Прескочи до съдържание

Какво интересно около Солун, Ксанти?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте магеланци :)

Пътуваме към Лефкада за няколко дни и на връщане ни се иска да отидем на други разни места. Критериите са следните - местата да са по или около пътя между лефкас и сандански или ако се отклоняваме да не е много...60 тина км най много. Да е интересно за възрастни без деца (сега ни се е паднало);

Гледам че солун е по средата? Какво интересно има там?

Следващите ми въпроси ще бъдат и за място за отсядане.

Разчитам на ценния ви опит и благодаря сърдечно :)
А, и инфото ми трябва скоро - пътуваме в момента и ще тръгнем да се прибираме след 4-5дни.

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Ето ти една тема за ориентир:

http://magelanci.com/topic/6676-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F/?hl=%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F

Обърни внимание на Пела и Вергина близко са ви до Солун а и са ви по-път. ;)

Ако минавате по магистралата за Солун по път са ви Янина и Метсово.

По път -30 ще мините през красивите Пили,Трикала и Каламбака-Метеора.

Места много за посещение само да кажеш какво предпочиташ,за да са по-точни съветите. :)

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 3

Само лека корекция на маршрута Лефкас - Сандански би могла да ви отведе тук, в Едеса (с българското име Воден). Очаква ви много история и ... много вода, което добре се съчетава с юлските жеги.

post-735-0-92847600-1468149136_thumb.jpg

Ксанти е доста встрани от вашия път, според мен, ако е за един ден. Всъщност за колко дни планирате да бъде "отклонението"?

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 1
Публикувано:

Корекция- ще се връщаме през златоград за смолян. Ако ще се отклоняваме за 1 ден, ни трябва нещо около средата за да раздели пътя лефкас смолян. Но може и ден по рано да тръгнем ако ме изкушите с интересни места за разглеждане....:)

Какво харесваме? - ами големи неща...от сорта на айфеловата кула, стауята на свободата, катедралата св.петър, пантеона. Неща като римския форум примерно не можем да ги оценим...дано добихте някаква идея.

Какво харесваме? - ами големи неща...от сорта на айфеловата кула, стауята на свободата, катедралата св.петър, пантеона. Неща като римския форум примерно не можем да ги оценим...дано добихте някаква идея.

Извинявай, ама след като ти нямаш идея, как може друг да помогне с такава. Очевидно е, че Гърция няма еквивалент на Айфеловата, Св. Петър или Пантеона, а по-скоро тип "строшен камък на открито". Не разбирам въпроси "искам телевизор, но не знам какъв".

А и в крайна сметка що за индивидуално пътуване е това, в което един ти дава идеята, друг нощувката, трети кръчмата. Самоучастието ми се губи.Нищо лично.

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 4
Публикувано:

А и в крайна сметка що за индивидуално пътуване е това, в което един ти дава идеята, друг нощувката, трети кръчмата. Самоучастието ми се губи.Нищо лично.

Нищо не пречи да събереш максимално много съвети, пък после да си решиш кое да игнорираш и кое не. Решението да следваш сляпо нечий друг план, също е индивидуално решение, но да не влизаме в буквалистика. Форумът е създаден за да се дават съвети, препоръки, да се споделят лични мнения и коментари. Ако искаме да сме съвсем индивидуалисти няма да си губим времето тук. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Може ли някой да ни препоръча място за спане около солун?

Около Солун има доста места за отсядане. Аз харесвам Агия Триада след летището. Спокойно, хубав плаж и близо до търговската зона на града. Въпреки, че е малко пусто и неугледно.

По пътя до Солун освен изброените може да отидете до Костур и езерото. Доста хотели и приятна почивка. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Около Солун има доста места за отсядане. Аз харесвам Агия Триада след летището. Спокойно, хубав плаж и близо до търговската зона на града. Въпреки, че е малко пусто и неугледно.

И аз я харесвам. Тази година се излъгахме да отидем на почивка в Перея - точно до летището. Огромна грешка!!! Лудница беше, особено през почивните дни.

• Харесвам 1

И аз я харесвам. Тази година се излъгахме да отидем на почивка в Перея - точно до летището. Огромна грешка!!! Лудница беше, особено през почивните дни.

В кой хотел бяхте ?

Редактирано от Ivanco
Дани Магелани
Публикувано:

Аз харесвам Агия Триада след летището. Спокойно, хубав плаж и близо до търговската зона на града. Въпреки, че е малко пусто и неугледно.

Спряла съм се на Агия Триада за малък престой преди полета ми Солун - Санторини. Ще пътувам с обществен транспорт от София до там през Солун. Можете ли да ми дадете съвет как да пътувам от Солун до Агия Триада. На колко километра е летището и има ли на това "пусто и неугледно" място таксита? Блогодаря за всеки съвет!

Публикувано:

В кой хотел бяхте ?

В апартамент, наехме го през airbnb.

