Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

Напълно съм съгласен, че в периода 1-4 клас най-важно е учителят. Но няма как отсега да знам след 3-4 години кой точно ще преподава на тогавашните първолаци. И за да се доберем до СМГ или Американския колеж или някоя от елитните езикови гимназии искаме да поставим много стабилни основи. Знам, че няма да стане само с училището, ами предимно наша ще е заслугата с разнообразните уроци, танци, школи и т.н. На много хора им е смешно и им се струват сигурно болни родителски амбиции, но и в момента дъщерята на 2.5 години посещава уроци по английски език в Хелен Дорон. И мога с 2 ръце да ги препоръчам, защото виждам колко неща вече знае и на двата езика. Не мога да отрека, че и много време ние влагаме в това. И така ще продължава. Празни са им главичките на децата и попиват всичко от малки. 

От друга страна знам, че освен учителя е важна и средата, в която ще расте детето. И от трета страна знам, че рано или късно ще вземем още един апартамент за нея - дали ще е точно в Гоце Делчев или в някой друг квартал... времето ще покаже.

Реално ако решим да сме в тази игра, първата стъпка трябва да е купуването на жилище в Гоце Делчев най-късно до средата на 2021, за да може да сменим постоянния адрес и да натрупа 3 години там, за да се класира за училището (76 СУ). Едва ли цената на имотите ще падне, така че едно стойностно жилище там винаги ще си държи цената и (може би) ще е лесно конвертируемо, ако се налага.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 14 минути , patilana каза:

Внимавайте къде точно ще е локацията на "жилището за първокласник", че да не се окажете в района на някое от нежеланите такива.

Благодаря за мнението. Кварталът бих казал, че го познаваме добре и за всяко училище има списък с улиците и номерата на сградите, които са включени към него. Да не говорим, че и Кръстова вада е включена към 73то, ама те тия квартали под околовръстното като нямат ни детски градини, ни училища, ни... много други работи - все нанякъде трябва да ги причислят. 

• Харесвам 3
Публикувано:

При положение, че се говори за след 3-4 години, единственото, което мога да твърдя със сигурност е, че сегашната система за прием няма да важи тогава 🙂 Поне ние се нагледахме на какви ли не реформи от МОН през година, една от друга по-безумни. Така, че да е живо и здраво детето, другото ще се нареди от само себе си.

За 1-4 клас конкретния учител е много по-важен от училището. 5-7 клас едно ниво над останалите училища е СМГ, средата е добра, децата от там влизат където си изберат. Разбира се МОН-човците се намесиха и в приема след 4-ти клас, от което по мое мнение не произлезе нищо хубаво. В СМГ родителите си икономисват уроците по математика, но по български си се ходи на уроци. Разбира се, след няколко години и системата за прием след 7-ми клас ще е различна, МОН-човците пак говореха за промени и за това как и други предмети освен български и математика да се отчитали за прием след 7-ми клас.

Но да напомня, децата са си деца и основната им работа е да си играят и да се развиват. Поне аз не виждам никакъв смисъл да се тормозят допълнително поне до 2/3 клас, едно дете 3 или 4 клас схваща доста по-бързо от по-малките и с лекота наваксва пропуски отпреди, ако има такива. С английския език за мен е безсмислено да се тормозят от малки - почват го в 1-ви клас, ако сменят училището след 4-ти клас го почват отново от нулата, след 7-ми клас се повтаря същото...

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 50 минути , oli_mali каза:

Напълно съм съгласен, че в периода 1-4 клас най-важно е учителят. Но няма как отсега да знам след 3-4 години кой точно ще преподава на тогавашните първолаци.

В голяма част от училищата има повтаряемост на преподавателите. Водят 1-4 клас и после отново 1-ви. Само да не се пенсионира учителя, разбира се, че повечето вече са на възраст...

Дори и да изберете варианта за 73-то, пак ще стои пред вас изборът на учител, че е най-важното условие.

Сблъсъкът с образованието в България тепърва ви предстои и не разчитайте, че в 73-то или където и да било, ще е различно.

Аз с всяка година ставам все по-доволна, че скоро ще се разделим с МОН, РУО и т.н. :laugh:

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 18 минути , Mary каза:

Аз с всяка година ставам все по-доволна, че скоро ще се разделим с МОН, РУО и т.н. :laugh:

Дори не можеш да си представиш, колко бях доволна, когато и двете приключиха със средното си образование.

