Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 10 часа, noshtna_ptica каза:

През април, в най-голямата суматоха, дъщеря ми си изгуби личната карта в Германия. Ходи и в тяхната полиция да го обяви, писа и на бг-посолството. Отговориха й да си кара с паспорта докато пуснат самолетите и тогава, като си дойде в Бг, да вади нова. Аз пък звънях до нашето РПУ необходимо ли е нещо да правя аз тук /с пълномощно съм/, но ми казаха същото - нищо, като си дойде - тогава.

Днес минах през РПУ-то да питам кога са по-малки опашките, бяха любезни, обясних случката. Казаха ми, че ще бъде глобена, щом не е обявила картата за невалидна.

Ако имате опит в такива ситуации - има ли начин да избегне глобата? Бях чувала, че за изгубена карта глобяват, а за открадната - не, но в сайта на МВР друго пише.

А това, че е написала мейл до посолството достатъчно ли е като аргумент да не бъде глобена? Или за да спаси глобата трябва да излъже, че вчера е открадната?

https://www.mvr.bg/yambol/административни-услуги/административни-услуги-за-граждани/документи-за-самоличност/при-изгубване-кражба-повреждане-или-унищожаване-на-лична-карта-или-паспор

Аз нямам точно такъв опит, но ми беше откраднат портфейл с лични документи в България. Тогава ходих до полицията и на тях отначало мисля, че нещо не им се занимаваше, и ми бяха ми казали да изчакам и ако не се намери до другия ден да отида пак за да подам оплакване, да ми снемат показания и т.н., но долкото си спомням протокол от тях ми трябваше за да обявя картата за невалидна, затова и на следващия ден отидох пак. За мен обявяването на карта за невалидна е по-скоро за защита на човека, чиято карта е открадната/ изгубена, понеже не е ясно в чии ръце е попаднала. Даже на мен след някоко дни ми върнаха портфейла, с някаква история, но предпочетох да си извадя личната карта наново и банковите карти.  Искам да кажа, че не съм сигурна, че само с устното уверение, че е била открадната вчера ще стане.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 48 минути , Coo каза:

@Oldkozel много добре звучи! мисля, че е същата фирма - излита от Лесново. Искър/Панчарево около 30 мин полет към 300-350 лв за трима ни (според това дали е делничен ден или уикенд). Имаха и по-дълги, към час, точно с Рилските езера, но препоръчаха с детето да видим първо на краткото как ще реагира, няма ли да реве от шума, няма тоалетна естествено и т.н., и т.н. Казаха, че ако е много разстроено, няма проблем да обърне пилота и да си кацнем и на 5тата минута. Аз ще му сложа памперс, в случай, че нещо нали, няма три години все пак 🙂 Седалките са 1пилот+1 пътник до него, 2 седалки за пътници отзад. За пилотиране не казаха нищо, би било велико, който е седнал отпред да покара (аз съм "пилотирала" малък самолет в чужбина и беше много забавно 🥰  ) На баща му снощи като казах и беше готов да ходим още днес, но трябва на детето малко да поговоря за шум, самолети, че да не опищи всичко неподготвен. Вероятно ще го направим другата седмица според метеорологичните условия. 🙂

Вероятно ще са същите (аз нямам спомен как се казваха). Конфигурацията на седалките беше такава. По телефона няма да ти кажат, че ще дадат на неправоспособен да кара “влака” 🙂 Иначе пилотирането е: дай наляво, сега надясно, нагоре и сега поздрав за втората седалка с рязко пикиране. Мен шумът не ми се стори висок (на предния ред и пътника има шлемофон, на задния не помня), но имах следните 2 проблема: самолетчето не беше от най-новите и вътре миришеше на изгоряло машинно масло (с пускане на вентилатора на по-висока степен положението се оправи) и почти постоянните “гмуркания”, доколкото това е леко самолетче (затова полетът зависи много от метеорологичната обстановка и в деня на полета ти потвърждават/отказват полет; но пък някои точно затова се качват). Със сигурност ще е шоу - носете фотоапарати с голям зум и някоя найлонова торбичка за всеки случай 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
On 8/5/2020 at 11:19 AM, Фичо said:

Във фейса са ми излиза реклами на тези https://fly-scenic.com/панорамни-полети/  
Нямам лични впечатления и не знам как стои въпросът с децата, може да попиташ.

