Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 6 минути , KrumKrumov каза:

Някой знае ли кои са официалните служби, които регистрират новородените и умрелите в България?

Цък

Цитат

от къде ли ги вземат тия данни (те общо взето са все обобщено за годината), та питането ми по-конкретно е дали случайно тия власти (явно има такива), които броят колко човечета се раждат и умират на ден ги отчитат някъде из интернет пространството, че да видя как върви България и кога ще ѝ се свършат мъките с българчетата!

цък

Публикувано:
преди 12 минути , KrumKrumov каза:

Някой знае ли кои са официалните служби, които регистрират новородените и умрелите в България?
Замислих се одеве колко ли хора се раждат и умират дневно в България, от време на време попадам на разни статистики из нета и се зачудих от къде ли ги вземат тия данни (те общо взето са все обобщено за годината), та питането ми по-конкретно е дали случайно тия власти (явно има такива), които броят колко човечета се раждат и умират на ден ги отчитат някъде из интернет пространството, че да видя как върви България и кога ще ѝ се свършат мъките с българчетата!

НСИ се нарича. По около 100 хиляди починали лица и 60 хиляди раждания на година.

Публикувано:
преди 47 минути , KrumKrumov каза:

Замислих се одеве колко ли хора се раждат и умират дневно в България, от време на време попадам на разни статистики из нета и се зачудих от къде ли ги вземат тия данни (те общо взето са все обобщено за годината), та питането ми по-конкретно е дали случайно тия власти (явно има такива), които броят колко човечета се раждат и умират на ден ги отчитат някъде из интернет пространството, че да видя как върви България и кога ще ѝ се свършат мъките с българчетата!

В началото на всяка година, всяко здравно заведение/ отнася се и за частните кабинети, клиники и центрове/, подава статистически отчет в отдела по статистка на РЗИ, за изтеклата година. Отчетите са задължителни. А те си ги обобщават и подават на НСИ.

В тези отчети има 12345678 хиляди графи, колонки и графички и всички  тези данни за раждаемост, смъртност, заболеваемост- по възрастови групи се вземат оттам. 

За това, може да се направи справка по години, но си мисля, че за новородени/починали, може да се направи справка в ЕСГРАОН - тоест, ако има за по- кратки периоди, ще е оттам.

• Харесвам 1
Публикувано:

Има ли магеланци,които няма да се ваксинират за Ковид и дори това да значи край на пътуванията им зад граница евентуално.

• Замислям се 1
Публикувано:

Аз нямам психически проблем с ваксини ,а  за Ковид специално , пръв бих се наредил на опашка с цялото  семейство.

• Харесвам 3
Публикувано:

Ам..., ако не се налага, бих се въздържала. Много е рано още за разработването на ваксината. За да стане едно нещо лекарство му трябва доста дълъг период на проучване, а тук (в този конкретен случай) всичко е малко "на юруш", та ...

• Харесвам 15
Публикувано:
На ‎2‎.‎8‎.‎2020‎ г. в 19:26, KrumKrumov каза:

Както вече са ти отговорили - ЕСГРАОН (популярното) е официалната служба. Точното й наименование е ГД ГРАО (Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване") в МРРБ (Министерство на регионалното развитие и благоустройството)

Но, по стар български обичай, данните, които журналистите цитират обикновено са взети от НСИ.

И в тях е възможно да има известни отклонения.

Напр. Брой български граждани родени за едикоя си година. Ама сега живи ли са? А къде са родени - в БГ или в чужбина. … някакви си подробности. Важното е да плеснем едни числа...

Същото е и за починалите...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 часа, dimitrov6 каза:

Има ли магеланци,които няма да се ваксинират за Ковид и дори това да значи край на пътуванията им зад граница евентуално.

Най-оптимистичните прогнози са ваксина да има средата на 2021. Честно казано се съмнявам да има подобна забрана, защото в началото ваксините ще са дефицитни. Освен това дори в Европа има много луди анти-ваксъри, така че подобно нещо още по-трудно ще мине. Например във Франция са си към 50%. Аз със сигурност няма да съм от първите наредили се на опашката, въпреки че не съм анти-ваксър. Истината, е че в нормални условия, когато няма златен дъжд от финансиране и високи обществени очаквания, една ваксина отнема към 10 години да се изработи.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 6 часа, dimitrov6 каза:

