Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, Eva eva каза:

Чудя се - колко МВ мобилен нет се хабят за един ден, ако се гледа картата на телефона и съм включила местоположение? И например отворя 10 сайта. Чета, че за Великобритания цената е 0.01 лв. за 1 МВ (А1), но това нищо не ми говори 🙂

Гугъл мапс имат опция да си запазиш карта за регион за офлайн нужди. Така ще ти кешира информацията и няма да му трябва интернет (или ще е минимално за някакви обекти евентуално, ревюта ако гледаш и т.н.)

• Харесвам 4
Публикувано:

Калкулирането на маршрут също е доста по-ефективно онлайн, но не би трябвало да харчи много трафик. Т.е. комбинация между свалена офлайн карта и онлайн свързаност би било оптимално.

Аз имам въпросче за хората от северозападния регион. Бях на едно велосъстезание там през уикенда и тениските на събитието имат следния надпис отпред:

image.png

Някой може ли да каже какво означава? Подозирам че е нещо на местния култов диалект.

Публикувано:
На 27.05.2022 г. в 14:13, MayaS каза:

Искам да попитам някой който е пускал жалба до комисия за защита на потребителите. Как е най удачно да се пусне жалбата - по мейл, телефон или на място?

Аз преди години ходих на място.Така поне ще бъдеш сигурна,че жалбата ти е приета и получаваш входящ номер.

Принципно практикувам ходенето на място при подаване на жалби,за да няма после това не е така,онова не сте упоменали.

Даже скоро пусках жалба до Виваком .Три дена нямахме интернет,кабели сменяха,по кутиите ровичкаха.Накрая смениха рутера и нета тръгна.😀И един месец не платих сметката,това беше обезщетението.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 27 минути , jungfraujoch каза:

Аз преди години ходих на място.Така поне ще бъдеш сигурна,че жалбата ти е приета и получаваш входящ номер.

Принципно практикувам ходенето на място при подаване на жалби,за да няма после това не е така,онова не сте упоменали.

Даже скоро пусках жалба до Виваком .Три дена нямахме интернет,кабели сменяха,по кутиите ровичкаха.Накрая смениха рутера и нета тръгна.😀И един месец не платих сметката,това беше обезщетението.

Аз днес пуснах по е-мейл. Ако не отговорят ще ходя на място, но проблема ми е, че нямам време.

Публикувано:
преди 2 часа, Eva eva каза:

Чудя се - колко МВ мобилен нет се хабят за един ден, ако се гледа картата на телефона и съм включила местоположение? И например отворя 10 сайта. Чета, че за Великобритания цената е 0.01 лв. за 1 МВ (А1), но това нищо не ми говори 🙂

За събота-наделя,в Македония ползвах офлайн карта,свалена предварително!Разход-0 МБ.Навигациятa беше Sygic!

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, Eva eva каза:

Какво общо има местоположението (GPS) с мобилните данни?

Това някакъв андроидски трик за пестене на батерия ли е?

Аз не помня някога да съм си изключвал местоположението или мобилните данни независимо дали имам роуминг или не. 
Ако нямам роуминг в съответната държава - просто си изключвам роуминга. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 21 минути , cybersimo каза:

Какво общо има местоположението (GPS) с мобилните данни?

Това някакъв андроидски трик за пестене на батерия ли е?

Нямам идея 🙂  Ама никаква 🙂 

Граф Вронски
Публикувано:
преди 1 час, Madonna каза:

Някой ще ходи ли следващия уикенд на Лудогорски маратон/триатлон?

Преди 1 час, oli_mali каза:

Съжалявам, няма да участвам (туко-що научих за него).

П.с. Но няма да си почивам на 5ти, ще участвам в друг маратон: Business Run в Бизнес Парка в София. Отборно. 😄 

• Харесвам 6
Публикувано:
На 30.05.2022 г. в 20:08, Граф Вронски каза:
На 30.05.2022 г. в 18:19, Madonna каза:

Някой ще ходи ли следващия уикенд на Лудогорски маратон/триатлон?

На 30.05.2022 г. в 19:02, oli_mali каза:

Съжалявам, няма да участвам (туко-що научих за него).

