Прескочи до съдържание

Норвегия - Берген, Сеня, Лофотен.

Препоръчани мнения

Излиза малко над 1000 евро, което на трима човека е по около 350 евро на човек за 13 дни. Изглежда ми доста бюджетно.

С обществен транспорт надали може да се докара такава цена, да не говорим какво може да се види и до къде да се стигне....

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Рекапитулация на втория рентакар:

Херц от летище Тромсо за 10 дни е 4900 кр. с пълна застраховка; Пътни такси 200 кр. и бензина излезе 600 кр.

Получихте ли допълнителни шаржове за тунели, мостове и платени участъци след време или само това, което ви искаха при връщане на рент-а-кара?

И колко километра беше цялата обиколка?

П.П. А като си спомня какво слънце имахме ние в Берген...уникален ден!

Редактирано от Sun4o
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Имам няколко питанички. ;)

Може ли, да ми обясните, пътните такси веднага ли се плащат от КК или след време?

Че в Португалия от рент-компанията ни бяха дали едно устройство, сложено на предното стъкло на  колата, което отчита  тези такси.

Но цялата сметка я дръпнаха след около две седмици.

Норвежки крони оттук ли е по- добре да се купят?Гледам, има динамика в курса. :wacko:

Най-добрият ден за обмяна на Норвежка крона в Български лев е бил вторник, 21 февруари 2017. Тогава валутата е достигнала най-високата си стойност .

10 000.00 Норвежка крона = 2 222.10 Български лев

Най-лошият ден за обмяна на Норвежка крона в Български лев е бил четвъртък, 17 март 2016. Обменният курс е паднал на най-ниското си равнище .

10 000.00 Норвежка крона = 2 054.67 Български лев

Гледам тук.

Моля, препоръчайте хотел в Берген.

Редактирано от AlexandraKo
Връзка към коментар

Излиза малко над 1000 евро, което на трима човека е по около 350 евро на човек за 13 дни. Изглежда ми доста бюджетно.

С обществен транспорт надали може да се докара такава цена, да не говорим какво може да се види и до къде да се стигне....

Оги, оправи си алгебрата.5700NOK=640EUR Редактирано от Emil Chakalov
Връзка към коментар

Времето си беше студено по принцип не валеше първите 3 дена и след това като заваля не спря да вали цели 2 дни....Списъка го изпълнихме на около 60% 65%....Със сигурност ще се ходи пак .....Няма как Норвегия ми е една от топ дестинациите:-)

Може ли да ми кажеш как се казва мястото от втората снимка, изглежда уникално!

Връзка към коментар

Може ли, да ми обясните, пътните такси веднага ли се плащат от КК или след време?

Че в Португалия от рент-компанията ни бяха дали едно устройство, сложено на предното стъкло на  колата, което отчита  тези такси.

Норвежки крони оттук ли е по- добре да се купят?Гледам, има динамика в курса. :wacko:

Най-добрият ден за обмяна на Норвежка крона в Български лев е бил вторник, 21 февруари 2017. Тогава валутата е достигнала най-високата си стойност .

Най-лошият ден за обмяна на Норвежка крона в Български лев е бил четвъртък, 17 март 2016. Обменният курс е паднал на най-ниското си равнище .

Гледам тук.

Наоследък взимам от Тавекс на Главната. Супер съм доволен и досега винаги са с по-добър курс от местните, които и да са те.
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Може ли да ми кажеш как се казва мястото от втората снимка, изглежда уникално!

В Лофотенския архипелаг има много на брой уникални местенца. Най-яки са гледките от високо, защото предлагат истинска панорама и представа за фиордите. Погледнати отдолу или от корабче не е същото. Някои от тези снимки ги бях пускала в темата В момента съм, но ще ги добавя да ги има и тук.

post-181-0-83460900-1488365128_thumb.jpg

post-181-0-26067400-1488365140_thumb.jpg

post-181-0-99722700-1488365148_thumb.jpg

post-181-0-76112000-1488365170_thumb.jpg

post-181-0-12679400-1488365182_thumb.jpg

post-181-0-64020600-1488365192_thumb.jpg

post-181-0-64961900-1488365209_thumb.jpg

post-181-0-10286600-1488365229_thumb.jpg

post-181-0-90798400-1488365242_thumb.jpg

post-181-0-87862500-1488365265_thumb.jpg

post-181-0-07657600-1488365283_thumb.jpg

post-181-0-43790000-1488365295_thumb.jpg

post-181-0-80729500-1488365698_thumb.jpg

post-181-0-77115000-1488365707_thumb.jpg

• Харесвам 19
  • Браво 1
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Нееееее.  Аз говоря за двата рентакара, които са взели - 10 + 3 дни

Цената излезе съвсем прилична, очаквах да е повече предвид стандарта в Норвегия. С обществен транспорт може да е по-евтино, но там се редят гледки зад всеки завой, та колата е голямо предимство за хора като нас, които обичат да спират и да се радват на красоти по пътя. :)

И в Норвегия бяхме с устройство и ни дръпнаха парите след 2, 3 седмици.

