Прескочи до съдържание

Разлики в цените при ползване на един и същи уебсайт

Препоръчани мнения

За който се навие за Катманду, една седмица по-рано 6-13 септ. 2013 = 385.14 евро, но с Tripsta, където таксата е 2.97 евро и се спестяват още 3 евро ;) (което реално не е нищо, даже и половин бургер не може да се вземе на Ататюрк за тези пари :lol:  ) 

за съжаление дъждовният период все още няма да е съвсем затихнал по това време

wilks, пробвах ги трипста току що и ми изкара 392 евро с такса резервиране от 9.99. Те ли бяха тия, на които таксата им варираше в зависимост от фазите на луната? :)

2013-07-04_23-52-14.png

Връзка към коментар

wilks, пробвах ги трипста току що и ми изкара 392 евро с такса резервиране от 9.99. Те ли бяха тия, на които таксата им варираше в зависимост от фазите на луната? :)

2013-07-04_23-52-14.png

хохо  разбрах защо си дал скрийн само на сектора с цената (и таксата) - това е за съвсем други часове, но за същите дати и е с 1 (едно) прекачване! От където идва и по-високата такса.

Отделно от това Трипста дава разлика и заради IP-то. Като буквах от Виена тази събота ми изкарваше винаги по-високи такси, отколкото като го правя от България ;)

Редактирано от wilks
Връзка към коментар

Какво ще рече ирония, само защото е от някой друг? Опитах се да дублирам показаното от теб за да редактирам статията и не ми се получи...

Полу хумор, полу сериозно, че имаше май някъв сайт, който в различна част от денонощието таксите му бяха различни...

Връзка към коментар

Гледам много я цитирате тая Трипста, това какви предимства има пред експедия, оподо, директно сайта на компанията? По-ниски такси?

просто един от сайтовете, аз вече спрях да им хващам спатиите на всичките, кога кой е с предимство и кога не е. Колкото повече провериш, толкова по-добре, в един момент един може да ти изкара най-доброто, в друг момент друг...

Връзка към коментар

Полу хумор, полу сериозно, че имаше май някъв сайт, който в различна част от денонощието таксите му бяха различни...

То има не един сайт и за хотели, и за самолетни билети, които променят цените в зависимост от деня на седмицата, в който букваш. Но случаят не е такъв.

Пак правя същото упражнение, и пак от БГ ми дава тази такса от първия скрийн.

post-72-0-78427400-1372978723_thumb.jpg

обърни внимание на часа долу в дясно на втория скрийн (българско време), и на увеличения брой "щастливи клиенти" :D

Гледам много я цитирате тая Трипста, това какви предимства има пред експедия, оподо, директно сайта на компанията? По-ниски такси?

Най-отчетливата разлика от expedia примерно е, че в trip.bg и tripsta, излизат полети и на FB, а ако букнеш точно полет на FB, таксата е 1 евро, т.е. по-малко, отколкото на самия им сайт.

Другата разлика е, както се вижда от този пример, че понякога единия дава по-ниски такси за някой авиокомпании и полети, понякога другия. В общия случай обаче, Трип.бг дава по-ниските. Но не винаги  :)

Както е писал и Жоро, не е лека задача да им хванеш спатиите. Просто решението е да чекваш колкото знаеш и можеш, защото не се знае от кой цилиндър ще изскочи заека   :ph34r:

На мен в това отношение (кой сайт дава най-ниска или избягва таксата), що годе добра работа ми върши scanner-a. Далеч не е най-доброто средство, но върши работа без нискотарифните. Той си ги селектира и дава автоматично най-ниската, като обаче показва и на другите какви са цените да си ги сравниш сам, ако нямаш вяра . Аз даже сега тази за Катманду точно през скенер-а я изкарах. ;)

Редактирано от wilks
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

То има не един сайт и за хотели, и за самолетни билети, които променят цените в зависимост от деня на седмицата, в който букваш. Но случаят не е такъв.

Пак правя същото упражнение, и пак от БГ ми дава тази такса от първия скрийн.

обърни внимание на часа долу в дясно на втория скрийн (българско време)

Ама вярвам ти напълно, явно ръчкането по хиляда сайта преди човек да си купи билет не е малко, ще трябва да ръчкаме и от хиляда различни айпита :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Малко технически оф-топик,.

От чисто спортна злоба ето и резултата от tripair.nl:

2013-07-05_02-16-49.png

не го слагам отгоре, че тая цена е само с Master Card Debit, в противен случай има още 14 евро отгоре, което изравнява цената с tripsta и доближава trip.

