Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

@Lyubina, Преди няколко години смених 8 интериорни врати. Тогава бях проучила няколко фирми, тъй като бяха доста вратите, съответно и сумата за тях, накрая се спрах на Porta Doors - https://porta-doors.bg//interiorni-vrati/, тъй като ми предложиха най-добри цени, в сравнение с другите и за количеството ми направиха добра отстъпка. От днешна гледна точка, след като са експлоатирани вече няколко години имам забележка към монтажа на една от вратите, но общо взето съм доволна. Вратите са полски и тогава имаха дълъг срок на доставка - мисля 12 седмици, но спазиха точно обявения срок. Мисля, че платих 10% или 30% (не помня точно, но не беше голяма част от цялата сума) при сключването на договора и останалите след доставката на вратите. Монтажа се плащаше отделно на монтажниците, след като ги монтираха. Може да ги погледнеш. Не зная с годините как се променило качеството на вратите, монтажа и обслужването.  Събери повече оферти и мнения, преди да решиш, тъй като не е нещо, което често се сменя.

@Георги, може би най-добре да се консултираш с адвокат, като му занесеш всички документи, които имате и договорът, който сте сключили, и въз основа на това, да решиш какво да предприемеш по-нататък. От любопитство погледнах фирмата и в търговския регистър видях, че вече има запор на дружествени дялове, явно по друго изпълнително дело. За съжаление, както вече Дюк каза, ако тръгнеш в посока на дело, ще ти струва доста време, нерви и пари и не е ясно дали ще си върнеш парите накрая. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Има ли тема: "Как да си запазя паспорта за спомен?" Дайте линк, искам да попитам в нея

Когато изтекат "бебешките" паспорти, има ли възможност да ни ги върнат продупчени като "за сувенир" или ги прибират задължително и по-добре да ходя да го обявя за загубен? 

Искам да не го връщам, защото е първи паспорт на детето, вътре с много сантименталната паспортна снимка и печати от тук-там по света, направо е като истински. 😆 Моите стари паспорти са ми ги прибирали, аз не съм се пазарила особено да си ги пазя за сувенири, за детския обаче искам да го задържим на всяка цена.

Връзка към коментар

е па май няма такава тема

извади американска (или друга) виза, и така със сигурност ще ви върнат паспорта.

Иначе имаше някакви тънкости със загубен/откраднат, че в някои варианти имаше глоба, но не помня точно как беше

Връзка към коментар
преди 24 минути , Coo каза:

Има ли тема: "Как да си запазя паспорта за спомен?" Дайте линк, искам да попитам в нея

Когато изтекат "бебешките" паспорти, има ли възможност да ни ги върнат продупчени като "за сувенир" или ги прибират задължително и по-добре да ходя да го обявя за загубен? 

Искам да не го връщам, защото е първи паспорт на детето, вътре с много сантименталната паспортна снимка и печати от тук-там по света, направо е като истински. 😆 Моите стари паспорти са ми ги прибирали, аз не съм се пазарила особено да си ги пазя за сувенири, за детския обаче искам да го задържим на всяка цена.

Старият паспорт с американската виза го перфорираха и ми го оставиха. Не виждам причина да не може да перфорират и да ви оставят вашите, ако помолите.

Връзка към коментар
преди 2 минути , neuromancer каза:

е па май няма такава тема

извади американска (или друга) виза, и така със сигурност ще ви върнат паспорта.

Иначе имаше някакви тънкости със загубен/откраднат, че в някои варианти имаше глоба, но не помня точно как беше

Чувала съм за глоба от 30 лв., преди да кажем 2-3 години. Сегашния бих го минала в графа "изгубен", да видим ще вдигнат ли са мизата след още 2 лета 🤔

Връзка към коментар

Няма проблем да ти перфорират стария паспорт и да си го запазиш. Изтъкни някаква причини - каквато и да е. По спомени се подписваш, че остава при теб и това е.

Връзка към коментар
преди 25 минути , Coo каза:

Нашият с бебешка чернобяла снимка  от 3-мес. възрастост остаана за спомен, ама сякаш беше за задгранична работа. Моят последен лекомислено върнах, също с ценни визи и печати 😐

Връзка към коментар
преди 1 минута , Anna Kalinovska каза:

Чувала съм за глоба от 30 лв., преди да кажем 2-3 години. Сегашния бих го минала в графа "изгубен", да видим ще вдигнат ли са мизата след още 2 лета 🤔

Глобите не са като олиото. Пише ги в закон/правилник. Някой трябва да се сети да го промени за да станат по-високи.

