Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 18 минути , Светославов каза:

Здравей,

Малко разхвърляно, извинявай. За прагчето няма проблем да се налепят каквито искаш плочки върху старите и да се "върже" с другите в банята. Така нищо не се кърти и се избягва риска от повреждане на плочки. Ако се наложи да се маха единична плочка или парче от такава , има си специализиран инструмент, който реже само фугата. Бих предложил да "откопчаете" первазите от вътрешната страна, би трябвало да не е много трудно, обикновено слагат само тук-там по малко лепило. Тогава ще се разбере дали е имало нужда от толкова широк перваз, или са ги сложили щото "те така идват комплект". Сиреч, ако няма нужда от толкова широк перваз, може да се избегне грозното зарязване, или поне да е минимално. 

Аз също бих препоръчал алуминиева врата, има избор на цветове и изглеждат нелошо. Това за огледало и пълнежа на крилото са детайли и всяка уважаваща се фирма трябва да може да изпълни ако не изцяло, то поне до голяма степен желанието ти как да изглежда вратата като цяло - каса и крило. 

Да, ние сме го разровили това нещо и знаем, че имаме плочки под перваза на вратата и е сложена така, защото явно това са имали. После е пристигнала вана и не минала през вратата, та я рязали и оставили така да си гние отдолу.

А какво трябва да обясни каква е нужната ширина на перваза? 

Публикувано:

По снимките не видях да е рязана вратата, касата? Зарязан е само перваза, поне аз така го виждам. Первазът се слага, за да скрие прехода каса - плочка и да подчертае контура .  Ширината му..., според зависи. За алуминиеви са по-тесни в общия случай, та би могло ако леко си поиграят с верт. фуги около касата, да се мине и без зарязване около ваната. Но това в най-общ план. 

А на американците много не им се вързвай. Ако работата се върши от майстор, а не от "майстор", фаловете са иключение. 

• Харесвам 2
Публикувано:

@Lindt , дано не съм те заблудил, без да искам,  и създал големи очаквания.

Аз, професионално, съм много далеч от всякакви строително-ремонтни дейности.

Просто успях да преживея няколко основно ремонти, без трайни последици за психичното ми здраве. Понатрупах малко опит и мнението ми беше въз основа на него.

Сега по същество:

1. Стана ясно (за мен) че искате да си смените вратата в банята от дървена на алуминиева.

2. Сегашната ви врата е от "нов" тип т.е. слагана е след плочките, а не обратното - плочките да следват вратата. Нейното махане в този случай ще е относително безболезнено, … вероятно. Както @Светославов ви е посъветвал - махнете первазите. Аз бих предложил да започнете с тези, които са от другата страна на пантите т.е. от външната страна на банята. Поне това виждам на снимките - вратата се отваря навътре в банята. Обикновено, первазите от страната където не са пантите са декоративни и не са част от самата каса. След като махнете тези первази ще се "открие"/види строителния отвор. Строителен отвор = дупката в стената, в която е сложена сегашната врата.

3. След като вече имате визуална връзка със строителния отвор викате човека от фирмата, която ще ви достави и монтира алуминиевата врата. При такова състояние той ще може да вземе абсолютно точни размери, което предпоставя липса на следващи проблеми при монтажа или ако такива се появят - то те ще са за сметка на фирмата. Те ще са виновни.

4. Има всякакви алуминиеви профили с които вратата т.е. касата да бъде завършена. Имам предвид, да се намери подходящо решение за прехода от касата към плочките (касата да препокрие плочките, както е сега) както и за прехода от касата към стените на коридора. Ето примери:

IMG_20201009_080807.jpg.bf47e75caae52a7b6b10b575c7b5a743.jpg

IMG_20201009_080820.jpg.e71737600a20c669c21a669ad0a577e5.jpg

Ако и алуминиевия профил е толкова широк, че отново трябва да се "заобикаля" ваната, то нищо не пречи да "дръпнете" вратата с 1-2-3 см. в посока обратна на ваната т.е. да стесните вратата с тези сантиметри. Това го уточнявате с човека дето ще дойде да си взима размерите.

