Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

преди 2 минути , jul каза:

Освен утре първо да звъннеш да питаш /дали вдигат 🤔/. С тях винаги може да е &22.

права си, ще им пиша имейл, като част от "електронното обслужване", обаждането идва много аналогово :grin: това лято се наложи да ползвам Системата за сигурно електронно връчване, поне 15-20 пъти, оправях разни наследствени дела с предеклариране на имоти, Кадастри и какво ли още не, за някои неща се оказа ултра полезна, за други - такива дивотии се случваха, че роман мога да напиша с всички случки и препятствия, които трябваше да преодолявам, но продължавам упорито да искам всичко да се случва с минимален контакт с администрациите

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Polina каза:

Пръстовите отпечатъци се взимат на електронна поставка, не ви топят ръцете в мастило. 

Пошегувах се, разбира се, че е без мастило 🙃 Но нямам спомен за взимане на отпечатъци за мен самата. За децата имам ясен спомен в по-близко време.

Как пък нямаме един магеланец-полицай да внесе яснота от кога. 

@antea, и моят опит е такъв. С някои администрации върши чудесна работа. Дори са любезни и пожелават приятен ден в електронното връчване 😀

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз имам спомен, взимаха ми като си правих паспорта и 2017 в посолството в Бразилия и миналата година в България.

Повече ме дразни тоя петгодишен срок, много малък… То скоро личната карта ще ми стане безсрочна, а паспорта по 5 години…

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Чл. 36. (1) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2019 г.) Паспортите на българските граждани се издават със срок на валидност 5 или 10 години съгласно заявения от лицето срок. На лицата до 18-годишна възраст се издават паспорти със срок на валидност 5 години.

това за 10-те години дали е работещо, или съществува само на хартия?

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 14 минути , antea каза:

това за 10-те години дали е работещо, или съществува само на хартия?

Исках паспорт за 10 години, двоен брой страници. Естествено срещу съответното заплащане. Бе ми разрешено и издаден паспорт с двоен брой страници за 5 години.  

Връзка към коментар
преди 2 часа, antea каза:

иначе се е случвало да минавам през машинките за паспортен контрол, поне на летище София, и с малко зор, стана

Щом си минавала на машинки за паспортен контрол значи паспорта ти е бил биометричен, т.е. някога са ти взели данните. Ако върху документа има символа, който @neuromancer е показал, със сигурност е биометричен.

По повод пътуване до Украйна се бях зачела за биометричните паспорти(ако нямаш такъв ти трябва виза)и бях попаднала на информация, че всички български паспорти от доста време са такива. Дори да е имало от старите, те са преиздадени.

А това за избора между 5 и 10г трябва да е нещо ново, миналата пролет си преиздадох паспорта и никой не ме е питал за колко време искам да важи, нито присъстваше подобна опция на бланката. Ментално може и да съм доста под 18г, но обикновено гледат ЕГНто.😃

• Смея се 2
Връзка към коментар

@iMari те на теория са биометрични наистина отдавна, но според статията по-горе 5 години след въвеждането им все още България не е имала връзка с международната база данни поради неадаптиране на нашата база по технически параметри и не е имало изглед скоро да стане, а какво е станало нататък, не знам

лятото синът ми се опита да се регистрира в някакво приложение (нещо за летища и полети беше), което изискваше биометричен паспорт, и не му се получи изобщо, и неговият е от 2018-та

Връзка към коментар
преди 41 минути , antea каза:

@iMari те на теория са биометрични наистина отдавна, но според статията по-горе 5 години след въвеждането им все още България не е имала връзка с международната база данни поради неадаптиране на нашата база по технически параметри и не е имало изглед скоро да стане, а какво е станало нататък, не знам

Статията е от 2014г и проблема доколкото разбирам е бил по-скоро софтуерен. Т.е. те данните ти ги имат, но трябва да се интегрират към определена международна система.  Вероятно са го направили, защото от години минавам с бг паспорт през машинките на различни летища лесно и бързо, парадокса е, че само на нашето летище ме привиква полицай на гише. Поне разбрах къде е проблема, няма общо с паспорта. 

Връзка към коментар

Това лято смених току- що изтеклия си паспорт . През всички 5 години съм го използвала по машините на летищата. През ум не ми е минало, че може да е лъжовно биометричен.

В селското ни районно, от край време самите кабинки за снимки и отпечатъци на пръсти са надписани " Биометрия " . Двата процеса са част от нея .  Просто подсигуровка. Като ти вкарат данните в системата и виждаш на екрана младата си версия и палците . 

Не са ме питали за какъв срок искам паспорта си . Може би ние трябва да сме активни по въпроса .

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Паспортите на българските граждани се издават със срок на валидност 5 години.

Към момомента се издават само паспорти с 5 години валидност. Преди няколко години мъдруваха да ги направят 10, дори имаше срок, в който наредбата да влезе в сила, но покрай Ковид всичко се отложи. Кога евентуално ще почнат да ги издават, не мога да кажа, защото вчера си забравих кристалната топка на мачлето с Бибитко. 😉

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Защо някой си носи раницата отпред на корема. Да не му откраднат нещо ли.