За хотел не мога да съм полезна. Ние спахме в стая от airbnb, 62Е за трима с осигурено паркомясто. Като цяло пътуването ни беше бюджетно.

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

СНИМКИТЕ СА НЕВЕРОЯТНИ. А ИМА И ЕДНА С МНОГО ТЕОДОРИ. ДА НЕ СА ТЕ КЛОНИРАЛИ...?

Отдавна имах идея да направя нещо подобно със знамето, :) докато чаках да дойде време за качване към върха ми  дойде музата и се развихрих. А Влади гледаше отстрани и се чудеше какво точно правя. :)

След цялата тази красота видяна в Норвегия определено ще имам проблем със следващите дестинации. Да видим, сега правя голяма пауза, надявам се да рестартирам системата така да се каже. :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Снимките са страхотни, наистина. Ако пътуването в Исландия с палатките мине както трябва, веднага вдигам мерника на Норвегия за някое от следващите лета.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Е, то, кой може да се мери с Теди? :unsure: :unsure:

Снимките са много  повече от страхотни!Ама няма подходяща дума.

Такава радост за окото и душата!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Снимките са страхотни, наистина. Ако пътуването в Исландия с палатките мине както трябва, веднага вдигам мерника на Норвегия за някое от следващите лета.

За Северна Норвегия това е идеалния начин за пътуване. Имахме нощувки в палатка, в колата, в хостел и в aibbnb. Влади намери хостели за около 85Е двойна стая с обща баня. Имахме и страхотна нощувка на Сеня букната от airbnb, струваше около 45Е за тримата. Хазяинът ни, швед, беше за риба някъде на 200км, но дойде специално да ни отключи, после ни остави цялата къща на разположение и се върна към лодката и любимото си занимание. Според мен сумата получена за нощувката я даде за бензин и нищо не спечели от нас, направи го ей така, защото е супер готин. А може би го е направил, защото 2 пъти е посещавал Слънчев бряг и беше с прекрасни впечатления от България. Както и да е, имам хубав спомен от това настаняване. :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

За Северна Норвегия това е идеалния начин за пътуване. Имахме нощувки в палатка, в колата, в хостел и в aibbnb. Влади намери хостели за около 85Е двойна стая с обща баня. Имахме и страхотна нощувка на Сеня букната от airbnb, струваше около 45Е за тримата. Хазяинът ни, швед, беше за риба някъде на 200км, но дойде специално да ни отключи, после ни остави цялата къща на разположение и се върна към лодката и любимото си занимание. Според мен сумата получена за нощувката я даде за бензин и нищо не спечели от нас, направи го ей така, защото е супер готин. А може би го е направил, защото 2 пъти е посещавал Слънчев бряг и беше с прекрасни впечатления от България. Както и да е, имам хубав спомен от това настаняване. :)

Може ли да му направиш една услуга и да го препоръчаш тук? :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Е, то, кой може да се мери с Теди? :unsure: :unsure:

Снимките са много  повече от страхотни!Ама няма подходяща дума.

Такава радост за окото и душата!

Благодаря. :)  Аз наистина нямам подходящи думи, за да опиша как точно се чувствах сред цялото великолепие от багри, светлина и природа. :) Знам само, че сега каквото и да видя все нещо няма да ми достига, но дано да греша. :)

Може, ще помоля Влади да даде инфо, че той прави резервацията в последния момент. Къщата се намира в едно много откъснато село с около 20 къщи. Районът е красив. :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Получихте ли допълнителни шаржове за тунели, мостове и платени участъци след време или само това, което ви искаха при връщане на рент-а-кара?

И колко километра беше цялата обиколка?

П.П. А като си спомня какво слънце имахме ние в Берген...уникален ден!

Пътните такси пристигат 7-14 дни по-късно. Изтеглиха ги от Херц, за което ми пратиха фактура.

Гледам тук.

В Берген и Тромсо спахме бюджетно чрез Airbnb.