След като сложите новата врата се захващате с прагчето. От снимките то не се вижда, но тъй като вратата се отваря навътре си мисля, че то е от външната страна на вратата т.е. между вратата и коридора. Ако е така следва да търсите решение, което подхожда на интериора в коридора, а не в банята.

Както и да е. В краен случай има много алуминиеви профили (бели или с цвета на алуминия), например в Баухаус, с които да обшиете/облицовате/увиете сегашния праг, така че той да изглежда поне неутрален - представи си преходна лайсна в края на някои паркет. Дразни ли те? Ако никои профил не помага може и да се вземе един алуминиев лист ламарина (пак от там). Те са дебели макс. 1 мм. и го огъвате по профила на прага т.е. вие си правите алуминиевия профил и готово.

А, да. За "пълнежа" на алуминиевата врата. Той може да бъде ПДЧ с какъвто си поискате десен/цвят. Естествено, за баня, по-доброто решение е стъклопакет. А този стъклопакет може да бъде изпълнен от стъкло (прозрачно/матово/орнаментно), огледало, принт-стръкло, лакобел, … каквото се сетиш още. Разбира се и комбинация от тях - Например - към банята лакобел, към коридора - огледало.

Айде ... успех. Естествено, нервите и прахоляка ще са за ваша сметка.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Някой може ли да препоръча място/организация, където е ходил на тези мероприятия с рисуване + вино? В интернет има доста, но питам за препоръка, ако ви е харесало. Имаме желание да рисуваме върху кецове...

Публикувано:
преди 5 минути , Яничка каза:

Някой може ли да препоръча място/организация, където е ходил на тези мероприятия с рисуване + вино? В интернет има доста, но питам за препоръка, ако ви е харесало. Имаме желание да рисуваме върху кецове...

Аз тук- https://dalivino.bg/?gclid=EAIaIQobChMIl6H83ZSn7AIVz9vVCh0XAQUPEAAYAiAAEgKuGPD_BwE

за кецове обаче не знам

• Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Яничка каза:

където е ходил на тези мероприятия с рисуване + вино?

Ходила съм веднъж, хареса ми и се оглеждаме за още пъти 😀

Мол Марково тепе, едва ли те устройва, но с две ръце препоръчвам да пробваш нещо такова. Обясняват ти кои четки, за какво ще ги ползвате, с каква боя ще рисувате, показват стъпка по стъпка как да си нарисувате картината. Виното е една чаша, като имаш избор между бяло, розе и червено, но то не е важно в случая. Най-важното за да ти хареса такова мероприятие, е компанията, с която ще бъдеш. 

Това е моя шедьовър

IMG_20200908_195653.jpg.078c00290905832cb8f88eef2aeca0bf.jpg

Нищо, че чайките приличат на прилепи 😜

• Харесвам 14
  • Браво 8
Публикувано:
преди 18 минути , bulpa каза:

Мол Марково тепе, едва ли те устройва, но с две ръце препоръчвам да пробваш нещо такова. Обясняват ти кои четки, за какво ще ги ползвате, с каква боя ще рисувате, показват стъпка по стъпка как да си нарисувате картината. Виното е една чаша, като имаш избор между бяло, розе и червено, но то не е важно в случая. Най-важното за да ти хареса такова мероприятие, е компанията, с която ще бъдеш. 

Това е моя шедьовър

Добра си. В моята класация си далеч пред Пикасо.

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 1 минута , ven62 каза:

Добра си. В моята класация си далеч пред Пикасо.

Благодаря, Вен! 

От твоята оценка, крилцата ми взеха да пърхат 😀

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 33 минути , bulpa каза:

Това е моя шедьовър

Айвазовски ряпа да яде!

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 минути , bobole4e каза:

Колко време отнема?

Ние бяхме малко хора, около час и половина. Мацката, която водеше - отдели на всеки внимание, коригираше ако се налага.

За първи път рисувах с акрилни бои, та научих нещо ново. 

За да не останете с впечатление, че съм някакъв нереализиран художник - на всички картините накрая изглеждаха по един и същи начин. 

Забавно е, и силно препоръчвам. Разтоварване от ежедневието си е.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 21 часа, Lindt каза:

В общи линии неудобството ни идва от това, че планираме да изкъртим настилката в коридора и дневната след може би два месеца, когато успеят да ни изработят кухня. И прагът на банята е от плочки като в коридора. Ако вратата е отвън, прагчето ще се окаже видимо в банята и просто не може да е сиво. Не може да е и от новият гранитогрес, защото той няма да си отива. Дори и да пренебрегнем това, ако го изкъртим и облицоваме с нещо ново, може да повредим пък други плочки, а няма да къртим банята. 

Доколкото разбирам, вие ще изкъртите всичко, но без банята...:blink:

Банята е много особено помещение, свещено бих казал. На всяко друго нещо вкъщи човек може да направи частичен ремонт и то без да останат следи, но на пустата му баня не може. Ще обновите всичко, само банята ще си остане по-стара и до една година ще започне да ви дразни. А към вани и всякакви неща в банята, които могат да се спукат (под на душ кабина) имам много особено мнение.

Като ще се кърти, да е наведнъж.

• Харесвам 1
  • Замислям се 3
Публикувано:
преди 3 часа, ven62 каза:

@Lindt , дано не съм те заблудил, без да искам,  и създал големи очаквания.

Аз, професионално, съм много далеч от всякакви строително-ремонтни дейности.

Просто успях да преживея няколко основно ремонти, без трайни последици за психичното ми здраве. Понатрупах малко опит и мнението ми беше въз основа на него.

Сега по същество:

1. Стана ясно (за мен) че искате да си смените вратата в банята от дървена на алуминиева.

2. Сегашната ви врата е от "нов" тип т.е. слагана е след плочките, а не обратното - плочките да следват вратата. Нейното махане в този случай ще е относително безболезнено, … вероятно. Както @Светославов ви е посъветвал - махнете первазите. Аз бих предложил да започнете с тези, които са от другата страна на пантите т.е. от външната страна на банята. Поне това виждам на снимките - вратата се отваря навътре в банята. Обикновено, первазите от страната където не са пантите са декоративни и не са част от самата каса. След като махнете тези первази ще се "открие"/види строителния отвор. Строителен отвор = дупката в стената, в която е сложена сегашната врата.

3. След като вече имате визуална връзка със строителния отвор викате човека от фирмата, която ще ви достави и монтира алуминиевата врата. При такова състояние той ще може да вземе абсолютно точни размери, което предпоставя липса на следващи проблеми при монтажа или ако такива се появят - то те ще са за сметка на фирмата. Те ще са виновни.

4. Има всякакви алуминиеви профили с които вратата т.е. касата да бъде завършена. Имам предвид, да се намери подходящо решение за прехода от касата към плочките (касата да препокрие плочките, както е сега) както и за прехода от касата към стените на коридора. Ето примери:

IMG_20201009_080807.jpg.bf47e75caae52a7b6b10b575c7b5a743.jpg

IMG_20201009_080820.jpg.e71737600a20c669c21a669ad0a577e5.jpg

Ако и алуминиевия профил е толкова широк, че отново трябва да се "заобикаля" ваната, то нищо не пречи да "дръпнете" вратата с 1-2-3 см. в посока обратна на ваната т.е. да стесните вратата с тези сантиметри. Това го уточнявате с човека дето ще дойде да си взима размерите.

След като сложите новата врата се захващате с прагчето. От снимките то не се вижда, но тъй като вратата се отваря навътре си мисля, че то е от външната страна на вратата т.е. между вратата и коридора. Ако е така следва да търсите решение, което подхожда на интериора в коридора, а не в банята.

Както и да е. В краен случай има много алуминиеви профили (бели или с цвета на алуминия), например в Баухаус, с които да обшиете/облицовате/увиете сегашния праг, така че той да изглежда поне неутрален - представи си преходна лайсна в края на някои паркет. Дразни ли те? Ако никои профил не помага може и да се вземе един алуминиев лист ламарина (пак от там). Те са дебели макс. 1 мм. и го огъвате по профила на прага т.е. вие си правите алуминиевия профил и готово.