А сега съм още по-доволна, че вече нямам никакви контакти с образованието - нито българското, нито белгийското, нито германското.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 50 минути , Светославов каза:

Хич не бързай да доволстваш, че и за внуци и внучки, дай Боже, има да се кахъриш 🙂

Ако знаеш, колко си прав!😀

• Харесвам 4
Публикувано:

Докато ме нямаше, 17-годишният син трябваше да полива цветята. Оставил мокра кофа на паркета и се е образувало това петно. Гугъл ми предложи няколко неща, включително да го намажа с майонеза:) Ако някой ми каже как да го махна без циклене, ще съм безкрайно благодарна!

ECFA01C1-9157-431B-AE25-2B9CB1201CB2.jpeg

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 45 минути , Hazel каза:

Докато ме нямаше, 17-годишният син трябваше да полива цветята. Оставил мокра кофа на паркета и се е образувало това петно. Гугъл ми предложи няколко неща, включително да го намажа с майонеза:) Ако някой ми каже как да го махна без циклене, ще съм безкрайно благодарна!

Не с майонеза - с руска салата, щото картофите абсорбират … а киселинността на краставичките ...

• Харесвам 2
  • Смея се 8
Публикувано:

преди 2 часа, Hazel каза:

http://www.parketmilanov.com/podovinastilki01.php

Тук има разни препарати, но можеш да им звъннеш по телефона и да ги питаш.

Зависи лакиран ли е бил или не. Зависи и от какво дърво е, ако е естествен.

Аз реших подобен проблем в едната къща, с естествен дъбов паркет, като петното го обработих с тел / има специална за паркет/ и после третирах с разни пасти, мисля, от Мосю Бриколаж.

• Харесвам 3
Публикувано:

Може ли, някой да ми даде акъл, как най- лесно да си прехвърля всичко от стария Самсунг на новия Хювей / или там, както се казва/.

Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Може ли, някой да ми даде акъл, как най- лесно да си прехвърля всичко от стария Самсунг на новия Хювей / или там, както се казва/.

Има едно приложение разработено от Самсунг Smart Switch. Пробвай с него.

Ако не стане трябва всичко да архивираш в gmail и на новия телефон да се регистрираш с този емайл адрес. Снимките и контактите ми веднага се прехвърлиха, приложенията и настройките трябваше да ги оправям на ръка

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 31 минути , tch каза:

Има едно приложение разработено от Самсунг Smart Switch. Пробвай с него.

Ако не стане трябва всичко да архивираш в gmail и на новия телефон да се регистрираш с този емайл адрес. Снимките и контактите ми веднага се прехвърлиха, приложенията и настройките трябваше да ги оправям на ръка

С него е лесно, ама , между Самсунги.

За нашия случай дръпнах Phone Clone и стана. Сега ще мъча ВайбърОт:)))

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 14 часа, AlexandraKo каза:

С него е лесно, ама , между Самсунги.

За нашия случай дръпнах Phone Clone и стана. Сега ще мъча ВайбърОт:)))

А свърши ли ти работа phone clone? Аз като му видях оценката се отказах дори да го инстралирам 😄 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 25 минути , tch каза:

А свърши ли ти работа phone clone? Аз като му видях оценката се отказах дори да го инстралирам 😄 

Да, прехвърлих си всичко.

Ама, ти нали разбра, че новият е Huawei, тази програмка е тяхна. Неочаквано лесно стана:)))) Едно приложение не бях го отбелязала, после го прехвърлих само него. За  огромен лаик, като мен - идеално се получи. Исках да прескоча гугълските прехвърляници.

• Харесвам 4
Публикувано:

Тъй като в темата за Гърция никой не ми отговори, предполагам, че никой няма опит с лаборатория Цибалаб. 

Все пак ще попитам и тук: някой има ли опит с PCR тестовете там? 

И втори въпрос: как да се разбират тези 72 часа. Днес (тази вечер) ходих до Рамус, с идеята че от тази вечер до петък вечер, когато се предполага, че ще минем границата са 72 часа. Да, ама не. То било важело по дати и като ми вземат днес пробата, важна била датата и в петък не мога да пътувам. 

Изпадам в цайтнот. Единственото време, когато мога да отида за проба е след работно време. Ако обаще отида утре вечер, резултатите щели да са готови в петък - не ми върши работа. Ако дам пробата днес, пак не става. Кога бе хора, дайте съвет! 

Публикувано:

Днес ходих в Геника , на Плиска само там взимат проби за PCR. След много разговори по телефона се оказа, че заради предстоящите празници работят до 19ч и след 17ч реално няма никой. Не можах да разбера това само за днес ли е. Дори и без записан час там ще те вземат, просто се изчаква  да те вместят. Другото което открих е Бодимед в поликлиниката в Ст. град -там имам познат, който всяка седмица ходи( защото всеки уикенд пътува до Гърция) и твърди, че няма никакви хора, сутрин е от 7,30ч. Ние пътуваме в чт и днес ходихме за теста, утре казаха след 16ч ще е готов.

Публикувано:

Ще пътувам служебно към Гърция с фирмена кола.

Някой има ли представа дали още проверяват и връчват фишове на КАТ?

На сайта не мога да проверя дали има такива по булстат на фирмата.

Публикувано:

При условие, че живея до 3-та градска и работя в центъра, едва ли ще ми е удобно да търча до Плиска или до Студентски град. Не че Рамус в Дружба ми е много удобно, но поне работят до 8 вечерта и като тръгна в 6,30 все имам шанс да стигна преди да са хлопнали кепенците. Въпросът е, че ако отида утре вечер резултатът ми ще излезе в петък, а аз в петък пътувам. Ако тръгна да си го получа и след това за Гърция, отде се не видя. А и двамата сме с такова работно време и такива шефове, че нямаме никакъв шанс да излезем или да закъснеем. 

П.п: и въпросите ми не бяха "къде да отида". Четете ли изобщо какво питам. 

Публикувано:

@Lyubina ако можеш само След работно време, Цибалаб не ти вършат работа, защото работят до обяд. Ако можеш сутринта да се наредиш на опашката преди всички и да прередиш (стискам палци)...

https://cibalab.com/wp/coronavirus-pcr-ускорен-срок/

Материали се взимат САМО на адрес:

ул. „Дамян Груев“ 8а от понеделник до петък от 8:00 – 13:00ч., събота от 8:00 – 12:00ч.

бул. „акад. Иван Е. Гешов“ 2Е от понеделник до петък от 7:00 – 14:00ч., събота от 8:00 – 12:00ч.

Единичния тест Coronavirus (SARS coronavirus 2 RNA) е с цена 110лв. и резултат за следващ работен ден след 18 ч. (без неделя).

Малко допълнение: може да ти се стори крайно, но ако работата не търпи промени в работното време, защо не провериш дали не може да дойдат в офиса? Бодимед имат клон на Позитано и после от там може да вземеш резултати с печат?

https://bodimed.com/bg/извънредното-положение-работно-врем/

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Lyubina каза:

Тъй като в темата за Гърция никой не ми отговори, предполагам, че никой няма опит с лаборатория Цибалаб. 

Все пак ще попитам и тук: някой има ли опит с PCR тестовете там? 

И втори въпрос: как да се разбират тези 72 часа. Днес (тази вечер) ходих до Рамус, с идеята че от тази вечер до петък вечер, когато се предполага, че ще минем границата са 72 часа. Да, ама не. То било важело по дати и като ми вземат днес пробата, важна била датата и в петък не мога да пътувам. 

Изпадам в цайтнот. Единственото време, когато мога да отида за проба е след работно време. Ако обаще отида утре вечер, резултатите щели да са готови в петък - не ми върши работа. Ако дам пробата днес, пак не става. Кога бе хора, дайте съвет! 

според мен си иди утре пак в Рамус, и с доста голяма вероятност в четвъртък ще го имаш резултата

днес синът ми си прави PCR-тест там, като даде проба в манипулационна в Емил Марков /т.е. далеч от централната лаборатория/, около 11,30ч, и преди малко резултатът му излезе онлайн на сайта /по-малко от 12 часа отне/, така че теоритично утре би могъл да го има и с печат от лабораторията, ако му трябваше такъв

• Харесвам 1
Публикувано:

За да закрия въпроса: днес отидохме в Цибалаб на Дамян Груев. Чакахме от 10.00 до 11,30. Самата процедура е бърза. Резултатите излизат на следващия ден след 18ч, независимо кога е взета пробата. Има възможност за официален сертификат на немски или английски език. 

И пак да попитам: понеже възнамеряваме и да посетим приятели, които живеят временно в Гърция, моля хората, които дълго време са там (@harta) за идеи: какво от България евентуално би липсвал на живеещите в Гърция. Така или иначе, ние имаме какво да занесе, но все пак, някаква идея винаги е добре дошла. 😊

• Харесвам 1
Публикувано:
На 24.08.2020 г. в 14:06, Hazel каза:

Е хайде сега, ще го мажеш с майонеза, ще го махаш!... Не може ли просто да му се скараш на момчето и да му кажеш друг път да не прави така? :shok:

• Смея се 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.