Спряла съм се на Агия Триада за малък престой преди полета ми Солун - Санторини. Ще пътувам с обществен транспорт от София до там през Солун. Можете ли да ми дадете съвет как да пътувам от Солун до Агия Триада. На колко километра е летището и има ли на това "пусто и неугледно" място таксита? Блогодаря за всеки съвет!

Има градски транспорт от летището, но сайтът им е толкова неразбираем, че аз не се ориентирах.

Не е пусто и неугледно, много е приятно даже. Ето го: https://www.google.bg/maps/place/%D0%90%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%B4%D0%B0+570+19,+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F/@40.4969235,22.8713558,16z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x14a81658d056962b:0xe7bac6fc3196fd1e!8m2!3d40.4999888!4d22.8766281?hl=bg

Ето го и сайта на гр.транспорт: http://oasth.gr/

Публикувано:

Може да пътувате с автобус, който тръгва от гарата № 71. Минава цялото крайбрежие след летището. От миналата година пуснаха отново и корабче от пристанището до Неи Епиватес до Агия Триада. Такси може да си викнете от хотела, както навсякъде.

Според мен най- впечатляващото нещо, което може да видите по пътя са манастирите на Метеора. По това време обаче сигурно голите скали са така напечени, че ще бъдете като във фурна.

Много близо до магистралата, на около 70 км. на югозапад от Солун е древната македонска столица Вергина с прословутите си гробници.

На около 60 км на север от Вергина пък се намира Едеса, известна най- вече с прословутия си водопад. Ако искате да останете да нощувате някъде ви съветвам да останете в близкото курортно селище Kato Loutraki, където цените са добри и може да си направите страхотни бани. Освен това долу- горе ще сте минали около 40 % от пътя си.

По пътя от Едеса за Солун пък ще може да минете и през древната Пела, която също е била столица на македонската държава, но в интерес на истината само музея си заслужава. Останките не са нещо особено.

Подходящо място, което може да посетите и ви е по пътя е и Кавала, който е хубав град, а в непосредствена близост до него (около 20 км на север) е древният Филипи, който някога е бил наистина огромен град. Гърците са се постарали да изровят доста и посещението определено си заслужава. В близост до Филипи (от другата страна на хълма) се намира и едно селце Lidia, където има баптистериум т.е. там само кръщават деца. Не е нещо особено, но точно до него са открити древни олтари, поради което се счита, че Апостол Павел е кръщавал първите християни по тези земи именно в близката рекичка.

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 5
Публикувано:

Описанието е много хубаво, ако може да добавя още нещо по същото трасе.

Още с тръгването до Превеза е Никополи античен град от времето на Октавиан Август. Следва Янина където има прекалено много за гледане свързано с Али паша, острова, крепостта, музеи, пещерата. Другите места са споменати освен накрая, най-новото откритие в Гърция, Амфиполис. Това е древно селище-държава датиращо още преди нашата ера. Намира се до Амфиполи, където има и музей. Близо е до река Струма където малко след това тя се влива в морето. На минутки ви е от пътя.

Питахте за Ксанти, няма много, но може да посетите Къщата на сенките. Ще видите нещо много интересно от художника Ваитсис. Има и един фолклорен музей в имението на двама братя, доста интересен.

Солун и Кавала изискват отделна програма. Има и много други по-малко известни и интересни по пътя, като музеите в Гревена и още един открит град  до Кастри. Изобилие от църкви и манастири.  В Козани също има музей и малко за разглеждане. Както и споменатата от мен Кастория.

След това освен вече написаните има и едно много красиво градче Негуш, Наоуса. На пътя е и Бер, с няколко музея и близките Вергина и Пела.

Може още да се пише, но това са си съвсем други специални пътувания.

• Харесвам 1
Публикувано:

Една от големите забележителности по пътя ще ви е пътя Ксанти - Златоград:).

В смисъл малко е филм на ужасите. Особено последните 7 км преди границата.

Знаете ли това? Че да не се изненадате:)

Публикувано:

Благодаря на всички които се включиха с полезно инфо. Пътуваме днес, резервирахме хотел в солун през букинг. Вероятно ще имаме време да видим 2-3 неща като пристигнем.Дано уцелим хубава таверна довечера, че снощи доста се разочаровахме.

Не знаехме че пътя до златоград е лош. В смисъл има дупки ли?

Публикувано:

Не, тесен, еднолентов, с много остри завои и около 20% наклон. И денивелация 700-800 метра. Нищо работа:)

Публикувано:

Алтернативата е през Маказа. Така ще може да видите Порто Лагос и розовите фламинга. Там има и плаж и езеро и природни резервати. А Пътят през Златоград не е такова страшилище. Сънчо го минава с "фургон" та му е гадно. С лека кола не е такъв зор. Пък и е все още нов/читава настилка/. Там има една село Термес с гореща вода за киснене и нещо като малко курортче около нея. 
​Но на добър път.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.