Казва се Томи

https://www.airbnb.com/users/show/1897331

Вилата е на о.Сеня

https://www.airbnb.com/rooms/387111

Редактирано от vlady
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Пътните такси пристигат 7-14 дни по-късно. Изтеглиха ги от Херц, за което ми пратиха фактура.

В Берген и Тромсо спахме бюджетно чрез Airbnb.

Казва се Томи

https://www.airbnb.com/users/show/1897331

Вилата е на о.Сеня

https://www.airbnb.com/rooms/387111

Влади, много благодаря! :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Гледам тук.

Крони в брой почти не ти трябват. Даже тоалетната е с кредитна карта.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Крони в брой почти не ти трябват. Даже тоалетната е с кредитна карта.

Отново ти благодаря!Ама аз, за всеки случай, ще си купя малко, обичам да си имам и в джобчето:))

Някой ще ми препоръча ли хотели в Берген и Трондхайм /или, както се пише/?:)

Връзка към коментар
Дани Магелани

Отново ти благодаря!Ама аз, за всеки случай, ще си купя малко, обичам да си имам и в джобчето :))

Някой ще ми препоръча ли хотели в Берген и Трондхайм /или, както се пише/? :)

Миналата година бях в Берген в Comfort Hotel Holberg. Намира се много близо, на 5-10 минути пеш, до рибния пазар и до фериботното пристанище. Прекрасни условия, отлична закуска, заслужава си звездите и цената на нощувката.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ние бяхме в Best Western Plus Hotell Hordaheimen, Bergen. Стаята е малка, закуската беше много богата. Помещението за закуска беше малко и някои хора се налагаше да чакат за места. Близо до рибния пазар, от гарата също дойдохме пеша-въобще из целия град се движихме пеша. Резервирахме през индийците и пак си беше цифромания.

Редактирано от bobole4e
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Хехе, сега прегледах в Букинг а, ми то, на всичките хотели пише, че са в центъра на града.:)))

Поправям се, има няколко и дето не са. :))

Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

След малко странна и светла нощ, която настъпи за кратко след полунощ, дойде утрото на най-важния ден. Денят с голямо Т или иначе казано - Тролтунга. Колко много искахме да го видим този "тролски език" само ние си знаехме. :) През час гледахме прогнозата за времето, която се очертаваше обещаваща и за двата дена. Два, защото аз не исках просто да отида и да дзакна набързо, а държах да сме там за залез и да видим цялата красота спокойно, без тълпите от стотици и хиляди ентусиасти, които се извървяват през лятото. Повярвайте има голяма разлика дали ще чакаш на опашка за снимка, която трябва да бъде претупана набързо или ще седнеш/легнеш/скачаш на воля колкото ти душа иска и ще се насладиш на момента. :girlsigh:

И така тръгнахме от Берген, а по пътя се заредиха чудни гледки на китни селца. По малко валваше и дъждец, колкото да измие и без това безумно чистата природа и да ни я покаже в пълен блясък.

post-181-0-14712200-1489098895_thumb.jpg

Фиорди, мъглички, ниски облаци, такива красоти. А колко беше зелено...

post-181-0-91391100-1489098913_thumb.jpg

Минахме град Вос и поехме надолу по Хардангер фиорд.

Чудя се дали да разказвам срамната история със запалването на колата под наем. Да уточня, че нямам предвид пожар, а включването на двигателя. :) Може да е полезно за тези, които не са карали Тойота. Та накратко този модел коли се палят като едновременно със завъртане на ключа се натиска съединителя. Ние си го знаем, защото моята кола е точно Тойота, но нали бяхме в чужбина, а там правилата от вкъщи не важат, та бързо забравихме, а и не карах аз... И се стигна до момент, в който Влади спря на някакво магазинче по пътя и после натиска бутона /ключ нямаше, модерна работа са тези норвежци/, ама тцъ, нищо не се случва. И като почна едно цъкане с език, тюхкане "кво й стана, така добре си палеше", оглеждане, въртене на ръчки, ключки всякакви и бутони, ама колата не ще и не ще. В миг на прозрение решихме на подходим като при проблем с Windows. Излязохме всички, заключихме, после отключихме и пак влязохме. :huh: Тук приликата с героите на Доньо Донев е чиста случайност. :lol: Та влизаме всички и Влади натискайки за стотен път бутона за запалване, по навик и напълно несъзнателно натисна съединителя, и о, алелуя, чудо, потеглихме. :sungum: То това хубаво, но той не се усети какво всъщност сработи и на следващото спиране ситуацията се повтори. :scratchhead: Пак излизане и влизане, щото нали, може да има някакъв по-специален номер, когато тримата магеланци са едновременно извън колата. :sclerosis: Абе голям срам ви казвам. Още се изчервявам като се сетя.

