Прескочи до съдържание

Торино


Lote

Препоръчани мнения

Здравйте, 

след няколко дни пътувам до Торино. Ще разполагам само с три вечери и цял един следобед и се опитвам да направя оптимална "програма". 

Ще съм благодарна ако някой е бил там и сподели впечатления - места за хранене около Porta Nuovа, катедрали, замъци, площади, в общи линии места за посещение, които нямат работно време и около 2, които имат. 

Хубава вечер и седмица :-)

Връзка към коментар
Здравко Ангел

Здрасти, задължително влез в Mole Antonelliana, където е Музеят на киното - страхотно е. Качи се и до хълма Суперга, има много симпатично трамвайче, което пълзи по възвишението.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Здравей, ако перифразирам една известна фраза, не може да отидеш в Торино и да не видиш Торинската плащеница. Намира се в катедралата сан Джовани Батиста. Дори и да не си религиозно изкушена, смятам че ще ти е интересно да видиш изображението на Христос. На мен много ми хареса и в кафене ....хм...името май беше "Бичерин". Торинци твърдят, че там за първи път е смесено кафе, мляко и шоколад. Не си спомням цени, но не беше евтино. Не пропускай и музея на автомобилите. Имаше вход около 8 евро, ако не се лъжа. Торино е прекрасен, като повечето градове в Италия, да изкараш добре! :)

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Торинската кухня е по-различна поради близостта на града с Франция. Не мисля, че ще сгрешите с която и да е тратория там, но имайте предвид, че семейните ресторантчета там не се наричат тратории, като на други места в Италия. Градът е чудесен за дълъг уикенд, има какво да се види и без задължителна програма...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Торино е много красив град. Аз бих препоръчал и музея на Ювентус, който е най-хубавият в Италия. Освен това както казаха и другите - Египетския музей, музеят на киното в Моле Антонелиана, музеят на ФИАТ, имат един прекрасен парк, но не си спомням точно името му.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз също много харесах Торино. Голяма красота под аркадите на центъра. Бяхме на супер аперитиво вечерта - яде се на корем finger food и тапасчета безплатно, но трябва да се пие :) Хареса ми музеят на Египет, най-големия в Европа. Също музеите около Кралския дворец. 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами прибрах се :-) Страхотно е! Всички арки, павирани улички, саксии по терасите, пиаци на всеки две преки, дори и това, че никой не говори английски, но се разбирате чу-дес-но и даже въобще не обръщаш внимание на какъв език се разбирате, защото се *разбирате* на каквото и да си говорите, реката..., о, да реката!, гръмогласното бонджорно като влезеш в малката пицария все едно цял ден точно теб са чакали - ясно е, че е бизнес, ама е готино да му се невиди :-) 

Понеже предимно бях по работа, първата вечер тичах на 5 сантиметрови токчета да хвана музея на Египет. Жесток е. Бидейки от последните – влязох към 18 часа, все едно разглеждах музея почти сама. Огромна колекция и има повече дух на Египет отколкото в самия Египет.  Въпреки, че „дългата“ обиколка е „остойностена“ на 150 мин, нужни са двойно повече, особено ако сте заплес кат мен.

Излизайки от музея, в който едвам удържах порива да си събуя обувките и да го обикалям боса, имаше някаква пастерия и това упражнение с обувките се случи там, на маса на тротоара, пиейки вино и ядейки непристойно паста, което в Италия се прие съвсем нормално :-)

Следващия ден имах малко повече време, след втория заход към музея киното, чудейки се дали да се редя на опашката или не, се изсипа мини-потоп, който съкрати опашката наполовина и чаках само около час и половина. Направете си предварителна резервация и задължително се качете с асансьора и до горе. Излязох към 8 без нещо и навън нямаше никакви хора. Не знам дали са пускали и тогава, но три часа са достатъчни, а музеят работи до 23 часа в събота. Иначе е приятен, направен е доста интерактивно, няколкото етажа и серпентини с постери ми дойдоха малко в повече, но "археологията на киното" и "стаите" (тематинчно подредени) бяха жестоки. И киното с „леглата“.

Като цяло доста интуитивен град, указания навсякъде, има автобуси от летището до центъра на всеки половин час, а пътят е около час.

Три от полетите ми бяха с може би сравнително малка авиокомпания, защото не ги бях чувала преди това - air dolomiti. На отиване кръжахме над Торино докато отмине бурята, капитанът постоянно се включваше да казва какво става, на връщане излитахме в дъжд, турбуленция почти през цялото време, за която капитанът отново предварително предупреждаваше, страхотни бяха, впечатлена съм. 

Та това е. 

Да се готвят замъците в Румъния :-)

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.