Летяхме с тези хора, препоръчвам! Супер е разходката! 🙂

Благодаря за препоръката 🙂

Правихме краткия полет до яз. Искър. Детето се забавлява, половин час му дойде идеално като продължителност. Казаха, че сега над Рилските езера е много интересно да се лети, защото Дъновистите се събират и от небето се вижда как правят красиви фигури. 

@Oldkozel не ни дадоха да пилотираме, но и аз забравих да питам, защото се отплеснах да снимам детето, беше голям образ 😉

IMG_20200812_095027.jpg

• Харесвам 16
  • Браво 3
Публикувано:

Малко прекалено е изострена и сатурирана, ама то въпрос на вкус

Аз по-естествени харесвам

на телефона още по-прекалено ми изглежда, ама той засилва сам. Трябва да видя да не е някаква настройка

• Харесвам 3
Публикувано:
48 minutes ago, rdd said:

Моля ви, участвайте в анкетата за календара! Много е красива снимката.

Благодаря! Много мило 🙂 Ще участвам. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Искам да попитам за държавните училища в София и по-конкретно за основно образование. В момента водещ критерий за записване в държавно училище е местоживеенето като за уседналост се гледат последните 3 години на адреса на детето. Ние със сегашният ни адрес сме разпределени в 36 СУ "Максим Горки" в Борово, което като гледам статистиката по матури от 7ми клас е добро държавно училище (~25-30 място от общо170). Чуденката ни е дали да не играем за 73 СУ "Владислав Граматик" в Гоце Делчев, тъй като то винаги е в топ 5 на училищата в София през последните години на база матури след 7ми клас, а и ни е наблизо. Казвам игра, защото схемата, която обмисляме е следната: Да закупим апартамент в Гоце Делчев като първи критерий ще е местонахождението спрямо училището и в последствие да го даваме под наем, за да избиваме максимално ипотеката му. След  3-4 години като запишем детето в 73 СУ, в зависимост от положението ни, ще решим дали да не си го оставим апартамента и да го доизплатим или да го продадем.

Като цяло държим много на образованието на детето и като си правим бакалските сметки май тази схема ще е по-добра отколкото да плащаме по ~5к евро на година за частно образование. 

Та какво ви е мнението? Струва ли си според вас? 

• Харесвам 1
Публикувано:

Нямам представа коя тема би била подходяща , но в момента ултразвуковите четки за зъби на Еми Дент (базовият ) модел са на супер цена , горещо препоръчвам на всеки да си поръча 👍

https://www.emmi-dent.com/ultrasonic-toothbrush/metallic-models/

• Харесвам 7
Публикувано:
Преди 1 час, oli_mali каза:

. След  3-4 години като запишем детето в 73 СУ, в зависимост от положението ни, ще решим дали да не си го оставим апартамента и да го доизплатим или да го продадем.

Като цяло държим много на образованието на детето и като си правим бакалските сметки май тази схема ще е по-добра отколкото да плащаме по ~5к евро на година за частно образование. 

73-то училище е много хубаво. Дано само да не сменят критериите, когато настане време за кандидастване. Иначе си заслужава да се направят жертви за бъдещето на децата.

• Харесвам 3
Публикувано:

преди 3 часа, oli_mali каза:

С уговорката, че не съм учил в посочените училища си мисля, че по-скоро не си струва. Къде по-важно е къде ще бъде приет след 7-ми клас, а за подготовката тогава всички ходят на уроци по БЕЛ и математика, стига да не си приет в МГ след 4-ти клас, тогава ходиш само на БЕЛ. С други думи тези резултати на матурите далеч не са само функция на качествето на преподаване, а на амбициите и фин. възможности на родителите.
Аз съм голям радетел на образованието, така че в крайна сметка, ако може да си го позволите ще е само от плюс, но разликата няма да е огромна.

• Харесвам 7
Публикувано:

Моите впечатления вече са стари и вероятно не актуални, но все пак да си кажа:успехът зависи и от децата и родителите им, а не само от преподавателите. Щом всички деца, нашите и техните приятели успяха и с люлинско училище да влязат без проблем, на първо класиране в НПМГ, НГДЕК и Първа испанска... Е, с малко частна помощ, но все пак.... Но пък това беше преди 10-на години. 

• Харесвам 3
  • Браво 2
Публикувано:

Без и аз да имам поглед върху конкретните училища, това което казва @tch, за съжаление, е точно така, но аз съм малко по-краен, една система, която стимулира участниците в нея да търсят качество извън нея, не може да бъде нито добра, нито обективно да се самооценява, като естествено това води до проблема с "шаблонното обучение" и частната подготовка за "шаблонните изпити". В съвременният му вариант училищното образование освен някакви основни знания и умения има за цел да открива и развива определени индивидуални качества, което у нас засега са случва само на ниво "сърцат учител", но не и като цялостна стратегия и насоченост...   

В случая смятам, че точно с основно образование се преиграва, но на мен в една частна детска градина ми обясняваха, че ако децата ми се окажат гениални, при тях има 90% това да бъде "установено и  оползотворено" докато в държавните само около 50%, не ми предоставиха някакво научно проучване за тези твърдения, но ми казаха "ние все пак ги знаем тези неща, нали това работим"...  

Ето ви го същото казано наскоро и от министъра на образованието, както и да ви звучи това...
https://www.standartnews.com/balgariya-obrazovanie/ministr-vlchev-za-polzata-i-vredata-ot-chastnite-urotsi-428752.html 

"Явно само учебните часове не са достатъчни, за да може учениците да придобият необходимите знания и умения. Но не би трябвало родителите да ги пращат на уроци, за да наваксват пропуснатото или неразбраното, стана ясно от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев пред бТВ.

Ако едно дете не ходи на частни уроци, вероятно няма да влезе в набеденото за най-добро училище, но ще отиде в школо, което малко или много ще съответства на нивото му. В това няма нищо лошо и не означава, че няма да стане нормален, добър и можещ човек, категоричен бе министърът.

По думите му има свръхфиксация върху изпитите на седмокласниците и отбеляза, че по някои предмети има недостиг на часове. „Само в учебния час не можем да разчитаме, че детето може да придобие необходимите знания. По-важен е характерът на въпросите. Ако ние не направим въпроси, които да не мерят заучаване, тогава и част от стимулите за частните уроци ще отпаднат“, изтъкна Вълчев. "

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 10 часа, oli_mali каза:

Искам да попитам за държавните училища в София и по-конкретно за основно образование. В момента водещ критерий за записване в държавно училище е местоживеенето като за уседналост се гледат последните 3 години на адреса на детето. Ние със сегашният ни адрес сме разпределени в 36 СУ "Максим Горки" в Борово, което като гледам статистиката по матури от 7ми клас е добро държавно училище (~25-30 място от общо170). Чуденката ни е дали да не играем за 73 СУ "Владислав Граматик" в Гоце Делчев, тъй като то винаги е в топ 5 на училищата в София през последните години на база матури след 7ми клас, а и ни е наблизо. Казвам игра, защото схемата, която обмисляме е следната: Да закупим апартамент в Гоце Делчев като първи критерий ще е местонахождението спрямо училището и в последствие да го даваме под наем, за да избиваме максимално ипотеката му. След  3-4 години като запишем детето в 73 СУ, в зависимост от положението ни, ще решим дали да не си го оставим апартамента и да го доизплатим или да го продадем.

Доколкото разбрах сега детето ще е в 1-ви клас. Ако е така, според мен, няма голямо значение къде ще го запишете. Важно е кой/коя ще му е учителката, защото нормално тя ги води до 4 глас.  (С уговорката, че това може и да се е променило и да съм пропуснал новината)

5-ти -7-ми клас. Отговорността се прехвърля изцяло на родителите. Частни уроци, школи, извънкласни занимания според интересите на детето и/или според амбициите на родителите.

Важно е училището след 7-ми клас. Тук съм експерт. Имаше тема по този въпрос. ( @bibi ) За мен има две групи училища в София (след 7-ми клас). В едната група са американския колеж и СМГ, в другата са всички останали.

Моите синове учиха до 4 клас в Обеля-2. След това големия продължи пак там. Благодарение на школите и частните уроци беше 7-ми от момчетата в цяла София при кандидатстването след седми клас и си избра (ние избрахме) немската гимназия - основна грешка. Дори и немски не успя да научи като хората в тази гимназия. Всъщност го научи, но с допълнителни уроци и курсове. Малкия от 5-ти клас беше в СМГ с английски и така до 12-ти.  

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 10 часа, oli_mali каза:

Дали си струва, само вие можете да решите, а ние ще дадем страничното си мнение.

Като минала два пъти по този маршрут, ще кажа, че най-важното в периода 1-4 клас е учителят!

Дори и най-доброто училище да изберете, ако не попаднете при добър учител, ще е загуба. Затова можете да поразпитате кои учители ще се паднат.

Близостта до училището за мен също е плюс.

Имай предвид, че класацията на база матури, всъщност е класация на заинтересоваността на родителите и посещаването на уроци/школи.

Не малко е значението и на децата, които ще учат заедно с вас, но това за началното образование не е най-важното.

В периода 5-7 клас има едно училище, което е в пъти над останалите - СМГ(това важи и за гимназията, но понеже е друг въпроса, та споменавам само 5-7 клас).

Предимството е изключително мотивираните деца и отлични(почти) преподаватели.

Не знам дали помогнах, но дано поне и не те обърках повече.

• Харесвам 8
Публикувано:

Тъй като вече се натрупаха 2 идентични мнения за СМГ, а вероятно ще станат и повече. Все пак да отбележа. Да не забравяме относителността т.е. в царството на слепите едноокия е цар. СМГ е далеч под нивото си преди 30, 20, 10 години, но все пак отчетливо "стърчи" над останалите гимназии в София.

• Харесвам 4
Публикувано:

относно СМГ, не трябва да  се забравя че е математическа гимназия, и детето трябва да има интерес и талант в тази област.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 39 минути , Климент каза:

относно СМГ, не трябва да  се забравя че е математическа гимназия, и детето трябва да има интерес и талант в тази област.

Да, това е желателно, но има и доста изключения. Във всеки клас има 2-3 до 6-7 деца, които се открояват с познанията и интереса си към математиката. По-голямата част от останалите са просто умни и любознателни.

Например: Никол Станкулова - синоптичка в Нова ТВ.

---

Да, някои са и красиви.:biggrin:

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Ще се изкажа и аз за СМГ  8-12 клас с 2 момичета там - едната е с немски и изявени интереси в математиката, другата с английски и интереси по-скоро в химия, биология, география... Ами в 8 клас втората се адаптира абсолютно по-добре. Другата даже обмисляше връщане в старото у-ще. само, това, че беше в топ 10 на момичетата на НВО в София май я възпря - един вид да не бастисва бала :).

Т.г. в 9 клас нещата са по-добре, даже направо са си добре и наистина е "в царството на слепите и едноокият е цар", но след 2 г, като се обърна назад, мисля че направихме правилния избор. Специално искам да похваля учителите по немски в 8 клас - много нахъсани и много отдадени. В 8 клас почнаха от 0 и взеха В1 т.г. ще се готвят за DAF (забележка: дъщеря ми ходи на доп. курс в съботите с учителката от 8 клас). Като зная, че и от езиковите излизат с Б2 в 12 клас по новата наредба - в СМГ математиката идва бонус🙂. Да не споменавам множеството БЕЗПЛАТНИ школи по математика, информатика, биология, химия, БЕЛ, дебати  в т.ч. и на английски, разни специално насочени към момичета , фотография …. и каквото ту душа иска.

• Харесвам 6
Публикувано:

@oli_mali за вашата схема, вземете под внимание, че в най - близката околност на 73 -то училище има още две, като едното е срещу него през улицата. Внимавайте къде точно ще е локацията на "жилището за първокласник", че да не се окажете в района на някое от нежеланите такива. Моят съвет е да се разходите до там и да зададете конкретен въпрос. Могат и карта да ви дадат.  

Иначе е много интересен въпросът как 73 СУ стана едно от водещите училища в България, не просто в София. Мода.

Личното ми мнение за образованието изобщо е , че е далеч по - важно до завършване на средно такова да бъде пощадена психиката на детето от чужди амбиции и да му е дадена възможност само да избере за себе си най - интересното от света на науките и уменията. Всякакви средства трябва да бъдат спестени за шлифоване на онова , в което е избрало да се развива. Дали ще са мастер класове по шивачество или по изучаване на инфрачервените лъчи, няма абсолютно никакво значение. Младият човек ще е гарантирано успешен и щастлив.

Другото, което не трябва да забравят амбициозните родители е, че в Англия и ....  не те класират по логото на завършеното училище, а по оценката. Пък шестицата си е шестица и в 73 СУ, и в СМГ, и в n -ското българско училище :wink:

• Харесвам 10
  • Браво 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.