Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

Не съм много сигурен дали навсякъде е така, но ЛЕД крушки с показаните изводи няма, поне тук е така. Та аз им смених и фасунката, което за мен е лесно, но може да не е така в конкретния случай

• Харесвам 1
Публикувано:

@mililia, дали си заслужава или не,  можеш лесно да сметнеш. Ето какво показва математиката от моя опит:

Разполагаме с общо 16 крушки G9 по 5W (твоите са G4 и консумацията им е 2-3W) на полилеите в спалнята, хола и коридора, още 5 LED лунички в банята по 5W + 2 енергоспестяващи крушки над огледалото по 9-10W, плюс още 4 енергоспестяващи, пак средно по 10W в кухнята. Обща консумация на осветлението около 165 W на час.

Ако същите тези LED крушки и спотове бяха халогенни (средно по 40W), а енергоспестяващите крушки бяха обикновени с нажежаема жичка (средно по 75W), общата консумация щеше да е около 1400 W на час. Ако лампите светят средно по 3 часа на ден 365 дни в годината, с LED крушките бихме изразходили 180 kW електрическа енергия, която при цена около 20 ст. на kW е 36 лв за 1 година. С нажежаемите жички консумацията е 9-10 пъти по-висока, така че би струвала не по-малко от 325 лв. Ако спестените от електричество около 289 лв само за 1 година разделим на броя крушки в нашето домакинство (27), излиза, че можем всяка година да си купуваме нови 27 крушки от по 10.70 лв (а те са много по-евтини, освен това изкарват много по-дълго от нажежаемите и не се налага да се сменят толкова често) 🙂 Отделно, че крушките с нажежаема жичка отделят много повече топлина и скапват полилеите (в началото полилеите ни бяха с халогенни крушки и хромовото покритие в основата на крушките се опече и покафеня.

На 22.09.2020 г. в 19:14, neuromancer каза:

Не съм много сигурен дали навсякъде е така, но ЛЕД крушки с показаните изводи няма, поне тук е така. Та аз им смених и фасунката, което за мен е лесно, но може да не е така в конкретния случай

Има колкото искаш 🙂

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
преди 11 минути , chandni каза:

@mililia, дали си заслужава или не,  можеш лесно да сметнеш. Ето какво показва математиката от моя опит:

Разполагаме с общо 16 крушки G9 по 5W (твоите са G4 и консу,мацията им е 2-3W) на полилеите в спалнята, хола и коридора, още 5 LED лунички в банята по 5W + 2 енергоспестяващи крушки над огледалото по 9-10W, плюс още 4 енергоспестяващи, пак средно по 10W в кухнята. Обща консумация на осветлението около 165 W на час.

Ако същите тези LED крушки и спотове бяха халогенни (средно по 40W), а енергоспестяващите крушки бяха обикновени с нажежаема жичка (средно по 75W), общата консумация или общо около 1400 W на час. Ако лампите светят средно по 3 часа на ден 365 дни в годината, с LED крушките бихме изразходили 180 kW електрическа енергия, която при цена около 20 ст. на kW е 36 лв за 1 година. С нажежаемите жички консумацията е 9-10 пъти по-висока, така че би струвала 325 лв. Ако спестените от електричество около 260 лв само за 1 година разделим на броя крушки в нашето домакинство (27), излиза, че можем всяка година да си купуваме нови 27 крушки от по 9.63 лв (а те са много по-евтини, освен това изкарват много по-дълго от нажежаемите и не се налага да се сменят толкова често) 🙂 Отделно, че крушките с нажежаема жичка отделят много повече топлина и скапват полилети (в началото полилете ни бяха с халогенни крушки и хромовото покритие в основата на крушките се опече и покафеня.

Има колкото искаш 🙂

Вероятно съм останала неразбрана.

Пуснах снимката на крушката, защото исках да покажа за каква фасунга ми трябва и че трябва да е супер малък размер. За мен е важно да влизат във фасунгата по същия начин и да са толкова малки, за да не се налагат промени. Дали ще са с жичка или нещо друго ми е без проблем. Сега в линка, който е пуснат виждам че има подобни крушки и LED. До този момент аз поне не видях в някой магазин да има LED за подобна фасунга. Даже бях останала с впечатление, че тази марка са само с резби за прикрепване към фасунгата.

Иначе не споря за колко са икономични. Честно казано аз за ток за всичко месечно плащам 20 лв., та не ми е особен разход.

Както се вижда не съм експерт и трябва да сменя изгорелите крушки с нови, пък какви ще са, ако влязат във фасунгата ми е все тая.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, ven62 каза:

Преди 10-на години смених всички крушки в апартамента с LED. Направих си труда да сметна - 2000 вата на час икономии.

2000 Вата или 200 Вата/час икономия?🤔Ако стандартната крушка е била 100 Вата,а новия еквивалент 10 Вата🙄,имаш икономия от една крушка 90 Вата,което значи,че имаш 22 😮 постоянно светещи крушки ли?

преди 2 часа, Lindt каза:

Не разбрах - ако ги смениш със същите, няма да имаш нужда от майстор, а ако се спреш на LED, ще имаш нужда от чужда помощ?  Ако е така, аз бих си сложила пак същите, просто от мързел и нежелание някакъв човек да идва вкъщи.  

И за старите и за новите няма нужда от майстор,защото цокъла е един и същ и само се маха старата и се слага новата(при изключено осветление!)...Друг е въпроса,ако иска да почерпи!😉

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, chandni каза:

Разполагаме с общо 16 крушки G9 по 5W (твоите са G4 и консу,мацията им е 2-3W) на полилеите в спалнята, хола и коридора, още 5 LED лунички в банята по 5W + 2 енергоспестяващи крушки над огледалото по 9-10W, плюс още 4 енергоспестяващи, пак средно по 10W в кухнята. Обща консумация на осветлението около 165 W на час.

Ако същите тези LED крушки и спотове бяха халогенни (средно по 40W), а енергоспестяващите крушки бяха обикновени с нажежаема жичка (средно по 75W), общата консумация щеше да е около 1400 W на час. Ако лампите светят средно по 3 часа на ден 365 дни в годината, с LED крушките бихме изразходили 180 kW електрическа енергия, която при цена около 20 ст. на kW е 36 лв за 1 година. С нажежаемите жички консумацията е 9-10 пъти по-висока, така че би струвала не по-малко от 325 лв. Ако спестените от електричество около 289 лв само за 1 година разделим на броя крушки в нашето домакинство (27), излиза, че можем всяка година да си купуваме нови 27 крушки от по 10.70 лв (а те са много по-евтини, освен това изкарват много по-дълго от нажежаемите и не се налага да се сменят толкова често) 🙂 Отделно, че крушките с нажежаема жичка отделят много повече топлина и скапват полилети (в началото полилете ни бяха с халогенни крушки и хромовото покритие в основата на крушките се опече и покафеня.

Има колкото искаш 🙂

Правилно,колега!🍻

Публикувано:
преди 13 часа, crazyhorse каза:

2000 Вата или 200 Вата/час икономия?🤔Ако стандартната крушка е била 100 Вата,а новия еквивалент 10 Вата🙄,имаш икономия от една крушка 90 Вата,което значи,че имаш 22 😮 постоянно светещи крушки ли?

И за старите и за новите няма нужда от майстор,защото цокъла е един и същ и само се маха старата и се слага новата(при изключено осветление!)...Друг е въпроса,ако иска да почерпи!😉

Имам повече от 22 крушки. Около 40 са, но не всички са по 100 W (10W). И естествено не светят постоянно, Но, ако всяка една свети по 1 час (постоянно/поотделно/с натрупване или както си ги паля и гася) спестявам по 2000 W.

Ние обичаме да ни е светло. Както казва една позната - "Ще ми е достатъчно тъмно след 50-60 години на 2 м. под земята. Нека сега да ми светят лампите"

Основното обаче не е икономията, особено в предишни години, когато качеството на LED не беше кой знае какво и не издържаха повече от обикновените, а това, което @chandni е споменала - не греят толкова много и не скапват/прогарят фасунги/полилей/осветителни тела.

----------------

Сетих се за тази джаджа, която съм сложил в коридора.

https://www.ebay.com/itm/PIR-Senser-Infrared-IR-Switch-Body-Motion-Sensors-Auto-On-off-Light-Lamp-Switch/264228272159?hash=item3d853b781f:g:7XUAAOSwTHlcf3Ge

Слага се на мястото на ключа за осветлението. Няма релета (не цъка) и щом се появя лампите светват и 10 секунди след като се махна се гасят).

"Родих се" с това нещо, особено сутрин, когато не мога да си отворя очите 10-на минути след кафето, а ми се налага да щъкам през коридора в баня/тоалетна/спалня...

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, ven62 каза:

----------------

Сетих се за тази джаджа, която съм сложил в коридора.

https://www.ebay.com/itm/PIR-Senser-Infrared-IR-Switch-Body-Motion-Sensors-Auto-On-off-Light-Lamp-Switch/264228272159?hash=item3d853b781f:g:7XUAAOSwTHlcf3Ge

Слага се на мястото на ключа за осветлението. Няма релета (не цъка) и щом се появя лампите светват и 10 секунди след като се махна се гасят).