Аз със сигурност няма да се ваксинирам. Въобще не очаквам това да стане задължително условие за пътуване-или ще останат негативните тестове или всичко по-скоро ще отпадне. По принцип съм привърженик на всякакви ваксини-имам почти всичко, което и където са измислили 🙂 но точно тази няма да я бъде. Докато я пуснат масово, вируса отдавна ще е  мутирал. Ще е нещо като грипните ваксини в момента-слагаш една и после се разболяваш от друг щам на грипа, за който ваксината ти не действа.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

аз пък доста пъргаво смятам да затичам към аптеката, стига да има ваксина ей така със свободен достъп, някакси шансът да има неблагоприятни ефекти в момента ми изглежда доста по-малък от вероятността да го прихвана някъде и шанса да се получат тежки усложнения

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 часа, dimitrov6 каза:

Ами, към настоящия момент има много неизвестни:

- колко време ще трае ваксината;

- противопоказания;

- гаранция или пак ще се разболее човек, ама уж по-леко...

- все пак и малко реални отзиви, а не само данни на бъдещия производител.

- ...

Но, отговорът ми е по-скоро - Да, с приоритет за майка ми, баща ми … и тъщата (няма как).

т.е. аз съм  на мнението, че ваксините помагат. И имам крайно негативно мнение за хората, които ги отричат. Ама много крайно, май и друг път съм го писал - почти като към престъпления срещу човечеството.

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 10 минути , antea каза:

някакси шансът да има неблагоприятни ефекти в момента ми изглежда доста по-малък от вероятността да го прихвана някъде и шанса да се получат тежки усложнения

Рискът е трудно да бъде преценен. Като правиха срезови излседвания в Пловдив и Бургас преди 2 месеца се оказа, че около 1% от хората имат анти-тела и вече са имали някакъв досег с вируса. Така че реално процентът на тежки усложнения е много по-нисък от това, което показва официалната статистика.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

@tch това е така, стига да не познаваш някого с усложнения, и тогава дори и подсъзнателно си уплашен доста повече и благоприятният шанс ти изглежда по-скоро абстрактен

Публикувано: (редактирано)

Моля, без лични мнения, спекулации и интерпретации относно вируса. Ваксинираната риба е мноооого далече в океана, за да мислим по каква рецепта да я пържим. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 3
  • Смея се 4
Публикувано:

На мен ми трябваха повече от 50 години, за да узрея за противогрипна ваксина - вече съм се решила!

За противоковидна ще мисля в следващите 50.

• Харесвам 2
Публикувано:

Някой може ли да ми препоръча атракционен полет със самолет около София, дистанция макс. до около Пловдив и централна България? Може и около Бургас, ще пътуваме натам в средата на месеца вероятно.

Условието е да качват малки деца (под 100см височина, не е навършил три години) и да няма изисквания за носене на маска по време на полета. Искам да ни натоварят детето, баща му и мен, едно кръгче за 20-30-40мин, колкото детето да се накефи.

Все небето гледа милото, много се радваше преди, а сега с всички изисквания, перспективата ни за нормален пътнически полет за екскурзия някъде не е добра.

Публикувано:
преди 2 минути , Coo каза:

Някой може ли да ми препоръча атракционен полет със самолет около София

Във фейса са ми излиза реклами на тези https://fly-scenic.com/панорамни-полети/  
Нямам лични впечатления и не знам как стои въпросът с децата, може да попиташ.

• Харесвам 2
Публикувано:

@Фичо ще го бъде с тези хора изглежда. 🙂 Благодаря за линка! Предупредиха, че вероятно ще е малко шумно, нямат антифони, но можело и с тапи в ушите да го наместя, ако ни е шумно. Остана да проверят за маските за детето как стоят нещата, но мисля, че за 30мин с маска ще издържи неолигавена:) Сега с баща му ще говоря и ще измислим ден, зависело от метеорологичните условия да е хубаво времето:) 

• Харесвам 6
Публикувано:

През април, в най-голямата суматоха, дъщеря ми си изгуби личната карта в Германия. Ходи и в тяхната полиция да го обяви, писа и на бг-посолството. Отговориха й да си кара с паспорта докато пуснат самолетите и тогава, като си дойде в Бг, да вади нова. Аз пък звънях до нашето РПУ необходимо ли е нещо да правя аз тук /с пълномощно съм/, но ми казаха същото - нищо, като си дойде - тогава.

Днес минах през РПУ-то да питам кога са по-малки опашките, бяха любезни, обясних случката. Казаха ми, че ще бъде глобена, щом не е обявила картата за невалидна.

Ако имате опит в такива ситуации - има ли начин да избегне глобата? Бях чувала, че за изгубена карта глобяват, а за открадната - не, но в сайта на МВР друго пише.

А това, че е написала мейл до посолството достатъчно ли е като аргумент да не бъде глобена? Или за да спаси глобата трябва да излъже, че вчера е открадната?

https://www.mvr.bg/yambol/административни-услуги/административни-услуги-за-граждани/документи-за-самоличност/при-изгубване-кражба-повреждане-или-унищожаване-на-лична-карта-или-паспор

Публикувано:
преди 14 минути , noshtna_ptica каза:

През април, в най-голямата суматоха, дъщеря ми си изгуби личната карта в Германия. Ходи и в тяхната полиция да го обяви, писа и на бг-посолството. Отговориха й да си кара с паспорта докато пуснат самолетите и тогава, като си дойде в Бг, да вади нова. Аз пък звънях до нашето РПУ необходимо ли е нещо да правя аз тук /с пълномощно съм/, но ми казаха същото - нищо, като си дойде - тогава.

Днес минах през РПУ-то да питам кога са по-малки опашките, бяха любезни, обясних случката. Казаха ми, че ще бъде глобена, щом не е обявила картата за невалидна.

Ако имате опит в такива ситуации - има ли начин да избегне глобата? Бях чувала, че за изгубена карта глобяват, а за открадната - не, но в сайта на МВР друго пише.

А това, че е написала мейл до посолството достатъчно ли е като аргумент да не бъде глобена? Или за да спаси глобата трябва да излъже, че вчера е открадната?

https://www.mvr.bg/yambol/административни-услуги/административни-услуги-за-граждани/документи-за-самоличност/при-изгубване-кражба-повреждане-или-унищожаване-на-лична-карта-или-паспор

Няма ли протокол от немската полиция?

Публикувано:

Не, само са й искали адреса - ако се намери картата, да й я пъхнат в пощенската кутия!!!

Аз онемях, но се оказа, че точно така процедурирали и с немските "другарчета".

Публикувано:
преди 21 минути , noshtna_ptica каза:

Не, само са й искали адреса - ако се намери картата, да й я пъхнат в пощенската кутия!!!

Аз онемях, но се оказа, че точно така процедурирали и с немските "другарчета".

Тогава единственият начин е да си измисли правдива история как е била открадната, защото по принцип снемат показания ( все пак е извършено престъпление). Друг въпрос е дали си заслужава. Ако ченгето не е някой кретен ще сложи минималната глоба от 30лв.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 13 часа, Coo каза:

Някой може ли да ми препоръча атракционен полет със самолет около София, дистанция макс. до около Пловдив и централна България? Може и около Бургас, ще пътуваме натам в средата на месеца вероятно.

Условието е да качват малки деца (под 100см височина, не е навършил три години) и да няма изисквания за носене на маска по време на полета. Искам да ни натоварят детето, баща му и мен, едно кръгче за 20-30-40мин, колкото детето да се накефи.

Все небето гледа милото, много се радваше преди, а сега с всички изисквания, перспективата ни за нормален пътнически полет за екскурзия някъде не е добра.

За юбилея на баща ми му подарихме 1 час полет от Лесново (това беше преди 7 години; цената беше фикс за времетраене; времетраенето го броят от качване, рулиране, полет и кацане, макс 3 пътника, полетът по спомен беше язовир Искър-Рилски езера-Ихтиманско-Лесново; в зависимост от времетраенето имаше различни фиксирани маршрути, като не сме питали за наш маршрут; баща ми е пилотирал по част от маршрута). Баща ми все още на профилната си снимка във вайбър е със снимка от самолета 🙂

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

@Oldkozel много добре звучи! мисля, че е същата фирма - излита от Лесново. Искър/Панчарево около 30 мин полет към 300-350 лв за трима ни (според това дали е делничен ден или уикенд). Имаха и по-дълги, към час, точно с Рилските езера, но препоръчаха с детето да видим първо на краткото как ще реагира, няма ли да реве от шума, няма тоалетна естествено и т.н., и т.н. Казаха, че ако е много разстроено, няма проблем да обърне пилота и да си кацнем и на 5тата минута. Аз ще му сложа памперс, в случай, че нещо нали, няма три години все пак 🙂 Седалките са 1пилот+1 пътник до него, 2 седалки за пътници отзад. За пилотиране не казаха нищо, би било велико, който е седнал отпред да покара (аз съм "пилотирала" малък самолет в чужбина и беше много забавно 🥰  ) На баща му снощи като казах и беше готов да ходим още днес, но трябва на детето малко да поговоря за шум, самолети, че да не опищи всичко неподготвен. Вероятно ще го направим другата седмица според метеорологичните условия. 🙂

• Харесвам 2
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.