Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:

Основно се ползва за учебни полети и, май и друг път го бях писал, когато Литекс стигант напред в евротурнирите да каца чартъра на гостуващия отбор, това вдига годишната бройка пътници поне двойно :)

• Харесвам 2
Публикувано:

Мисля пред време заводите на Идеал Стандарт и Видима Идеал го ползваха за карго полети , но не съм сигурен дали още е така.

Публикувано:

Не всеки ползвa смартфон и едва ли ще си купи точно заради полета с Ryanair ,  а и все пак си трябва интернет връзка  :)

• Харесвам 1
  • 7 години по-късно ...
Публикувано:
На 20.08.2014 г. в 12:41, stanimir каза:

Даже сайт си имат : http://www.gornaoryahovitsa-airport.bg/index.htm

От който току-що се информирах, че ако летя директно от Гренландия до Горна Оряховица мога да си внеса месни и млечни продукти без проблем. Ценно.

преди 12 минути , epetkov каза:

Интересно... Горна - Цюрих звучи като сбъдната мечта за авио-ентусиастите. Стискам им палци при всички случаи.

• Смея се 7
  • 3 години по-късно ...
Публикувано:

Янтра ДНЕС live | Летище Горна Оряховица обявява свободни работни места |

Във връзка с предстоящото разширяване на дейността на Летище Горна Оряховица и стъпките за изваждане от дерогация на пътническия терминал, дружеството концесионер на аеропорта обявява свободни работни места, съобщи в официалния си профил кметът на Горна Оряховица Николай Рашков.

Летище Горна Оряховица търси мотивирани кандидати – мъже и жени, желаещи да започнат своя професионален път в авиационната сигурност.
Осигурява се пълно обучение от нула, включително за работа с рентгенови системи и на контролно-пропускателни пунктове.

----

Скоро да очакваме редовна линия Горна-Станстед.

• Харесвам 4
  • Шок 3
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Горна ще бъде резервно летище на Русе, когато се реализира проектът на дядо Еконтий да превърне летище Русе в световен хъб и поема пътници, товари и пратки, пристигащи там през незнамколко си моста на р. Дунав. Както и засиления пътникопоток по линията от Скопие. Или, както казваше един колега : "Аре да си приказваме за работи, които нема да станат" 

• Харесвам 5
  • Шок 1
  • Смея се 6
Публикувано:

Малко незабелязано е минало, но фирмата-конесионер на летището (на Вълка) е с нов собственик от последните месеци.

Има разговори за учредяване на фонд (подобно на пловдивския и бургаския) за развитие на летището между общините в района. Кой знае...

• Харесвам 2
Публикувано:

И аз това се зачудих. Общината ли ще управлява летището? 😃 Нашето - русенското, го дадоха на концесия и имаше разни скандали за бъдещето му. Не че го чакам, де😉

Между другото преди години решихме с едни приятелки да водим децата от Русе до Горна Оряховица с влак. Май към 3+ часа пътувахме. Това да оправят, че е реално. Не да ми демагогстват …

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 часа, ДиянаВ каза:

И аз това се зачудих. Общината ли ще управлява летището? 😃 Нашето - русенското, го дадоха на концесия и имаше разни скандали за бъдещето му. Не че го чакам, де😉

Между другото преди години решихме с едни приятелки да водим децата от Русе до Горна Оряховица с влак. Май към 3+ часа пътувахме. Това да оправят, че е реално. Не да ми демагогстват …

Летището ще си го управлява концесионера. Фонда просто събира пари от общините и с тях субсидира авиокомпании да стартират полети. Общината има какво да направи и по отношение на транспортните връзки.

Иначе за разлика от Русе - Горна е действащо лицензирано международно летище, има някаква налична инфраструтураи, персонал и техника за обслужване, което е огромен плюс. По коцесионният договор имат задължение да си удължат писата.

Летището е централно разположено, относително отдалечено от други летища, близо до основна жп линия и  главни пътища с което има потенциал и за товари.

• Харесвам 4
  • 6 месеца по-късно ...
Публикувано:

На 13 юни 2026 г. Летище Горна Оряховица ще се превърне в пространство за авиация, образование, технологии, смели идеи и вдъхновение за младите хора.

Авиационното шоу "Вдъхновение за младите: Небето е начало" се организира под егидата на Община Горна Оряховица, с активното партньорство на Асоциацията на българската авиационна индустрия - АБАИ и с домакинството на Летище Горна Оряховица...

Един от най-значимите акценти в програмата е официалният опит за световен рекорд на Guinness на петкратния световен рекордьор на Guinness и FAI Николай Калайджиев да извърши 1000 излитания и кацания с полет по кръга в рамките на 15 часа...

Повече информация на https://dnes.dir.bg/obshtestvo/pilot-atakuva-rekord-na-gines-v-nebeto-nad-gorna-oryahovitsa и https://www.gornaoryahovitsa-airport.bg/post/nikolay-kalaydzhiev-letishte-gorna-oryahovitsa-rekord-2026

• Харесвам 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

https://dnes.dir.bg/intsidenti/earbas-s-blizo-200-turisti-katsna-avariyno-v-gorna-oryahovitsa-zaradi-burya-video.  

"Еърбъс" с близо 200 туристи кацна аварийно в Горна Оряховица заради буря

Самолет, превозващ румънски туристи от Египет до северната ни съседка, е кацнал аварийно на Летище Горна Оряховица, съобщи Нова телевизия.

Причината за извънредното приземяване са лоши метеорологични условия над Северозападна България и летището над Крайова, за където машината е летяла.

Еърбъсът на египетската авиокомпания Nesma Airlines е бил от известния курорт Хургада до румънския град Крайова, но след продължително кръжене над румънския град самолетът е върнат на горнооряховското летище около 16,40 часа, за да зареди гориво и изчака спирането на дъжда и преминаването на бурята над Румъния.

Около 19 часа самолетът Airbus A320 на Египетската авиокомпания Nesma Airlines със 178 души на борда и 4-ма души екипаж, е излетял за крайната си дестинация.

• Харесвам 7
  • Шок 2
  • Браво 1
Публикувано:

Изобщо не си представях, че там може да кацне голям самолет. Очевидно, ще трябва да го посетя като ходя към Търново,  да се образовам.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ако е за пистата - може.Повече съм изненадан , че има персонал на разположение.Може би заводите още го ползват или /и военните.Авио кучетата във форума ще кажат 😁

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 37 минути , Lyubina каза:

Изобщо не си представях, че там може да кацне голям самолет. Очевидно, ще трябва да го посетя като ходя към Търново,  да се образовам.

Кацането е по-лесно. Излитането може да е проблем. Имаше случай със 747, ако не се лъжа, който кацнал на грешно летище и останал там завинаги, поради невъзможност да излети. 

• Шок 3
  • Смея се 1
  • Замислям се 3
Публикувано:

Горна си е Горна. Летище както всички други БГ летища. Има си всичко необходимо за обслужване на излиташ и кацащ трафик. Доста бивши и настоящи пилоти са минали обучението си там. Сега, до колкото знам се използва основно за базирана техника за АХР. И ако не се лъжа летището е с работно време, т.е не е 24/7, а само през светлата част на денонощието.  

• Харесвам 7
Публикувано:

В момента Горна се използва за полети от военните и рядко някой частен самолет. Правителствения Фалкон съм го виждал също. Предполагам кацат и тренировъчни полети покрай обучения на пилоти. Преди години редовно кацаше Ил 76 за да транспортира отработеното ядрено гориво от АЕЦ Козлодуй. За съжаление горивото вече се транспортира с влак. Имало е и полети с Ил 76 за друго карго. През юни 2010 г. летището обслужи и няколко руски чартъра с машини като 737 и А320. 

• Харесвам 10
  • Замислям се 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

✈️ Само за 30 минути със самолет вместо близо 5 часа с кола?

Горна Оряховица и румънският град Крайова обсъждат създаването на директна самолетна линия, която може да даде силен тласък на туризма, бизнеса и развитието на Северна България.

Първи тестов полет вече е доказал, че разстоянието между двата града се изминава за едва 28 минути.

📖 Вижте какво предвижда проектът и кога може да стане реалност:

👉 https://dbr.bg/30-minuti-sas-samolet-vmesto-5-chasa-s-kola-puskat-direktna-aviolinia-mezdu-gorna-orahovica-i-kraiova~23680.html

00F25B12-AFA0-4BBD-8D09-EDD39B7D5459.jpeg

• Харесвам 2
  • Смея се 5
Георги Матеев
Публикувано:

А ще може ли с 1 билет от Горна до Ню Йорк, както едно време се планираше за Силистра?

Харесва ми ентусиазма на горнооряховския кмет, но не разбирам 1) кой би се навил да оперира такава линия и 2) защо хората от Крайова и окръг ще идват на туризъм точно в Горна, Търново и регион.

Много ми се иска това летище да заработи, но нека сме реалисти.

• Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.