Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

Това за тук ли е или за темата за Коронавируса? 

Искам да попитам, че да си бюджетирам...

Ако тръгнем семейството за Гърция, трябва да си платя pcr тестове (частна лаборатория или държавна, но пак "платено", а не с направление през НЗОК)

Ако се окажат положителни, но примерно сме добре (доколкото може да се чувствам добре, че вместо на плажа, ще седя вкъщи), трябва да се самокарантинираме за две седмици. До тук ясно. Обаче ще трябва ли семейството сами на наши разноски след 7 или 14 дни или не знам след какъв период да си направим тестове отново? И ако след 14 дни са пак положителни, отново да си плащаме тестването? И пак, и пак докато са отрицателни?

Гледам за други държави хора пишат, че те тестват като влезеш, след седем дни пак. Но тук говорим за доброволното тестване, което аз си го плащам, но информацията все пак отива в Регионалната здравна инспекция и статистиките.

В смисъл, проваленото пътуване до Гърция сме го преживели, отказали сме се да ходим където и да е, нямаме близки, с които да контактуваме лице в лице (в чужбина са), че да мислим да не ги заразим, работим от къщи и т.н. Колко тестове още трябва да има минимум след първия положителен?

Искам да си направя сметка колко би струвало на домакинството, ако решим да ходим и нещо се обърка.

Публикувано:
4 minutes ago, Coo said:

Това за тук ли е или за темата за Коронавируса? 

Искам да попитам, че да си бюджетирам...

Ако тръгнем семейството за Гърция, трябва да си платя pcr тестове (частна лаборатория или държавна, но пак "платено", а не с направление през НЗОК)

Ако се окажат положителни, но примерно сме добре (доколкото може да се чувствам добре, че вместо на плажа, ще седя вкъщи), трябва да се самокарантинираме за две седмици. До тук ясно. Обаче ще трябва ли семейството сами на наши разноски след 7 или 14 дни или не знам след какъв период да си направим тестове отново? И ако след 14 дни са пак положителни, отново да си плащаме тестването?

Гледам за други държави хора пишат, че те тестват като влезеш, след седем дни пак. Но тук говорим за доброволното тестване, което аз си го плащам, но информацията все пак отива в Регионалната здравна инспекция и статистиките.

В смисъл, проваленото пътуване до Гърция сме го преживели, отказали сме се да ходим където и да е, нямаме близки, с които да контактуваме лице в лице (в чужбина са), че да мислим да не ги запазим, работим от къщи и т.н. Колко тестове още трябва да има минимум след първия положителен?

Искам да си направя сметка колко би струвало на домакинството, ако решим да ходим и нещо се обърка.

Не мога да ви отговоря на въпросите, мога да споделя моя опит, може да ви е полезен - моят син се върна от бг море преди две седмици с хрема. Беше с още две момчета, в една стая, 7 дни, които също се върнаха с хрема. След направени тестове се оказа, че другите две момчета са с коронавирус. Звъняли им от РЗИ, не са идвали по къщите, казали им да стоят под карантина 14 дни, заедно с един родител по избор. Другият родител можело да си ходи на работа 🙂  Аз лично звънях на РЗИ, на личния лекар, обясних ситуацията, казаха ми, че моят син не трябва да е под карантина, но може да си направи тест срещу заплащане в лаборатория по избор?! Моят син е с отрицателен тест. На 14-тия ден едно от другите две момчета си е направило отново тест срещу заплащане и е негативен. 

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:

Ако първия тест е положителен се самокарантинираш, след 14 дни идват от РЗИ да те тестват за тяхна сметка и ако не ти звъннат до 24 часа, значи теста е бил отрицателен. Обаждат се само ако е положителен теста. Информацията е проверена с близък от миналата седмица.

• Харесвам 2
Публикувано:

@oli_mali първият тест как е бил, по преценка на лекаря или самия ти близък е ходил да се тества (напр. Неразположение, планове за пътуване и т.н.) и в кое РЗИ - София или друг град? 

@Eva evaказва, че при нейния син и момчето, сами са ходили "на частно" след морето и не са ги търсили от РЗИ, родителите на детето сами са инициирали и платили втория тест, а на другото - не са тествали изобщо след 14 дни... Това за София предполагам?

Публикувано:

Да, ние и другите две момчета сме от София. Аз много се изненадах, че моят син е контактен с доказано болни деца и нито го карантинираха, нито го изследваха, нито изобщо го потърсиха от РЗИ, пък си имаше хрема и болно гърло. Второто болно момче утре ще ходи на тест, но не знам дали отново ще се заплаща или безплатно.

• Харесвам 1
Публикувано:
12 minutes ago, Eva eva said:

Да, ние и другите две момчета сме от София. Аз много се изненадах, че моят син е контактен с доказано болни деца и нито го карантинираха, нито го изследваха, нито изобщо го потърсиха от РЗИ, пък си имаше хрема и болно гърло. Второто болно момче утре ще ходи на тест, но не знам дали отново ще се заплаща или безплатно.

А на тези момчета родителите имат ли вирус? Защо са се тествали? Да не би те да са били контактни на заразен родител и до там проследяването на веригата контактни лица да е спряло. 

Публикувано:
1 minute ago, ДиянаВ said:

А на тези момчета родителите имат ли вирус? Защо са се тествали? Да не би те да са били контактни на заразен родител и до там проследяването на веригата контактни лица да е спряло. 

Не, родителите не са болни. Тествахме децата когато се върнаха от море , защото имаха хрема.

• Замислям се 1
Публикувано:
21 minutes ago, Eva eva said:

Не, родителите не са болни. Тествахме децата когато се върнаха от море , защото имаха хрема.

Добре, но ти не тества сина си, защото има хрема, а защото ти бяха казали, че другите момчета са с положителни тестове за ковид. Може да има и нещо друго в тази история, което ти е спестено. В случая за добро🙂

Публикувано:
1 minute ago, ДиянаВ said:

Добре, но ти не тества сина си, защото има хрема, а защото ти бяха казали, че другите момчета са с положителни тестове за ковид. Може да има и нещо друго в тази история, което ти е спестено. В случая за добро🙂

Ха, така е. Тествах го след като стана ясно, че другите деца са болни. Мислиш, че може да има и болни родители? 

Публикувано:
6 minutes ago, Eva eva said:

Ха, така е. Тествах го след като стана ясно, че другите деца са болни. Мислиш, че може да има и болни родители? 

А не. Просто разсъждавам, че веригата контактни лица, може да е спряла преди сина ти и затова да не е попаднал в схемата с карантините. 

Аз не бих се тествала нито при хрема, нито при болящо гърло, както и детето си🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 часа, Coo каза:

@oli_mali първият тест как е бил, по преценка на лекаря или самия ти близък е ходил да се тества (напр. Неразположение, планове за пътуване и т.н.) и в кое РЗИ - София или друг град? 

Сам отиде да се тества, защото като се върна от нашето море 2 дни имаше температура над 39 градуса и теста му се оказа положителен. Заедно с него карантинираха и съквартиранта му за 14 дни като при него само накрая го тестваха, защото нямаше симптоми. За София става въпрос.

Публикувано:

За мен това доброволно тестване,  когато си се разболял е непонятно. Когато ние в къщи и тримата се разболяхме още в началото на пандемията се обадихме по телефона на личния лекар, както бяха инструкциите. Той ни извика на преглед,  направи ни ренгенова снимка и реши,  че не е ковид. Не ни прати на тест, и ние дори и не си помислихме да ходим и да се тестваме доброволно. Изкарахме каквото беше и толкова. Ако сега се разболеем по същия начин,  аз не знам защо проявявате такава самоинициатива,  нали за това са лекарите, трябва да се започне от тях.

• Харесвам 1
Публикувано:

В началото нямаше тестове достъпни за всички. Сега предполагам е по-вероятно лекарят да те прати на тест, ако имаш симптоми

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 16 минути , neuromancer каза:

В началото нямаше тестове достъпни за всички. Сега предполагам е по-вероятно лекарят да те прати на тест, ако имаш симптоми

Може и така да е, но той трябва да ме прати, не аз да ходя сама пожелание. 

Публикувано:

Ами не е точно така с назначаването на тестове в момента. Детето ми (става на три години след няколко месеца) от месец има различни симптоми. Първо хрема за седмица и нещо. После зачервено гърло. Сега е с температура от няколко дни. Може да е коронавирус, може и да е всичко друго, на с дете, което не пазя особено, все нещо му има, ако не виси сопол от носа, ще е посран. Личната му лекарка (по НЗОК, би му ваксини като бебе, издава бележки за детската ясла, иначе като боледуваше преди, понеже тази много много не лекуваше, а ние доста пътувахме, за да го закрепя преди пътуване, ходех си на частни лекари, но от познати знам че сега с частните е сложно, този месец не пътуваме и не съм опитвала частен) Та личната на детето нито един път не иска да го преглежда. Лекува по телефона. В яслата сестрата казва, че му е зачервено гърлото, аз го предавам по телефона 🙂 Предписва по телефона разни стимуланти, капки, пръскалки и това е. Този петък като й звъннах за температурата по телефона, личната му ми каза, че ако и другата седмица е зле, трябва да му направя pcr тест и тогава може да го прегледа. От приятели с дете знам, че и частните педиатри сега приемат само с тест.

Аз също доброволно, ако не се налага, не искам да си стресирам детето с тестове. В този аспект съм безкрайно благодарна на личната му, че не ме юрка всеки път да му правя тест и да го преглежда лице в лице. За pcr се бърка брутално навътре, ходи разправяй на двегодишно да не мърда. И да има корона, все тая, няма специални лекарства, ще го избутаме и това, като още 36 други вируси и настинки за последните две-три години.

Затова аз в момента си смятам и бюджетирам, ако температурата я държи и в понеделник, явно ще се ходи да му бъркат, че да го прегледа наистина. В този случай всички да си направим. Ако са отрицателни, газ за Гърция. Ако са положителни, колко пъти още ще е нужно да плащам тестове за домакинството.

ПС: Да, да, личната отговорност да не заразим някой, ама няма кой, детето го спрях от градината засега, избухва вкъщи, а като гледаш дете, всяка свободна минута наваксваш със задачите си от дистанционна работата на "пълен работен ден", който често прелива в нощ и никакво време и енергия не остава за срещи с каквито и да е хора. 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Coo каза:

Ами не е точно така с назначаването на тестове в момента. Детето ми (става на три години след няколко месеца) от месец има различни симптоми. Първо хрема за седмица и нещо. После зачервено гърло. Сега е с температура от няколко дни. Може да е коронавирус, може и да е всичко друго, на с дете, което не пазя особено, все нещо му има, ако не виси сопол от носа, ще е посран. Личната му лекарка (по НЗОК, би му ваксини като бебе, издава бележки за детската ясла, иначе като боледуваше преди, понеже тази много много не лекуваше, а ние доста пътувахме, за да го закрепя преди пътуване, ходех си на частни лекари, но от познати знам че сега с частните е сложно, този месец не пътуваме и не съм опитвала частен) Та личната на детето нито един път не иска да го преглежда. Лекува по телефона. В яслата сестрата казва, че му е зачервено гърлото, аз го предавам по телефона 🙂 Предписва по телефона разни стимуланти, капки, пръскалки и това е. Този петък като й звъннах за температурата по телефона, личната му ми каза, че ако и другата седмица е зле, трябва да му направя pcr тест и тогава може да го прегледа. От приятели с дете знам, че и частните педиатри сега приемат само с тест.

Аз също доброволно, ако не се налага, не искам да си стресирам детето с тестове. В този аспект съм безкрайно благодарна на личната му, че не ме юрка всеки път да му правя тест и да го преглежда лице в лице. За pcr се бърка брутално навътре, ходи разправяй на двегодишно да не мърда. И да има корона, все тая, няма специални лекарства, ще го избутаме и това, като още 36 други вируси и настинки за последните две-три години.

Затова аз в момента си смятам и бюджетирам, ако температурата я държи и в понеделник, явно ще се ходи да му бъркат, че да го прегледа наистина. В този случай всички да си направим. Ако са отрицателни, газ за Гърция. Ако са положителни, колко пъти още ще е нужно да плащам тестове за домакинството.

ПС: Да, да, личната отговорност да не заразим някой, ама няма кой, детето го спрях от градината засега, избухва вкъщи, а като гледаш дете, всяка свободна минута наваксваш със задачите си от дистанционна работата на "пълен работен ден", който често прелива в нощ и никакво време и енергия не остава за срещи с каквито и да е хора. 🙂

Ами щом твоята лекарка така ти казва, но не е редно да те праща на тест за твоя сметка. Теста трябва да е безплатен с талон от нея, тези тестове са за желаещите да пътуват. За тези месеци и толкова често щом боледува детето ще дадеш доста пари за тестове. А и като гледам на пандемията не и се вижда края.

• Харесвам 1
Публикувано:

Заповед на Ананиев не дава право на личните лекари да дават направление за безплатно тестуване. Същата заповед дава право служителите на РЗИ да преценят необходимоста и да назначат безплатно тестуване.

• Харесвам 4
Публикувано:

Размина се да ни бутнат клечките. Няма да тествам детето. Падна му температурата след няколко дни панадоли и нурофени и се оправи... Засега. 🙂

• Харесвам 6
  • Браво 3
Публикувано:

С прискърбие установих, че инструмента за стабилизиране на "разклатени" видеоклипове в модула за редактиране на Youtube, който вършеше чудесна работа, вече е го няма. :sad:  Явно производителите на платен софтуер с подобни функции нещо са ги натиснали, или пък самите те имат такъв, иначе не мога да си го обясня ...
Както и да е, въпросът ми в тази връзка е за препоръка за някакъв инструмент за стабилизиране на видеоклипове, да е свободен/безплатен или да работи онлайн, и който да е по-семпличък и "юзърфрендрли", а не да има 1000 настройки и да се налага да се четат 50стр. инструкции или 10 обучителни клипа. 
Пробвам Shotcut , обаче нещо резултатите  не са много добри и доста далеч от това, което се постигаше лесно в Youtube. :rolleyes:

Публикувано:

някой знае ли или къде точно мога да прочета кои кръстовища в София са блокирани, предполагам че и утре ще са?

щеше ми се утре да си отида до офиса в източна София, а аз съм в южна, гледам в google maps много червени точки по пътя, но не знам дали това са блокади, а ако са - изобщо не мога да измисля алтернативен маршрут

Публикувано:
преди 2 минути , antea каза:

някой знае ли или къде точно мога да прочета кои кръстовища в София са блокирани, предполагам че и утре ще са?

щеше ми се утре да си отида до офиса в източна София, а аз съм в южна, гледам в google maps много червени точки по пътя, но не знам дали това са блокади, а ако са - изобщо не мога да измисля алтернативен маршрут

Точна информация не мога да намеря, но може да ти е от полза, че днес минахме от бул.България през стадиона, телевизионната кула и се спуснахме към мол Сердика, за да се качим на Цериградско шосе. Реално от там минава сега и градския транспорт, защото засякохме автобуси 204 и 76. 

• Благодаря 1
Публикувано:

благодаря , точно този маршрут ползвам, но на картата излизаше в червено и кръговото на телевизионната кула и помислих, че и там е блокирано

Публикувано:
1 hour ago, antea said:

Днес като се прибирахме в София следобед Цариградско беше напълно затворено от детелината на Ропотамо до Орлов и в двете посоки. Ние минахме през Подуяне, Сточна гара, Лъвов мост и нямаше проблем. 

Палатките са на площада пред Министерски съвет, но през Мария Луиза можеш да минаваш, Стамболийски до Св.Неделя също не е затворено.

По жълтите павета може да се минава само, ако пресичаш от малките улички. 

Пл. Македония го затварят само вечер за малко, той си е отворен за движение (засега).

Раковска е отворена и движението е добро.

По Гурко и Шишман стават задръствания, там багери някакви копаеха миналата седмица, не е от протестите. 

Ние живеем в центъра и сутрин детето го водя на ясла с кола, че пешком един час път ни отива. Трафикът е кофти, но за щастие е август и не е невъзможен.

Ако имаш възможност, ползвай метро поне в някои отсечки от маршрута ти.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Бих вметнала и че ситуацията е динамична и може би вечер могат да се очакват допълнителни затваряния.

Един път ме свари затваряне на Сливница (и Ботев, посока център) малко преди 22 часа. Бяхме блокирани десетина минути (някои взеха да обръщат) и полицията явно успя да ни освободи преминаването.

Миналата седмица пък след 22 ме свари затворен Черни връх при НДК - колите се изнизваха с кратък заден и през насрещното на еднопосочна уличка в Лозенец.

• Харесвам 2
Публикувано:

Някой знае ли кои са официалните служби, които регистрират новородените и умрелите в България?
Замислих се одеве колко ли хора се раждат и умират дневно в България, от време на време попадам на разни статистики из нета и се зачудих от къде ли ги вземат тия данни (те общо взето са все обобщено за годината), та питането ми по-конкретно е дали случайно тия власти (явно има такива), които броят колко човечета се раждат и умират на ден ги отчитат някъде из интернет пространството, че да видя как върви България и кога ще ѝ се свършат мъките с българчетата!

• Замислям се 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.