"Родих се" с това нещо, особено сутрин, когато не мога да си отворя очите 10-на минути след кафето, а ми се налага да щъкам през коридора в баня/тоалетна/спалня...

Това е чудесно решение за коридора. Дали ще засича щъкаща котка? А какво е необходимо, за да се монтира?

Публикувано:
В момента, Lindt каза:

Това е чудесно решение за коридора. Дали ще засича щъкаща котка? А какво е необходимо, за да се монтира?

Според мен ще я засича. Датчика май реагира на топлина т.е. заменете котката с някаква змия/питон.:wink:

За монтирането нищо не е необходимо. Махаш ключа и стърчащите жици ги връзваш/завиваш на тази джаджа и я пъхваш на мястото на ключа.

• Браво 1
  • Смея се 5
Публикувано:

И ние вкъщи сложихме ключ със сензор за движение. Срещу входната врата, че като се прибереш да ти светне.

Сложихме на легранд.

преди 4 минути , Lindt каза:

Не засича котката.  Нужно е само да смениш обикновенния ключ.

преди 1 минута , ven62 каза:

Според мен ще я засича. Датчика май реагира на топлина т.е. заменете котката с някаква змия/питон.:wink:

За монтирането нищо не е необходимо. Махаш ключа и стърчащите жици ги връзваш/завиваш на тази джаджа и я пъхваш на мястото на ключа.

Да ама датчика има обхват и не засича дребосъци. Имам котка и два такива ключа. Ако намеря кутията ще ви покажа схемата на обхвата.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

За информация, има и LED крушки със сензор за движение, слагат се на мястото на обикновена крушка, ключа постоянно включен и готово. Имам такива в коридора и гаража, вършат добра работа.

• Харесвам 3
Публикувано:
1 hour ago, logist13 said:

За информация, има и LED крушки със сензор за движение, слагат се на мястото на обикновена крушка, ключа постоянно включен и готово. Имам такива в коридора и гаража, вършат добра работа.

Добра вметка, но аз да довметна моя опит с такава:

- наличие на плафон може да е проблем

- може да не засича добре (примерно сензорът сочи в една посока, вие идвате от друга и не ви засича)

- наличието на лека светлина (леко отворена стая) може да е причина крушката да не се светне въобще

Разбира се, това е лесен вариант и всеки може да тества и да си прецени дали в неговия случай ще върши работа.

Публикувано:
преди 3 минути , Victoria каза:

Добра вметка, но аз да довметна моя опит с такава:

- наличие на плафон може да е проблем

- може да не засича добре (примерно сензорът сочи в една посока, вие идвате от друга и не ви засича)

- наличието на лека светлина (леко отворена стая) може да е причина крушката да не се светне въобще

Разбира се, това е лесен вариант и всеки може да тества и да си прецени дали в неговия случай ще върши работа.

Има плафони със сензор за движение!Може да се регулира по 3 параметъра:чувствителност(обхват),осветеност и време на работа!Може да си го настроите да свети от няколко секунди до безкрайност;от светло до пълен мрак и обхвата от няколко сантиметра до няколко метра...

• Харесвам 4
Публикувано:
5 minutes ago, crazyhorse said:

Има плафони със сензор за движение!Може да се регулира по 3 параметъра:чувствителност(обхват),осветеност и време на работа!Може да си го настроите да свети от няколко секунди до безкрайност;от светло до пълен мрак и обхвата от няколко сантиметра до няколко метра...

Това е така, но това се различава се от предложените лед крушки със сензор за движение. 🙂

И монтажът все пак е малко по-сложен от това да завинтиш една крушка.

• Харесвам 1
Публикувано:
На ‎21‎.‎9‎.‎2020‎ г. в 15:36, ven62 каза:

Днес бях в представителството на air.bg до Народния театър.

Естествено ми скъсаха нервите.

Но, докато се разправях забелязах това:

IMG_20200921_140630.jpg.9b4b5b87ad21009b2af0292cb3016200.jpg

Отначало ми стана приятно, а и се обнадеждих. Служителката е наш човек - ще ми реши казуса.

Питах - греда.

Имали клиент и той всяка година им подарявал календари.

Е, направо "побеснях". :wink:

Тия загубеняци не заслужават да си ги платят, камо ли подаръци.

Може ли "виновния" магеланец да си признае.

Няма много да му се сърдя.

Подозирам @Георги. Ако е така, предвид обстоятелствата около неговия статут във форума - изобщо няма да се сърдя. Браво Георги!

Положих допълнителни усилия да разбера кой е този магеланец. :biggrin:

Служителката мълчи като комунист на разпит. Така и не го издаде. Въпреки, че е супер любезна и наистина гледа да помогне на клиентите на България Еър.

Ето й окончателния отговор:

----------------------------------

Г-н Ven62,

Имаме постоянен клиент на офиса от няколко години, който пътуа прекалено често и на реазлични места,  на различни континенти...

Подарък на двете ни от него.

Желая Ви лек ден!

Поздрави,

…………   ……………..

България Ер

-----------------------------------------------

Освен да потърся сечението от множеството на магеланци, които са поръчвали 3 и повече настолни календара миналата година... и тези, които са посетили 3 и повече  континента.

Леле, ако е @Георги Матеев... Рязко, на екс, си изпи всичките водки.

:grin:

• Смея се 14
Публикувано:
преди 3 минути , ven62 каза:

Кой магеланец купува билети от офис, а не он лайн? И не го е домързяло да отиде до там ?

• Смея се 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 29 минути , ven62 каза:

Освен да потърся сечението от множеството на магеланци, които са поръчвали 3 и повече настолни календара миналата година... и тези, които са посетили 3 и повече  континента.

Добави към критериите да работи сравнително близо до този офис, намали континентите на ... 2 да кажем и добави критерий да обича много да лети.

Така според мен ще стигнеш до правилния човек. :cool:

ПП Да те улесня - аз съм поръчала по един календар. :laugh:

• Смея се 8
Публикувано:
преди 40 минути , Victoria каза:

Това е така, но това се различава се от предложените лед крушки със сензор за движение. 🙂

И монтажът все пак е малко по-сложен от това да завинтиш една крушка.

Махате стария плафон и слагате новия на негово място(3 винта са само)...В 99 % от случаите дупките съвпадат!🍻Ако не можете да се справите викате някой Магеланец🤔 или в краен случай-комшията🤭...хората правят какво ли не за шише ракия...😉

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 7 минути , Mary каза:

Добави към критериите да работи сравнително близо до този офис, намали континентите на ... 2 да кажем и добави критерий да обича много да лети.

Така според мен ще стигнеш до правилния човек. :cool:

ПП Да те улесня - аз съм поръчала по един календар. :laugh:

Добре де … ти си невинна … засега!

Другия основен заподозрян е @cck . Че и той е един добряк … ама пък чак на air.bg подаръци да прави...

• Смея се 2
Публикувано:
преди 44 минути , Дани Магелани каза:

Кой магеланец купува билети от офис, а не он лайн? И не го е домързяло да отиде до там ?

Ако намерите човек, на който работата му е интересна и не е там просто да нацъка 10 клавиша и да вземе парите може да има доста полза да си купуваш билетите от офис... Но от 10 години не ми се е случвало де...

Публикувано:
преди 1 час, ven62 каза:

Не се притеснявай, отдавна прежалих басейна с водка... то на целия форум му стана ясно, че няма да си спазиш обещанието 😋

А конкретно по казуса - аз влизам във физически офис на авиокомпания и взимам билет на пълна цена... как точно си го представи? 🤣 Отделно, че никога не съм поръчвал магелански календари.

• Харесвам 1
  • Смея се 6
  • Замислям се 1
Публикувано:

Аз съм си "купувала" билети от този офис, защото с точки може да се плащат само на място, тоест взимала съм безплатни билети, заради екстрата, която една прекрасна банкова карта ми даваше едно време при всяка покупка с нея. 

Работя съвсем наблизо, а и в същото помещение е офисът на обслужващата ме банка.

Календари имаше и миналата година и аз също ги питах откъде са им. Тогава отговориха по същия начин. На мен ми стана много приятно като ги видях там.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 52 минути , Георги Матеев каза:

Не се притеснявай, отдавна прежалих басейна с водка... то на целия форум му стана ясно, че няма да си спазиш обещанието 😋

А конкретно по казуса - аз влизам във физически офис на авиокомпания и взимам билет на пълна цена... как точно си го представи? 🤣 Отделно, че никога не съм поръчвал магелански календари.

Ами, явно в стремежа да си спестя водката какви ли не фантасмагории могат да ми се видят реалистични. 😋

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 3 часа, ven62 каза:

А защо ти е важно да знаеш, кой точно е подарил тези календари на тези дами?

• Смея се 1
Публикувано:
преди 1 минута , bulpa каза:

А защо ти е важно да знаеш, кой точно е подарил тези календари на тези дами?

- Защото, сега, като има моя снимка в календар 2021 може да не съм съгласен да се фукат с нея в офис на air.bg  😋

- За да има още един магеланец с който да се шегувам. :biggrin:

• Харесвам 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.