А, да. За "пълнежа" на алуминиевата врата. Той може да бъде ПДЧ с какъвто си поискате десен/цвят. Естествено, за баня, по-доброто решение е стъклопакет. А този стъклопакет може да бъде изпълнен от стъкло (прозрачно/матово/орнаментно), огледало, принт-стръкло, лакобел, … каквото се сетиш още. Разбира се и комбинация от тях - Например - към банята лакобел, към коридора - огледало.

Айде ... успех. Естествено, нервите и прахоляка ще са за ваша сметка.

Вен, много ти благодаря! Всъщност никога не съм си те представяла като зает в тази сфера. Макар че не пречеше пък да имаш фирма за строително-ремонтна дейност и сигурно щяхме да се разберем чудесно. Ние също много искаме да минем без трайни психически травми, обаче все пак явно няма да е без последици, поне от типа на невероятно количество информация и тежки житейски избори, без които сме си живели добре последните 30 години 🙃
Всъщност аз се надявам пантите да минат от другата страна и первазите да са с декоративна цел точно в банята, ако вече напредвам в овладяването на терминологията и ме разбираш 🙂 Съответно прагът май минава към банята, а в момента е съобразен с коридора. А первазът в банята просто трябва да покрие частта с уплътняващата пяна и да стигне до плочките? 

Щом има варианти за обшиване, покриване, замаскиране, алуминиев профил  и какво ли не на загубения праг, тогава съм спокойна, че ще намерим решение. Безпокои ме само дали ако сложим врата с правилни размери, а след това коригираме облицовката на прага, може да се появи луфт или пък да закача, защото сме му променили височината в процеса на декорация. Май първо ще вземем решение какво да правим с този праг и тогава ще правим нова врата, ако правилно съм разбрала всичко от обясненията в темата. 

Публикувано:
преди 4 минути , Zaro каза:

Доколкото разбирам, вие ще изкъртите всичко, но без банята...:blink:

Банята е много особено помещение, свещено бих казал. На всяко друго нещо вкъщи човек може да направи частичен ремонт и то без да останат следи, но на пустата му баня не може. Ще обновите всичко, само банята ще си остане по-стара и до една година ще започне да ви дразни. А към вани и всякакви неща в банята, които могат да се спукат (под на душ кабина) имам много особено мнение.

Като ще се кърти, да е на веднъж.

Разбирам тази гледна точка, но банята не ни дразни достатъчно в момента. Апартаментът е малък, ще обновим коридор, спалня и помещението за всичко - кухня, всекидневна, хоум офис, както там им се казва на тези помещения. Като ни стане пак скучно след 2 години, ще изкъртим терасата и банята заедно и готово. 

Аз пък си обичам ваната. Ако сега направим ремонт, Жижо ще надделее и няма да имаме вана. Ще имаме тъпа душкабина, която аз ще трябва да чистя и да подсушавам, тоест не. 

Публикувано:
преди 37 минути , Lindt каза:

банята не ни дразни достатъчно в момента

Правилно. Точно след като приключите всичко останало, ще започне да дразни достатъчно. Аз си разсъждавам в перспектива.

преди 37 минути , Lindt каза:

Ако сега направим ремонт, Жижо ще надделее и няма да имаме вана. Ще имаме тъпа душкабина

Тъпи са душкабините, вратите искат поддръжка - я панта ще се скапе, я колелце ще се развали, а като отидеш да търсиш, се оказва, че този модел вече го няма. А ако коритото се спука, става голяма беля. Същото е и със спукана вана. При новите се случва.

За мен решението е параван (може и изработен като душкабина на ниво под, с праг от композит или камък) с линейно сифонче.

От 3-4 години все правим ремонти тук или там и вече ги гледам нещата по друг начин.

Ама вие си знаете.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
преди 5 часа, Zaro каза:

Правилно. Точно след като приключите всичко останало, ще започне да дразни достатъчно. Аз си разсъждавам в перспектива.

Тъпи са душкабините, вратите искат поддръжка - я панта ще се скапе, я колелце ще се развали, а като отидеш да търсиш, се оказва, че този модел вече го няма. А ако коритото се спука, става голяма беля. Същото е и със спукана вана. При новите се случва.

За мен решението е параван (може и изработен като душкабина на ниво под, с праг от композит или камък) с линейно сифонче.

От 3-4 години все правим ремонти тук или там и вече ги гледам нещата по друг начин.

Ама вие си знаете.

@Zaro, у нас въпросът с баните сме го решили много лесно. Вместо душ кабина, тоалетната сме отделили с плъзгащи се алуминиеви врати+поликарбонатно стъкло. Лесно, просто и не много скъпо.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, Травеолани каза:

Защо е заключена темата за коледните пътувания?

Временно е било.

Сега си е ок:

• Харесвам 1
Публикувано:
На ‎9‎.‎10‎.‎2020‎ г. в 14:27, Lindt каза:

... 
Всъщност аз се надявам пантите да минат от другата страна и первазите да са с декоративна цел точно в банята, ако вече напредвам в овладяването на терминологията и ме разбираш 🙂 Съответно прагът май минава към банята, а в момента е съобразен с коридора. А первазът в банята просто трябва да покрие частта с уплътняващата пяна и да стигне до плочките? 

Щом има варианти за обшиване, покриване, замаскиране, алуминиев профил  и какво ли не на загубения праг, тогава съм спокойна, че ще намерим решение. Безпокои ме само дали ако сложим врата с правилни размери, а след това коригираме облицовката на прага, може да се появи луфт или пък да закача, защото сме му променили височината в процеса на декорация. Май първо ще вземем решение какво да правим с този праг и тогава ще правим нова врата, ако правилно съм разбрала всичко от обясненията в темата. 

@Lindt , щом ще обръщате вратата имате варианти да я разположите на ръба на коридора т.е. най-накрая. Така се прави в повечето случаи. При този вариант трябва единствено да внимавате дали касата т.е. алуминиевия профил няма да ви дойде доста широк и в този смисъл да не стой естетически. Това е така, тъй като алуминиевите врати имат тясна каса. На първата моя снимка стената е дебела около 12 см. , вратата с касата около 6 и съответно алуминиевия профил (това бялото от плочките до вратата) - около 6.

Разбира се, имате вариант вратата да я монтирате някъде по средата на стената, но тогава тя ще се отваря само на 90 градуса навън.

-------

BTW, не е ли време софтуериста да се включи в този хардуерен проект?:wink:

Публикувано:

Моля, да избистрим въпроса:

Как е правилно да се произнася на Български:

БарСелона или БарЦелона

ЛанСароте или ЛанЦароте / че и ЛанЗароте съм срещала/.

На мен лично, произношенето със "С" и на двете, ми харесва повече. Забелязала съм, че "Ц" в испанския, сякаш отЦъЦтва:))))Дали съм права?

Моля, който знае, кое е правилно да каже!

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

БарСелона или БарЦелона

На мен лично, произношенето със "С" и на двете, ми харесва повече. Забелязала съм, че "Ц" в испанския, сякаш отЦъЦтва:))))Дали съм права?

До 90-те години на миналия век се изписваха с Ц (предполагам от транскрибирането на латинското "с" като "це" ), но след това придоби популярност да се изписват със С, вероятно като по-близо звучащи до оригинала. Напоследък не съм виждала да се изписва с Ц.  Не знам дали има правилно или неправилно, по-скоро е придобило гражданственост по един или друг начин. Ама не съм някой корифей в правописа, та не знам. То въпроса е за произношението, но за мен е едно и също правилото и при произнасяне и при правопис в случая.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

БарСелона или БарЦелона

Имахме тема по въпроса, общо взето е мътна работата:

В конкретния случай е добре да се позовем на доказани авторитети - правилното наименование е Барцилона 8️⃣

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.