Хавана нещо такова с паркинг и 2 шезлонга + чадърче 500леки ( около 7-8лв ) посипан е с бял много ситен пясък съчетание с кристалната вода придава доста екзотично усещане + 3те островчета пред него както шкиптарите ги наричат Ямайка Бора Бора и третия не се сещам как му казваха.... на Ямайка може да отидете с лодка от плажа да ви оставят цял ден на плаж там и да ви вземат ние го направихме но не си заслужава защото на острова плажа е каманяци и е малко смотано....относно изхранването в Саранда има доста ресторантчета но менюто им е доста бедно няколко вида пици и спагети и 3-4 вида риба .....макар че там ядох най добрите спагети с морски дарове и рибена чорба....има и доста гироси и само един ресторант в който имаше агнешки ребърца паржоле и мръфка различна от рибоци....Бутринти определено е готино за посещение както и синьото око ....ако някой от вас знае гръцки ще е по лесна комуникацията защото английския не е особенно говорим ....относно пътя към Гръцко не минавайте през Бутринти към Игуменица през Кониспол защото пътя свършва по средата някъде и след това е черен коларски път почти до границата... минете от Саранда към Йоанина през Какавия пътя е ОК като изключим едни около 60-70км който са завой след завой ....но пък там може да видите синьото око което е най големия албански извор и е прекрасно място макар и малко забуклучено

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.