Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 минути , Георги каза:

Точно това имах предвид, митове от горе до долу. И сравнение на последен клас с айфон с някой китаец с Андроид,  копащ дъното на бюджетния клас. Като ще правиш сравнения сравнявай айфона с флагшипите на Самсунг, Пиксел и One Plus, защото цената е съизмерима. Намери ми поне един потребител на Самсунг S серия, който си спира датата и локацията нонстоп и си ги пуска преди всяка снимка. 

Хайде стига толкова, наистина. 

20 годишна практика = мит. 
Прекрасен довод. 
Хайде със здраве

Публикувано:

и аз не се сещам защо някой би си спирал данните и местоположението, за да не му хабят батерията, вместо да си излезе сутринта със зареден телефон, да си го дозарежда в колата или в краен случай пауър банка, и после да си го дозареди вечерта, ако чак толкова му го хабят, но очевидно има такива хора

по въпроса на @Eva eva, най-добре си виж собственото потребление в настройките /примерно Settings-Connections-Data Usage-Mobile Data Usage/ и оттам Maps, обикновено го дава за пълен месец, после раздели мегабайтите на 30/31 и ги умножи по 2 - все пак ще си в чужбина и ще си използваш картите поне два пъти повече отколкото в София 🙂 завиши и с още малко, защото това е информация от телефона, а мобилният оператор ще отчете повече от него, там май на някакви пакети вървят данните и винаги са повече от отчетените от телефона; при мен например Maps хаби около 105 МБ месечно при използване на навигация средно два пъти седмично, с постоянно включено местоположение, което отделно е и шернато към двама човека - т.е. хаби още данни, когато някой от тях иска да види къде съм, така че по горната формула аз бих си определила, че в чужбина Maps ще ми глътват по около 30 МБ дневно

Публикувано:

Така и не разбрах как възникна целият спор. @Eva eva, попита как да се ориентира в потреблението на мобилни данни в роуминг,  "ако се гледа картата на телефона и съм включила местоположение". Останах с впечатление, че има предвид използване на google maps и задаване на маршрути в реално време и понеже точно по този начин бях експлоатирала албанската карта и дадох пример за моето потребление. Да, може да се свалят предварително карти и да се ползват офлайн, но на който както му е удобно. В моя случай не ставаше въпрос за ползване на роуминг, защото картата беше на местен оператор, но потреблението на мобилни данни беше ограничено до 1GB и затова трябваше да се вместя в него. Изключването на мобилни данни не е било с цел пестене на батерията. Целта е да не тръгнеш по навик да цъкаш маршрути и това да ти изхаби лимита.

А в общия случай, когато си в роуминг и искаш да ограничиш ползването на интернет, но пък да останеш на разположение за спешни повиквания, изключваш мобилните данни, а не изцяло услугата роуминг, нали така?

• Харесвам 7
  • Браво 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 17 минути , iMari каза:

А в общия случай, когато си в роуминг и искаш да ограничиш ползването на интернет, но пък да останеш на разположение за спешни повиквания, изключваш мобилните данни, а не изцяло услугата роуминг, нали така?

Аз правя точно така. Включвам данните при необходимост.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 5 часа, antea каза:

... вместо да си излезе сутринта със зареден телефон, да си го дозарежда в колата или в краен случай пауър банка, и после да си го дозареди вечерта, ако чак толкова му го хабят, но очевидно има такива хора

...

Аз съм от тези хора. Телефона трябва да ми е удобен, а не аз да съм удобен на телефона.

Специално си купих по-малък телефон, защото през лятото, а и събота и неделя, когато съм  без костюм, ми е неудобно да държа голям апарат по джобовете си. В този смисъл да се нарамя и с външна батерия, която често е по-голяма и тежка от който и да е телефон. Не, мерси.

За колата:

Не всички ползваме коли ежедневно. А и, ако аз си извадя телефона в колата, то със сигурност го забравям и се налага да се връщам от някъде си.

С две думи - за мен телефонът трябва да е "невидим",  необремяняващ. Така, както беше часовника преди години.  

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 9 часа, ven62 каза:

Аз съм от тези хора. Телефона трябва да ми е удобен, а не аз да съм удобен на телефона.

Специално си купих по-малък телефон, защото през лятото, а и събота и неделя, когато съм  без костюм, ми е неудобно да държа голям апарат по джобовете си. В този смисъл да се нарамя и с външна батерия, която често е по-голяма и тежка от който и да е телефон. Не, мерси.

За колата:

Не всички ползваме коли ежедневно. А и, ако аз си извадя телефона в колата, то със сигурност го забравям и се налага да се връщам от някъде си.

С две думи - за мен телефонът трябва да е "невидим",  необремяняващ. Така, както беше часовника преди години.  

e колко да е пък удобен телефон без интернет и локация (нали за това е разговора - хората, които си ги спират целево, за да им държи апаратът дълго) - ти му орязваш 90% от функционалността по този начин, оставяйки го в статус "слушалка" - за същото ще върши работа произволен малък апарат от 10-20 лв и батерията ще държи по две седмици 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 51 минути , antea каза:

e колко да е пък удобен телефон без интернет и локация (нали за това е разговора - хората, които си ги спират целево, за да им държи апаратът дълго) - ти му орязваш 90% от функционалността по този начин, оставяйки го в статус "слушалка" - за същото ще върши работа произволен малък апарат от 10-20 лв и батерията ще държи по две седмици 🙂

Сега съм съгласен с теб и аз не съм коментирал отрязването на функции (освен безсмислените - напр. приложения от типа на health), а само нонстоп включването му на командно дишане почти през целия ден само и само да не умре.

btw, не знам за какви телефони и модели се говири, дето батерията да не издържа мин. 24 часа. Досега не съм имал телефон, който да не издържа поне 48 часа. А последния, iPhone 13 mini (пак да благодаря на @cybersimo ) в повечето случай го зареждам на 3-тия ден.

И за да стане съвсем ясно. Локация, мобилни данни, WiFi и Bluetooth са включени и средно до често използвани.

• Харесвам 1
Публикувано:

Имаше сайт с информация за полетите на различни авиокомпании пристигащи навреме като процент в раздлични периоди от време. Сеща ли се някой кой е сайта.

Към въпроса ме насочи публикация в темата за въпроси на УИЗ и един публикуван сайт https://flightaware.com/live/cancelled/yesterday

В тези времена подобна информацията би била полезна.

• Харесвам 1
Публикувано:

Мине се немине време и аз се заричам, че ще взема да направя нещо за разните семейни снимки и дреболии от пътувания, които имаме. Реших, че тази карта от жички и пръчки ще е добра идея зад дивана в дневната. Някой виждал ли е да се продава в София нещо такова? Искам да го пипна като материал и усещане преди да купя, вкл. боята му дали няма да се обели бързо. 

Може да не е точно същата, тази и без  друго не ме кефи супермногото, давам я за пример, за да схванете идеята.

1898923683_---1.jpg.929b360da7206776f64bf11032ed361d.jpg

Снимките са от този сайт, но не е магазин: https://www.combo.bg/мезонет-със-забавен-и-модерен-интер/

ПС: Май преди имаше тема за кътове за пътувания или греша? Ако има, извинявам се, че спамя тук, много коментари със "снимки" и "сувенири" излязоха, но не я намирам  🙂 , местете където трябва.

Публикувано:
На 7.06.2022 г. в 14:03, The Doctor каза:

Имаше сайт с информация за полетите на различни авиокомпании пристигащи навреме като процент в раздлични периоди от време. Сеща ли се някой кой е сайта.

Към въпроса ме насочи публикация в темата за въпроси на УИЗ и един публикуван сайт https://flightaware.com/live/cancelled/yesterday

В тези времена подобна информацията би била полезна.

Eurostat? https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=avia_paoa&lang=en (ъпдейт от онзи ден 7.6.22)

От дървото може да намериш още: Transport/Air transport > https://ec.europa.eu/eurostat/data/database

EUROCONTROL CODA Digest - 2021 annual report - 3,47 мб, но не обхваща тази година, публикуван е преди три месеца, март 2022 https://www.eurocontrol.int/publication/all-causes-delay-and-cancellations-air-transport-europe-2021

Statista? https://www.statista.com/statistics/382386/on-time-arrival-performance-of-regional-airlines-in-europe/

Повечето публична информация е на година, а това, което се случва в последните месец-два-три с авиокомпаниите и персонала по летищата все още не е отразено в статистиките. 

Тук за САЩ https://www.transtats.bts.gov/homedrillchart.asp

• Благодаря 1
Публикувано:

Ясно, ама за всеки случай питам да не са в някакво изключение от роуминг, че с тия чуджета-държави никога не знаеш.

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:

И аз да попитам за някаква добра опция за Швейцария - план на А1 или местна карта?

И сайт от който да следя времето по населени места, и около тях планините, също за Швейцария?

Публикувано:

Благодаря за отговорите за интернета 🙂 

Имам нов казус - може ли човече на 17 г. да лети със самолет София - Варна/Бургас без родителите си? Някой случайно има ли представа? Човечето на 17 г. ще бъде придружено от 19 годишен. 

Публикувано:
преди 6 минути , Eva eva каза:

Имам нов казус - може ли човече на 17 г. да лети със самолет София - Варна/Бургас без родителите си? Някой случайно има ли представа? Човечето на 17 г. ще бъде придружено от 19 годишен. 

Провери в сайта на авиокомпанията. Различните АК имат различни правила, но обикновено прага е до 14г или 16г.

Публикувано:
преди 1 минута , Kalina Ivanova каза:

Провери в сайта на авиокомпанията. Различните АК имат различни правила, но обикновено прага е до 14г или 16г.

Гледах, но не намерих инфо. Мерси.

Публикувано:

Turbli.com достоверен сайт за предсказване на турбуленция ли е? Жената отсега се е притеснила за утрешния ни полет до Миконосreceived_482181953676904.jpeg.72831f3ab3152b3679c3ca0f61338ba7.jpeg.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 часа, Eva eva каза:

Мойто е пътувало самó  извън страната с декларация. Но за вътрешен полет не би трябвало да се изисква такава. Така че не виждам  проблем.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 17.06.2022 г. в 23:22, oli_mali каза:

Turbli.com достоверен сайт за предсказване на турбуленция ли е? Жената отсега се е притеснила за утрешния ни полет до Миконосreceived_482181953676904.jpeg.72831f3ab3152b3679c3ca0f61338ba7.jpeg.

Какво се оказа? Познават ли за турбуленцията от този сайт?

Дани Магелани
Публикувано:
На 17.06.2022 г. в 22:22, oli_mali каза:

Няма да го усетите. Докато излетите и ще започнете да снижавате за кацане. Дори за продажби не смогват стюардите.

Публикувано:
преди 2 часа, Дани Магелани каза:

Няма да го усетите. Докато излетите и ще започнете да снижавате за кацане. Дори за продажби не смогват стюардите.

Ех, Дани, да беше написала по-рано. Заради това ни пропадна пътуването до Миконос и Парос. 😞

преди 3 часа, Coo каза:

Какво се оказа? Познават ли за турбуленцията от този сайт?

Досега е бил точен. Вчера заради прогнозата му не пътувахме до Миконос. Сега се задоволяваме с до болка познатото Пефкохори и след няколко дни ще се прехвърлим към Ситония.

Публикувано:
преди 14 минути , oli_mali каза:

Ех, Дани, да беше написала по-рано. Заради това ни пропадна пътуването до Миконос и Парос. 😞

Досега е бил точен. Вчера заради прогнозата му не пътувахме до Миконос. Сега се задоволяваме с до болка познатото Пефкохори и след няколко дни ще се прехвърлим към Ситония.

🙄

...

Минута мълчание в памет на всички провалени пътувания заради някакви умници направили този тъп сайт.

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Дани Магелани
Публикувано:
преди 19 часа, oli_mali каза:

Съжалявам, но късно видях поста ти! Следващият път не му мисли толкова. Миконос е дестинация за половин ден, освен ако не си кифла. Най-добре го съчетай с друг остров.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.