И на магеланците в Еквадор сега, преди на българи им обраха от ръцете паспорт,пари, фотоапарат.

Връзка към коментар
Преди 1 час, dimitrov6 каза:

Да не му откраднат нещо ли.

Да, основно това е причината. След като няколко пъти хващам мангали да бъркат в раници и чанти на хора пред мен на ключови места в София и аз започнах да имам този рефлекс - на оживени места и тук и в чужбина раницата/ чантата пред мен. А и шамари се раздават много по-лесно с лице към крадеца. 😃

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар

Може ли да попитам нещо свързано с тази снимка:

По тази малка част от самолета, който е на снимката, може ли да се познае на коя авиолиния е ?

А случайно някой да познае мястото, което се вижда на снимката, остров е ?

315535153_3369906706615823_171325344949888177_n.jpg

Връзка към коментар
преди 44 минути , rdd каза:

Може ли да попитам нещо свързано с тази снимка:

По тази малка част от самолета, който е на снимката, може ли да се познае на коя авиолиния е ?

А случайно някой да познае мястото, което се вижда на снимката, остров е ?

315535153_3369906706615823_171325344949888177_n.jpg

Ако е ясна снимката, може. Форумът ги компресира доста, но аз залагам на easyjet. За острова съм пас.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Вчера нагазих в едно мочурище и се наложи да си изпера обувките. Плюс няколко дрехи от пътуването ... 

Забележителното е, че някак случайно се свариха на 90 градуса и вече си имам пантофки new balance. 

Въпросът всъщност е къде може да занесе човек панталон за преходи, за да му залепят циповете, които са се разлепили, за да не му гледат хората боксерките на Жижо 😄

IMG_20221119_222407.jpg.38dcaf13d99beceda016e2246627fa33.jpg

• Харесвам 1
  • Шок 5
  • Смея се 4
  • Замислям се 3
Връзка към коментар
преди 17 часа, Argentique каза:

Ако е ясна снимката, може. Форумът ги компресира доста, но аз залагам на easyjet. За острова съм пас.

преди 15 часа, Polina каза:

Според мен острова е Ирландия (или някой друг от британските острови) , за компанията и аз мисля че е Изиджет. 

Мерси, че сте отделили време за отговор. Да, и аз по-късно видях, че самолета, който се вижда на снимката е на авиокомпанията е easyjet. Проследих траекториите на полетите на тази авиокомпания, чрез радар 24, до двата острова до където е имало полети от летище Манчестър, от където сигурно е започнал полета, в съответното време. Съмнявах се между остров Джърси и Ирландия. Джърси го разгледах см по см. Сега като ми обърнахте внимание на Ирландия, ще разгледам и там. Загатката ми е поставена от синът ми, след като съм му разказвала многократно за нашета тема - Познай от къде е снимката.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 18 часа, Argentique каза:

преди 15 часа, Polina каза:

Според мен острова е Ирландия (или някой друг от британските острови) , за компанията и аз мисля че е Изиджет. 

Да дам отчет: Джърси е. Благодаря все пак, на тези които са прочели въпроса. Интересна беше загатката.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 9 часа, Lindt каза:

Въпросът всъщност е къде може да занесе човек панталон за преходи, за да му залепят циповете, които са се разлепили, за да не му гледат хората боксерките на Жижо 😄

IMG_20221119_222407.jpg.38dcaf13d99beceda016e2246627fa33.jpg

Никоя магеланка няма да ти помогне.:wink:

А обувките са станали досущ като 100-евровите еспадрили на сина ми за катерене.

Това дали не е намек от съдбата (стига с този фитнес):wink:

• Смея се 3
Връзка към коментар
преди 8 часа, rdd каза:

Интересна беше загатката

Първоначално и аз помислих, че е загадка, обаче  имаме затова отделна тема: Познай откъде е тази снимка и реших, че  публикувано тук е детективска история, в която авторът  иска са разбере къде е изневерил/а  партньора/ката.

• Смея се 8
Връзка към коментар
преди 4 минути , epetkov каза:

Първоначално и аз помислих, че е загадка, обаче  имаме затова отделна тема: "Познай откъде е тази снимка".   И  реших, че  публикувано тук е детективска история, в която авторът  иска са разбере къде е изневерил/а  партньора/ката.

За това ли се спотайваше с отговора? 😁

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 7 минути , epetkov каза:

в която авторът  иска са разбере къде е изневерил/а  партньора/ката.

Или иска да влезе в Mile high club и подбира гледката през прозореца.🙃

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , tch каза:

За това ли се спотайваше

Да, да. Даже отделих от свободното си време да разглеждам Сардиния. Приличаше ми на северна Сардиния над Алгеро, но грешах.  Усъмних се за британските острови, но понеже не съм бил там, се отказах да  търся. 

• Смея се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.