Допълнение!

Разликата всъщност идва от skyscanner, същият сайт достъпен без skyscanner ми дава ей тая цена:

2013-07-05_02-26-45.png

Не стига, че отстъпката е по-малка (1 евро вместо 10.40), а в тоя случай няма и как да се избяга от таксата кредитна карта, която през skyscanner може да се свали на 0 при Master Card Debit. Проверих и в tripsta през skyscanner и ми излиза цената спомената от wilks, т.е. по-евтината. Не е ограничение по айпи, а ограничение от коя търсачка идва посетителя!

Според мен сайтовете са се вкопчили в кръвожадна битка в skyscannera и само там смъкват административната си такса до минимум за да се борят с конкурентите си! Ако им отваряш сайта директно явно те водят за шаран, който не прави сравнение с други сайтове и те щавят с висока такса!

Това естествено не винаги е валидно и съм убеден, че има случаи, при които минаване през skyscanner може да се окаже и нерентабилно...което пък прави поддържането на тая секция от сайта крайно трудоемко ако искаме да сме изрядни и винаги да предлагаме най-ниската възможна цена (в допустими граници, няма да си вадим mastercard prepaid за еднократно ползване в холандски сайт, я!). Понеже и предстои редизайн на секцията в близко бъдеще ще видя как да реша тоя проблем кардинално, до тогава май просто да приемем, че за 2-3 евро не си заслужава да си скубем косите при цена от 390...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Малко технически оф-топик,.

От чисто спортна злоба ето и резултата от tripair.nl:

...просто да приемем, че за 2-3 евро не си заслужава да си скубем косите при цена от 390...

Няма никакво "скубане на коси", просто отчетох, че има друга леко по-ниска цена, която уточних че даже в случая не си заслужава вниманието, защото не стига и за закуска на летището.

Но пък виж до какви открития те доведе :)

А и тва спортната злоба е голям стимул, се оказа в нашия случай ;)

Между другото отдавна съм открил същата схема и при hostelbookers.

Цените през тях понякога са значително по-ниски, отколкото ако букваш през сайта на самия хо(с)тел.  До сега в много редки случаи съм попадал на по-изгодна цена, ако запазвам през оригиналния сайт.

Другият им плюс е, че в няколко случая са ми помагали даже при съмнения за некоректност само с едната дума в мейл до тях. Явно тъй като са с голям опит и реноме, имат влияние и респектират като се намесят. Става въпрос най-вече за френски и английски собственици, които са посочили грешни и некоректни данни в обявите си.

И expedia го правят, но с малко повече обаждания и разяснения за случая. А и то със самолетни компании по принцип е по-сложно предоговарянето на условия. Отделно от това аз ползвам американския expedia, заради по-ниските цени, които дават, а те не винаги, и не всичките им служители са наясно с европейските регулации.

Извинявам се, че малко се отклоних от конкретната тема за Катманду.

Редактирано от wilks
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако знаеш колко пъти са ме гледали накриво заради hostelbookers . Имам приятели собственици на хостели и знам колко много недолюбват тия англичани. Извиват им ръцете здраво и работят много по-леко с hostelworld , но пък нас това не ни вълнува -:)

Редактирано от stenk
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Дайте тук да си дуднем на воля :)

При hostelbookers е малко по-различно, то е като да речем цените на рецепция на хотелите и цените в booking.com. Не говоря за големите вериги де, повечето имат Best Price Guarantee и изкарват същите, но малките семейни хотелчета са много по-гъвкави в booking, както и хостелите. Но да, нещо такова е, в сайтовете, които лесно могат да направят сравнение си притиснат да дадеш по-ниска цена. 

Иначе hostelbookers бяха купени от hostelworld, не знам дали им се предвижда сливане. 

Връзка към коментар

Иначе hostelbookers бяха купени от hostelworld, не знам дали им се предвижда сливане. 

Да не бъркаш hostelbookers с hostels.com или някой друг сайт ? ;)

Отдавна съм забелязал че hostels.com и hostelworld са с идентични оферти на хо(с)тели и цени, но се различават съвсем леко по условията на ползване при двата сайта. Докато разликите между предлаганите оферти, както и цените на HB и HW, са осезаеми.

А и постоянният им стремеж да се съревновават помежду си (досущ както го правят Ryanair и easyJet), би изглеждал малко странно ако едните са купени от другите.

