Популярно мнение wilks Публикувано: 26 ноември, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 26 ноември, 2023 Другата разлика от предното ми посещение на Великденския остров, е че сега на всички "аху" (места с моаи) по острова, трябва задължително да сте с местен придружител и гид. Преди можеше навсякъде да си обикаляш сам, вкл. и на двете места, за които е нужен пасът, който се купува от всеки посетител-чужденец - нещо като вход за Национален парк, какъвто е целият остров. И така първият ден от тази обиколка, заедно с @Mary и @mililia : Кратерът на изгасналия вулкан Оронго, с останки от историческото село Рано Кау върху него, от където се откриват гледки към океана и острова И от друг ъгъл Гледки към острова Двата по-малки, и понастоящем необитаеми острова Rano Raraku или "работилницата", където са изсичали с кремък блокове от вулканичните базалтови скали, и от тях са правили моаи, разположени по крайбрежието. Особеното и характерно е, че всичките над 800 моаи на острова, са разположени с лице към сушата, за да пазят населението от завоеватели откъм морето, според легендата. (Има само едно място с моаи, гледащи към океана, но за тях утре.) Единственият моаи от този вид - с обемна глава и фигура, за разлика от останалите, които са с "плоски" глави - бил е бардът на острова, и летописец, с много висок ранг в обществото, затова е и по-различен. Ahu Tongariki, може би най-известното аху (платформа) с 15 моаи. ...и вариант с 16 моаи - 15+1 фантом 😄 И в края на деня, каквато е традицията по залез, всички хора отиват към "градското" аху Тахаи, в очакване на драматичен залез 🙂 62 2 32 1 Връзка към коментар
Популярно мнение shots Публикувано: 26 ноември, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 26 ноември, 2023 Коледните базари из Германия са във вихъра си. Ето малко снимки и от снощи в Дюселдорф 62 Връзка към коментар
Популярно мнение Георги Матеев Публикувано: 26 ноември, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 26 ноември, 2023 Кандован, Иран. Малката Кападокия 🙂 67 11 Връзка към коментар
Популярно мнение Branko Публикувано: 26 ноември, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 26 ноември, 2023 В северно море 54 1 1 20 Връзка към коментар
Популярно мнение bibi Публикувано: 26 ноември, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 26 ноември, 2023 Rubeauville: 61 1 Връзка към коментар
zon Публикувано: 26 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 26 ноември, 2023 Leuven, Abdij in Park & M Leuven https://photos.app.goo.gl/rm9J1s8Bmhioc5BM9 https://photos.app.goo.gl/2HWZxreu5cejfFbk8 38 1 Връзка към коментар
Популярно мнение bibi Публикувано: 26 ноември, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 26 ноември, 2023 Colmar by night: 54 5 Връзка към коментар
Популярно мнение desislavna Публикувано: 27 ноември, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 27 ноември, 2023 С @Ивайла и @Monika_Koko из мръсната, шарена и вкусна Индия, където пос терминалите говорят, децата са гримирани, а кравите имат гърбици. Намираме се в Jodhpur, където се чувстваме като забележителности, защото непрекъснато искат да се снимат с нас. 52 20 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 27 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 27 ноември, 2023 преди 7 часа, desislavna каза: чувстваме като забележителности, защото непрекъснато искат да се снимат с нас. В Гренландия не беше ли същото 😉 4 Връзка към коментар
Популярно мнение Tonyco Публикувано: 27 ноември, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 27 ноември, 2023 Бяхме вчера Неделя 26 Ноември 2023 г. на Опасния Зъб и китното сгушено под бяла пелена малко балканско градче Тетевен, Не знам, кое беше по-опасно да стигнем от София с колата до там или самия преход... 🤣 Снежна виелица в 6 ч сутринта и северна България без ток, съответно по главния път София - Варна GSM мрежата беше рухнала на всички оператори и нямаше никакъв обхват, даже за спешен случай. 😆 Но пък усилието от 3 км за 3:30 ч си заслужаваше гледката и зимната приказка. 😍 38 1 10 1 Връзка към коментар
Tonyco Публикувано: 27 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 27 ноември, 2023 Хайде като подкрепа на горният ми пост и едно видео, как се случиха нещата. 😁 18 4 Връзка към коментар
bibi Публикувано: 27 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 27 ноември, 2023 Риквир: 42 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 27 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 27 ноември, 2023 преди 4 часа, Tonyco каза: Бяхме вчера Неделя 26 Ноември 2023 г. на Опасния Зъб и китното сгушено под бяла пелена малко балканско градче Тетевен, Не знам, кое беше по-опасно да стигнем от София с колата до там или самия преход... 🤣 Снежна виелица в 6 ч сутринта и северна България без ток, съответно по главния път София - Варна GSM мрежата беше рухнала на всички оператори и нямаше никакъв обхват, даже за спешен случай. 😆 Но пък усилието от 3 км за 3:30 ч си заслужаваше гледката и зимната приказка. 😍 Знаеш, че съм ти фен, но този път не виждам дори една красива снимка... а само мъка ... в най-чист вид. 7 Връзка към коментар