Та да продължа с Хардангер фиорд, който според нашия приятел магеланец Ботко е един от най-красивите. Често спирахме за снимки и се помотквахме, но накрая финиширахме на паркинга. Да отворя една скоба, докато не съм забравила... по пътя и двата дена постоянно настигахме и се разминавахме с разни ретро автомобили. Много на брой, супер лъскави и поддържани, предполагам са имали някакво събиране. Бяха доста интересни, а шофьорите на достолепна възраст, истинска атракция по пътя.

post-181-0-94841200-1489098934_thumb.jpg

Ииииии време за начало на трека и малко синтезирано инфо: езикът на трола - Trolltunga е скално образувание в долината Скегедал, в близост до град Одда в Норвегия. Представлява хоризонтален скален блок, издаден на 700 метра над езерото Рингедалсватнет . По форма наподобява език, от където е получил името си. Изходен пункт е ВЕЦ Скегедал, до който се стига по асфалтов път от Одда през село Тиседал. В периода 1990-2000 година туристите са ползвали фуникуляр, за да преодоляват най-стръмна част от пътеката, но след 2010 година съоръжението не се ползва. Трекът е с дължина 22км, отиване и връщане и отнема около 10 часа. Първата част е най-стръмна с около 450 м денивелация, после има второ изкачване по скала, което е по-полегато. Минава се край река и малки каскади, езера, има гледки, тук там малко сняг, а преди езика се върви през скали, камънак и вода от топящите се ледове, маркировката лесно се губи, та трябва да се внимава. По спомен денивелацията при качването е около 850м. Разходи по пътя за платени съоръжения около 280 кр на посока от Берген до Одда, паркинг за 12 часа - 200 кр, 24 часа - 400 кр. По целият маршрут има чиста вода от реката, та няма нужда от сериозно презапасяване.

Началото.

post-181-0-04415500-1489099007_thumb.jpg

post-181-0-83197700-1489099024_thumb.jpg

След първото по-стръмно изкачване.

post-181-0-31471900-1489099063_thumb.jpg

post-181-0-56949200-1489099074_thumb.jpg

После маршрута се движи край фиорд.

post-181-0-12070000-1489099100_thumb.jpg

Качихме се при отлично време, слънчево, но не прекалено. Нямаше вятър, което ни позволи да видим езерата с красиви отражения на облачета, абе идилия.

post-181-0-85556500-1489099157_thumb.jpg

post-181-0-20110100-1489099184_thumb.jpg

С пристигането се метнахме да увековечим този паметен момент със снимки, даже малко прекалихме, но нямаше много хора и се възползвахме на макс.

post-181-0-30905300-1489099203_thumb.jpg

Щрак и едно фото на езика по залез и се метнахме в палатката.

post-181-0-91432000-1489099243_thumb.jpg

Wilks не планираше нощувка горе и нямаше екипировка, но след кратък опит за слизане по тъмно, провален от липсата на ясна пътека и маркировка, прекара нощта на скала под звездите, с уормъри, завит с 2 дъждобрана. И даже спа. :):wink:

На другия ден отново снимки, зяпане и поехме надолу.

post-181-0-69547500-1489099279_thumb.jpg

post-181-0-27166200-1489099296_thumb.jpg

По пътя бързо започнахме да пресрещаме най-ранобудните туристи. Доста народ се извървя покрай нас, дори и двама българи изненадахме в засада като ги чухме да говорят на роден език.

post-181-0-55218800-1489099321_thumb.jpg

Идеята беше да слезем до обед и да хванем прословутото фери Гудванген - Флом, което ни беше почти по път, с малка отбивка от Вос, но се забавихме и не успяхме. Стръмният участък на финала на трека малко изтормози спътниците ми и така плановете се промениха, тръгнахме право към Берген.

post-181-0-46689400-1489099353_thumb.jpg

Мост, тунел и нещо, което не бях виждала досега, кръгово в тунел.

post-181-0-88919200-1489099389_thumb.jpg

post-181-0-64289400-1489099444_thumb.jpg

post-181-0-10389000-1489099454_thumb.jpg

Стигнахме достатъчно рано в Берген, за да направим кратка разходка вече при много приятно време, хапнахме на рибния пазар и после утрепани се метнахме да спим. Е, с изключение на единия магеланец, който е нощна птица и броди из апартамента до късна доба. :)

И за финал малко от моите лични емоции на Тролтунга. :)

post-181-0-87463700-1489099470_thumb.jpg

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 20
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.