Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

@AlexandraKo Ако не бъркам, това не е ли близо до центъра, където живеят заможните индобългари, не е съвсем гетото? 😄 При нас в София в хубавата част НА центъра когато бях малка, нашата кооперация делеше общ вътрешен двор с къща с двор, която беше изоставена и напълно запустяла, беше населена с всякакви типове, а общият двор постоянно беше пълен боклуци като от на @Lindt снимките. Ни полиция, ни пожарна, ни жалби можеха да ги махнат. В един момент някой изгони цялата сган и оправи къщата. Сега е доста приличен хотел и мърморят от шума от хотела 😄

• Харесвам 2
Публикувано:
  На 17.05.2021 г. в 12:19, ДиянаВ каза:

Ако казва водъ, ръкъ ... е от Русьйе, но ако го кара само на мьйеко, може и от Пловдив да е 😛

Разшири  

Моето фино пловдивско ухо трудно улавя разликата в мекотата на говора от Русе, Стара Загора, Хасково, Бургас, Добрич например. Но извинете, в Пловдив е толкова специфично и не се нарича мьйекане (казано на пловдивски меканИ), а и-кане 😉 😄 😛

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Публикувано:
  На 17.05.2021 г. в 14:53, darinamarinova каза:

@AlexandraKo Ако не бъркам, това не е ли близо до центъра, където живеят заможните индобългари, не е съвсем гетото? 😄 При нас в София в хубавата част НА центъра когато бях малка, нашата кооперация делеше общ вътрешен двор с къща с двор, която беше изоставена и напълно запустяла, беше населена с всякакви типове, а общият двор постоянно беше пълен боклуци като от на @Lindt снимките. Ни полиция, ни пожарна, ни жалби можеха да ги махнат. В един момент някой изгони цялата сган и оправи къщата. Сега е доста приличен хотел и мърморят от шума от хотела 😄

Разшири  

Да де, " Убава работа, ама циганска", пак си е мръсно.

• Шок 2
Публикувано:

Тий като има опасност темата (подтемата) с диалектите да тръгне в грешна посока и то по моя вина - да поясня.

Нямам нищо против хората, които понякога говорят с някакъв диалект, особено в ежедневието си. Това просто е малко по-различен български език от общоприетия.

Имам против заместник кмета на София да не говори на чист български език или в краен случай, ако го прави, поне да е ашлашкия език на Банишора.

• Харесвам 4
  • Смея се 6
Публикувано:
  На 18.05.2021 г. в 11:53, ven62 каза:

Тий като има опасност темата (подтемата) с диалектите да тръгне в грешна посока и то по моя вина - да поясня.

Нямам нищо против хората, които понякога говорят с някакъв диалект, особено в ежедневието си. Това просто е малко по-различен български език от общоприетия.

Имам против заместник кмета на София да не говори на чист български език или в краен случай, ако го прави, поне да е ашлашкия език на Банишора.

Разшири  

Специалистите, работещи с председателя на ДПС, бяха свършили чудеса в борбата с диалекта само за година работа. Като го слушах на последните избори обаче, пак е тръгнал към посока диалект и то какъв 🙂. Явно без всекидневни и упорити тренировки не се изкореняват корените 🙂

Дори и ние в нашия диалектен Русе си имаме подобна особено отличаваща се с говора си особа. Зам.областен управител е, а като се наложи да дава брифинги като председател на областния ковид щаб, беше чудо 😀

• Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Интересувам се от работа за тийнейджър в София, за предстоящата лятна ваканция-2 месеца.

Размерът на възнаграждението не е от значение,  искам да придобие  трудовите навици, да се сблъска с ангажименти и отговорности.

Става дума за дъщеря ми, 16 навършени години с отличен английски и кажи речи роден испански.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
  На 20.05.2021 г. в 6:39, Alexander каза:

16 навършени години

Разшири  

За непълнолетните има много изисквания за назначаване на работа, едно от които работодателят да има разрешение от инспекцията по труда за  приемане на работа на непълнолетно лице.

• Харесвам 6
Публикувано:

Интересувам се от работа за тийнейджър в София, за предстоящата лятна ваканция-2 месеца.

