Прескочи до съдържание

В момента съм...

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 31.10.2020 г. в 19:04, giafil каза:

Света София

Тъжно ми стана от тази "украса" на символа Света София, няма да употребявам по-лиценеприятни думи. Много е грозно културното наследство на човечеството да се използва за пропаганда и политически интреси. От когото и да е.

Поне отоврена ли е сега свободно за разглеждане?

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:

@Madelin Отворена е 24 часа няма входна такса и има доста охрана. За жените е задължително кърпа на главата. Събуваш се на входовете, мраморните плочи са покрити със зелен килим. Разделена е с параван мъжката и женската част. За мен това беше абсолютен шок защото съм влизала преди когато беше музей. За жените е определен един малък коридор веднага в дясно, а за мъжете централната по-голяма част. На втория етаж няма достъп. Ние отидохме някъде около 12ч на обяд , първото нещо което ме шокира беше, че охраната отвън е разделена на мъже и жени и освен скенери, всички са подложени и на физически контрол. Опипване по джобове и т.н. съответно жените от жени, мъжете от мъже. Има  режим на пропускане, когато има молитви вътре не се пускат хора да влизат за да не се смущават вярващите. Ние отидохме около 12ч. на обяд и трябваше да изчакаме малко за да влезнем. Ако жената няма забрадка или шал за глава, дават за еднократна употреба. 

Много е чуплива темата и за това не качих повече снимки, но сега ще кача. За мен без да засягам някой на вяра, но в момента това не е нито църка, нито музей, нито джамия. Сградата е невероятно архитектурно произведение и това ще преживее, както е преживяла много сътресения в човешката история през вековете до сега. Аз имах много неприятно усещане гледайки тия хора да се молят вътре...След като приключи молитвата пускат жените да влезнат в центъра при мъжете за кратко за да е разгледат, така че съвета ми е ако сте там и сте жена изчакайте да свършат и ще ви пуснат да е разгледате или поне да видите това което все още не е покрито. Качвам няколко снимки, надявам се да не засегна някой на вяра. Още повече, че ние се прибрахме от едномесечно скитане по Турция и толкова ни хареса, че не ни се прибираше. На всякъде хората бяха невероятни и изобщо религията нямаше никакво значение. 

IMG_20201031_124240.jpg

IMG_20201031_124706.jpg

IMG_20201031_124711.jpg

IMG_20201031_133628.jpg

IMG_20201031_133820.jpg

• Харесвам 31
  • Благодаря 1
Публикувано:

Organ pipes, Melbourne, Australia.

Лятото е вече тук, а хората са плъзнали навсякъде след този толкова дълъг локдаун.

20201108_122700.jpg

20201108_123142.jpg

20201108_122559.jpg

20201108_122812.jpg

20201108_123444.jpg

• Харесвам 45
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• jorocontrola
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.