chandni Публикувано: 22 юни, 2020 Сподели Публикувано: 22 юни, 2020 преди 21 часа, ven62 каза: @chandni, може ли GPS координати. Да си ги имам, ей така, за догодина … примерно. Аз и едни слънчогледови полета/ниви съм си харесал, малко преди Хисаря. GPS координатите на мястото, където паркирахме: 42.184987, 25.261816 (по пътя между Плодовитово и Чирпан) Точно там - от западната страна на тези соларни панели има блок с неправилна форма (далечното каре горе вдясно на третата снимка), но беше по-слабо разцъфнала, а и по-рехава - като гледаш отдолу уж е ОК, но отгоре се вижда, че има доста места, където не е израстнала или е "хилава". Блоковете от снимките са от южната страна на шосето. От пътя не се виждаха, но като вдигна мъжът ми дрона, ги забелязахме отгоре. Друго място, където има лавандула е след село Подслон, посока Нова Загора от дясно. В Лудогорския край бяхме изключително приятно изненадани колко лавандули са засели - явно се преориентират от тютюн към лавандула 🙂 Като тръгнеш от Духовец - Пристое - Изгрев - Венец... От двете страни на пътя имаше страшно много лавандулови полета. Другото място за снимане на лавандула е подбалканският път между Калофер и Казанлък. П.С. Между другото, не си закъснял и за тази година... Със сигурност този уикенд ще е още по-впечатляваща, защото ще е по-разцъфнала (едва ли ще са я ожънали, но виж, за следващия може и да я ожънат) 5 1 Връзка към коментар
Eva eva Публикувано: 22 юни, 2020 Сподели Публикувано: 22 юни, 2020 31 minutes ago, chandni said: GPS координатите на мястото, където паркирахме: 42.184987, 25.261816 (по пътя между Плодовитово и Чирпан) Благодаря за интересната информация, @chandni От години си мечтая да снимам тази красота. Най-вероятно ще се пуснем уикенда към Калофер и околностите. Стискайте палци само да навия любимия. Също знам и че към с. Блатница има такива полета. Ето, това е от там: 22 3 Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 23 юни, 2020 Сподели Публикувано: 23 юни, 2020 Част от плажа на Свети Константин и Елена. Водата е с температура на чешмяна 😉, но поне днес ми е слънчево. 15 1 Връзка към коментар
iMari Публикувано: 23 юни, 2020 Сподели Публикувано: 23 юни, 2020 преди 15 минути , Lyubina каза: Част от плажа на Свети Константин и Елена. Водата е с температура на чешмяна 😉, но поне днес ми е слънчево. Има ли туристи в курорта или е пак мъртвило? Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 23 юни, 2020 Сподели Публикувано: 23 юни, 2020 преди 16 часа, Eva eva каза: Благодаря за интересната информация, @chandni От години си мечтая да снимам тази красота. Най-вероятно ще се пуснем уикенда към Калофер и околностите. Стискайте палци само да навия любимия. Също знам и че към с. Блатница има такива полета. Ето, това е от там: Нямам време да се ровя сега в google. Вярно ли е това, че сме най-големия производител на лавандула в света или е поредния мит. Връзка към коментар
chandni Публикувано: 23 юни, 2020 Сподели Публикувано: 23 юни, 2020 преди 1 минута , ven62 каза: Нямам време да се ровя сега в google. Вярно ли е това, че сме най-големия производител на лавандула в света или е поредния мит. Втори след Франция 3 1 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 23 юни, 2020 Сподели Публикувано: 23 юни, 2020 На 22.6.2020 г. в 6:50, Фичо каза: Ако все още обикаляте в района, да ви препоръчам Талго бийч Потвърждавам, много хубаво място. Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 23 юни, 2020 Сподели Публикувано: 23 юни, 2020 На 22.6.2020 г. в 4:03, Травеолани каза: Днес направихме един хайк (5,5 км) с децата. Малко се изморихме, но си заслужаваше :). Мечки не срещнахме 🙂 Гледката в края на хайка. Jug Island На някои места беше доста стръмно и кално. Травеолани, ако те познавах, сигурно щях да знам, че си (вероятно и там живееш) в Канада. Моля за кратко инфо как е положението в Канада сега - какви са мерките свързани с вируса, какви са изискванията към българите да пътуват до Канада (сега няма уж визи, но пък майче има някакви други онлайн неща). За да не спамим темата, може и на лично съобщение. Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 23 юни, 2020 Сподели Публикувано: 23 юни, 2020 преди 47 минути , Pantelej Putnik каза: Травеолани, ако те познавах, сигурно щях да знам, че си (вероятно и там живееш) в Канада. Моля за кратко инфо как е положението в Канада сега - какви са мерките свързани с вируса, какви са изискванията към българите да пътуват до Канада (сега няма уж визи, но пък майче има някакви други онлайн неща). За да не спамим темата, може и на лично съобщение. Има тема за електронна канадска виза. Става много лесно. Обвързана е с номера на паспорта. Таксата е 7 канадски долара, доколкото си спомням. 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 23 юни, 2020 Сподели Публикувано: 23 юни, 2020 преди 4 часа, ven62 каза: Нямам време да се ровя сега в google. Вярно ли е това, че сме най-големия производител на лавандула в света или е поредния мит. Въобще не е мит! преди 4 часа, chandni каза: Втори след Франция О, струва ми се, че отдавна ги минахме франсетата. Bulgaria tops lavender oil production, outpacing France World lavender oil production by countries (2017) Bulgaria is the world’s largest producer of organic rose and lavender oil 8 1 2 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 23 юни, 2020 Сподели Публикувано: 23 юни, 2020 преди 25 минути , Фичо каза: Bulgaria is the world’s largest producer of organic rose and lavender oil Това за розите не е ясно докога ще е така... Наскоро ми разказваха за производител на маслодайна роза, чието семейство се занимавало с това от повече от 100 години май беше... Та човекът се оплаква, че му изкупуват розовия цвят по 2 лв/ кг, което му е под себестойност. Отделно, че не може да намери работници и направо стотици декари с рози ги е окосил с комбайна, а после с плуга е минал и е разорал масива... 😞 1 5 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 23 юни, 2020 Сподели Публикувано: 23 юни, 2020 Французите от началото на века имаха проблеми с бактерии (фитоплазми), които им бяха заразили лавандулата и я изсушаваха преди да може растението да натрупа масло за извличане. Мисля, че през 2013 г. заради сериозната суша проблемът жестоко ескалира, реално лавандулова реколта нямаше. Затова съвсем целенасочено инвестираха да изнесат производството си у нас, иначе целият световен бизнес с лавандулово масло щеше да се срине. Франция поне още дълги години ще има да се съвзема, поне докато не се открият сортове, устойчиви на инфекцията с тези бактерии. 9 2 Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 23 юни, 2020 Сподели Публикувано: 23 юни, 2020 Преди 1 час, chandni каза: Това за розите не е ясно докога ще е така... Наскоро ми разказваха за производител на маслодайна роза, чието семейство се занимавало с това от повече от 100 години май беше... Та човекът се оплаква, че му изкупуват розовия цвят по 2 лв/ кг, което му е под себестойност. Отделно, че не може да намери работници и направо стотици декари с рози ги е окосил с комбайна, а после с плуга е минал и е разорал масива... 😞 Това е точно така. Последните години в района всеки, който имаше някакво място го зася с рози и предлагането надхвърли яко търсенето. Розоварните са пълни с масло от миналата година, а работниците недостигат. 1 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 24 юни, 2020 Сподели Публикувано: 24 юни, 2020 преди 21 часа, Pantelej Putnik каза: Травеолани, ако те познавах, сигурно щях да знам, че си (вероятно и там живееш) в Канада. Моля за кратко инфо как е положението в Канада сега - какви са мерките свързани с вируса, какви са изискванията към българите да пътуват до Канада (сега няма уж визи, но пък майче има някакви други онлайн неща). За да не спамим темата, може и на лично съобщение. Да, в Канада съм. Визи няма, но има ЕТА, както ти е писала Дани Магелани става много бързо (за 5 минути). В момента обаче границите все още са затворени, не става за посещение, може би за другата пролет или лято бих правила планове. Не знам как в в другите провинции, но в нашата все още сме в доброволна самоизолация и пазим социална дистанция. Във фаза 2 сме - отвориха ресторанти, фризьорски салони и т.