Прескочи до съдържание

Наем на Скутер в Тайланд


Препоръчани мнения

Имам следния проблем с моят син който в момента на остров Ко Тао. Наел е скутер и са му поискали депозит 5000бата или паспорта. Той не си е дал паспорта, но е оставил 5000бата. Днес отива да го върне и тези сладурчета , решават , че има щета 2см. драскотина и му искат да плати общо 7000 бата. Това си е чисто изнудване. Дайте съвет какво да парави. Той е отишъл в нянакъв сервиз,но там са му отказали, защото не било коректно те да оправят "голямата щета". От друга страна той е подписал един хвърчащ лист, на който нито има името му, нито данни от паспорта. Явно е че той спокйно може да зареже скутера пред хотела и да си замине , но си гърми с 5000бата. То май при всички положения гърми.

Връзка към коментар

За съжаление това е най-масовият скам в Тайланд и обикновено нищо не може да се направи. Туристическата полиция често също е навързана в схемата, в най-добрия случай няма да може да направи нищо, в най-лошия ще иска и тя пари. :( Щом поне е успял без да дава паспорта, най-добре да се маха. 

 

Хора, не си причинявайте този ужас с наемане на скутери и джетове  по тайландските курорти.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Ясно, все пак по-малкото зло. Ако си беше дал паспорта ....не ми се мисли. Благодаря за съвета! Ще му кажа да не се занимава изобщо. Така или иначе си заминава от острова в събота сутринта.

Връзка към коментар

Нищо не може да направи. Гори с 5000 бата, освен ако не го удари на молба да му намалят малко.

Често сме споменавали в темите за Тайланд, че наемането на скутер е голям риск, особено на Ко Тао. Там са си направо мафия! И да се обърне към полицай, пак няма да го огрее. Всички са в кюпа. Препоръчвам на следващите, които смятат да няемат скутери там да го правят от частници с по 3-4 мотора. Наемеш ли голям рент а байк, почти сигурно си изгорял.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Класически трик. Трябвало е да фотографира в тяхно присъствие всички видими дефекти по моторчето още при наемането.

(Лично за мен самата идея за наемане на скутер в Тайланд е много лоша)

 

Да пие една студена вода и да му е за урок.

Връзка към коментар

Не знам как е точно по-островите, но те май там са по-алчнички, от моя опит на север в Пай, няколко пъти съм наемал мотор, сумарно имам 3 месеца каране, но го наех от препоръчано място от приятели, където и да го одереш и каквото и да му направиш, не им пука особено, освен ако не е тежка катастрофа, че да не може да се движи, а и там депозита който искаха ако нямаш паспорт беше 2000 бата. 

Наемал съм на остров на Ко Паям, но то там не е лъскаво и комерсиално и не съм имал никакви проблеми.
В Chiang Mai, като съм наемал единия път снимаха мотора отвсякъде в преди го взема и после го огледаха нямаше никакви проблеми, явно това е някаква схема там из островите само, но то постфактум не знам какво може да се направи, да не плаща ремонта и да гори с 5000 бата.

На повечето места може да се направи и допълнителна застраховка, като на някои е дори включена в цената, явно това е някаква схема на Ко Тао и другите комерсиални острови, но аз не мога да си представя Тайланд без скутер, някак си много ограничено ми се вижда.

Връзка към коментар

Нищо не може да направи. Гори с 5000 бата, освен ако не го удари на молба да му намалят малко.

Често сме споменавали в темите за Тайланд, че наемането на скутер е голям риск, особено на Ко Тао. Там са си направо мафия! И да се обърне към полицай, пак няма да го огрее. Всички са в кюпа. Препоръчвам на следващите, които смятат да няемат скутери там да го правят от частници с по 3-4 мотора. Наемеш ли голям рент а байк, почти сигурно си изгорял.

 

Не бих потвърдил, че всички са в кюпа. Само със заплашване също може да се постигне резултат. Аз лично съм си връщал 3000 бата от нощен бар в Банкок. Седнахме в бара да гледаме шоуто, като на менюто пишеше, че бирата е по 100 бата. поръчахме 3 бири, но когато искахме да платим ни донесоха сметка от 5000 бата. След дълъг спор и заплашително поведение от страна на персонала свалихме сметката на 3000 бата. Когато излезохме от бара се срешнахме с един унгарец на който търсеше бар и ние го предупредихме да внимава с този бар защото са ни прецакали. Той така се ядоса, че реши да викне полиция. Като чуха около нас, че ще викаме полиция веднага изкокнаха разни хора от бара и ни върнаха 3000 бата :) В крайна сметка безплатно гледахме шоу и пихме бира :) Някой път само заплахата, че ще викнеш полиция действа. По лошо няма да стане ако викне полицай. Максимум няма да му върнат парите.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Дааа, аз също съм го ял на Ко Тао - 3000 бата. Затова този остров съм зачеркнал. И полицията е в кюпа там.

Писал съм поне 15 пъти тук - не оставяйте паспорти и/или депозит над 2-3000 бата.

Трудно се преговаря, но става. Иначе по принцип всички искат паспорти. Аз съм си оставял личната карта за гаранция например. Щото има някои глупендери там, дето не знаят защо не искаш да оставиш документ за самоличност за гаранция...

 

Иначе не съм съгласен със съветите да не се ползва моторче в Тайско. То без мотор там, лично за мен, се губи голяма част от тръпката и си като закован на едно място. Особено на големите курорти.

Редактирано от Sun4o
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Историята има развръзка. Днес синът ми е отишъл в полицията. Разказал е каква е ситуацията и полицаят е започнал да зъни разни телефони. След известно време е дошъл този от когото е нает скутера. Започнали са дълг спор. Полицай и местния "изнудвач".  Накрая след много викове и ръкомахания , полицаят е попитал сина ми съгласен ли е да му отдържат 1500бата и да му върнат 3500. И без колебание синът ми е приел. (може и да е трябвало да се пазари , но ....) И така отиват злодея и сина ми в офиса на злодея , за да му върне парите. И онзи там пак почва да крещи и не иска да му даде нищо.Събрали се хора....таксита и на местен език се вихраят скандали, който остават не разбрани за сина ми, но заплашителния тон и агресията са достатъчно красноречиви. В крайна сметка , синът ми им е казал, че ще вика пак полицая, ... и нови изблици на ярост, но ....върнати 3500 бата.

Следва бързо събиране на багажа и напускане на остов Ко Тао:)

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.