Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

Трябва ми батерия  за часовник sr927w, идея от къде да си купя в София?

Предпочитам да не е от часовникар, защото слагат надценки, с поръчка пак не е изгодно. Проверих в Кауфланд и Фантастико, няма такава точно.

Публикувано:

В магазин за електронни компоненти. Там ще имат и надценката няма да е сериозна. Нямам конкретно предложение, не ги знам магазините за електроника в София, но все някъде из твоя район трябва да имате.

• Харесвам 1
Публикувано:

някой наясно ли е с преиздаването на лични документи при изтичаща валидност? чета, че срокът е до 30 дни при изтекъл срок на валидност, това значи, че мога да заявя нови лични документи чак след като вече е изтекъл срокът на сегашните ми или може и преди това? дали има много опашки в районните в София, че 2010-та беше годината, когато масово се издаваха лични карти от новия вид, които точно сега изтичат отново, така че броят на хората би трябвало да е подобен?

Публикувано:
преди 10 минути , antea каза:

някой наясно ли е с преиздаването на лични документи при изтичаща валидност?

Мъжът ми си преиздаде личната карта няколко години преди да й изтече срока.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 минути , antea каза:

някой наясно ли е с преиздаването на лични документи при изтичаща валидност? чета, че срокът е до 30 дни при изтекъл срок на валидност, това значи, че мога да заявя нови лични документи чак след като вече е изтекъл срокът на сегашните ми или може и преди това? дали има много опашки в районните в София, че 2010-та беше годината, когато масово се издаваха лични карти от новия вид, които точно сега изтичат отново, така че броят на хората би трябвало да е подобен?

Това лято имах същия казус. Имам приятелка, която е в Паспортна служба /извън София/ от нея знам, че може и по-рано от посочения срок.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 минути , bad kid каза:

Може преди да изтече валидността със сигурност. 

Приемат и заявки онлайн с КЕП.

знам, че може онлайн, но не си представям как ще карам 20 години с една и съща снимка 🙂 а и шофьорска книжка не може онлайн, така че дори само и заради нея трябва да ходя на място в районното

Публикувано:
преди 4 минути , Вероника каза:

Това лято имах същия казус. Имам приятелка, която е в Паспортна служба /извън София/ от нея знам, че може и по-рано от посочения срок.

Точно така! И с международния паспорт е същото.

• Харесвам 1
Публикувано:
34 minutes ago, antea said:

По искане на лицето може да се издаде нова лична карта преди изтичане срока на валидност на старата - чл.31, ал.3 от Закона за българските лични документи.

Дори е по-добре да не се чака изтичането на срока на валидност, защото след това става нередовен документ и можеш да срещнеш проблеми при обслужване в банки, нотариуси, администрации и т.н.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 48 минути , antea каза:

Можеш да заявиш нови и преди да е изтекъл срока. 

Вече няколко пъти гледах по телевизията, че от началото на септември започнали големи опашки. Хубавото е, че можеш да подадеш документите навсякъде /за София/, както и в събота в определени РПУ. 

Не мисля, че опашките ще намалеят, всъщност ще стават все по-големи.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 27 минути , antea каза:

знам, че може онлайн, но не си представям как ще карам 20 години с една и съща снимка 🙂 а и шофьорска книжка не може онлайн, така че дори само и заради нея трябва да ходя на място в районното

Моята лична карта изтече средата на август, подадох документи за нова на 31.08. Всичко отне час и 15мин. в общината. Миналата година вадих паспорт и ги помолих да ползват същата снимка. Книжката обаче ми беше изтекла отдавна и отказаха да ми я подновят в общината, трябваше да ходя в КАТ. Отидох в 11ч и един човек ми подари неговия номер, който беше изтеглил в 9:46ч. Минах веднага. Дори не предложиха да ме снимат. 

За София става въпрос. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 19 минути , ДиянаВ каза:

По искане на лицето може да се издаде нова лична карта преди изтичане срока на валидност на старата - чл.31, ал.3 от Закона за българските лични документи.

Дори е по-добре да не се чака изтичането на срока на валидност, защото след това става нередовен документ и можеш да срещнеш проблеми при обслужване в банки, нотариуси, администрации и т.н.

Все пак за личните карти, чиито срок изтича от март до октомври, има удължаване на срока с шест месеца. 

• Харесвам 1
Публикувано:
2 minutes ago, mililia said:

Все пак за личните карти, чиито срок изтича от март до октомври, има удължаване на срока с шест месеца. 

За това казах можеш да срещнеш проблеми ... По принцип е по-добре да си с документ, в който ясно пише, че е валиден. Не се знае на какъв човек ще попаднеш отсреща. Поне аз така разсъждавам. Ако мога да си избегна някакъв дори и хипотетичен проблем, го правя🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, antea каза:

Естествено, че може да си подновиш документите преди да изтече срока. Правил съм го няколко пъти, обаче тая година не мога да пътувам и вече изтекоха...

Публикувано:
1 hour ago, antea said:

Лична карта можеш със сигурност, но за книжка по принцип правят проблем като е по-ранно подновяване, поне преди. Не знам в сегашната ситуация.

Публикувано:
преди 5 минути , Victoria каза:

Лична карта можеш със сигурност, но за книжка по принцип правят проблем като е по-ранно подновяване, поне преди. Не знам в сегашната ситуация.

е това вече е зле, ако се случва - значи ще ида специално на място преди крайната дата, само заради книжката, и е възможно да ми откажат, защото не съм изчакала да й изтече валидността? искам да ползвам обикновена услуга, която е до 30 дни, и точно това ме учудва - хем ти казват, че срокът за заявяване е 30 дни СЛЕД изтекъл срок на валидност, хем чакаш още 30 дни до новия документ, и така излиза, че в рамките на до 60 дни си без валидни документи...

преди 1 час, ДиянаВ каза:

а според теб това важи ли и за книжката?

Публикувано:
9 minutes ago, antea said:

е това вече е зле, ако се случва - значи ще ида специално на място преди крайната дата, само заради книжката, и е възможно да ми откажат, защото не съм изчакала да й изтече валидността? искам да ползвам обикновена услуга, която е до 30 дни, и точно това ме учудва - хем ти казват, че срокът за заявяване е 30 дни СЛЕД изтекъл срок на валидност, хем чакаш още 30 дни до новия документ, и така излиза, че в рамките на до 60 дни си без валидни документи...

Мисля, че не беше 30 дни след изтекъл, а 30 дни преди изтекъл срок на валидност... Както и в момента може пък и да е по-различно и да може да ги пуснеш и двете по-рано, ноооо имай едно наум за книжката или проучи дали някой не е минал по тоя път.

Публикувано:
преди 1 минута , neuromancer каза:

Срока не е ли ДО 30 дни след изтичането?

буквално е написано

Всеки български гражданин е длъжен да поиска издаването на лична карта в срок до 30 дни при:

- изтекъл срок, повреждане, унищожаване, изгубване или открадване;

което аз го чета като първо да е изтекъл срокът, и после текат 30 дни - и ми се вижда адски нелогично...

Публикувано:

ДО 30 дни след изтекъл срок на валидност, подновяването на лични документи е БЕЗ ГЛОБА. Мързи ме да чета всичкото, а за без глоба го знам със сигурност лично.

Публикувано:
В момента, antea каза:

буквално е написано

Всеки български гражданин е длъжен да поиска издаването на лична карта в срок до 30 дни при:

- изтекъл срок, повреждане, унищожаване, изгубване или открадване;

което аз го чета като първо да е изтекъл срокът, и после текат 30 дни - и ми се вижда адски нелогично...

Това само упоменава срока, до който няма да ти бъде начислена глоба, защото след 30 ден вече те глобяват. За лична карта съм сигурна, че се подновява преди да изтече, за шофьорска книжка не знам.

• Харесвам 1
Публикувано:

ами ако никой не се появи с актуален опит по отношение с книжката, май по-добре да изчакам да ми изтече и тя /5 дни след личната карта/, за да не вися по два пъти на опашки... а след това междувременно ще си се притеснявам 2 месеца, че се движа с документи с изтекла валидност /поне така ще пише на тях/, не ми се вижда измислено добре

а това вярно ли е?  https://www.mvr.bg/sdvr/дейности/пътна-полиция/полезна-пътна-информация/издаване-и-подмяна-на-свидетелства-за-управление-на-мпс

Цитат

За издаване на СУМПС, поради изтичане срока на валидност, подмяна на стар образец с нов или промяна в данните на водача:

документ за самоличност по ЗБЛД*; 
документ за платени такси*;
карта за медицински преглед на водач на МПС или протокол от ТОЛЕК* или протокол от ТЦЛЕК*;
- за категория АM, A1, A2, A, В, B1, В+Е и Ткт, трябва да съдържа данни от извършен очен и вътрешен преглед.
- за останалите категории, картата за медицински преглед трябва да е заверена от съответните специалисти: очен, УНГ, невролог и хирург/.    
старо свидетелство за управление на МПС;

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.