н., но с ограничения. Почти няма нови случаи (днес са само 3) при нас нямаше пик като в някои други провинции. Аз мисля, че септември ще се върнат нещата към нормален начин на живот. 5 1 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 24 юни, 2020 Сподели Публикувано: 24 юни, 2020 преди 42 минути , Травеолани каза: Да, в Канада съм. Визи няма, но има ЕТА, както ти е писала Дани Магелани става много бързо (за 5 минути). В момента обаче границите все още са затворени, не става за посещение, може би за другата пролет или лято бих правила планове. Не знам как в в другите провинции, но в нашата все още сме в доброволна самоизолация и пазим социална дистанция. Във фаза 2 сме - отвориха ресторанти, фризьорски салони и т.н., но с ограничения. Почти няма нови случаи (днес са само 3) при нас нямаше пик като в някои други провинции. Аз мисля, че септември ще се върнат нещата към нормален начин на живот. Много благодаря за инфото! Поздрави от България! 🙂 1 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 24 юни, 2020 Сподели Публикувано: 24 юни, 2020 Еньовден е. Бъдете здрави. 27 4 Връзка към коментар
Mamas Публикувано: 24 юни, 2020 Сподели Публикувано: 24 юни, 2020 На 21.06.2020 г. в 20:24, wiliko каза: Не съм в Нова Зеландия...но си помечтах... Още не е завършен но се очертава хубаво местенце - Златен парк- Луковит Може ли да посочите къде по-точно са тези къщички? Предстои ни посещение в района и бих искала да ги видим! 1 Връзка към коментар
Kalina Ivanova Публикувано: 24 юни, 2020 Сподели Публикувано: 24 юни, 2020 Еньовден е! Макар че слънце на изгрев нямаше и самодиви не срещнах, биле се бере за здраве днес. Една еньовска китка за всички ви @Фичо,тези красоти ми препречиха пътя днес и преди да ме питаш къде?, казвам доброволно - в последните гънки на Стара планина, мааалко преди да се спре в морето И едни срамежливи слънчогледи 40 Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 25 юни, 2020 Сподели Публикувано: 25 юни, 2020 @Мари Николова, сега виждам въпроса ти. Общо взето е мъртвило. Това плаче специално е към един от луксозните нови хотели и там имаше доста хора, но то е много мъничко, изкуствено създадено (очевидно) и беше почти пълно. Иначе, по свободните зони, пък и тези с чадъри те, тук там се виждаха плажуващи. Може би е рано още, може и защото времето не беше много обещаващо, не знам. Като цяло Варна и околностите са далеч от това, което сме свикнали да виждаме през летния сезон. 2 Връзка към коментар
mirosn Публикувано: 25 юни, 2020 Сподели Публикувано: 25 юни, 2020 Първи ден в Гран Канария след падане на карантината в Испания.Кола под наем от Сикар и екскурзия до Алдея де Сан Николас,Моган и Пуерто Моган 44 4 Връзка към коментар
zon Публикувано: 26 юни, 2020 Сподели Публикувано: 26 юни, 2020 A Portofino avec la plus belle fille 42 4 Връзка към коментар
muchachote Публикувано: 26 юни, 2020 Сподели Публикувано: 26 юни, 2020 Варна ме посрещна с много слънце и много, много наситен аромат на разцъфнали липи. 27 Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 26 юни, 2020 Сподели Публикувано: 26 юни, 2020 Наслаждавай се, мен ме посрещна с плавателен канал и ме изпрати с дъжд няколко дни по-късно 😀. 1 Връзка към коментар
Тони Публикувано: 27 юни, 2020 Сподели Публикувано: 27 юни, 2020 Градска разходка из Мелбърн отново. Но пък имахме страхотно небе по залез. 41 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 27 юни, 2020 Сподели Публикувано: 27 юни, 2020 Познай коя е тази столица 🙂 29 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега