Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

@rdd Ние си купуваме от години иглолистни в саксии вместо отсечени дървета или изкуствени, държим ги вкъщи и не преживяват много-много заради топлината. Миналата година засадихме февруари някъде на Витоша една вечер преди да направим нощно Лале, обаче не запомнихме къде сме го засадили. Избързахме, но иначе щеше да изсъхне. Ние сме с малко дете и навсякъде е топло. Предишната зима/пролет 2020 засадихме пък много късно - чак в началото на май, защото планирахме март да садим, но правителството изтрещя с локдауните и забраната да се мотаеш в паркове, горкото дръвче беше много зле и не оцеля. Не трябва да се поливат много, на едно друго от поливане му прогнихме корените. Като цяло нашите елхи в саксии са фал след фал, но не спираме да опитваме.

• Харесвам 3
Публикувано:
На 3.12.2021 г. в 7:50, Бръмбар каза:

А на мен ми се струва, че е такъв случаят  - с включено ДДС, понеже имаше линия estimated VAT, и стойността беше 20%. Освен това май беше и под 30лв стойността. Но аз спрях да си поръчвам пратки извън ЕС понеже не ми се занимава изобщо с митници и пощи и не съм сигурна последно как стоят нещата. @bobole4e ще каже какво е станало.

За мой потрес и безкрайна изненада, пратката дойде в пощенския ми клон. Получих и смс. Платих още 5,99лв за митническа услуга(3,90лв) и доставяне на пратка с дължимо ДДС(2,09лв). Е, не може всичко да е идеално-изпратили са ми друг продукт, не този ,който исках и поръчах, но поне са подобни, няма да се занимавам, а и са пратили по-скъпия 😉  

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 29 минути , bobole4e каза:

За мой потрес и безкрайна изненада, пратката дойде в пощенския ми клон. Получих и смс. Платих още 5,99лв за митническа услуга(3,90лв) и доставяне на пратка с дължимо ДДС(2,09лв). Е, не може всичко да е идеално-изпратили са ми друг продукт, не този ,който исках и поръчах, но поне са подобни, няма да се занимавам, а и са пратили по-скъпия 😉  

Не е голяма изненада...🙂 както бях отговорил по-рано и при мен се получи същото. Не е трябвало въобще да ти начисляват никаква такса, тъй като си платила вече VAT при покупктата. Или не е било отбелязано на пратката (което е малко вероятно) или никой не си прави труда да погледне какво пише и по default си начисляват ДДС и такса представителство. ДДС-то не е много, но ако ти се занимава може да пишеш на Амазон да ти го върнат, като им представиш бележката от плащането.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 33 минути , zhivko7 каза:

ДДС-то не е много, но ако ти се занимава може да пишеш на Амазон да ти го върнат, като им представиш бележката от плащането.

Мислих го  и това, въпроса е принципен, но сумата не отговаря на ДДС-то на поръчката. Не знам какво са начислили всъщност , тези 2,09лв. По-скоро ми се струва, че  е такса, че са ми го доставили в пощенския клон от митницата :dntknw:

• Харесвам 1
Публикувано:

Да, и на мен ми направи впечатление, че ДДС-то се различава. Да не би обявената стойност, която е отбелязана върху пратката да е различна?

Доколкото знам, нямат друга такса, освен тия 3.90 лв за представителство. А тая такса от 3.90 не се начислява, когато ДДС-то е вече платено по време на покупката.

Поне така ми обясниха на мен.

Публикувано:
преди 18 минути , zhivko7 каза:

Да, и на мен ми направи впечатление, че ДДС-то се различава. Да не би обявената стойност, която е отбелязана върху пратката да е различна?

Доколкото знам, нямат друга такса, освен тия 3.90 лв за представителство. А тая такса от 3.90 не се начислява, когато ДДС-то е вече платено по време на покупката.

Поне така ми обясниха на мен.

Честно казано, нямам идея. На плика , в едно джобче сгънат лист, беше изпринтена поръчката ми както си е в Амазон, с коректните цифри. Лятото, като ходих до митницата да взимам писмо/документи( с нулева стойност, все пак беше писмо...), платих 4,80лв. и затова реших, че може да начисляват такса за разстоянието от митница до пощенски офис в квартал. 

Редактирам се.....сега разгледах плика пак. Пратката е писана от Индия и има обявена стойност в рупии горе-долу 10лв, което вече отговаря на 2,09 да има ДДС върху тия 10лв.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 22 часа, dimitrov6 каза:

Ако спиш в хостел ,в обща стая,с маска ли трябва да бъдеш през нощта.

Без маски спят.И една нощна снимка от София.

IMG_20211226_013539.jpg

• Харесвам 8
Публикувано:

Имам следния проблем с телефона - не мога да си добавя на хоумскрина шорткът към файл. 
Когато отида в My Files и маркирам съответния файл (да кажем PDF с Covid-сертифификат), а после от менюто избера "Аdd shortcut" , ми излизат двете опиции, обаче тази за Home screen не е активна (в сиво е). 
Ако това има значение - телефон е Samsung с Аndroid 8.0.0  OREO .|
Някакви идеи?

1989374475__MyFiles.jpg.b648b4ee14ec5654d98422c9fc089355.jpg

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 17 часа, Фил каза:

Имам следния проблем с телефона - не мога да си добавя на хоумскрина шорткът към файл. 
Когато отида в My Files и маркирам съответния файл (да кажем PDF с Covid-сертифификат), а после от менюто избера "Аdd shortcut" , ми излизат двете опиции, обаче тази за Home screen не е активна (в сиво е). 
Ако това има значение - телефон е Samsung с Аndroid 8.0.0  OREO .|
Някакви идеи?

1989374475__MyFiles.jpg.b648b4ee14ec5654d98422c9fc089355.jpg

Очевидно ще получиш куп идеи как да заобиколиш проблема.

Ето една и от мен:

Разпечатай си сертификата на хартия и си го носи с теб... Но ако искаш да си перфектен - ламинирай го.

• Харесвам 4
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 20 часа, Фил каза:

Някакви идеи?

Аз си го имам като pdf и го отварям без проблем, но освен pdf си направих и screenshot на сертификата. 

Така, че ако не стане с pdf го отварям през изображенията. 

А ако имаш проблем с отварянето на pdf документи си свали WPS Office, аз лично съм много доволен от приложението.

• Харесвам 2
Публикувано:

преди 3 часа, ven62 каза:

Очевидно ще получиш куп идеи как да заобиколиш проблема.
Разпечатай си сертификата на хартия и си го носи с теб... Но ако искаш да си перфектен - ламинирай го.

Имам си го разпечатам, за всеки случай (например случай на кражба/изгубване на телефона,  да не дава господ)  е,  не е чак ламиниран, а в прозрачен канцеларски "джоб". :wink:
Иначе аз намерих една "заобикалка" - оказа се, че за файлове от google drive ми позволява да направя шорткът на хоумскирйна, но понеже исках да ми е достъпно и когато нямам нет, маркирах файла да е достъппен и офлайн. 
Но все пак исках да разбера защо не ми дава да направя shortcut за файлове от My Files в телефона. :scratch_one-s_head:

преди 50 минути , Иван Попов каза:

Аз си го имам като pdf и го отварям без проблем, но освен pdf си направих и screenshot на сертификата. 

Така, че ако не стане с pdf го отварям през изображенията. 

А ако имаш проблем с отварянето на pdf документи си свали WPS Office, аз лично съм много доволен от приложението.

Ванка, аз нямам проблем с отвораняето на файла, просто искам да си спестя няколко клика и да мога да го достъпвам направо от хоумскрийна.  

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 минути , Фил каза:

Имам си го разпечатам, за всеки случай (например случай на кражба/изгубване на телефона,  да не дава господ)  е,  не е чак ламиинран, а в прозрачен канцеларски "джоб". :wink:
Иначе аз намерих една "заобикалка" - оказа се, че за файлове от google drive ми позволява да направя шорткът на хоумскирйна, но понеже исках да ми е достъпно и когато нямам нет, маркирах файла да е достъппен и офлайн. 
Но все пак исках да разбера защо не ми дава да направя шорткът за файлове от My files в телефона. :scratch_one-s_head:

Аз имах същия проблем преди време и търсейки в нета, стигнах до извода, че май я няма тази възможност, колкото и да е нелепо... Хората даваха за workaround това, което си направил ти.

Аз, понеже не искам да си го качвам в драйв, накрая си сложих едно от "ковид" приложенията, които се предлагат.

Алтернативно има някакви Wallet приложения, които също трябва да могат да ти направят достъпа до сертификата лесен, но не съм ползвала такова и нямам препоръки.

• Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Засипват ме със фишинг мейли и не мога да блокирам всичко,само 50 може,а самия домейн също не става.Те са измислили стотици различаващи се само с някоя цифра адреси като  no-reply@07006.mail .

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 48 минути , dimitrov6 каза:

Засипват ме със фишинг мейли и не мога да блокирам всичко,само 50 може,а самия домейн също не става.Те са измислили стотици различаващи се само с някоя цифра адреси като  no-reply@07006.mail .

ако си в АБВ - това е положението. просто си направи поща другаде

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, dimitrov6 каза:

И при мен е същото- всеки ден, без изключение, получавам мейли-  правят ме богат кога с 20.000 евро, кога с 40.000. До сега да съм станал милиардер! Просто ми искат да си актуализирам акаунта, много безобидно, нали? Аз моментално ги трия тези щедри дарители.💣

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 3 часа, muchachote каза:

И при мен е същото- всеки ден, без изключение, получавам мейли-  правят ме богат кога с 20.000 евро, кога с 40.000. До сега да съм станал милиардер! Просто ми искат да си актуализирам акаунта, много безобидно, нали? Аз моментално ги трия тези щедри дарители.💣

Току що изтрих нещо за 400 милиона.

• Харесвам 3
  • Шок 3
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 7 минути , traveler каза:

Току що изтрих нещо за 400 милиона.

Еее, стига деее... на мене защо само по 12654€ ми предлагат ден през ден? ... Ще ме клатят те, скръндзи такива!

• Харесвам 1
  • Смея се 9
Публикувано:

Прикачване или прекачване? (за смяна на превозно средствао) На бой отива работата...

П.С. Разбрахме се, че "Всеки сам си преценя!" и се размина. Все пак не виждам логика да се прикачвам към каквото или на какво и да било.

• Харесвам 3
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 23 минути , Ardent каза:

Прикачване или прекачване? (за смяна на превозно средствао) На бой отива работата...

П.С. Разбрахме се, че "Всеки сам си преценя!" и се размина. Все пак не виждам логика да се прикачвам към каквото или на какво и да било.

Мен много ме дразни като прочета, че някой, за съжаление много хора, се прИкачват от самолет на самолет или друго превозно средство. Правилното е прЕкачвам, защото прИкачвам означава да се закачи нещо за нещо - прикачва се документ към писмена молба, иск, жалба и т.н. ПрИкачва се апликация, волан, брошка на дреха, да речем. Обаче се прЕкачваш от един автобус на друг, или примерно, на спирка Сердика в София се прЕкачваш от метролиния 1 на метролиния 2.

Който се чуди как се пише, най-лесно е да пита Гугъл, ако не му се рови в правописния речник.

Но, за бъзик все пак, да, "всеки сам си преценя"  🙂

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:

Чудя се нещо - доскоро в Chrome, при поставяне курсора на снимка и с десен клавиш на мишката излизаше опция за търсене  "Google Imаges" ... От известно време обаче ми излиза "Google Lens" :
image.png.dab8397925fbe2efd761547324394b26.png

В тази връзка питането ми е - това някаква глобална гугълска промяна ли е, или нещо съм бутнал някакви настройки при мен конкретно? 

Публикувано:

То май е същото нещо - търсене по картинка или с камерата на телефона. Струва ми се, че са преименували и разширили приложението.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.