Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

преди 12 минути , antea каза:

ами ако никой не се появи с актуален опит по отношение с книжката, май по-добре да изчакам да ми изтече и тя /5 дни след личната карта/, за да не вися по два пъти на опашки... а след това междувременно ще си се притеснявам 2 месеца, че се движа с документи с изтекла валидност /поне така ще пише на тях/, не ми се вижда измислено добре

Преди две седмици подновявах книжка и паспорт, изтичащи месец по-късно, честно казано дори не ми е хрумнало, че може да е проблем. По-скоро бих се притеснявала да шофирам с изтекъл документ.

• Харесвам 3
Публикувано:

12 minutes ago, antea said:

ами ако никой не се появи с актуален опит по отношение с книжката, май по-добре да изчакам да ми изтече и тя /5 дни след личната карта/, за да не вися по два пъти на опашки... а след това междувременно ще си се притеснявам 2 месеца, че се движа с документи с изтекла валидност /поне така ще пише на тях/, не ми се вижда измислено добре

Със сигурност не е нужно да чакаш да изтече, въпросът е смяната да не е твърде рано. Ако остават до 30 дни, със сигурност е ок, но честно казано не намирам официална информация. Просто знам за случай отпреди няколко години, в който бяха казали, че трябвало специално разрешение от шефа на КАТ (или нещо от сорта), ако искаш да си смениш книжката по-рано (не помня за колко по-рано ставаше въпрос в случая, но нещо от сорта на няколко месеца)...

Публикувано:
преди 3 минути , Зани каза:

Преди две седмици подновявах книжка и паспорт, изтичащи месец по-късно, честно казано дори не ми е хрумнало, че може да е проблем. По-скоро бих се притеснявала да шофирам с изтекъл документ.

благодаря! а медицинско за книжката трябваше ли, наистина не помня преди 10 години дали съм вадила

Публикувано:
преди 51 минути , antea каза:

благодаря! а медицинско за книжката трябваше ли, наистина не помня преди 10 години дали съм вадила

Да, трябва.

• Харесвам 1
Публикувано:

Моята книжка беше с изтекла валидност (не бях обърнала внимание на датата). Минах през личния си лекар за медицинско (категория В все пак, не е професионална), след това в РПУ-то и след 20 на дни си имах нова, без никакви усложнения. Това обаче, само ако нямаш неплатени глоби. Ако имаш, или искаш бърза услуга - в КАТ. Поне така обясниха на един човек пред мен. 

Е, историята е от миналата година, но предполагам че нищо съществено не се е променило. 

Публикувано:

И аз да потвърдя казаното по-горе с опит от преди месец. 

- Поднових изтичаща (но не изтекла!) книжка, 20 дни преди да изтече, никой не е отбелязал нищо относно срока и не съм си и помислил, че може да има ограничение за ранно подновяване

- Медицинското е нужно - очен, ушен и вътрешен за Б категория. Аз с лични лекари не се занимавам отдавна, ходих във Вита и мисля че беше 20-ина лева, стана сравнително бързо. 

Аз вадих книжката в КАТ, понеже трябваше да сменям и мястото на отчет, а това става само там. Иначе може във всяко РПУ до колкото знам. При отиване в 8 сутринта (отварят в 7:30) чаках около час за подаване на документи и час за взимане като бяха готови. Системата с билетчетата работеше, носи си киндъл или нещо подобно за всеки случай 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

Я, кажете, моля, от каква стойност натам, пратката е в митница?

Поръчала съм си от Алиекспрес нещо, струващо 24 долара+5 долара доставка.

И сега се довлече съобщение, че е на митницата. Цялата работа е къде 50 лева.

Изпратих декларацията съгласие, копие на поръчката и извлечението за плащане от Револют.

Това достатъчно ли е и какво следва натам? Хич не ми се разкарва, чак до Тракия.

Миналата седмица пощаджийката ми донесе пратка за 60 долара, сега за 24 ще търча напред-назад.

Публикувано:
преди 10 минути , AlexandraKo каза:

Изпратих декларацията съгласие, копие на поръчката и извлечението за плащане от Револют.

Това достатъчно ли е и какво следва натам? Хич не ми се разкарва, чак до Тракия.

Миналата седмица пощаджийката ми донесе пратка за 60 долара, сега за 24 ще търча напред-назад.

Могат да задържат всяка една пратка ако им се струва "съмнителна". Иначе на всички пратки над 30лв. по принцип се дължи ДДС, но често се минава метър или нещата се пращат от европейски склад. Ако български пощи ще те представляват пред митницата няма да ти трябва ЕОРИ номер.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 15 минути , AlexandraKo каза:

В самата митница ли е или в куриерска фирма.

Ако е в самата митница - отиваш, плащаш си ДДС-то и това е. За всеки случай си носи разпечатки от aliexpress и плащането.

Както е писал и @tch прагът е 15 евро

Публикувано:
преди 49 минути , tch каза:

Могат да задържат всяка една пратка ако им се струва "съмнителна". Иначе на всички пратки над 30лв. по принцип се дължи ДДС, но често се минава метър или нещата се пращат от европейски склад. Ако български пощи ще те представляват пред митницата няма да ти трябва ЕОРИ номер.

Аз ЕОРИ номер си имам, ама митницата е на майна си райна, без извинение:(((

Пратих всичко, да се разправят БГ пощите, според инструкциите, дето ги донесе пощаджийката.

Да видим, още няма отговор.

преди 51 минути , ven62 каза:

В самата митница ли е или в куриерска фирма.

Ако е в самата митница - отиваш, плащаш си ДДС-то и това е. За всеки случай си носи разпечатки от aliexpress и плащането.

Както е писал и @tch прагът е 15 евро

Ако може да ми го донесат тука и само да платя, без да търча до края на града, ще е супер.

Къде се плаща това ДДС, което ще дойде къде 8 лева?

Публикувано:
преди 3 минути , AlexandraKo каза:

Пратих всичко, да се разправят БГ пощите, според инструкциите, дето ги донесе пощаджийката.

Ако може да ми го донесат тука и само да платя, без да търча до края на града, ще е супер.

В София си е в самата митница, там където си взимаш пратката. Отдавна не ми се е налагало да ходя и не си спомням дали може да ти донесат пратката и да си доплатиш ДДС-то при взимането на пакетчето/колета.

• Харесвам 1
Публикувано:

Плаща се вече и такса митническо представителство, не може само 8 лв. ,да платиш, добавяш 12 за служител, който ще работи 5 минутки за тая работа.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 32 минути , AlexandraKo каза:

Последно ми бяха пратили пратката в кварталния клон и там си заплатих ДДС+12лв. такса, че са те представлявали пред митницата.

Публикувано:
преди 35 минути , bad kid каза:

Плаща се вече и такса митническо представителство, не може само 8 лв. ,да платиш, добавяш 12 за служител, който ще работи 5 минутки за тая работа.

Добре де, ама ще ми го донесат ли на място? Колкото кажат, толкова. Аз, ако ида/ върна се,  с такси до там, ще дам повече.

преди 8 минути , tch каза:

Последно ми бяха пратили пратката в кварталния клон и там си заплатих ДДС+12лв. такса, че са те представлявали пред митницата.

Ако ми го пратят в ЦП, ще ми е супер, че е до мен:)))

И що тъй се получи? Преди доста години си бях поръчала една бална рокля, която струваше повече пари, та ходих на митницата и си извадих ЕОРИ номер и въпреки, че баш митничарят ме водеше, пак отиде половин ден.

Непрекъснато поръчвам/получавам от Ибей, от Амазон от Алиекспрес, къде- къде по- скъпи неща ми ги носят.

Явно и търговецът е смОтан.

Нямам против да плащам, ни ДДС, ни митнически такси. Ужасявам се, като знам, какво е разкарването.

Публикувано:

Ами не знам как става, нямат ли телефон да питаш?

Иначе можеш да се самопредставляваш като си попълниш митническата декларация с КЕП и да отпаднат тия 12 лв...ама пак нямам подробно инфо...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 15 минути , bad kid каза:

Ами не знам как става, нямат ли телефон да питаш?

Иначе можеш да се самопредставляваш като си попълниш митническата декларация с КЕП и да отпаднат тия 12 лв...ама пак нямам подробно инфо...

Не, не са ми проблем тия 12 лева, проблем ми е излизането от кабинета:(((

Има телефон, ама познай, дали отговаря.

Пише, че трябва да се прати това-онова или по пощата / девет дена път с камили/, или по мейла. Пратих всичко на мейла им, да видим, когИ ще има хабер.:girl_crazy::give_rose::girl_crazy::give_rose:

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 35 минути , AlexandraKo каза:

Явно и търговецът е смОтан.

От търговеца зависи. Аз поръчвах едно роботче за миене на прозорци, 100евро струваше, в описанието изрично пишеше  как ще го пуснат като подарък или нещо такова , за 25евро заради митницата. Отделно имаше опция и за склад от Европа да пристигне, нещо, което не бях виждала преди(то аз и не поръчвам толкова скъпи неща, но това ме поблазни).

• Харесвам 1
Публикувано:

В момента и аз имам спряна пратка от Канада,на която обявената стойност е 15$,но доставката е 105$ и за това е спряна,води се високостойностна и сега ми искат документ,кое е за доставката и кое е стойноста на пратката

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 минути , Branko каза:

В момента и аз имам спряна пратка от Канада,на която обявената стойност е 15$,но доставката е 105$ и за това е спряна,води се високостойностна и сега ми искат документ,кое е за доставката и кое е стойноста на пратката

Аз направих скрийншот на поръчката и плащането от Революта.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 28 минути , Branko каза:

Доколкото знам се гледа общата цена с доставката така или иначе

• Харесвам 2
Публикувано:

Тия простотии Дянков ги измисли (праг 15 евро) и оттогава го споменавам … с добро.

Вече има ред в държавата - събират се данъци...

Ти искаш на крака да ти го донесат … ОК, ама след 50-100 години, като в този виц:

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Не, не са ми проблем тия 12 лева, проблем ми е излизането от кабинета:(((

Има телефон, ама познай, дали отговаря.

Пише, че трябва да се прати това-онова или по пощата / девет дена път с камили/, или по мейла. Пратих всичко на мейла им, да видим, когИ ще има хабер.:girl_crazy::give_rose::girl_crazy::give_rose:

След 10-на дни ще имаш съобщение, че пратката ти е в близкия пощенски клон и да отидеш да си я вземеш. Плаща се сума, която ще определят (включва ДДС и такса за услугата пощите да свършат работата) и си взимаш пратката. 

Минавах същата процедура. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, neuromancer каза:

Доколкото знам се гледа общата цена с доставката така или иначе

Гледа се стойноста на пратката и ако е над 30лв се плаща ддс.

Но когато всичко е общо /стойност+доставка/искат да покажеш документ и да се раздели,колко е стойноста на пратката и колко е за доставка,за да видят на колко да ти начислят ддс ако е над 30лв

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, ven62 каза:

Тия простотии Дянков ги измисли (праг 15 евро) и оттогава го споменавам … с добро.

Вече има ред в държавата - събират се данъци...

Ти искаш на крака да ти го донесат … ОК, ама след 50-100 години, като в този виц:

То май за целия ЕС е около 15 евра...

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.