Прескочи до съдържание

Допълнителни изисквания при резервиране на самолетен билет


Препоръчани мнения

Здравейте,

 
Наскоро резервирах двупосочен билет до Италия за едни мои приятели (и двамата са български граждани) през сайта на България Еър. По време на резервацията системата поиска да въведа адрес, на който ще пребивават, както в Италия, така и в България. Въведох хотелски такъв, но впоследствие решихме да анулираме хотелската резервация и да си избират хотел на място. Сега се чудя има ли проблем ако изтрия въведения адрес от резервацията, или го оставя така? Отделно трябваше да въведа и данни от личните им карти. За пръв път виждам такива изисквания при покупка на билет. Знам, че когато се чекираш до някои дестинации (като Китай, САЩ), системата иска тези данни да се въведат, но тук става въпрос за полет в ЕС, където пътниците са европейски граждани. Някой сблъсквал ли се е с това? Изглежда е някаква нова мярка за сигурност след последните случки в Европа.
Връзка към коментар

Това с личните карти и т.н. подробна информация го наричат "Advanced passenger information" (API) и го искат дори и за Европа. Дори пише, че ако не се предоставят данните, може да се откаже отказ от качване на борда.

За хотела - и аз не знам.

Връзка към коментар

От кога е това? Досега на са ми искали такава информация

Не знам от кога е точно, но последно го въвеждах за билети, купувани през януари. Изискването го имаше и при 3-те АК: EasyJet, Wizz Air и WowAir.

Редактирано от Яничка
Връзка към коментар

Това за адрес на пребиваване е много странно и доста неудобно.Обикновенно,първо купувам самолетните  билети и доста след това правя резервация за настаняване.

 

Не знам от кога е точно, но последно го въвеждах за билети, купувани през януари. Изискването го имаше и при 3-та АК: EasyJet, Wizz Air и WowAir.

Каква друга информация са искали освен номер на документ и кога изтича?

Връзка към коментар

Това с място за отсядане е много странно, аз често обикалям различни градове и държави.  Ако имам билет до Милано, а от там веднага се прекачвам за Испания с друга АК, какъв адрес да им давам.. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Каква друга информация са искали освен номер на документ и кога изтича?

Не е нещо кой знае какво, въвежда се:

 

  • трите имена
  • пол
  • дата на раждане
  • националност
  • страна на пребиваване
  • паспорт или л. к. (дата на валидност и страна на издаване на документа)

Някои авиокомпании дават възможност за въвеждане на данните по всяко време, а други - само при web check-in

Редактирано от Яничка
Връзка към коментар

Вчера купувах билети за приятели за Виена от сайта на България Ер. Наистина има полета за въвеждане на адреси, за виза и пр. Оставих ги празни и системата ме пусна да продължа. Днес, преди час, чекирах и вече имаме принтирани бордните карти. Надявам се да няма някакви проблеми. Всичко изглежда нормално и без да съм въвеждал допълнителна информация, освен за лични документи, валидност, рождени дати и имена.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Advanced passenger information се изисква за някои страни от Европа (Италия, Испания, Румъния и Великобритания) , САЩ и Китай, като информацията, която искат са данните от документа за пътуване (вид, номер, държава, която го е издала, дата на валидност, гражданство). Американците искат и адрес, на който ще пребиваваш. Свързах се с България Еър и оттам ми обясниха, че няма проблем информацията да остане така. Тези полета не били задължителни за попълване при такива полети и системата е щяла да ме пусне и без да ги попълня. Предполагам би имало проблем ако пътувам за САЩ, примерно и не предоставя всички данни.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.