Почти винаги се слага глоба. Май само ако имаш протокол от полицията (примерно, че са ти влезли в къщата и са откраднали и паспорта) би могло да се разминеш с глобата.

В повечето случай е минималната, която пише в нормативния акт.

Връзка към коментар
преди 6 минути , ven62 каза:

Няма проблем да ти перфорират стария паспорт и да си го запазиш. Изтъкни някаква причини - каквато и да е. По спомени се подписваш, че остава при теб и това е.

През 2020 г. вече не минаваше 😒  Точно това им предложих, но те искаха да имат целия ми паспорт..

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 27 минути , Дани Магелани каза:

Старият паспорт с американската виза го перфорираха и ми го оставиха. Не виждам причина да не може да перфорират и да ви оставят вашите, ако помолите.

Паспортите са собственност на държавата и само ако имаш основателна причина ще го оставят. Такава причина е валидна действаща виза, например за САЩ. Тогава оставят паспорта до изтичаненто на визата. Дали след 10 години някой ще се сети да го поиска, това много ме съмнява. Просто молба да ти го оставят няма да свърши работа, освен ако лелката не е супер благоразположена към вас. Опитавала съм много пъти да си ги искам, но досега без успех - основанието всеки път е, че имало много злоупотреби с оставени паспорти.

Връзка към коментар

Нямам време сега да се занимавам да му вадя виза за САЩ, за да задържим паспорта. От бебешката снимка до лицето сега - нищо общо, даже по границите почти не го поглеждат за сверка, защото ясно е на тези години как се променят децата, но едва ли в администрацията приликите и разликите ги вълнуват.  Паспортът има валидност още само няколко месеца, като ходя да го подновявам скоро за всеки случай ще питам и ако кажат, че няма начин и задължително се връща, в 30те дни до издаването на новия, ще го "загубя".

Връзка към коментар
преди 13 минути , mililia каза:

Дали след 10 годинни някой ще се сети да го поиска, това много ме съмнява. Просто молба да ти го оставят няма да свърши работа, освен ако лелката не е супер благоразположена към вас. Опитавала съм много пъти да си ги искам, но досега без успех - основанието всеки път е, че имало много злоупотреби с оставени паспорти.

Сещат се, миналата седмица една служителка се разправяше с един дядо, че има невърнат паспорт. Имал и някакъв служебен преди години, който е върнал. Дядото дори не помнеше за другия, само повтаряше как е върнал служебния.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , Coo каза:

Нямам време сега да се занимавам да му вадя виза за САЩ, за да задържим паспорта. От бебешката снимка до лицето сега - нищо общо, даже по границите почти не го поглеждат за сверка, защото ясно е на тези години как се променят децата, но едва ли в администрацията приликите и разликите ги вълнуват.  Паспортът има валидност още само няколко месеца, като ходя да го подновявам скоро за всеки случай ще питам и ако кажат, че няма начин и задължително се връща, в 30те дни до издаването на новия, ще го "загубя".

Моля те да споделиш развръзката на нещата после, че и на нас ни предстои това упражнение. На детето ни снимката й е от 12-тия ден, буквално със сбръчкана кожа е още  като се вижда и моята ръка, че не можеше да си държи главата права 🙂 ама така е като се роди в началото на лятото и Гърция я чакаше 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Коментирано е преди в тази тема: 

Особено внимание може да се обърне на мнението на @akair :

На 27.12.2018 г. в 8:15, akair каза:

Предполагам е известен факт, че всички изгубени и откраднати документи се качват в ШИС и седят в нея за период от 10 години - за да могат властите да хванат някой, който се опитва да злоупотреби с такива документи.

Това прави служителите по граничните пунктове по-внимателни, ако видят пътник за който се знае, че има изгубени или откраднати

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Преди време, жената на комшията беше успяла да скрие добре от себе си паспортите на децата. Трябваше да пътуват на следващия ден, та повисяха на "Мария-Луиза" (аз ги закарах), и след лека драма, имаха нови след няколко часа. 

След около 2 години ми се похвалиха, че са получили глоба по пощата 30 лв (май) общо.

От тогава се скъсаха да пътуват, включително през Ковид-а, и не са са оплакали някъде да са ги гледали на криво или да са ги питали нещо.

Сега си имат "сувенир" и им е смешно, но на времето не им беше до смях.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 20.09.2022 г. в 22:58, Георги каза:

https://ibeiro.com/

Като им погледнеш ревютата в гугъл няма шанс да попаднеш на тях.

Да завърша епопеята с вратите. От днес всичко е монтирано и до колкото ми разбира главата, вратите изглеждат и са монтирани добре. С оглед на това как вървеше всичко, това е малко есенно чудо. Не съм имал по-стресиращо преживяване през тия 10 месеца ремонт, а това казва много. Всеки който напоследък ме пита "как върви ремонта", колкото да се намира на непринуден разговор, си няма на идея ако почна наистина да обяснявам как върви колко време ще отнеме.

Друго нещо ми стана любопитно, имаме да доплащаме някакъв процент от общата сума, но до колкото виждам в регистъра фирмата има запор. Аз мисля, че това нас не трябва да ни вълнува и ние трябва да си направим плащането към същата сметка и фирма, на която и аванса. Но все пак, ако доставчика предостави фактура към друга фирма(щото подозирам, че може да е преминал към незапорирана такава) има ли нещо, което да ме притеснява мен? Възможно ли е първата фирма в някакъв момент да предяви иск, че не си е получила остатъка от плащането? Въпросът ми на този етап е чисто хипотетичен, не сме получили финалната фактура, но не знам до колко е важно да настоявам и изисквам фактурата да е към първата фирма - все пак с нея имам взаимоотношения, а не с някоя друга.

• Харесвам 4
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 46 минути , Георги каза:

Да завърша епопеята с вратите. От днес всичко е монтирано и до колкото ми разбира главата, вратите изглеждат и са монтирани добре. С оглед на това как вървеше всичко, това е малко есенно чудо. Не съм имал по-стресиращо преживяване през тия 10 месеца ремонт, а това казва много. Всеки който напоследък ме пита "как върви ремонта", колкото да се намира на непринуден разговор, си няма на идея ако почна наистина да обяснявам как върви колко време ще отнеме.

Друго нещо ми стана любопитно, имаме да доплащаме някакъв процент от общата сума, но до колкото виждам в регистъра фирмата има запор. Аз мисля, че това нас не трябва да ни вълнува и ние трябва да си направим плащането към същата сметка и фирма, на която и аванса. Но все пак, ако доставчика предостави фактура към друга фирма(щото подозирам, че може да е преминал към незапорирана такава) има ли нещо, което да ме притеснява мен? Възможно ли е първата фирма в някакъв момент да предяви иск, че не си е получила остатъка от плащането? Въпросът ми на този етап е чисто хипотетичен, не сме получили финалната фактура, но не знам до колко е важно да настоявам и изисквам фактурата да е към първата фирма - все пак с нея имам взаимоотношения, а не с някоя друга.

В Търговския регистър виждаш запор върху дружествен дял. Това е запор, наложен заради личен дълг на физическото лице - единия съдружник Милен, върху дружествения му дял от капитала на търговското дружество Пуерта инвест ООД. 
Този запор сам по себе си не означава, че фирмата има дългове, запори на банкови сметки и т.н. Възможно е да има, но на друго основание, което не се вижда в ТР.

Двамата съдружници нямат други фирми. Ако ти искат да плащаш към друга фирма и сметка, тогава пиши тук, за да не развиваме сега възможни хипотетични варианти.

Мъча се да видя в сайта на Софийски районен съд /справка информация за дела - съдебни актове/ дали е имало тази година дела срещу ПУЕРТА ИНВЕСТ ООД, но от известно време функцията търси на Единния портал за електронно правосъдие не работи.

Лицето, в полза на което е наложен запора - кредитора Мая, е имала изпълнителен лист срещу Милен, издаден още през 2020 г., а е образувала изпълнително дело едва през 2022 г. Тя също се занимава с интериорна дейност и има няколко фирми.

Редактирано от ДиянаВ
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Няма нужда от каквито и да е било проверки и мъчения. Щом не си получил официално уведомление от търговеца (или нов кредитор), че трябва да изпълниш своето парично задължение към него по сметка на трето лице, просто плащаш на този с който имаш договорни отношения. Аз обаче на твое място бих задържал сумата като неустойка за неизпълнение. Ако не е голяма, може и да ти се размине. Ако е над дължимата по договор (по спомен нещо по-горе беше писал, че неустойката е малка) е възможно търговецът да си поиска парите с нотариална покана или заповед за изпълнение по чл.410 от ГПК. Тогава имаш опция да платиш или да се заинатиш и да го оставиш да те съди за сумата, а съответно ти да доказваш причинени вреди от забавата в размер на задържаната сума...

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 4 минути , Duke каза:

Няма нужда от каквито и да е било проверки и мъчения. Щом не си получил официално уведомление от търговеца (или нов кредитор), че трябва да изпълниш своето парично задължение към него по сметка на трето лице, просто плащаш на този с който имаш договорни отношения. Аз обаче на твое място бих задържал сумата като неустойка за неизпълнение. Ако не е голяма, може и да ти се размине. Ако е над дължимата по договор (по спомен нещо по-горе беше писал, че неустойката е малка) е възможно търговецът да си поиска парите с нотариална покана или заповед за изпълнение по чл.410 от ГПК. Тогава имаш опция да платиш или да се заинатиш и да го оставиш да те съди за сумата, а съответно ти да доказваш причинени вреди от забавата в размер на задържаната сума...

Това е частта, с която по-скоро не ми се занимава. Точно и защото сумата не е голяма, а и искам максимално бързо да приключвам отношенията. Мераците да ги съдя по-горе бяха не от огромно желание, а от безизходица. Да се вкарвам в същото като ответник само за да се учим на уроци как не се прави комуникация с клиенти...май твърде голяма цена ще платя и аз за този урок.

Връзка към коментар
преди 2 минути , Георги каза:

Това е частта, с която по-скоро не ми се занимава. Точно и защото сумата не е голяма, а и искам максимално бързо да приключвам отношенията. Мераците да ги съдя по-горе бяха не от огромно желание, а от безизходица. Да се вкарвам в същото като ответник само за да се учим на уроци как не се прави комуникация с клиенти...май твърде голяма цена ще платя и аз за този урок.

Разбирам те, аз също не бих влязъл в подобен филм ако сумата не е голяма, но именно ако е в малък размер си заслужава да го "поизпотиш" защото ще бъде поставен в същата ситуация да решава дали да влиза в излишни съдебни разноски или да се договаря с теб извънсъдебно...

Връзка към коментар
преди 6 минути , Георги каза:

Не плащай до като не ти се обадят. Когато това се случи, попитай каква отстъпка ще направят за безобразното забавяне. Спокойно можеш да поискаш повече от вписаната в договора неустойка. Поискай във фактурата за доплащането след това да е записано "окончателно плащане по договор...."

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Според мен плащаш на този с когото имаш договор. Ако случайно дружеството е в несъстоятелност и започнат да търсят пари за погасяване на задължения към кредитори вероятно ще събират всичко дължимо от всички, така че, ако си платил на трето лице върви обяснявай, че нямаш сестра на съдия изпълнител. Да не се окаже, че трябва да плащаш двойно. За това да го поизпотиш и да си търсиш неустойката съм на мнението на другите.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Има ли някъде от България да се поръча въртяща се етажерка, нещо подобно на това: клик ? Явно подценихме малкия книжкозавър вкъщи и вече запълнихне всички рафтчета, а още е само на 4. 

Връзка към коментар
преди 23 минути , oli_mali каза:

Има ли някъде от България да се поръча въртяща се етажерка, нещо подобно на това: клик ? Явно подценихме малкия книжкозавър вкъщи и вече запълнихне всички рафтчета, а още е само на 4. 

Такава би ли свършила работа: https://aiko-bg.com/product-43464020021

В немския амазон също има подобна:https://www.amazon.de/-/en/Rotating-Bookcase-Standing-Decorative-Rotatable/dp/B07X6M3FZP/ref=sxts_ci_mcx_mi_sr_m_ts?content-id=amzn1.sym.65ccf15d-c13e-421e-9f56-cbedd04f7a0a%3Aamzn1.sym.65ccf15d-c13e-421e-9f56-cbedd04f7a0a&crid=2I25SHQQK5Y9T&cv_ct_cx=Nisorpa+Bücherregal+mit+5+Ablagen&keywords=Nisorpa+Bücherregal+mit+5+Ablagen&pd_rd_i=B07X6M3FZP&pd_rd_r=f56a621e-453e-4823-8553-2b9987902d43&pd_rd_w=tojM3&pd_rd_wg=8Y5nh&pf_rd_p=65ccf15d-c13e-421e-9f56-cbedd04f7a0a&pf_rd_r=BE5YS5W2CZNE9T5ZT3CC&qid=1664865890&sprefix=nisorpa+5-shelf+rotary+bookshelf%2Caps%2C104&sr=1-1-a5ee78c1-693c-4134-9e1c-4c022fa64754

С фирма превозвач е около 3 лв. на кг от Германия до София. Тя тежи 25 кг тоест 75 лв. В Германия е безлатен транспортът.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.