Това им е нещо като химн на hostelbookers:

IN A RECENT SURVEY WE WERE ON AVERAGE 7.9% CHEAPER THAN HOSTELWORLD.* PAY NO BOOKING FEES

*A RECENT STUDY SHOWED WE WERE ON AVERAGE 7.9% CHEAPER THAN HOSTELWORLD ACROSS 705 HOSTELS IN SEPTEMBER 2012. SURVEY BY REED BUSINESS INSIGHT. CLICK FOR MORE INFO.

Впрочем HW или са купили и bedandbreakfastworld.com, или поне са силно affiliate sites.

Ако знаеш колко пъти са ме гледали накриво заради hostelbookers . Имам приятели собственици на хостели и знам колко много недолюбват тия англичани. Извиват им ръцете здраво и работят много по-леко с hostelworld , но пък нас това не ни вълнува - :)

Напротив, вълнува ни дотолкова, доколкото кой от двата сайта ще предложи по-изгодната оферта за място като условия и цени. Без значение по какъв начин са го постигнали :) 

И тук няма еднозначен отговор на въпроса кой сайт предлага по-добра услуга. Ползвам ги и двата (плюс още 4-5), и избирам според случая.

Редактирано от wilks
Връзка към коментар

И аз намерих новината за покупката в Гугъл ...

http://staywyse.org/2013/04/11/hostelworld-com-acquires-hostelbookers/

Иначе за hostels.com си прав.

Според новината вече освен депозита от 10% който си взимат изнудват хостелите и за още 10 %.

Ще питам моя човек когато се видим.

Връзка към коментар

И аз намерих новината за покупката в Гугъл ...

http://staywyse.org/2013/04/11/hostelworld-com-acquires-hostelbookers/

Много интересно, за 3 месеца с нищо не са показали, че имат общ собственик. Даже продължавам да получавам анкети за споделяне на впечатления от ползването на НВ (не за нощувките, а за самия сайт), които не показват каквито и да индикации за връзка с HW.

Но ако концепцията на WRI е да запази различията и индивидуалността на двата сайта, като привидно ги представя пред потребителите за "съперници" с цел да запази хард феновете на едните и на другите, би било добре.

В един момент обаче, ако изпълнят докрай амбциозния си план, и вземат да глътнат и expedia + booking, може да се получи интересно. Дано само да не е в щета на клиентите на тези сайтове!

Връзка към коментар

Да  и сравнението с цените още стои на първата им страница , но това си е маркетингов трик. Парите така или иначе вече отиват в един и същ джоб.

Нещо като booking.com и  agoda.com които също са под една шапка :)

Невъзможно е да бъдат погълнати от HW , зад тях стои истински колос - те са собственост на американците от Priceline.com.

Priceline.com  пък са собственици и на Kayak.com макар последният да оперира в известна степен независимо.

Priceline, Booking.com, Active Hotels and Agoda are separately branded for dissimilar demographics. However each company is regulated and integrated into the Priceline business model

Редактирано от stenk
Връзка към коментар

Всъщност сред мотивите им за закупуване беше точно, че искат да се окрупнят за да се изправят срещу експедиа и букинг, които са лидери в областта и са много много по-силни от тях, може да сметнете колко е комисионната от един петзвезден в париж и колко е от едно хостелско легло...

А иначе мисля, че продажбата трябва да мине през одобрение на регулатори и за това още няма осезаеми разлики, пък и е възможно и след това да продължават да ги развиват като различни брандове. Amazon купиха bookdepository, и то доста отдавна, но на външен вид са конкуренция и разликите в бизнес модела продължават да си съществуват. 

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Пробвам един полет Бостън-София за 1.10 и връщане 15.10 . Сайта на БГ ЕР ми дава най евтиния вариант за 1206 лева като с таксите става 1281 лева. Trip.bg и Tripsta изобщо не ми показват опциите на БГ ЕР за тия дати. Та има ли място/начин да се резервира избягвайки или поне при по-ниска такса от тази на официалния сайт ?

Връзка към коментар

Пробвам един полет Бостън-София за 1.10 и връщане 15.10 . Сайта на БГ ЕР ми дава най евтиния вариант за 1206 лева като с таксите става 1281 лева. Trip.bg и Tripsta изобщо не ми показват опциите на БГ ЕР за тия дати. Та има ли място/начин да се резервира избягвайки или поне при по-ниска такса от тази на официалния сайт ?

Не мисля. БГ еър по някаква странна приумица са единствените, които могат да комбинират код шеърите, може би не са листнати в GDS-ите. Сега за избягване на таксата, някой беше казал, че офиса на летището им не взима такса, но ми е много блед спомен това твърдение и не съм сигурен до колко е вярно. 

Връзка към коментар

Не мисля. БГ еър по някаква странна приумица са единствените, които могат да комбинират код шеърите, може би не са листнати в GDS-ите. Сега за избягване на таксата, някой беше казал, че офиса на летището им не взима такса, но ми е много блед спомен това твърдение и не съм сигурен до колко е вярно. 

На БГ Еър не е код шеър, код шеър е когато една авиокомпания продава места от полет на друга авиокомпания на своя бланка. Полетите до САЩ са така наречените <NEGO> тарифи, аз примерно имам авиокомпания и връткам полети в Европа ама искам да летя и до САЩ само че Американците не ми дават да кацам там, а преди това щото съм бил много умен съм си разпродал всичко слотове по летищата  :lol:  и звънкам аз на US Airways и им казвам искам да купя от Вас по 20 седалки по полетите ви от Цюрих/Мадрид/Франфкурт/Брюксел и те вземат че се навият. Всичко това се залага в Fare Matrix-a в GDS достъпно за издаване само от БГ пазара.

Относно разликата в цените сменяйки ИП-то не се определя спрямо фазата на Луната :lol:  За всеки пазар е заредна различна Fare Matrix за която говорихме малко по-горе;) т.е. има значение агента/сайта в коя страна са му локализирани терминалите към GDS-a, аз съм издавал през едни турски колеги бизнес класа до Тайланд защото през турския пазар беше с 500евро надолу.

Абе не сме малко пре...ани. :)

Връзка към коментар

Абе не знам какво правят БГ Еър с връзките, ама нещо не са като хората. Не знам технически детайли, само впечатления като юзър. Купувах билет от Бразилия до България, и в тур. агенция ми намериха най-евтино и удобно с Алиталия до Рим и последния сектор с БГ Еър. Хубаво, ама не можаха да ми издадат билета, не знам защо. Излиза като наличност, пък не може да се издаде билет, мъчиха се и вдигнаха ръце. Купих си друг, с прекачване Рим-Милано-София.

Друг път, родителите ми се връщат в България, с Еър Франс през Париж. Само че самолетът много закъсня и трябваше да се променя билета, защото се разваляше връзката с Париж. Има полет на БГ Еър до София, на човека на гишето му трябваше повече от един час, за да оправи билета, вика супервайзори, телефонни разговори, какво ли не, що пот се проля. 

Накрая така и не летяха с БГ Еър, защото самолета се забави още повече и изпуснаха и новата връзка, та правиха прекачване през Прага.

Та оттогава, дори да ми излязат БГ Еър в търсенето, направо ги пропускам без да се замислям.

Редактирано от neuromancer
Връзка към коментар

Абе не знам какво правят БГ Еър с връзките, ама нещо не са като хората. Не знам технически детайли, само впечатления като юзър. Купувах билет от Бразилия до България, и в тур. агенция ми намериха евтино и удобно с Алиталия до Рим и последния сектор с БГ Еър. Хубаво, ама не можаха да ми издадат билета, не знам защо. Излиза като наличност, пък не може да се издаде билет, мъчиха се и вдигнаха ръце. Купих си друг, с прекачване Рим-Милано-София.

Друг път, родителите ми се връщат в България, с Еър Франс през Париж. Само че самолетът много закъсне и трябваше да се променя билета, защото се разваляше връзката с Париж. Има полет на БГ Еър до София, на човека на гишето му трябваше повече от един час, за да оправи билета, вика супервайзори, телефонни разговори, какво ли не, що пот се проля. 

Накрая така и не летяха с БГ Еър, защото самолета се забави още повече и изпуснаха и новата връзка, та правиха прекачване през Прага.

Та оттогава, дори да ми излязат БГ Еър в търсенето, направо ги пропускам без да се замислям.

За всичко си има логично обяснение - агентите плащат издадените самолетни билети към авиокомпаниите чрез специална платежна система в която са регистрирани авиокомпаниите, ако авиокомпанията не е регистрирано в платежната система агента не може да издаде билет, пример чисти полети на US Airways не могат да бъдат издадени от Български агент защото не присъстват в платежната система за България.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.