Аз знам за него, но няма да съм в БГ. Взел съм си маратонките за други локации 

• Харесвам 2
  • Браво 2
Публикувано:
На 30.05.2022 г. в 15:43, Eva eva каза:

Нямам идея 🙂  Ама никаква 🙂 

Ами за да работи GPS (без асист от мрежата) не ползва мобилни данни, ползва спътници.

Ако се сетиш да заредиш картата офлайн, въобще не ти трябват мобилни данни.

• Харесвам 3
Публикувано: (редактирано)

Данни са нужни за да се сметнат оптималните маршрути, защото използват например информация за трафика на живо. Ако я няма, ще калкулира някакъв машрут между А и Б, но няма да е съобразен със задръствания. И задръстванията са само пример, има и други параметри които участват и клауда е доста по-мощен в изчисленията, от колкото е капацитетът на локалното устройство. Калкулацията офлайн е доста по-бавна също...това е валидно за всички офлайн навигации. Поне преди 2-3 години гугъл мапс въобще не можеше да смята пешеходни маршрути офлайн, не знам дали към днешно време това е поправено.

Редактирано от Георги
  • Харесвам 3
Публикувано:
На 30.05.2022 г. в 20:53, MayaS каза:

Аз днес пуснах по е-мейл. Ако не отговорят ще ходя на място, но проблема ми е, че нямам време.

Ние сме пускали два пъти жалби на имейл. В срок сме получавали отговор с констатираното при проверката.

Публикувано:

Данни са нужни за маршрутите, това е вярно. 
Но въпроса беше колко данни се хабят с включено местоположение?

Точно толкова, колкото и без включено  - няма смисъл да ползваш навигация без включено местоположение. 
Масова практика при хората ползващи андроид е да си изключват локацията и мобилните данни, защото убиват батерията, та затова попитах да не би това да е имала предвид. Дори и когато в един момент преминат към айфон - пак продължават да го правят 😀

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 9 часа, neuromancer каза:

Ами за да работи GPS (без асист от мрежата) не ползва мобилни данни, ползва спътници.

Ако се сетиш да заредиш картата офлайн, въобще не ти трябват мобилни данни.

Аз точно така практикувам. Не е най-доброто приложение MAPS ME, но не ползва данни, ако си заредил региона.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, cybersimo каза:

Масова практика при хората ползващи андроид е да си изключват локацията и мобилните данни, защото убиват батерията, та затова попитах да не би това да е имала предвид. Дори и когато в един момент преминат към айфон - пак продължават да го правят 😀

Е, хайде сега, митове и легенди от година 2000...

• Харесвам 1
Публикувано:

E, не е идеално с всички възможности, но човек напълно спокойно може да се оправи и без никакви данни (въобще без роуминг например)

Публикувано:
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

Аз точно така практикувам. Не е най-доброто приложение MAPS ME, но не ползва данни, ако си заредил региона.

Най- добрият ми приятел е MAPS.ME. Никога до сега не ме е предавал, включително и в лабиринтите на медината на Фес.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Георги каза:

Е, хайде сега, митове и легенди от година 2000...

Ще се учудиш колко митове съществуват и в 2022. Последния ми случай беше вчера. И директно ми отговориха като попитах защо по дяволите си изключваш локацията и данните (в София ставаше въпрос) - за да ми издържа телефона цял ден

Публикувано:

maps.me е страхотно, но само когато си немоторизиран. За пеш е супер, и в градове, и по баири. 

Но нито един шофьор не би трябвало дори да си помисля за него. 😉

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 12 часа, Георги каза:

Данни са нужни за да се сметнат оптималните маршрути, защото използват например информация за трафика на живо. Ако я няма, ще калкулира някакъв машрут между А и Б, но няма да е съобразен със задръствания. И задръстванията са само пример, има и други параметри които участват и клауда е доста по-мощен в изчисленията, от колкото е капацитетът на локалното устройство. Калкулацията офлайн е доста по-бавна също...това е валидно за всички офлайн навигации. Поне преди 2-3 години гугъл мапс въобще не можеше да смята пешеходни маршрути офлайн, не знам дали към днешно време това е поправено.

Ние в Истанбул преди 3 месеца, така ходихме офлайн. Нямаше проблем с изчисление на пешеходни маршрути.

преди 2 часа, cybersimo каза:

Ще се учудиш колко митове съществуват и в 2022. Последния ми случай беше вчера. И директно ми отговориха като попитах защо по дяволите си изключваш локацията и данните (в София ставаше въпрос) - за да ми издържа телефона цял ден

Е, какъв мит е това? Факт е. 

На 30.05.2022 г. в 21:02, oli_mali каза:

Децата ще бягат и ние ще сме там. Разбрах, че има бегачи сред вас и за това попитах. Ако все пак някой участва в триатлона, ще се радвам да се видим.

Къде гледате календар с бегаческите събития?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, cybersimo каза:

Митът е, че Андроид телефон не може да изкара с включени данни цял ден и че хората с Андроди телефони едва ли не по навик си спират данните нонстоп.

Иначе мобилните данни си теглят батерия, но това е валидно и за двете големи платформи и ако искаме да водим сериозна дискусия по въпроса ще трябва да се влезе в доста повече технически детайли и източници на информация по-различни от "един приятел вчера ми каза" и "масова практика е хората с Андроид да си спират данните". Не е спор, който искам да водя, между другото, но можеш да почнеш с една анкета да видиш колко е масова практиката. 

Публикувано:
преди 17 минути , Георги каза:

Митът е, че Андроид телефон не може да изкара с включени данни цял ден и че хората с Андроди телефони едва ли не по навик си спират данните нонстоп.

Иначе мобилните данни си теглят батерия, но това е валидно и за двете големи платформи и ако искаме да водим сериозна дискусия по въпроса ще трябва да се влезе в доста повече технически детайли и източници на информация по-различни от "един приятел вчера ми каза" и "масова практика е хората с Андроид да си спират данните". Не е спор, който искам да водя, между другото, но можеш да почнеш с една анкета да видиш колко е масова практиката. 

Все пак съм в този бизнес от над 20 години. Със сигурност знам каква е масовата практика. 
А тя е, че локацията и данните харчат поне двойно по-бързо батерията при андроид отколкото при iOS. 
Затова и хората го правят. И когато един ден решат да минат към iOS - продължават да го правят инстинктивно.

Пълна глупост е преди всяка снимка да трябва да си включваш локацията или да трепериш дали ще може да си откриеш устройството, ако го изгубиш или ти го откраднат точно когато си я изключил. 
А дали изкарва ден или не с включени локация и данни - това вече е въпрос на производител. 
Едно просто сравнение на капацитетите на китайските произведения спрямо Апъл - говори само за себе си. 
Всички знаем защо е такова положението при андроид - всеки производител блъска колкото се може повече ненужни приложения при стартиране на телефона, дори и нещо да се установи че харчи прекалено много батерията - минават месеци, а понякога и години преди определен системен ъпдейт да излезе точно за твоята марка и модел телефон и т.н. 
Разбира се има малко на брой изключения - Гугъл Пиксел и няколко други модела. 
Тази драма няма да свърши никога, освен ако прооизводителя на хардуера не започне да си произвежда и софтуера. 
Екосистемата на Апъл, наред с всички оптимизации правят възможно получаването на всички най-нови обновления на секундата, когато се появят и правят възможно телефон на 7-8 години да работи със скоростта на нов, без да е преинсталиран никога. 
Който никога не го е пробвал - никога няма как да го разбере. 
Същото важи и за macOS и Macintosh. Виждал съм стотици хора през години, които твърдят  че macOS не ставал за нищо, а не са ползвали такова нещо дори и за минута в живота си. 
Повечето хора, които твърдят, че айфоните не стават за нищо (без да са ползвали такъв), когато ги попитам защо така мислят, казват че няма да дадат 1000 лв за телефон, при положение че от Али Експрес може да си купят за 250 лв. 
И за да не е пак “един приятел ми маза” - това е моето мнение и наблюдение от над 20-годишен опит, като твърдя че съм запознат и с двете платформи и съм чел доста по техническата част. 
Толкова от мен по темата. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Точно това имах предвид, митове от горе до долу. И сравнение на последен клас с айфон с някой китаец с Андроид,  копащ дъното на бюджетния клас. Като ще правиш сравнения сравнявай айфона с флагшипите на Самсунг, Пиксел и One Plus, защото цената е съизмерима. Намери ми поне един потребител на Самсунг S серия, който си спира датата и локацията нонстоп и си ги пуска преди всяка снимка. 

Хайде стига толкова, наистина. 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.