Популярно мнение Eva eva Публикувано: 11 юни, 2022 Популярно мнение Публикувано: 11 юни, 2022 В Лондон 57 1
дядо Пепи Публикувано: 11 юни, 2022 Публикувано: 11 юни, 2022 преди 5 минути , Eva eva каза: В Лондон Ливни един драфт за задравето на Близнаците. 🙂 6
Популярно мнение Роси 777 Публикувано: 11 юни, 2022 Популярно мнение Публикувано: 11 юни, 2022 Из Турция... Butterfly Valley и Kaputas beach 61 8
Роми Публикувано: 11 юни, 2022 Публикувано: 11 юни, 2022 Първи ден в Уганда. Вечеря в близко съседство с хипо, звуци от опасни съседи и придружена с хубава местна бира. 42 7
Популярно мнение Capitan Morgan Публикувано: 11 юни, 2022 Популярно мнение Публикувано: 11 юни, 2022 Dublin Баш уцелих Ейре- Шотландия на футбол. 58 1
gini Публикувано: 11 юни, 2022 Публикувано: 11 юни, 2022 На 10.06.2022 г. в 20:52, iMari каза: Днес малко по Мозел. Кохем. иии най-накрая Люксембург По кръчмите, все още ли пускат класическа музика ? Преди доста години, това беше най-изненадващото за мен, там. Мноооого приятно градче. 1
Популярно мнение iaia_mama Публикувано: 11 юни, 2022 Популярно мнение Публикувано: 11 юни, 2022 Манастирът Сумела е много живописно "кацнал" висоооко на скалите, но пускат само в 1/3 от него. Де факто, само до фреските и някакви буквално дупки/катакомби, в които няма абсолютно нищо. Плюс още две напълно съвременни помещения - едното наречено "Библиотека", представлява празна стая без ни една книжка вътре, няма дори някой рафт, нищо няма. И една стая, в която на голям телевизор нонстоп се върти кратко филмче за историята на манастира и какво разказвала всяка фреска. Пък що стълби трябва да се изкачат-слизат: дълги, къси, прави, извити, тесни, стръмни, с високи, че и на доста места с неравни каменни стъпала... Разгони ми се фамилията! Чок зор, ама чок! Чудех се след колко минути някоя зачохлена кадъна ще се пречука по тия стълби? Е, жертви немА 🙂 А самите фрески са хубави. Макар да не разбирам от религиозно изкуство ми харесаха, НО докъдето са стигнали ръцете човешки от пода нагоре, хиляди са си оставили "автографите" от много години назад във времето - мернаха ми се даже сърца, набодени със стрели, и имена с дати от началото на миналия век. На латиница, на арабски, на маймуница... Мисля, че все още онази част от Сумела, където не допускат, се реставрира. Но като цяло, струва ми се, този манастир, който е православен, в момента е едно супер комерсиално място. Нищо, че лирата в момента е стотинки. За информация: веднъж 250 лири за дневен групов тур от Трабзон до манастира, след това 15 лири за микробус от паркинга до пътеката до манастира, следват 100 лири за входен билет, после още 55 лири, ако искаш аудиогайд. Ако накрая решиш да се отбиеш до тоалетните оставяш там 3 лири, а ако пиеш едно кафе и хапнеш сандвич в кафетерията, олекваш с още 100 + лири. Дай накрая и от 18 лири нагоре за един магнит за спомен, а има и други джунджурии за спомен на доста по-високи цени. Екстри: поне двама души, паркирани с кеменче или дудук и музикална уредба, по пътеката нагоре, които срещу волни дарения пеят и свирят местен фолклор. А пък охранителите, държащи под око реда около фреските, са като добермани. Като рече един "Йок, мадам, форбиден да снимаш туй нещо (магеланското знаме) тука! Бре, форбиден, та форбиден! Маа ръце, сочи ми изхода, ако не го прибера. Викам си, тоя кьорав ли е, не види ли земното кълбо на знамето, че не е някакво ругателство един вид, ама реших да не го питам знае ли кой е Магелан. Обаче, туй ефенди да не си мисли, че магеланското знаме ще бие толкова път за оня къде дуа по баирите? Так, не е баш пред фреските, ама пак се виждат малко. Сега виждам, че вътре в пещерата, където са най-красивите и запазени фрески, очевидно съм снимала само с фотоапарата, на телефона нямам от тях. И така, доказателства от телефона: 45 10
Популярно мнение Яничка Публикувано: 11 юни, 2022 Популярно мнение Публикувано: 11 юни, 2022 Холандия - слънчева и идилична, каквато не я очаквах. Giethoorn: Kinderdijk: Хора, моля ви, слагайте по един enter между снимките, за да не се сливат... 60 6
Популярно мнение Argentique Публикувано: 11 юни, 2022 Популярно мнение Публикувано: 11 юни, 2022 Кьолн - чудесно време и тълпи. Все по-малко немци в този град. Сезонът на ергенските и момински партита, из центъра е лудница. Рейн Мостът с катинарите Рахат край Рейн 53
master_of_germs Публикувано: 11 юни, 2022 Публикувано: 11 юни, 2022 От стая с гледка започваме да четем "Приключенията на (Том) Сойер" 40 1
iMari Публикувано: 12 юни, 2022 Публикувано: 12 юни, 2022 На 9.06.2022 г. в 0:48, Мирослав Василев каза: Има над 7000 магазина Zabka из цяла Полша, удобни са, защото работят до по-късно от обикновените магазини и са отворени и на някои от техните празници. Също може да си вземеш и пратката от там, ако не си вкъщи. Конкуренция им е Carrefour Express. Собственост са на един от най-богатите поляци, който държи и Biedronka (калинка) и са най-известните полски хранителни магазини. Най са ми любими плодовите им смутита. Много разнообразни в комбинациите, вкл. и с екзотични плодове, вкусът им е много свеж и истински. Не знам как го постигат, при положение, че са запечатани в бутилка. преди 17 часа, gini каза: По кръчмите, все още ли пускат класическа музика ? Преди доста години, това беше най-изненадващото за мен, там. Мноооого приятно градче. Нямам идея, не сме сядали. 🙂 1
Популярно мнение Роми Публикувано: 12 юни, 2022 Популярно мнение Публикувано: 12 юни, 2022 Уганда се оказа невероятно красива държава, дори между парковете. Красиви чаени плантации и многоооо чисто за Африка! Снимки от парковете са в фотоапарата и ще са за по- късни моменти. 58 1 3
Pandurova Публикувано: 12 юни, 2022 Публикувано: 12 юни, 2022 Един прекрасен селски музей в Бавария, недалеч от Нюрнберг. На полето - над 100 къщи - някои на повече от 200-250 години, Археологически музей, работилници, мелници, макар че нямат нищо общо напомни ми на родна Трявна. Има дори училище, което се свежда до една стая, а в един хамбар мила дама раздава мастилници с писец за желааещите да опитат да пишат както преди много години. Между другото за децата в Германия е сравнително познато, защото пишат с тънкописци, но естествено без мастилницата 42 1
Популярно мнение Argentique Публикувано: 12 юни, 2022 Популярно мнение Публикувано: 12 юни, 2022 Днес слънчасахме и изгоряхме в Кобленц. Дворец някакъв. Дворцови хора. Самолетииии Сграда на отбраната край Рейн Пак дворецът. От корабче. Винарни Ризлинг на корабчето. Местната пивоварна Красиви градчета Крепостта Еренбрайтщайн Но първо бирфест Белгийска черешова... 🙂 С лифта над Рейн към крепостта 🙂 Малък музей на виното в крепостта Как се правят местните вина. И ракия Триъгълникът в Кобленц - сливането на Рейн и Мозел Симпатично градче Андернах Плаж на Рейн в Андернах. 45 6
Популярно мнение Яничка Публикувано: 12 юни, 2022 Популярно мнение Публикувано: 12 юни, 2022 Аланис Морисет в Амстердам. След като миналата година ходихме във Варшава, а Аланис анулира концерта седмици преди датата, сега ме гонеше известна параноя. Усещах, че концерт ще има, но се притеснявах да не взема да изпусна полета примерно 🙂 Има неща, за които съм мечтала и те са се случили. Но Аланис на живо... дори не съм знаела, че ще имам щастието. С благодарност към един много специален човек... 38 13
Популярно мнение master_of_germs Публикувано: 12 юни, 2022 Популярно мнение Публикувано: 12 юни, 2022 Император Клъвдий IV Бух реши да направи аудиенция на хан Кубер... Оказа се че е объркал с едни 13+ века, но пък времето за Бух е химера... , Не само нямаше такъв хан, нито хижа даже, а само неработещ заслон Кубер... Ама поне наснимахме едноименния язовир от всякакви позиции, като междувременно направихме траверс през три върха: Пудж де са Ратета, Пудж де на Франкеса и Пудж де л'Олфре... Трамунтаня е много зареждаща планина, а това, че хората не броят Майорка като типичната дестицация за преходи, я прави още по примамлива за нас. Особено извън официално маркираните маршрути 😉 По маршрута си днес срещнахме само още двама души 😉 После продължихме "Приключенията на (Том) Сойер" в едноименните село и пристанище чак до залеза, а и след него... Чух ли някой да казва клишето "Майорка = Слънчак"?... Я, пак? 😉 46 8
Pantelej Putnik Публикувано: 13 юни, 2022 Публикувано: 13 юни, 2022 преди 7 часа, master_of_germs каза: Чух ли някой да казва клишето "Майорка = Слънчак"?... Я, пак? 😉 И аз съм чувал какви ли не глупости за различните дестинации: "Тайланд ми е най-мизерната дестинация", "Малдивите не са нищо особено", "Майорка е лудница с пияни немци и англичани". И като задам въпроса: "А къде бяхте там?" и става всичко ясно след отговорите "Патая", "Мале", "Аренал". 🙂 8 1
Alexander Публикувано: 13 юни, 2022 Публикувано: 13 юни, 2022 преди 1 час, Pantelej Putnik каза: И аз съм чувал какви ли не глупости за различните дестинации: "Тайланд ми е най-мизерната дестинация", "Малдивите не са нищо особено", "Майорка е лудница с пияни немци и англичани". И като задам въпроса: "А къде бяхте там?" и става всичко ясно след отговорите "Патая", "Мале", "Аренал". 🙂 Има и по-интересни местенца-Магалуф! Слънчака е бледо копие с монахини пред него. На испански е, ама е интересно. 'Turismo de borrachera': la ruta al desenfreno etílico que esconde España | Tentaciones | EL PAÍS (elpais.com) Не случайно точно от Майорка идва думата балконинг/balconing! А е измислено от англичаните.. https://en.wikipedia.org/wiki/Balconing 4 1
Популярно мнение Capitan Morgan Публикувано: 13 юни, 2022 Популярно мнение Публикувано: 13 юни, 2022 Edinburgh 53 1
Фил Публикувано: 13 юни, 2022 Публикувано: 13 юни, 2022 На 5.06.2022 г. в 22:14, Pandurova каза: Та - прИмоцията съвпадна с началото на ваканцията (2 седмици) в някои от провинциите. А дали знаеш къде би могло да се види кога са тези ваканции за различните провинции? 1
iMari Публикувано: 13 юни, 2022 Публикувано: 13 юни, 2022 преди 5 минути , Фил каза: А дали знаеш къде би могло да се види кога са тези ваканции за различните провинции? @ivailo_radev ? Нали си имаме темичка по въпроса 😉 2
Pantelej Putnik Публикувано: 13 юни, 2022 Публикувано: 13 юни, 2022 преди 40 минути , Фил каза: А дали знаеш къде би могло да се види кога са тези ваканции за различните провинции? @ivailo_radev ? https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.schulferien.org/deutschland/ferien/&ved=2ahUKEwibp-6k3ar4AhWUQ_EDHROeCbcQFnoECAYQAQ&usg=AOvVaw2KDmKslJ1D4tK-eq9chevk 3
Популярно мнение master_of_germs Публикувано: 13 юни, 2022 Популярно мнение Публикувано: 13 юни, 2022 Вайдемоса И малко по-рано през деня: Мирамар Са Форадада и ДеЯ... ...където Клъвдий IV Бух проведе литературно-спиритичен сеанс с покойния Робърт Грейвс, за да го скастри за допуснатата печатна грешка в заглавието на романа му "Аз, КлЪвдий" 😮 46 6 2
Популярно мнение Иван Попов Публикувано: 13 юни, 2022 Популярно мнение Публикувано: 13 юни, 2022 Официално днес си получих моята диплома на тържественото връчване от Технически университет - София, факултет Автоматика! To be continued..... 🙂 С моя научен ръководител, доц. д-р инж. Владимир Христов! С Деканката на факултет Автоматика, доц. д-р инж. Нина Николова! И нека не забравяме нашите родители! 🙂 20 42
Pandurova Публикувано: 13 юни, 2022 Публикувано: 13 юни, 2022 преди 4 часа, Фил каза: А дали знаеш къде би могло да се види кога са тези ваканции за различните провинции? Има си сайт - официално ги дава няколко години напред - в дясно има падащи прозорци - задавате провинцията и годината - до 2025 са ясни https://www.schulferien.org/deutschland/ferien/bayern/ Bad Windsheim, Бавария - терми, музеи, зодиакален часовник и готини кръчмета 31
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега