Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

"Някакъв данък" е много неопределено, точно от това какъв е този данък зависи дали ще мина през митницата или не.

• Харесвам 1
Публикувано:
  На 28.11.2021 г. в 13:16, neuromancer каза:

"Някакъв данък" е много неопределено, точно от това какъв е този данък зависи дали ще мина през митницата или не.

Разшири  

Ето  разбивка на плащането. Не съм сигурна, че зависи от това, защото ходих лятото да взимам писмо от тая митница, затова чуденката ми е дали всички пратки(без значение какви са) от Щатите вече така  се получават.

20.png.d68b550b67766222148a3937459f48b6.png

Публикувано:

Може ли да ми препоръчате фирма/магазин от където да поръчам интериорна врата с каса? Става дума за непретенциозно помещение, така че нещо по-евтино върши работа. Това, което намирам е около 200-300 лв общо. По-евтино от това може ли да се намери?

• Замислям се 1
Публикувано:
  На 2.12.2021 г. в 9:47, iMari каза:

Може ли да ми препоръчате фирма/магазин от където да поръчам интериорна врата с каса? Става дума за непретенциозно помещение, така че нещо по-евтино върши работа. Това, което намирам е около 200-300 лв общо. По-евтино от това може ли да се намери?

Разшири  

Виж тук : https://malmuk.com/брави/интериорни-врати/
Цените започват от 90 лв +

Не мога да кажа какво е качеството

• Харесвам 2
Публикувано:

Това, което намирам е около 200-300 лв общо. По-евтино от това може ли да се намери?

Разшири  

Може. Из продавалниците, олх, базар и тн има много прилични предложения, ако се разтърсиш 🙂 Още повече, щом става дума за непретенциозно помещение. Аз скоро си взех за 20лв в много добро състояние врата с каса, човекът правеше основен ремонт и беше решил да "хвърли" пари за нови. Трябваше ми за нещо като складче, без претенции за напудреност. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Разшири  

В Практикер има в момента на промоция- 129 лв.

Само да кажа, че цената е за стандартна каса. Понеже правихме едни врати с каси по 30 см (иначе най- обикновени и непретенциозни), та заради касата цената излезе ... малко соленичка. Пак през Практикер си ги поръчах на фирмата, която ни ги доставя, но касите оскъпиха иначе обикновените врати. Които между дтугото са си много хубави, ей така както ги взехме и ние непретенциозни. 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:
  На 28.11.2021 г. в 13:55, bobole4e каза:

Ето  разбивка на плащането. Не съм сигурна, че зависи от това, защото ходих лятото да взимам писмо от тая митница, затова чуденката ми е дали всички пратки(без значение какви са) от Щатите вече така  се получават.

20.png.d68b550b67766222148a3937459f48b6.png

Разшири  

Да всики пратки извън ЕС трябва да минават през митница, Мисля че единсвеното изключение са подаръци до определена сума.

При пратки до 150 евро има и опростена процедура в която продавача начислява ДДСто

В сайта на пощите има подробности https://www.bgpost.bg/bg/messages/2964

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

По принцип всички пратки минават през митница, но понякога търговецът предлага опцията да се плати данъка предварително при което куриерът се разправя с митницата и пратката ти пристига на адреса. Не знам дали случаят е такъв, вероятно не.

• Харесвам 2
Публикувано:

А на мен ми се струва, че е такъв случаят  - с включено ДДС, понеже имаше линия estimated VAT, и стойността беше 20%. Освен това май беше и под 30лв стойността. Но аз спрях да си поръчвам пратки извън ЕС понеже не ми се занимава изобщо с митници и пощи и не съм сигурна последно как стоят нещата. @bobole4e ще каже какво е станало.

• Харесвам 2
Публикувано:

Да, в крайна сметка поръчах, чакам да видя как ще е. Същия продукт, но количество наполовина( 100мл) в германския амазон е 30 евро, ще се боря с тая митница 🙂

Публикувано:

От aliexpress.com пратките пристигат в пощенския клон или ми ги носят на адреса - 5, 10, 100, 400 USD . Няма значение. От Китай по-бавно, от EU за около 5-7 дни, но във всички случаи без да се занимавам с митници.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

За пратките, идващи от страни извън ЕС, дали стоката ще бъде задържана от митницата, зависи от:

- в цената да е включен и платен ДДС. Без значение е стойността на стоката, вече и за неща под 30 лв. се дължи ДДС, а за такива над 150 евро, се дължи и мито.

- изпращачът/търговецът да е оформил правилно транспортната документация.

Скоро поръчвах два ножа за приятеля на свекърва ми. Единият беше от турски търговец в Алиекспрес. Тук грешки нямаше - в цената се виждаше колко е за стоката и колко е ДДС, документите изрядни. Пратката пътува Турция - Белгия - Румъния - България /дойде с Еконт/. Вторият нож беше по-злополучен, поръчан от Etsy с търговец от Непал. Светкавично дойде за около седмица, но с DHL и познайте ... Основната грешка беше на търговеца, че не е посочил в транспортните документи платеното ДДС, даже е отбелязал, че аз трябва да го плащам. DHL не признаха фактурата, с която разполагам, защото трябвало да се получи официално потвърждение /дори си има и някакъв митнически термин, но го забравих/. Поне ми влязоха в положението и не ми начисляваха такса магазинаж /12+лв. на ден/. Две седмици чаках за това потвърждение, търговецът уж все ме уверяваше, че всичко, зависещо от него е направил, но няма и няма. Накрая се отказах да чакам и казах на DHL да освобождават стоката с плащане на ДДС, което за мен се явяваше повторно + 24 лв. за тяхната услуга /косвено представителство/. След това оспорих покупката през сайта частично само за платеното ДДС към 50 лв, като прикачих и снимки на документите. Търговецът се уплаши да не му падне рейтинга и веднага ми върна парите. Даже е изчислявал курса лев към долар 😃, защото ми върна повече от поисканото, като е включил и таксата на DHL, която аз бях готова да преглътна 🙂.

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Публикувано:

Започвам с уточнението, че не съм по спомените, ходя, снимам напосоки, прехвърлям после да не заемат място и дори не гледам какво съм снимала. И сега я докарах до това:

Дайте съвет за албум или бера ли му лайката какво и как да се оформи - имам около 1300 снимки от разни пътувания, не са снимки на красоти, а банални семейни снимки от пътуванията и важните ни моменти в последните 4 години откакто имаме дете. То е централна фигура на снимките, искам да ги оформя по някакъв начин да си ги гледа по достъпен начин, кефи се. Понеже вече е достатъчно голямо, пита кое къде е, ала-бала, интересно му е. Освен пътуване, другите ни сюжетни линии са първи счупен зъб, системи в болница (тези са му от любимите, но нямам много, че не вървеше да се снимаме тогава), рождени дни, някакви такива.

Не искам да правя отделни фотоалбуми за всяко наше пътуване, много са ни и е излишно, от друга страна и по 2-3 снимки от пътуване да оставя, един "стандартен" албум с джобове от 100-200 снимки няма да стигне. Мислех да правя за всяко събитие и пътуване по един колаж с фон тип карта на света където сме ходили, 4-6 снимки и да ги пускам после на голям размер тип А4, но не съм убедена, че ще се вижда нещо от снимките изобщо... И как да се вържат, защото а4 на спирала бързо ще скапе фотохартията. Ако се печата на обикновена хартия/картон колко гр и ще става ли за гледане? Пък и цяла страница за един счупен зъб...

Дайте малко опит и идеи как да ги направя?

Публикувано:
  На 10.12.2021 г. в 21:23, Coo каза:

Започвам с уточнението, че не съм по спомените, ходя, снимам напосоки, прехвърлям после да не заемат място и дори не гледам какво съм снимала. И сега я докарах до това:

Дайте съвет за албум или бера ли му лайката какво и как да се оформи - имам около 1300 снимки от разни пътувания, не са снимки на красоти, а банални семейни снимки от пътуванията и важните ни моменти в последните 4 години откакто имаме дете. То е централна фигура на снимките, искам да ги оформя по някакъв начин да си ги гледа по достъпен начин, кефи се. Понеже вече е достатъчно голямо, пита кое къде е, ала-бала, интересно му е. Освен пътуване, другите ни сюжетни линии са първи счупен зъб, системи в болница (тези са му от любимите, но нямам много, че не вървеше да се снимаме тогава), рождени дни, някакви такива.

Не искам да правя отделни фотоалбуми за всяко наше пътуване, много са ни и е излишно, от друга страна и по 2-3 снимки от пътуване да оставя, един "стандартен" албум с джобове от 100-200 снимки няма да стигне. Мислех да правя за всяко събитие и пътуване по един колаж с фон тип карта на света където сме ходили, 4-6 снимки и да ги пускам после на голям размер тип А4, но не съм убедена, че ще се вижда нещо от снимките изобщо... И как да се вържат, защото а4 на спирала бързо ще скапе фотохартията. Ако се печата на обикновена хартия/картон колко гр и ще става ли за гледане? Пък и цяла страница за един счупен зъб...

Дайте малко опит и идеи как да ги направя?

Разшири  

Разгледай в сайта на photosynthesis.bg и snimkitevi.com какви варианти на фотокниги предлагат. От втория сайт можеш да си изтеглиш софтуера да си направиш подредбата и да качиш албума за печат. За първия виж точно как става. Мисля че това е решението на въпроса ти. Успех.

• Харесвам 4
Публикувано:

И аз щях да предложа фотокнига, но не знам къде ги предлагат вече. Преди години бях правила няколко на моя син, бяха страхотни. След това, обаче, тази фирма, от която поръчвах, преустанови дейност. Сега ще прегледам вариантите, предложени от @MayaS

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте, приятели-Магеланци! Имам едно много спешно питане и молба за помощ. 

Издрирвам една пратка изпратена от Германия по тяхната поща, с надпис приорити, до България, София, за която освен че на 26.11 е напуснала Германия, няма друго сведение...а са пълномощни. Разбрахме, че има разпределителен център, ''БРСЦ - Български Пощи сортировъчен склад) 3.0 288 Google reviews Courier service in Sofia Address: ul. "Chelopeshko Shose" 31, 1839 Sofia Hours: Closed ⋅ Opens 8:30AM Mon Phone: 02 892 2666'', за който търся някой да ми помогне. Ще съм много благодарна.

Поствам снимка на кода с който проверяваме пратката.

263724083_610336983535478_566064589657651230_n.jpg

Публикувано:
  На 11.12.2021 г. в 12:23, tany каза:

Издрирвам една пратка изпратена от Германия по тяхната поща, с надпис приорити, до България, София, за която освен че на 26.11 е напуснала Германия, няма друго сведение...а са пълномощни. Разбрахме, че има разпределителен център, ''БРСЦ - Български Пощи сортировъчен склад) 3.0 288 Google reviews Courier service in Sofia Address: ul. "Chelopeshko Shose" 31, 1839 Sofia Hours: Closed ⋅ Opens 8:30AM Mon Phone: 02 892 2666'', за който търся някой да ми помогне. Ще съм много благодарна.

Разшири  

Опита ли да провериш в сайта на български пощи, ако там не излиза, трябва да свъннеш на този разпределителен център да я потърсят. Аз го играх това и трябваше да отида там на място да ги взема документите. Щото писана била стойност и искаха мито. На място те махат митото като кажеш че са документи.

Да там е пощи и митница.

• Харесвам 1
Публикувано:
  На 11.12.2021 г. в 12:23, tany каза:

Разшири  

Сигурна ли , че трябва да пристигне с Български пощи. Ние изпращаме редовно от Германия за България и в България пристигат със Спииди или с една друга много странна фирма. 
Преди време беше се забавила една пратка и звънях на този номер  и разговарях с една много любезна дама и ми обясни, че DHL  (немските пощи) са си прекратили частично договора с Български пощи и много малко пратки минават през тях.

A4CF079D-0C4C-47CD-B553-38505D8C126F.png

• Харесвам 1
Публикувано:
  На 11.12.2021 г. в 13:03, Velyana каза:

една друга много странна фирма. 

Разшири  

Интерлогистика мисля, е с пратките от Европа. Иначе да, това е адреса на митницата. Много време е минало, аз лятото получавах документи от Щатите, обикновена поща, дойдоха за 8 дни и получих смс и код, с който ходих до този адрес. Не се разкарвай, че е на майната си-звънни в пн, да ти потвърдят къде е и дали е при тях. Звъни в български пощи който ти вдигне дори и при грешен телефон, те ти дават верния, на който да звъннеш. 

Странно, че няма проследяване в немските пощи, че и приорити... 

• Харесвам 1
Публикувано:
  На 11.12.2021 г. в 14:15, bobole4e каза:

Интерлогистика мисля, е с пратките от Европа. Иначе да, това е адреса на митницата. Много време е минало, аз лятото получавах документи от Щатите, обикновена поща, дойдоха за 8 дни и получих смс и код, с който ходих до този адрес. Не се разкарвай, че е на майната си-звънни в пн, да ти потвърдят къде е и дали е при тях. Звъни в български пощи който ти вдигне дори и при грешен телефон, те ти дават верния, на който да звъннеш. 

Странно, че няма проследяване в немските пощи, че и приорити... 

Разшири  

От немските пощи има инфо, че са напуснали страната, и препоръват да търсим инфо от българска страна...а такава не дават.

Публикувано:
  На 11.12.2021 г. в 14:19, tany каза:

От немските пощи има инфо, че са напуснали страната, и препоръват да търсим инфо от българска страна...а такава не дават.

Разшири  

Странно е и, че е пуснато на 23.11 , а е напуснало Германия на 26.11. 
Ако имате възможност , нека подателят отиде до немските пощи и да го обяви за загубено/ неполучено.  Ние когато пращаме нещо обикновенно пристига за 5-6 работни дни.

Публикувано:
  На 11.12.2021 г. в 14:24, Velyana каза:

Странно е и, че е пуснато на 23.11 , а е напуснало Германия на 26.11. 
Ако имате възможност , нека подателят отиде до немските пощи и да го обяви за загубено/ неполучено.  Ние когато пращаме нещо обикновенно пристига за 5-6 работни дни.

Разшири  

Благодаря, ще потърся в понеделник в разпределителния център и после ще видим...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.