Tonyco Публикувано: 27 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 27 ноември, 2023 преди 54 минути , ven62 каза: Знаеш, че съм ти фен, но този път не виждам дори една красива снимка... а само мъка ... в най-чист вид. Само красота има в снимките ! ☺️ 1 Връзка към коментар
Популярно мнение wilks Публикувано: 28 ноември, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 28 ноември, 2023 Ahu a Kivi се нарича мястото, където са единствените 7 моаи, обърнати с лице към морето (което е леко условно, понеже не са на брега, а малко по-навътре в сушата). Бях обещал да разкажа легендата за тези необикновени 7 моаи. Полинезийците от Маркизките острови (днес архипелаг, част от Френска Полинезия), решават да тръгнат по море да открият нови земи, защото много са се карали на о. Хива-Оа, от където са дошли (има и други версии за произхода на първите заселници - Мангарева, о-ви Кук, или Питкерн, но теорията на нашите гидове твърдо беше, че са дошли от Маркизките острови) Вождът е пратил на тази мисия своите трима сина. Когато те не се завръщат, неговият брат праща своите 4ма сина, които стигат до Рапа нуи, успяват да се върнат, и доведат останалите заселници. Именно тези 7 първи откриватели на острова са тези 7 моаи, обърнати към океана. Другата популярна легенда за острова, е че когато се заселва тук митичният вожд Хоту Мату'а, е обявил мястото за " пъпа на света". И е поставил свещеният камък с абсолютно гладка форма между по-малки четири, символизиращи четирите края на света. Интересен факт е, че камъкът създава много силно магнитно поле, поради което стрелките на компасите се въртят без да сочат север. Платформата с моаи Ahu Nau-Nau на брега на плажа Anakena, където са акостирали първите откриватели и заселници. Интересен факт е, че всички моаи от тази платформа, са с Pukao или "шапки", включително и този седналия отпред 😄 Трите в десния край в момента са без шапките, но те са паднали, и стоят встрани, при възстановяването не са сложени отново. Самият плаж, който е далеч от представите за екзотичен плаж, а е по-скоро малка ивица фин пясък на брега на малък залив, и е единственият пясъчен бряг на целия остров Изглед към платформата откъм плажа И накрая, отново " градското " аху Tahai по залез, като за последна вечер... ...до следващото ми завръщане тук след още някоя година 🙂 51 19 Връзка към коментар
bibi Публикувано: 28 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 28 ноември, 2023 Базел - мрачен, стерилен, малко коледен и мнооого уреден 40 Връзка към коментар
cck Публикувано: 28 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 28 ноември, 2023 Поздрави от Цюрих: 47 1 Връзка към коментар
bibi Публикувано: 29 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 29 ноември, 2023 Eguisheim 43 3 Връзка към коментар
Моника Публикувано: 30 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 30 ноември, 2023 От неделя - F1 Abu Dhabi Grand Prix 27 4 Връзка към коментар
Pandurova Публикувано: 2 декември, 2023 Сподели Публикувано: 2 декември, 2023 Снощи не успях, но бързам сега сутринта. Какво правиш когато имаш извънреден свободен ден, а навън е зима и вали сняг. Импровизираш с първия влак до Австрия. Дойче бан са все в устата ми, ама не с хвалби, обаче 49 евро билет е удивително чудо, което се надявам да остане поне още 2 години. Та - на обед стегнах чантата и дим да ме няма. В 15 бях на централната гаричка в Залцбург с регионалния влак от Мюнхен, претъпкан с английски туристи и баварски баби, тръгнали на лов 🙂 и на връщане ги имаше - с развеселен поглед и гърмящи гласове, огласяха целия влак Във фантазията ми се въртяха снежни кадри от аристократичния Залцбург и неговите коледни базари. Ама тц - дъжд като за октомври. Проливен и обилен. 31 Връзка към коментар
bibi Публикувано: 2 декември, 2023 Сподели Публикувано: 2 декември, 2023 И последно от Колмар: 38 3 Връзка към коментар
Популярно мнение Mamas Публикувано: 2 декември, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 2 декември, 2023 Мюнхен! От вчера снегът не е спрял да вали, но коледното настроение е на макс! 45 6 Връзка към коментар
Популярно мнение домосед Публикувано: 2 декември, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 2 декември, 2023 От няколко дни обикалям Великото Кару (да не се бърка с малко кенгуру) на Южна Африка. Сухия неплодороден район, заемащ около една трета от площта на страната. И в който местните говорят предимно на африканз. Карам по пътища, асфалтирани лично за мене. За 100-150 км я се размина с една кола, я не (да не се бърка с пътя между Свартватер и Олдейс в провинция Лимпопо, където асфалтът пак беше само за мене, но не ме беше дочакал). Търся: пространства симетрия провинциален чар исторически артефакти (quiz: да се открие еврейското) селски шик в настаняването И още най-различни мили и хубави работи като тлъсти овчи опашчици в подлютен сос 41 1 9 1 Връзка към коментар
Polina Публикувано: 2 декември, 2023 Сподели Публикувано: 2 декември, 2023 преди 43 минути , домосед каза: исторически артефакти (quiz: да се открие еврейското) Звезда на шкафа в дъното 🙂 7 Връзка към коментар
Миланка Публикувано: 2 декември, 2023 Сподели Публикувано: 2 декември, 2023 преди 14 минути , Polina каза: Звезда на шкафа в дъното 🙂 И всичко в този шкаф и над него. 5 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега