Pantelej Putnik Публикувано: 29 май, 2023 Сподели Публикувано: 29 май, 2023 преди 12 часа, Травеолани каза: Castillo de San Marcos Това Флорида ли е? Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 29 май, 2023 Сподели Публикувано: 29 май, 2023 преди 1 час, Pantelej Putnik каза: Това Флорида ли е? Да, Флорида е, St. Augustine 🙂 3 Връзка към коментар
Популярно мнение Травеолани Публикувано: 29 май, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 29 май, 2023 И да продължа със Сандестин и Мирамар Бийч. В това градче живяхме и работихме преди 20 години и беше много сюреалистично да се върнем пак там. Едновремвнно все същото и познато, и толкова различно. В Сандестин имаше фестивал на виното - хората бяха като река, поклащаща се наляво надясно 🙂. Гущерчетата бяха навсякъде! Прекрасните, дълги плажни ивици. И да добавя, че първите няколко дни от обиколката ни на Флорида имаше проливни дъждове следобед. Както е слънчево и изведнъж притъмняваше и се изсипваха порои. Имаше и едно предупреждение за торнадо, Та се наложи да останем в едно магазинче за сладолед около час 🙂 38 12 Връзка към коментар
Популярно мнение Argentique Публикувано: 29 май, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 29 май, 2023 Шантавият маршрут "Пет полета + пет нощувки" (Мадрид/Порто/Бордо/Краков/Вроцлав) приключи съвсем успешно днес поне в самолетната си част. Търсих интересен начин да се прибера от Порто и го получих. 🙂 Равносметка - четирите полета на Райън почти си спазиха разписанието, а Уиз от София до Мадрид дори подраниха с поне половин час... 🤭 Днес след три часа с чудесен Интерсити влак от Краков се озовахме във Вроцлав. При сравнение между двата града вторият губи по точки поне при нас. Но сме доволни от цялостната програма. Аз си починах чудесно психически. Летището във Вроцлав ме спечели с шезлонгите пред терминала, които можеш да местиш нейде на сянка, за да се наслаждаваш на мига... И след влака сутрин и полета следобед остана най-непредсказуемата част - прибиране от София към дома с бедеже, откъдето пиша този отчет. 🙂 Но и това ще мине. 🙂 54 9 Връзка към коментар
Популярно мнение Брани Публикувано: 29 май, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 29 май, 2023 Днес Империята отиде да види територия на една друга империя, която тя пооткраднала от една трета империя. С една дума: Гибралтар. 59 2 Връзка към коментар
Популярно мнение searus Публикувано: 29 май, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 29 май, 2023 След като 9-годишното го гонихме по едно стръмно връхче нейде из Лейк Дистрикт оняден (някъде около 450м), решихме днес да го изпънем по Pap of Glencoe. Тръгнахме от ей тази гара, на която спахме буквално на перона: Първо нахранихме кокошките: Пътят към Glencoe е доста симпатичен, но имаше ужасно много трафик. Детето обаче запъна на около 2/3 от катеренето, денивелацията е почти 700м, за 3 км маршрутче, а за него това си е сериозна работа. Не можахме да го завлечем до самия връх, но бяхме супер наблизо, а гледките са навсякъде така или иначе: Накрая завършихме с кратка разходка до един ръждясал кораб, с изглед към Ben Nevis: 56 4 Връзка към коментар
Популярно мнение Травеолани Публикувано: 30 май, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 30 май, 2023 След Сандестин продължихме на юг към района на Тампа и Сейнт Питърсбърг, без да посещаваме тези два града (не бяхме включили никакви големи градове в нашата обиколка на Флорида). Посетихме моя приятелка от детството, която живее във Флорида и тя ни каза за Honeymoon Island - островче, където ходят местните, и там изкарахме няколко часа на един безкраен, див плаж. Впечатлих се от огромните къщи в тяхното кварталче - с палми отпред, големите задни дворове с басейни и начинът на живот като цяло, и колко може да си позволиш на съвсем прилични цени. В Сарасота посетихме музейния комплекс Ринглинг - лятната резиденция на Джон Ринглинг, който заедно с братята си е бил собственик на пътуващи циркове в началото на миналия век. Ринглинг е колекционирал изкуство и картини - от различни периоди, от европейски и не западни общества. 49 4 Връзка към коментар
Популярно мнение searus Публикувано: 30 май, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 30 май, 2023 Днес крайната ни цел е Скай, като започваме с лека разходка през прекрасна борова гора с поточе и много, много мъх, изкачваме се над Лох Нес: По пътя съм си набелязала някакво местенце за евентуална почивка, уж водопадче, което аз така и не намерих, но местенцето се оказа толкова красиво, че не исках да си тръгвам: Масово е нацъфтял прещип и тук, и навсякъде другаде (признавам, трябваше да го гугълвам): Минахме набързо и край небезизвестния замък малко преди моста за Скай, но не влязохме, може би на връщане, ако някой ми каже, че много си заслужава... И последно преди да се разтоварим в B&B-то ни, т.нар. Fairy Pools, за които честно казано малко съжалявам, че се разкарвах (за което основно допринесоха пълчищата народ, толкова много, че са направили огромен паркинг, още миришещ на пресен асфалт и за който прибират по £6, независимо колко време смяташ да отделяш) 52 2 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 31 май, 2023 Сподели Публикувано: 31 май, 2023 Следващата ни спирка беше паркът Евърглейдс и Анхинга Трейл - пътека за разходка сред блатото, където видяхме безброй много алигатори, птици и други животинки. Алигаторите първоначално не се забелязват много, но са там, сливащи се с природата, дебнещи, мързеливи и не помръдващи 🙂 Алигаторът от предната снимката и детето се опитва да се усмихне, но го е страх 😆 Този алигатор беше огромен и се излежаваше точно до пътеката за разходка! Маями не беше в плана, но този ден ни останаха няколко свободни часа следобеда, и импровизирано решихме да отидем там все пак. Точно каквото очаквах - бетон и задръствания + навсякъде ни говореха само на испански и имаше доста нагло държащи се латиноси. Маями от високо Седнахме да хапнем в ресторантче с кубинска кухня на пристанището - хареса ми храната, не от най- здравословните, но беше вкусно! 45 3 Връзка към коментар
Ninkata17 Публикувано: 31 май, 2023 Сподели Публикувано: 31 май, 2023 Вчера кацнахме в Аликанте, днес се моткаме в региона. Спим в Санта Пола, тук сезона още не е започнал, много е спокойно. Не ни върви с колата под наем, вчера чакахме сума ти време за трансфера от летището, днес я одрахме на паркинга на Меркадоната 😅 За сметка на това времето е перфектно за плаж, водата леко хладна. Утре към Валенсия. 42 3 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 31 май, 2023 Сподели Публикувано: 31 май, 2023 В Торино по работа. Но специални благодарности за @Lindt за това, че ми ориса животни в града. Тази малка красавица днес ми представи целата си къдрава опашка в центъра на града. 41 2 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 31 май, 2023 Сподели Публикувано: 31 май, 2023 преди 10 минути , Роми каза: В Торино по работа. Но специални благодарности за @Lindt за това, че ми ориса животни в града. Тази малка красавица днес ми представи целата си къдрава опашка в центъра на града. За благодарност да ми избереш район за Нова година докато си в Торино 😄 2 1 Връзка към коментар
Veli Публикувано: 1 юни, 2023 Сподели Публикувано: 1 юни, 2023 Малко днешни снимки от изненадващо слънчев и топъл КОПЕНХАГЕН!!! Малката русалка я заснех в гръб 🙂! 48 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 1 юни, 2023 Сподели Публикувано: 1 юни, 2023 преди 18 минути , Veli каза: Малко днешни снимки от изненадващо слънчев и топъл КОПЕНХАГЕН!!! Малката русалка я заснех в гръб 🙂! Ако сте назад с бюджета и не ви се връщат пари в БГ, може да отидете да хапнете по един сандвич: https://idadavidsen.dk/?lang=en Вкусни са. 3 Връзка към коментар
Veli Публикувано: 1 юни, 2023 Сподели Публикувано: 1 юни, 2023 преди 2 часа, ven62 каза: Ако сте назад с бюджета и не ви се връщат пари в БГ, може да отидете да хапнете по един сандвич: https://idadavidsen.dk/?lang=en Вкусни са. Задължително! Благодаря за препоръката! Осъзнах бързо, че за град голям бюджет трябва🙂! Вървя с 5 евро в секунда…💶💶💶 1 1 Връзка към коментар
Популярно мнение iaia_mama Публикувано: 1 юни, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 1 юни, 2023 Днес първо няколко часа в Златна Прага - все си е такава, но аз бях там още преди да закусят туристите и да плъпнат из стария град, та успях малко да й се полюбувам с много малко хора по площада. Но в 9ч вече започнаха да прииждат на групи. Метнах се на фуникуляра, та на Петржинския хълм. Напред-назад и айде към Флоренц, че да не изтърва Фликсбуса към Карлови Вари. Карлови Вари обаче ми напълни очите и душата с красота. Само че, за съжаление, снимките не могат да я покажат, трябва да се види с очи. То и снимките са снимани с телефона - в последния момент оставих фотото вкъщи, че съм по тънката лайсна с багажа, но сега направо съжалявам, че не го взех. Ама, ето няколко: Прага - нищо ново и различно, най-известното от Прага: И няколко от Карлови Вари: 49 7 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 1 юни, 2023 Сподели Публикувано: 1 юни, 2023 преди 8 минути , iaia_mama каза: То и снимките са снимани с телефона - в последния момент оставих фотото вкъщи, че съм по тънката лайсна с багажа, но сега направо съжалявам, че не го взех. Ама, ето няколко: Прага - нищо ново и различно, най-известното от Прага: Ние, когато сме само с 2 ранички багаж, едната е наполовина пълна с фотоапарат и обектив. Не се тръгва без тях. 😄 Снимките не се виждат? 1 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 1 юни, 2023 Сподели Публикувано: 1 юни, 2023 преди 22 минути , chandni каза: Ние, когато сме само с 2 ранички багаж, едната е наполовина пълна с фотоапарат и обектив. Не се тръгва без тях. 😄 Снимките не се виждат? Е, аз тръгнах соло, та затова така, ама ме яяяд сега, че не взех фотоапарата... Връзка към коментар
Популярно мнение searus Публикувано: 1 юни, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 1 юни, 2023 Ако някой ми беше казал, че в Шотландия става за плаж, щях да се посмея добре, обаче е факт, днес си намерихме не едно, а две прекрасни плажчета при отлив и откарахме половината ден (другата половина мина в колата). Изгоряхме на първото (а в локвите на отлива дори можеше да се въргаля човек без да е морж), одуха ни вятърът на второто, но 9-годишното се накефи, имаше доста пясък, навят на един много сериозен склон и беше голяма пързалка (все пак е детски празник, а и ни трябваше почивка от вчерашните баири). Applecross Sands, с гледки към Скай: 45 7 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 1 юни, 2023 Сподели Публикувано: 1 юни, 2023 А аз си продължавам с Ториното;))) Но сега поне го виждам като, че отново, показвайки красивите му места. А те са доста... и то не туристически, като по-популярната част от Италия 41 Връзка към коментар
Ninkata17 Публикувано: 2 юни, 2023 Сподели Публикувано: 2 юни, 2023 Вчера бърза Валенсия, колкото да установим, че много ни харесва и трябва да се върнем! Ciudad de las Artes y las Ciencias, Аквариума, част от стария град и Hard Rock Cafe 😃. Пържен октопод, тапаси, бири и на обратно към Санта Пола. Другите ми набелязани спирки-Централния пазар и парка на Турия не можахме да ги вместим. 46 3 Връзка към коментар
Популярно мнение Травеолани Публикувано: 2 юни, 2023 Популярно мнение Сподели Публикувано: 2 юни, 2023 Най-южната ни спирка от обиколката на Флорида беше Кий Уест. Отне ни около 3,5 часа от Хоумстед, най-вече защото пътят беше предимно мостове, двупосочен и тесен и се караше бавно. Беше много живописно разбира се. Кий Уест е приятно и заспало малко градче, пълно с туристи. Направихме пешеходен тур, на всички места, които ни бяха интересни. Доста неприятно е да се разхождаш в жегата (това важи за цяла Флорида), там имаше мърморене от страна на децата и мъжа ми 😊. Най-южната точка я оставихме за сутринта - бяхме там в 8 и имаше двайсетина човека, успяхме да се снимаме без никакво чакане. Та това е стратегията, ако не искате да чакате един час в жегата 🙂 . Краят/началото на магистрала 1. Пощенска картичка от Кий Уест Къщата на Хемингуей Студиото, където е пишел (отделна малка сграда до къщата). Беше пълно с мързеливи и охранени котенца 🙂 39 11 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 2 юни, 2023 Сподели Публикувано: 2 юни, 2023 След Кий Уест се придвижихме на север до Орландо, където последния ден оставихме за Disney World. Кий Уест ми се стори толкова отдалечено, бавно се стига до там и бавно се измъкваш. Представям си какво се случва, ако живееш там и трябва да се евакуираш за ураган и има само един тесен път 😬. Да спомена за ресторантите - направи ми впечатление, че почти навсякъде са започнали да включват 20% такса, която се казва различно (service charge или нещо друго). Всъщност това си е един задължителен бакшиш, пише го на менютата, та четете внимателно като седнете. Не знам дали е само във Флорида тази практика и от кога е, досега не бях виждала по този начин да те задължават да дадеш бакшиш. Относно таксите по магистралите - като наехме колата ни обясниха, че има стикер и да минаваме директно. Нямахме за цел да избягваме пътища с такси, повечето бяха в порядъка на 1-5 долара, важно ни беше да пристигнем най-бързо. Накрая сметката беше около $80 за две седмици обикаляне на Флорида и най-вече имаше такива пътища около големите градове и на юг от Орландо, на север нямаше подобни. Карта на маршрута ни, начална и крайна точка Орландо: Disney World включва 4 парка, ние посетихме Magic Kingdom. В сравнение с Дисниленд в Калифорния, този парк във Флорида е огромен! Беше страшно претъпкано както винаги във всяко Дисни. Аз използвах мобилното им приложение и безплатен wi-fi от парка, за да проверявам колко време се чака за дадена атракция, и се насочвахме към тези с малко чакане. Не сме чакали никъде повече от 30 минути, но всичко е перфектно организирано и опашките вървят бързо. С това приключвам постовете за пътуването до Флорида. Флорида е прекрасна и изкарахме страхотно! Слънце, плажове, палми, синьо небе - какво повече ти трябва. Исках пътуването да е разнообразно и да комбинира от всичко по-малко - природа, исторически сгради, музей, национални паркове, флора и фауна, морска почивка. Държахме в ръцете си 3 годишно бебе алигаторче за спомен. Мъжът ми се шегуваше, че след 20 години, ж и з, с първата пенсия пак ще отидем там 😆. 27 6 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 2 юни, 2023 Сподели Публикувано: 2 юни, 2023 Не е далече от Пловдив. Нямаше да се усеща пътуването, ако пътят беше ОК. То обаче в БГ до кое хубаво място пътят е хубав?! Аз нямам отговор. Дотук за пътищата. Когато хората обръщат внимание на детайла, съм склонен да се насълзя от умиление, защото това е доказателство, че и ние българите го можем. Белинташ - "Старите къщи". Преди около 2 години дойдохме за пръв път. Пуснах снимки тук. @Eva eva дойде и беше впечатлена. Нека хората с внимание към детайла да срещнат нашето одобрение и да ги адмирираме. За да ги има. 🙂 44 1 4 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега