Suunto Публикувано: 14 март, 2021 Публикувано: 14 март, 2021 В момента, master_of_germs каза: Ами ние ходихме миналата неделя с @mary_shery и @Roberto Baggio с мъжа си и почти тригодишният им син. Той се справи юнашки, като само от време на време беше носен "на конче" 🙂 Че е кално, кално е, но си има идеална маркировка - лентова бяло-червено-бяло. Има и зимна маркировка с метални колове, които следвате. При кол номер 45 не продължавате по коловете, които тръгват вляво към Кладница и Мечата чешма, а хващате дясното разклонение. Има едно голямо табло и указателни табели. Дотам си е все по равно, и само този последен участък след разклона е леко нагоре. На едно място се пресича поточе, там може да се понамокрите малко. Стига се до беседка, където е змейската чешма (повече прилича на крокодил) 😄. След нея продължавате по пътечката, пресичате отново рекичката и малко по-стръмно нагоре за три-четири минути и сте пред "живата вода". Тя е мъничка отбивка от няколко метра вдясно и нагоре от основната пътека. Може да си напълните шишетата, но внимателно. Връщате се и продължавате още малко по пътеката и стигате до пещерата на Иван Рилски, Пред нея има сложена метална плоча с надпис. Само да допълня, че това е описанието, ако се подходи от село Боснек, тъй като може да се иде и от Кладница. Иначе наистина не знам как не сте стигнали и къде сте се объркали, много лесно се стига. 3
elenitta Публикувано: 14 март, 2021 Публикувано: 14 март, 2021 преди 8 минути , master_of_germs каза: Ами ние ходихме миналата неделя с @mary_shery и @Roberto Baggio с мъжа си и почти тригодишният им син. Той се справи юнашки, като само от време на време беше носен "на конче" 🙂 Че е кално, кално е, но си има идеална маркировка - лентова бяло-червено-бяло. Има и зимна маркировка с метални колове, които следвате. При кол номер 45 не продължавате по коловете, които тръгват вляво към Кладница и Мечата чешма, а хващате дясното разклонение. Има едно голямо табло и указателни табели. Дотам си е все по равно, и само този последен участък след разклона е леко нагоре. На едно място се пресича поточе, там може да се понамокрите малко. Стига се до беседка, където е змейската чешма (повече прилича на крокодил) 😄. След нея продължавате по пътечката, пресичате отново рекичката и малко по-стръмно нагоре за три-четири минути и сте пред "живата вода". Тя е мъничка отбивка от няколко метра вдясно и нагоре от основната пътека. Може да си напълните шишетата, но внимателно. Връщате се и продължавате още малко по пътеката и стигате до пещерата на Иван Рилски, Пред нея има сложена метална плоча с надпис. А през селото ли минахте или веднага като слезете от магистралата оставяте колата и тръгвате пеш? Ние минахме през селото и карахме докъдето можем. Показваше осем километра като оставихме колата. Принципно нямаме проблеми с вървенето, но калта ни спря. По пътя имаше следи само от джиповете на ловджиите. Не видяхме други като нас и затова се чудих, а на излизане от селото в дясно имаше една бариера и няколко оставени коли. Видях семейство с раници да тръгва след бариерата. Затова реших, че не сме хванали точния път. Щяхме да стигнем и по другия, ако бяхме продължили. Ако беше сухо със сигурност щяхме да продължим. 1
master_of_germs Публикувано: 14 март, 2021 Публикувано: 14 март, 2021 преди 46 минути , elenitta каза: А през селото ли минахте или веднага като слезете от магистралата оставяте колата и тръгвате пеш? Ние минахме през селото и карахме докъдето можем. Показваше осем километра като оставихме колата. Принципно нямаме проблеми с вървенето, но калта ни спря. По пътя имаше следи само от джиповете на ловджиите. Не видяхме други като нас и затова се чудих, а на излизане от селото в дясно имаше една бариера и няколко оставени коли. Видях семейство с раници да тръгва след бариерата. Затова реших, че не сме хванали точния път. Щяхме да стигнем и по другия, ако бяхме продължили. Ако беше сухо със сигурност щяхме да продължим. Оставихме колите пред едно затворено заведение около центъра на селото. Но кола може да се остави и по-близо до началото на пътеката. Тя и улицата си се казва "Жива вода". Но в края й има бариера и оттам се продължава пеш. Маршрутът е около 4 км в посока, не знам къде сте били, за да ви даде осем. 21
giafil Публикувано: 14 март, 2021 Публикувано: 14 март, 2021 Благодаря @master_of_germs много интересно място. Това което пише е, че има останки от крепост на платото, така че може и да не са много видими тия останки. А за кулата си прав, видях е на по близка снимка. 😉 https://kartanavremeto-vratsa.org/story/260/56 много добре направен сайт за района 3
krasen_denev Публикувано: 14 март, 2021 Публикувано: 14 март, 2021 Казват,че човешките настроения са според времето а в този чудесен ден в чудесно настроение с любими хора посетихме наистина невероятно място! Да си призная до преди седмица не бях чувал за Сувчарското пръскало,но случайното попадане на фотоси в нета ме накара да планирам посещение на водопада.Пръскалото в този сезон е пълноводно и съответно много красиво.Лятно време почти изчезва,така че ако искате да го видите сега е момента.Пътя е асфалтов и се изминава лесно.Последните 300-400 метра са малко по екстремни,защото са по горска пътека,но не са нещо чак толкова страшно.Може би по голям шок за вас ще е преминаването през доста голямата ромска махала на с.Христо Даново.Не оставяйте колите си в селото.Качвате се с тях максимално нагоре по пътя и на някое разширение ги паркирате,възможно най-далеч от мургавите братя.Ето и няколко снимки от Сувчарското пръскало. Сувчарското пръскало-54 метра пад на водата. ....а това е част от последните метри до водопада по пътеката през гората. 44 3
Моника Публикувано: 14 март, 2021 Публикувано: 14 март, 2021 преди 6 часа, luba_rizova каза: Добърско-водопадчето плюс още малко около х. Гоце Делчев. От къде слязохте до водопада? Два пъти ходим, минаваме през портичката и едва го виждаме от храстите и тръните. Последният път уж оглеждахме има ли пътека надолу до него, не я видяхме. Ето от преди седмица 😂: 5
luba_rizova Публикувано: 15 март, 2021 Публикувано: 15 март, 2021 @Моника, имаше си ясно очертана мини пътечка, от там, откъдето си снимала, вляво. Не мога да си представя да не се види, и аз четох, че не се слиза до долу, ама... Освен пътеката да е нова и да са разчисти ли. Ето мъжа ми е на пътеката. 7
elenitta Публикувано: 15 март, 2021 Публикувано: 15 март, 2021 преди 9 часа, master_of_germs каза: Оставихме колите пред едно затворено заведение около центъра на селото. Но кола може да се остави и по-близо до началото на пътеката. Тя и улицата си се казва "Жива вода". Но в края й има бариера и оттам се продължава пеш. Маршрутът е около 4 км в посока, не знам къде сте били, за да ви даде осем. Доколкото разбирам пътеката е била по червено очертания от мен път, а ние тръгнахме по синия. Ще пробваме пак! 3
AlexandraKo Публикувано: 17 март, 2021 Публикувано: 17 март, 2021 От плажа на ски:)) Сняг, пингвини, елхички. В Ски Дубай, в Мол ъф Емирейтс: От плажа на ски:)) Сняг, пингвини, елхички. В Ски Дубай, в Мол ъф Емирейтс: 28 2
Моника Публикувано: 17 март, 2021 Публикувано: 17 март, 2021 На 15.03.2021 г. в 6:04, luba_rizova каза: @Моника, имаше си ясно очертана мини пътечка, от там, откъдето си снимала, вляво. Не мога да си представя да не се види, и аз четох, че не се слиза до долу, ама... Освен пътеката да е нова и да са разчисти ли. Ето мъжа ми е на пътеката. Да, тази вляво я видяхме, но тя сякаш не тръгваше надолу, където е мъжът ти, а все едно просто свършваше малко след дървото на преден план на твоята снимка. Изглеждаше, че не може да се мине надолу. 😄 Благодаря, поне ще знам, че това е пътеката за другия път и няма да се колебаем дали може да минем или не. 1