Разшири  

Като за първа работа на детенце, аз винаги препоръчвам веригите за бързо хранене като Макдоналдс и KFC, т.е. чуждите. Спазват се законите, няма да я карат да работи 12ч  и да  и плащат за 4 а пък осигуровките друг път. Имат опит с непълнолетни, ще работи до 20ч вечерта, без нощни смени...както си трябва.Има някакъв ред и дисциплина( то това за момчета е по-важно, но не пречи). Проблема е ,че за два месеца надали ще има смисъл( то  поне две седмици е само обучението), но да приемем ,че има глад за кадри и приемат всички вече. Ако се търсят най-вече пари, то тогава пробвайте с  Хепи.

• Харесвам 2
Публикувано:

Предполагам, че е така, за това питам дали някой не познава не знае нещо.

Парите са все едно, казах го в началото, предполагам ще дават минимума определен от закона, дори не знам колко е като става дума за стажант, помощник или нещо от сорта. Може и на 4 или 6 часа да е.

Дани Магелани
Публикувано:

Размерът на възнаграждението не е от значение,  искам да придобие  трудовите навици, да се сблъска с ангажименти и отговорности.

Става дума за дъщеря ми, 16 навършени години с отличен английски и кажи речи роден испански.

Разшири  

Хрумва ми да потърсите семейство с дете в малките класове, което не може да стои в къщи само. Тя ще бъде приятелката, каката, която ще го/я занимава с интересни неща, ще се разхождат, ще спортуват, ще учат на шега езици. Мисля, че 16 годишно момиче може да бъде достатъчно отговорно, за да му се повери дневната грижа за дете, но ти най-добре я познаваш.

• Харесвам 3
Публикувано:
  На 18.05.2021 г. в 10:20, Sju каза:

Моето фино пловдивско ухо трудно улавя разликата в мекотата на говора от Русе, Стара Загора, Хасково, Бургас, Добрич например. Но извинете, в Пловдив е толкова специфично и не се нарича мьйекане (казано на пловдивски меканИ), а и-кане 😉 😄 😛

Разшири  

Не си далече от истината. Западните говори се наричат екави, източните якави. 🙂 

И любимия ми лаф:

- Здравейте, може ли да си говорим на "ти"?

- Може.

- Здравейтиии!

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
  На 20.05.2021 г. в 7:58, Дани Магелани каза:

Хрумва ми да потърсите семейство с дете в малките класове, което не може да стои в къщи само. Тя ще бъде приятелката, каката, която ще го/я занимава с интересни неща, ще се разхождат, ще спортуват, ще учат на шега езици. Мисля, че 16 годишно момиче може да бъде достатъчно отговорно, за да му се повери дневната грижа за дете, но ти най-добре я познаваш.

Разшири  

Преди 2-3 години можеше да стане. Сега всички с 2-3 год по-малки от нея са бебета и не иска да има взимане даване с тях.

Винаги съм си мислил за варианта да дава частни уроци по испански на деца-онлайн, дори е съгласна за това.

Предполагам ще има кандидати, особено на половин цена и с перфектно говорещ учител без акцент.

• Харесвам 2
Публикувано:

Само като идея, аз на 16 работих в Озеленяване за лятото, садихме цветя и дръвчета. Не се изисква дълго обучение и всичко си беше законно, но това беше преди 100 години, нямам контакти и пресен опит.

Уроци по испански е добра идея, но трябва да намерите ученици

• Харесвам 1
Публикувано:

Езикова школа едва ли ще наеме ученичка да преподава, така че ще трябва вие да й търсите ученици.

Sutherland виждам, че имат някаква лятна програма за стаж за ученици, но няма условия и подробности.

• Харесвам 2
Публикувано:
  На 20.05.2021 г. в 7:50, bobole4e каза:

Като за първа работа на детенце, аз винаги препоръчвам веригите за бързо хранене като Макдоналдс и KFC, т.е. чуждите. Спазват се законите, няма да я карат да работи 12ч  и да  и плащат за 4 а пък осигуровките друг път. Имат опит с непълнолетни, ще работи до 20ч вечерта, без нощни смени...както си трябва.Има някакъв ред и дисциплина( то това за момчета е по-важно, но не пречи). Проблема е ,че за два месеца надали ще има смисъл( то  поне две седмици е само обучението), но да приемем ,че има глад за кадри и приемат всички вече. Ако се търсят най-вече пари, то тогава пробвайте с  Хепи.

Разшири  

Потвърждавам. Синът ми започна работа в Costa Coffee на 16 години и няколко месеца. Фирмата си има отработени процедури - инспекция по труда, обучения, ...

Преди 2 години даваха 4-5 лева на час. Може да се съчетава учение и работа. За връзка с офиса им може да питаш в което и да е от заведенията им.

• Харесвам 6
Публикувано:

Писах на Sutherland , на теория изглежда много добре.

Лятна ученическа програма

От стартирането си през 2016 година „Лятна студентска програма“ помогна на над 114 ученици да открият своя кариерен път със Съдърланд, като им позволява да работят в мултинационална компания, да практикуват езиковите си умения и да създадат нови приятелства. Всички ученици подписват трудови договори за програмата и получават месечна заплата. Те могат да избират от длъжности на пълно или непълно работно време, в зависимост от собствените си предпочитания.

3 месеца
Платено
Повече от 100 участници

На 20.05.2021 г. в 9:41, VladimirK каза:

Потвърждавам. Синът ми започна работа в Costa Coffee на 16 години и няколко месеца. Фирмата си има отработени процедури - инспекция по труда, обучения, ...

Преди 2 години даваха 4-5 лева на час. Може да се съчетава учение и работа. За връзка с офиса им може да питаш в което и да е от заведенията им.

Разшири  

Хм, тя може да прави кафе и то като за мен или казано по-добре от всеки стандартен бариста.

• Харесвам 6
Публикувано:

Sutherland би било много добър вариант, ако има мераци за кариера в ИТ индустрията. Общо взето сигурно ще е първо ниво поддръжка на разни ИТ компании, черна работа си е, но и може много да се научи, стига да има желание.

• Харесвам 1
Публикувано:
  На 20.05.2021 г. в 12:03, Георги каза:

Sutherland би било много добър вариант, ако има мераци за кариера в ИТ индустрията. Общо взето сигурно ще е първо ниво поддръжка на разни ИТ компании, черна работа си е, но и може много да се научи, стига да има желание.

Разшири  

Там беше първата работа на дъщеря ми през първи курс в СУ. Много беше доволна от колегите, досега си поддържат приятелство. Казва, че много е научила от там.

• Харесвам 2
Публикувано:

Сега видях, че заглвието и основният текс се различават.

Лятна ученическа програма

От стартирането си през 2016 година „Лятна студентска програма“ 

Дано отговорят нещо.

Публикувано:

Здравейте магеланци.

Преди време във форума ми попадна информация за магеланец,който има сервиз за подръжка на компютри в София.За съжаление не мога да намеря темата,в която беше писал и ще се радвам, ако някой успее да ми помогне.

Публикувано:

@Alexander Може да разгледате някои НПОта. Секторът вече е малко компрометиран от "тези се финансират от..." или "онези точат еврофондове", но... ако си имаш едно-две на ум за НПОтата, не подхождай към всички със съмнение.

В някои се работи наистина, хората са с кауза, но плащане няма. Аз на 16-17 започнах такава "работа", ходех и помагах в офиса за работа с компютър и подобни офисни задачи или на събития, не се плащаше, но научих неща, които после ми бяха полезни вече с платената работа като станах на 18-19г (тя не беше в НПО). Минаха много години от тогава, но имам хубави спомени, даже ходех на "командировки" тук-там, нищо особено обаче на 17г в онези години кой ти дава, беше ми супер. Пак бих го правила.

Отдавна не следя кои НПО са действащи и правят смислени неща, не мога да препоръчам по име.

Публикувано:

Без никакви  пари няма смисъл за мен. Може да е малко, но да има нещо, иначе се обезсмисля. Целта е да свикне и да знае как се случват нещата. 

А и тя няма да иска така ми се струва.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
  На 20.05.2021 г. в 16:24, jungfraujoch каза:

Здравейте магеланци.

Преди време във форума ми попадна информация за магеланец,който има сервиз за подръжка на компютри в София.За съжаление не мога да намеря темата,в която беше писал и ще се радвам, ако някой успее да ми помогне.

Разшири  

Виж @Ilian359

• Харесвам 2
Публикувано:
  На 20.05.2021 г. в 16:24, jungfraujoch каза:

Здравейте магеланци.

Разшири  

Мисля, че беше @Ilian359, но не съм 100% сигурен.

Беше в една от темите за банки/карти. Ставаше въпрос за пос устройство (колко струва транзакцията на търговеца, какви карти приема - нещо такова)

Скоро не съм го "срещал"

---

Опс, извинявам се. @neuromancer е отговорил 8 часа преди мен, ама кой да чете.

@neuromancer, ти нали можеш да изтриваш мнения. Би ли махнал моето, pls.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• Lindt
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.