Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Дани Магелани
Публикувано:
Преди 1 час, luba_rizova каза:

Доместина? Поръчваш за веднъж, избираш си жена с хубави отзиви , и ако ти хареса, добре, ако не ,другия път. 

Пропуснах да напиша, че става въпрос за София.

Публикувано:
преди 2 минути , Дани Магелани каза:

Пропуснах да напиша, че става въпрос за София.

Доместина е платформа, на която всеки, който иска да извършва почистващи услуги, може да се регистрира. Има ги в София.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

само да припомня, че според правилата български тур. агенции не се обсъждат

Йосиф Милчов
Публикувано:

Моля, препоръчайте ми добър и изпробван водопроводчик или фирма за водопроводни услуги. Става въпрос за София. Благодаря на всички отзовали се.

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Въпрос към модераторите - как мога да си премахна съобщението в подписа? Не видях да има опция в Едит Профил. Може ли да ме насочите къде мога да оправя това? Благодаря. 

Публикувано:
преди 31 минути , Травеолани каза:

Въпрос към модераторите - как мога да си премахна съобщението в подписа? Не видях да има опция в Едит Профил. Може ли да ме насочите къде мога да оправя това? Благодаря. 

0235.jpg

0235-1.jpg

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Прегледът на колата ми е до 04.08.2022.Предстои ми пътуване в Турция,а ще се върнем на 06.08.2022!Първата възможна дата за преглед е 08.08.2022!Дали ще е проблем да се направи прегледа на 08.08 или да не рискувам и да го направя преди пътуването?

Публикувано:
преди 23 минути , crazyhorse каза:

Прегледът на колата ми е до 04.08.2022.Предстои ми пътуване в Турция,а ще се върнем на 06.08.2022!Първата възможна дата за преглед е 08.08.2022!Дали ще е проблем да се направи прегледа на 08.08 или да не рискувам и да го направя преди пътуването?

Не бих се колебала да го направя преди тръгване. По-рано винаги може, докато след датата си е на риск при евентуална проверка.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 32 минути , crazyhorse каза:

Не си заслужава риска, особено в чужбина. Всъщност не пишеш с колата ли ще пътуваш. Ако не, пак си е риск докато стигнеш до сервиза. Дето се вика за беля ще те спрат на последните 10 метра.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 41 минути , crazyhorse каза:

Ако се движиш с автомобила в този период, при проверка, както и при застрахователно събитие би било проблем.

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 часа, Anna Kalinovska каза:

Не бих се колебала да го направя преди тръгване. По-рано винаги може, докато след датата си е на риск при евентуална проверка.

Благодаря!

преди 2 часа, EliDion каза:

Не си заслужава риска, особено в чужбина. Всъщност не пишеш с колата ли ще пътуваш. Ако не, пак си е риск докато стигнеш до сервиза. Дето се вика за беля ще те спрат на последните 10 метра.

Да,с колата ще пътувам!Благодаря!

преди 2 часа, chandni каза:

Ако се движиш с автомобила в този период, при проверка, както и при застрахователно събитие би било проблем.

Благодаря!Ще направя прегледа преди пътуването,въпреки сгъстения график!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 часа, crazyhorse каза:

Странно, аз винаги минавам преглед в съответния месец(за мен септември), независимо от датата и никога до сега не съм имал проблеми с това. 

Публикувано:

Поради естеството на професията, която упражнявах, с продължителни отсъствия, съм се интересувал до кога е валиден ГТП на лично МПС. Питал съм в КАТ, Питъл съм и в пункта, където обикновено карам колата. И на двете места отговорът бе един и същ. ГТП е валиден до изтичане на месеца, в който е извършен последния такъв. А от няколко години преди да отида на преглед минавам да проверят и отбележат и преглед на пожарогасителя.  Отделно съпругата като медицинско лице има грижата да освежи, подмени и доокомплектова аптечката в колата. Не се знае кога какво и къде ще потрябва. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 16 минути , дядо Пепи каза:

А от няколко години преди да отида на преглед минавам да проверят и отбележат и преглед на пожарогасителя.  Отделно съпругата като медицинско лице има грижата да освежи, подмени и доокомплектова аптечката в колата. Не се знае кога какво и къде ще потрябва. 

Респект! 

А съпругата ти би ли била така добра да сподели чрез теб какво "освежи, подмени и доокомплектова" в аптечката? Аз имам отскоро от магазина един фирмен комплект "за пред КАТ", но срам не срам, даже не съм го отварял. 

Публикувано:
преди 4 часа, Светославов каза:

Странно, аз винаги минавам преглед в съответния месец(за мен септември), независимо от датата и никога до сега не съм имал проблеми с това. 

преди 4 часа, дядо Пепи каза:

И на двете места отговорът бе един и същ. ГТП е валиден до изтичане на месеца, в който е извършен последния такъв.

Verba volant, scripta manent. Няма значение какво са казали от КАТ или от пункта за ГТП, а какво пише в документа за минат технически преглед. А там ясно е записана датата, до която трябва да се мине следващата година на ГТП. Когато автомобилът ни беше 3-годишен и съпругът ми трябваше да мине ГТП за пръв път, пропусна датата с няколко дни, което му костваше един допълнителен ГТП още следващата година. Ако беше минал навреме на 3-тата година, следващият преглед щеше да е след 2 години и от там нататък всяка година. Понеже пропусна датата, трябваше да минава преглед всяка година след 3-тата.

Също така при завеждане на иск към застрахователя при щета по автомобила, първото нещо, което искат е син талон и шофьорска книжка на водача, талон на МПС и талон за годишен технически преглед, като липсата на такъв (валиден преглед) е основание за отказ на обезщетение. Ако е по каско, пиете студена вода и си покривате щетата сами. Ако е по ГО (вие сте причинили щета другиму), застрахователят ще плати щетата, но след това ще заведе иск срещу вас, за да си вземе парите, изплатени на пострадалия.

Ето снимка на талона за ГТП, където ясно се вижда, че следващият преглед не е до края на юли, а до конкретната дата, на която е проведен през предходната гоидна:

image.png

• Харесвам 11
  • Браво 5
Публикувано:

преди 6 часа, Светославов каза:

какво "освежи, подмени и доокомплектова" в аптечката?

Цитат

Kaĸвo тpябвa дa имa в eднa aвтoaптeчĸa?

Oтгoвopът дaвa Инcтpyĸция № 1 oт 20.02.2008 г. зa cъдъpжaниeтo нa aптeчĸитe нa мoтopнитe пpeвoзни cpeдcтвa нa миниcтъpa нa здpaвeoпaзвaнeтo: 

1. eлacтичнa лeнтa зa ĸpъвocпиpaнe (пo Ecмapx, 5 cм/1 м) - 1 бpoй;

2. мapлeн бинт, 5 cм/5 м - 2 бpoя;

3. мapлeн бинт, 8 cм/5 м - 2 бpoя;

4. мapлeн бинт, 10 cм/5 м - 2 бpoя;

5. пaĸeт мeдицинcĸи пaмyĸ, 25 г - 1 бpoй;

6. cтepилни пpeвpъзĸи зa пoвъpxнocтни paни, 10 cм/10 cм - 4 бpoя;

7. cтepилни пpeвpъзĸи зa пoвъpxнocтни paни, 40 cм/60 cм - 1 бpoй;

8. плacтиpи зa paни, 3 cм/6 cм х 4 бpoя - 2 бpoя oпaĸoвĸи;

9. aдxeзивeн плacтиp зa пpиĸpeпвaнe нa пpeвpъзĸa, 2,5 cм/2,5 м - 1 бpoй;

10. тpиъгълнa ĸъpпa, 96 cм/96 cм/136 cм - 2 бpoя;

11. cтepилни пoлиeтилeнoви pъĸaвици, гoлям paзмep - 2 чифтa;

12. paзтвop нa вoднa ocнoвa, пoдxoдящ зa дeзинфeĸция нa pъцe и paнeви пoвъpxнocти - 200 мл;

13. бeзoпacни игли - 6 бpoя;

14. нoжицa c тъпи въpxoвe - 1 бpoй;

15. ypeд зa oбдишвaнe - 1 бpoй.

Bcичĸи мeдицинcĸи издeлия, cлeдвa дa ca в cpoĸ нa гoднocт.

Липcaтa нa aвapиeн ĸoмплeĸт ce нaĸaзвa c 20 лeвa глoбa, cъглacнo чл. 185 oт Зaĸoнът зa движeниe пo пътищaтa.

По спомени, в аптечката също имаше опис на съдържанието... 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 минути , chandni каза:

По спомени, в аптечката също имаше опис на съдържанието

Бинтовете, марлите ( особено стерилните, различни видове  и размери пластири. Кислородната вода, реванола. Слага някое и друго хапче, което е извън изискуемия минимум.  

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

Доколкото знам преди години ГТП важеше до месеця, но от няколко (вече може би не толкова малко) години насам си вяжи до датата.

Публикувано:

Искам да платя един тур в Еxpedia, но след като попълня данните на кредитната карта ми иска Billing ZIP code и е задължително поле.

Какво да пиша там, че нямам идея?

Публикувано:

това е американския пощенски код, изглежда, че иска американска кредитна карта

може да пробваш с някакви 5 цифри (или твоя пощенски код в краен случай), но е вероятно да не мине

виж дали има къде да смениш държавата

ПП всъщност ако вече държавата е България, това е пощенския ти код 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 19 минути , neuromancer каза:

това е американския пощенски код, изглежда, че иска американска кредитна карта

може да пробваш с някакви 5 цифри (или твоя пощенски код в краен случай), но е вероятно да не мине

Стана с моя пощенски код от 4 цифри. Благодаря!

• Харесвам 4
Публикувано:

Някой може ли да ми препоръча офлайн приложение за следене опашки по границите. Конкретно ме интересува Калотина - Градина и Батровци - Липовац. Ползвам Borderwatch , което е Унгарско , но информация за тези граници липсва или е много оскъдна. 

Публикувано:
преди 32 минути , ivan69 каза:

Някой може ли да ми препоръча офлайн приложение за следене опашки по границите. Конкретно ме интересува Калотина - Градина и Батровци - Липовац.

За приложения не знам, но може да потърсиш камери на живо, например: ЦЪК и ЦЪК 

P.S. Аааа, ти си писал "офлайн" ... но не ми е ясно как може офлайн да получаваш актуално инфо.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 36 минути , ivan69 каза:

Някой може ли да ми препоръча офлайн приложение за следене опашки по границите.

Не виждам каква полза би имало от такова offline приложение. Offline означава да не му трябва интернет, а това автоматично означава, че данните не се следят/обновяват в реално време и са абсолютно безполезни. Офлайн може да ти показва средно натоварване на тази граница за конкретна дата/часови диапазон, но в настоящия момент положението може да е на "светлинни години" от средното.

• Харесвам 5
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.