DimitarD Публикувано: 17 март, 2021 Публикувано: 17 март, 2021 В момента съм в офиса, гледам ви снимките на всички и съм силно разстроен 😄 Като естествено благодорно завиждам, без лоши помисли споко 😄 5 1
AlexandraKo Публикувано: 19 март, 2021 Публикувано: 19 март, 2021 Последен ден от почивката ни в Дубай. Колко е спокойно всичко тука, никой не бърза, всички усмихнати, па ти се радват / макар и от любезност/, ако не са маските, сякаш, Ковид няма:))) 38
luba_rizova Публикувано: 19 март, 2021 Публикувано: 19 март, 2021 Пия си сутрешното кафе на любимо място и тъжа. 16 1
Популярно мнение jul Публикувано: 19 март, 2021 Популярно мнение Публикувано: 19 март, 2021 Отдавна замисляна разходка из Странджа. Природата е още "гола", идеално за разглеждане на камъни 🙂 Най-красивата църква в района - с.Кости. Оказа се, че името съвсем не е така зловещо, а идвало според двете версии от Св.Константин/Костадин (на Елена) или от местния гръцки големец навремето - Кустѝ. Другата ми изненада беше, че било село на гръцки нестинари... Мислех си до сега, че това е нашенски обичай. Вечнозелени широколистни храсти. Не знаех, че има такива. Нямаше и да разбера в друг сезон. Сега са надлежно обозначени с указателни табели. с.Българи, на 3 юни тук са нестинарските танци. Единственото място, където засякохме хора (групата беше за вр.Шило). Мишкова нива. Така и не разбрах къде да се обаждаме да ни запишат. Ни КПП, ни полиция имаше. Куполна гробница м.Пропада. Известно като тракийския град на мъртвите. Доста гробници имаше, но тази ми беше най-впечатляваща. Малко Търново Музеят не работеше, но по някаква причина триъгълната входна плоча от Мишкова нива е просто хвърлена отпред. Дъб Благун на почти 1000 години, най-старото дърво в Странджа. През 2018г. обиколката му е била 7,20м. Намира се до с.Забериново. Залез над Царево. Бегликташ/Беглик Таш 52 7
AlexandraKo Публикувано: 19 март, 2021 Публикувано: 19 март, 2021 Вече на летище Ал Мактум. Хехе, като се опитах да вляза в Магеланци, излезе това:)))) Ама, с повечко упоритост, успях:)))) 24
bobole4e Публикувано: 19 март, 2021 Публикувано: 19 март, 2021 преди 3 минути , AlexandraKo каза: Вече на летище Ал Мактум. Колко е празно 😞 4
AlexandraKo Публикувано: 19 март, 2021 Публикувано: 19 март, 2021 преди 28 минути , bobole4e каза: Колко е празно 😞 Да, няма никакви хора:( 2
Миланка Публикувано: 19 март, 2021 Публикувано: 19 март, 2021 преди 15 часа, jul каза: Вечнозелени широколистни храсти. Не знаех, че има такива. Нямаше и да разбера в друг сезон. Сега са надлежно обозначени с указателни табели. Странджанска зеленика, като цъфне през май е много красива. 5
muchachote Публикувано: 20 март, 2021 Публикувано: 20 март, 2021 преди 6 часа, Миланка каза: Странджанска зеленика, като цъфне през май е много красива. Да, това е вид рододендрон. Който разбира от цветя, знае прекрасно как прекрасно цъфтят! 1
jul Публикувано: 20 март, 2021 Публикувано: 20 март, 2021 Значи вече знаем къде да търсим цъфналата Зеленика през май 🙂 Храстите бяха 2 вида. 1
Тони Публикувано: 20 март, 2021 Публикувано: 20 март, 2021 В последните дни на лятото- Werribee, Melbourne 34
Velyana Публикувано: 21 март, 2021 Публикувано: 21 март, 2021 След два пъти провален опит да стигнем до Малдивите, чудене за Доминикана и Мексико, н се озовахме на Тенерифе ☺️ Е не е особено топло, но става ☺️ 39 9
AlexandraKo Публикувано: 21 март, 2021 Публикувано: 21 март, 2021 преди 10 минути , Velyana каза: След два пъти провален опит да стигнем до Малдивите, чудене за Доминикана и Мексико, н се озовахме на Тенерифе ☺️ Е не е особено топло, но става ☺️ Ако сте в северната част, там е по-хладно, в южната е по-топло. Ние бяхме горе-долу, по това време в Palacio de Izora и си беше екстра за плаж, но къпане - в отопляемия басейн. Вие къде сте? 2
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега