Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

преди 3 часа, Георги каза:

Хич не ми се занимава след Х години пак да се оправям с тях, за това се надявах да стане лесничко. Ще пробвам да почакам още някой и друг ден фиша да цъфне в системата, че е още сравнително "пресен".

Няма да "цъфне" докато не ти го връчат. На мъжа ми през май в Търново му връчиха фиш от 2020-та година, за който дори не подозираше, че има, съответно си го плати в 14-дневния срок от връчването с 30 процента отстъпка. Не се занимавай и не плащай нищо докато не ти го връчат.

Връзка към коментар
преди 29 минути , Duke каза:

В срок от 3 години от датата на извършване на нарушението следва да ти връчат фиш. Имай предвид обаче, че този срок се прекъсва с всяко предприето действие на органа и започва да тече отново след това. Това означава, че ако е извършен опит за връчване по установения ред, давността спира да тече.

Благодаря за пояснението.  А този " опит за връчване по установения ред" би могъл да се случи, без лицето въобще да разбере, така ли се получава? 

Връзка към коментар
преди 5 минути , Фил каза:

Ама не са ли му го връчили? Как може да го вижда в системата, ако не са му го връчили? 

Ако визираш случая с Георги, не, не са му го връчили. В системата вижда, че има невръчен фиш.

преди 5 часа, Георги каза:

И така пробвах, излиза само че имам невръчен фиш без да има номер и линк за плащане.

Едва след като го спрат някъде по път и му го връчат, започва да тече 14-дневният срок за плащане.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 30 минути , Фил каза:

Благодаря за пояснението.  А този " опит за връчване по установения ред" би могъл да се случи, без лицето въобще да разбере, така ли се получава? 

Изпращане на съобщение до постоянен адрес може да мине за опит, независимо дали е последвало редовно връчване. 😉 Обаче, ако междувременно си сменил постоянния адрес, какво правим? 😛 

Общо взето положението с прилагането на давността и спирането на давностните срокове е като в държавата - куче влачи, диря няма, затова лично аз препоръчвам наложените административно-наказателни глоби и санкции да се плащат навреме, без да се правят тънки сметки... 😉 

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Като сте се разписали за това, да се оплача и аз (то какво да питам, друга държава, няма смисъл)

Та, излязоха ми някакви глоби от 2017, които съм 90% сигурен, че съм платил. По принцип ако имаш неплатени глоби не ти дават документи за колата и си в нарушение, и трябва да ги оправя. Странното е, че досега всичките години от 2017 до 2022 си ми даваха документите...

Та, пробвах да питам да не е станала някаква грешка и има ли давност за тия работи, ама или не ме разбраха или си настояват ако съм платил да им занеса бележката, ако не съм платил да си платя (то това си ми беше ясно и без да ги питам).

Та сега малко се чудя дали да ровя из платените сметки, които са един голям чувал или направо да си ги платя ...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Щом си мислиш, че си ги платил, рови за бележките. Ще ги изненадаш, ако ги намериш, защото те май не го очакват. Ако нищо не откриеш, поне няма да се чудиш, дали не плащаш втори път. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Мъжа ми преди време го караха да плати един фиш за трети път... След първия явно е нямал спомен, че го е платил, та платил втори път, но този път с платежно нареждане от личната си сметка, а не на каса в банката. Като се изгавриха да го карат да го плаща трети път, се амбицира и изрови не само платежното нареждане за второто плащане, ами и вносната бележка от първия път когато го е платил, та ходи в НАП да се жалва и да иска възстановяване на неправомерно събраната глоба втори път. Служителят тогава му казал, че това си е редовна практика на КАТ - просто ги мързи да си свършат работата и не ги отбелязват, докато някой не "пропищи"! Е, тоя път номерът не мина и вместо да плати 3-ти път, му върнаха второто плащане. :sarcastic:

• Харесвам 4
  • Шок 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 20 часа, chandni каза:

Няма да "цъфне" докато не ти го връчат. На мъжа ми през май в Търново му връчиха фиш от 2020-та година, за който дори не подозираше, че има, съответно си го плати в 14-дневния срок от връчването с 30 процента отстъпка. Не се занимавай и не плащай нищо докато не ти го връчат.

Ама като ходих да си взимам паспорта ми връчиха някаква бележка и разписах, не е конкретния фиш, жалко че я изхвърлих. Информация, че съм информиран, че имам фиш, но не и самия фиш ?!?!

Иначе аз точно покрай такива истории, че уж плащаш, а не се отразява и после занимавки и простотии гледам да го направя максимално чисто. С някъв банков превод, който някой трябва да отрази ръчно шансовете ми се струват минимални.

Връзка към коментар
преди 9 минути , Георги каза:

С някъв банков превод, който някой трябва да отрази ръчно шансовете ми се струват минимални.

Виж предишното мнение... :sarcastic:

Това с банковия превод беше преди. Сега, когато му връчиха двата фиша в Търново, си излязоха след това за плащане онлайн. В паспортна служба вероятно са ти връчили някакво уведомление, че имаш невръчен фиш, но не и самия фиш. Него от КАТ ще ти го връчат. Ако ти се занимава, иди в КАТ и им се "примоли" да ти го връчат... :sarcastic:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 19 часа, mililia каза:

Щом си мислиш, че си ги платил, рови за бележките. Ще ги изненадаш, ако ги намериш, защото те май не го очакват. Ако нищо не откриеш, поне няма да се чудиш, дали не плащаш втори път. 

Е, изкопах ги и сега ще ровя в 50 кг хартия. Дори да не ги намеря ще има полза, защото това ще докаже, че няма смисъл да ги пазя и ще ги изхвърля 🙃

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 26 минути , neuromancer каза:

Е, изкопах ги и сега ще ровя в 50 кг хартия. Дори да не ги намеря ще има полза, защото това ще докаже, че няма смисъл да ги пазя и ще ги изхвърля 🙃

Ако си платил по банка или с карта по-лесно провери извлечения.

Връзка към коментар
На 11.11.2022 г. в 11:56, Георги каза:

Ама като ходих да си взимам паспорта ми връчиха някаква бележка и разписах, не е конкретния фиш, жалко че я изхвърлих. Информация, че съм информиран, че имам фиш, но не и самия фиш ?!?!

В сайта на ОД на МВР Пловдив открих тази информация относно връчването на фишовете:

"Какво да правим ако при подаване на заявление за подмяна на лични документи установим, че имаме задължение по глоби?

фев 5, 2020, 16:42 
Дата на събитието : мар 9, 2020, 00:00

В случай, че сте жител на област Пловдив, желанието да подмените личните си документи може да заявите във всяко районно управление на територията на Областната дирекция на МВР. Ако имате задължение за неплатени глоби или фишове по КАТ от минал период  при подаване на документите ще получите уведомление за това. В случай че заявявате подновяване на лична карта или паспорт, документът има единствено уведомителен характер и не ви задължава да го погасите  в момента, в който го получавате. Подписването на този документ от ваша страна не означава „връчване на наказателно постановление или фиш“. Тези глоби подлежат на плащане, но след връчване на задължението за това по надлежния ред. С подписа си единствено удостоверявате, че сте запознат.
Желаещите да подновят шофьорската си книжка трябва да погасят това задължение преди получаването на новия документ. За целта първо трябва да погасите влезли в сила задължения по глоби за нарушения по закона за движение по пътищата. Служителите в сектор „Български документи за самоличност“ не извършват справка за дължимите суми. За ваше улеснение съветваме желаещите да направят предварително справка като се обърнат към служител от административно наказателна дейност на сектор „Пътна полиция“ или в съответното районно полицейско управление. След като уточните за какви конкретни нарушения имате санкции, трябва да направите плащане за тях чрез ПОС терминал, по банков път  или чрез Изи пей. Едва след плащане на глобите вашето заявление ще бъде прието и отработено. Въпреки, че погасяването на задълженията ви автоматично трябва да се отрази в системата на сектор „Пътна полиция“  е възможно при получаване на вашия нов личен документ да бъде констатирано, че заплащането все още не е отразено. Съветваме ви да носите в себе си и платежния документ,  с който да удостоверите този факт. С представянето му автоматично се пристъпва към съответното отразяване и задължението ви се анулира."

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Понеже много чета и защо ли ми трябва, сега не знам да питам ,да се похваля или да се оплача. Купих си съдомиялна, защото страта се повреди. Обиколих наличните магазини и всичко, което видях и е в моя ценови диапазон не ми хареса като изработка. Похвалиха ми магазин за уреди с транспортни дефекти. Отидох, предложиха ми една - наистина ми хареса как изглежда от вътре - 3 кошници, две перки на средната, допълнителна за прибори, допълнително впръскване от долу.... Гледам марката нищо не ми говори - казаха австрийска за Австрия. Платих. Утре ще ми я докарат. Прибрах се и отворих нета да видя тази марка каква е и ... оказва се, че е купена от турската марка дето прави Беко. Няма бг отзиви, но намерих австрийски, само в един сайт и са все лоши. Та казва се ELEKTRA BREGENZ. Някой дали я е чувал и дали има някакво инфо, че направо се вкарах във филм. Може пък да е ОК знам ли и напразно да се тръшкам.

Връзка към коментар

гледам МВР-онлайн услугата за вадене на паспорт, пише така

3. Да има издаден български личен документ по заявление, подадено лично до 59 месеца преди датата на подаване на електронното заявление и да са му снети необходимите биометричните данни;

какви са тези биометрични данни и от кога почнаха да се снемат, някой помни ли? последният ми паспорт е издаден 2018г, а лична карта - през 2020, дали са ми били снети такива данни?

уж системата проверява дали са налице условия и чак тогава те пуска, но пък щяла да ти прати имейл, ако не са изпълнени условията, общо-взето стигнах до финалния момент с подписването на заявлението, но не ми се иска да плащам таксата онлайн /и после по тромава процедура да си я искам обратно, ако се окаже, че нямат мои биометрични данни/

Връзка към коментар
преди 20 минути , antea каза:

гледам МВР-онлайн услугата за вадене на паспорт, пише така

3. Да има издаден български личен документ по заявление, подадено лично до 59 месеца преди датата на подаване на електронното заявление и да са му снети необходимите биометричните данни;

какви са тези биометрични данни и от кога почнаха да се снемат, някой помни ли? последният ми паспорт е издаден 2018г, а лична карта - през 2020, дали са ми били снети такива данни?

уж системата проверява дали са налице условия и чак тогава те пуска, но пък щяла да ти прати имейл, ако не са изпълнени условията, общо-взето стигнах до финалния момент с подписването на заявлението, но не ми се иска да плащам таксата онлайн /и после по тромава процедура да си я искам обратно, ако се окаже, че нямат мои биометрични данни/

Биометричните данни са пръстовите отпечатъци. 

Подавах преди десетина дни заявление на място, освен че ме снимаха пак, отново ми взеха и пръстови отпечатъци от показалците. Другите пръсти не ги отразиха. Хора и опашки нямаше и всичко стана за по-малко от 30 минути. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

мерси, изобщо не помня да са ми взимали каквито и да било отпечатъци, освен да съм забравила... затова се чудех от коя година са започнали да ги събират тези данни

Връзка към коментар

Започвайки от 29 март 2010 г. [1], всички новоиздадени български паспорти съдържат чип с биометрични данни, както и текст „Европейски съюз“ (български) / „European Union“ (английски) над официалното име, като по този начин ще бъде отразено членството на България в ЕС. Другите нововъведения касаят промяната изгледа на вътрешните страници – въведени са елементи, показващи забележителности и паметници в страната. Срокът на валидност остава 5 години.

Ако Уикипедия може да се счита за достоверен източник  : https://bg.wikipedia.org/wiki/Български_паспорт

• Харесвам 1
Връзка към коментар

аз пък това открих - от 1 октомври 2020 било за личните карти -https://news.bg/crime/vavezhdat-biometrichni-danni-na-novite-lichni-karti-ot-1-oktomvri-2020-g.html  , моята лична карта е от 29.09.2020, аман :laugh:

а това за паспортите - https://bivol.bg/biometrical-passports.html

не ми става ясно в крайна сметка биометрични ли са нашите, или не са

• Смея се 1
Връзка към коментар

Ако има символа за биометрични данни на паспорта…

1200px-EPassport_logo.svg.png

но пък в България както винаги нещо не е наред и имаше период, в който са събирани данни, но не в такъв формат, който да се чете от машините

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 15.11.2022 г. в 17:16, EliDion каза:

Няма бг отзиви, но намерих австрийски, само в един сайт и са все лоши. Та казва се ELEKTRA BREGENZ. Някой дали я е чувал и дали има някакво инфо, че направо се вкарах във филм. Може пък да е ОК знам ли и напразно да се тръшкам.

За съдомиялна не знам, но преди години аз имах пералня ELEKTRA BREGENZ и цели 12 години бях супер доволна от нея, но почна да поръждясва тук-там, а в един момент по време на центрофуга й се скъса маркуча, който изхвърля водата, та малко имахме екшън докато оберем водата, че и комшиите под нас тъкмо си бяха приключили ремонта, мани-мани... Но не ми се занимаваше с техници и направо си купих нова пералня Самсунг, която обаче, едва я изтраях 5год. и сега съм с Уиърпул. Просто защото повече не намерих "фрау Електра", както си я бях кръстила любимата пералня. Дано и съдомиялните им да са така добри!

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Все си мисля, че биометрията е очи-уши и т.н. Като минавам на електронната паспортна проверка никъде не ми искат отпечатъци, а камерата ми очертава лицето. Само в Йордания беше ирисова диагностика 😀

Паспортът е от 2019г.

Но не знам от кога точно събират отпечатъци, нямам спомен да съм топила пръстетата 🤔

Връзка към коментар

ровя за тези дати заради ей тази част от електронната услуга

10. В случай, че услугата Ви бъде отказана след заплащането й за получаване на информация за начините на връщането на заплатената такса можете да се обърнете към отдел „Български документи за самоличност“ на СДВР или сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР по постоянен адрес или да използвате поместените на сайта контакти.

а може да ми бъде отказана, ако се окаже, че няма биометрични данни за мен, въпреки че за момента системата ме пуска да подам електронно заявление, НО, може и да ме пусне да подам, пък после да ми прати на имейла защо ми е отказана услугата, ей такъв параграф 22 🙂

иначе се е случвало да минавам през машинките за паспортен контрол, поне на летище София, и с малко зор, стана

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Официално биометричните паспорти са представени през 2009 година. Издавани мисля за първи път през 2010-та.

Пръстовите отпечатъци се взимат на електронна поставка, не ви топят ръцете в мастило. 

Мое мнение е, че няма как да имаш паспорт без свалени отпечатъци, не че няма и изключения, но ще са рядкост. Като имаш притеснения иди направо в някое РПУ.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.